Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Komentováné sázení stromu netradiční metodou v brněnské Gallašově ulici.

Život stromů v ulicích prodlouží nový způsob sázení. Až o třicet let

Brno /FOTOGALERIE/ – Životnost stromů v brněnských ulicích prodlouží moderní postupy až o třicet let. Ve středu je při výsadbě osmi nových lip do stromové aleje v Gallašově ulici představili zástupci Veřejné zeleně města Brna. Nové technologie využité při výsadbě napomohou tomu, aby stromy lépe plnily svojí funkci ve veřejném prostoru.

Havlíčkobrodská Obchodní akademie a Hotelová škola připravila tradiční Den otevřených dveří a Den vánoční gastronomie.

OBRAZEM: Škola návštěvníkům předvedla umění gastronomie

Havlíčkův Brod – Havlíčkobrodská Obchodní akademie a Hotelová škola ve středu otevřela své brány veřejnosti a pozvala je na tradiční Den otevřených dveří a Den vánoční gastronomie. V pracovišti v ulici Bratříků na návštěvníky čekala řada zábavných soutěží, ve kterých si mohli ověřit své vědomosti i praktické dovednosti. Kdo chtěl, mohl si zkusit namíchat vlastní koktejl nebo si vlastnoručně připravit něco na zub.

z Restaurace Na Verandách (Potrefená Husa)

S Husou se rozhodně trefíte

Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.

„Kultury houby Sodiomyces alkalinus pěstované v laboratoři. Na první pohled není možné říci, které v sobě mají viry – po testování víme, že jsou to kultury F11, F12, F13 a F18.“

Českobudějovičtí virologové objevili tři nové viry

České Budějovice - Nové viry nalezli vědci z Biologického centra Akademie věd uvnitř buněk houby Sodiomyces alkalinus. V těchto vláknitých houbách rostoucích v zásaditém prostředí v okolí solných jezer v Asii a Africe to jsou vůbec první nalezené viry.

Gastroden 2017 na Hotelové škole Teplice.

FOTO, VIDEO: Gastroden opět zaútočil na chuťové buňky návštěvníků

Teplice - Dát přednost nosu a zamířit vlevo do třídy, ze které vychází až na chodbu vůně uzenin? Nebo vyhovět sluchovému vnímání a jít doprava za zvukem chrastění ledu v šejkru barmana. S podobným dilema se ve čtvrtek potýkaly na teplické hotelové škole desítky návštěvníků, které sem zavítaly na Gastroden 2017. 

Odborná porota hodnotila jablka ze 30 odrůd.

Zahrádkáři vybírali nejlepší odrůdy jablek

Přibyslav – Která odrůda jablek je nejkvalitnější a hodí se nejlépe k pěstování na Vysočině. To zkoumali v neděli 26. listopadu členové Českého zahrádkářského svazu v Přibyslavi.

Nová lanovka na Tanvaldský Špičák je zatím v rozloženém stavu dole na parkovišti.

Staví novou čtyřsedačkovou lanovku na Špičák

Albrechtice v Jizerských horách – Komfort a servis pro lyžaře, pohodlí sedačky, na kterou neprší a nesněží. To je vize zimní sezony v Jizerkách v příštím roce. Ski BIŽU má repasovanou lanovku.

Protest SPD proti přidělování bytů RPG uprchlíkům.

SPD v Havířově: odchody lidí a kritika krajského vedení

Před volbami to vedení hnutí tutlalo a neřešilo, ani ne měsíc poté je to venku. Havířovská buňka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je v troskách. Gró havířovské základny, přibližně 20 lidí, podalo rezignaci, už nechtějí být členy hnutí.

Ilustrační foto.

Petlice se zámkem a kovové dveře k ochraně nářadí nestačily

Střední Čechy – Krádež pracovního nářadí, jehož prodejem se kdosi zřejmě bude snažit přijít k bezpracným ziskům, řeší policisté z Prahy-venkov: Západ. Ze stavební buňky v Černošicích zmizelo drobné elektrické nářadí v předběžné hodnotě 60 tisíc korun, informovala v pondělí policistka Jana Dětská.

Pražské ANO si na sněmu 11. listopadu zvolilo nové vedení, předsedou se stal Jan Říčař. Zleva místopředseda Miroslav Nauč, Jan Říčař a Martin Stropnický a Adriana Krnáčová.

Pražské ANO vede Jan Říčař. Jak spasí hnutí mladík v Bentley?

Mladý podnikatel ovládl pražské ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš je se situací v Praze delší dobu nespokojený a doufá, že obměna povede ke zlepšení. A kdo je novou nadějí? Je mu 33 let, má oblibu v luxusních vozech, jezdí Bentley a Teslou a šéfuje firmě dodávající vysavače Rainbow. Tyto předpoklady ale stačily Janu Říčařovi (ANO) k tomu, aby se stal předsedou krajského výboru hnutí ANO v Praze.

Pražské ANO si na sněmu 11. listopadu zvolilo nové vedení, předsedou se stal Jan Říčař (na snímku).

Stropnického vystřídal Říčař. Pražské ANO si zvolilo nové vedení

Úkol splnil. Podařilo se mu před dvěma lety zažehnat koaliční krizi na pražském magistrátu. Dnes předal žezlo krajský předseda hnutí ANO v Praze, Martin Stropnický, který je rovněž ministrem obrany a místopředsedou Babišova hnutí, Janu Říčařovi. Stalo se tak na sněmu hnutí v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově.

Jablonecký deník. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Co se děje na Jablonecku? Přečtěte si stručné zprávy

Jablonecko – Starosta ukončí letošní setkávání projektem Nádražní ulice; před nádražím přibudou kvůli opravám provizorní buňky; v Harrachově se uskuteční festival outdoorových filmů či huntířovští sokolové připravili tradiční posvícenské posezení.

Povolební vyjednávání klubu ČSSD v hotelu Clarion v Ostravě.

Přijměte Paroubka, volají Cerheničtí. Zradil, odmítá ho Praha

Praha, Cerhenice Volební debakl ČSSD opět mobilizoval místní organizaci v Cerhenicích na Kolínsku, aby Krajskému výkonnému výboru ČSSD v Praze předložila přihlášku Jiřího Paroubka. Ta jej přitom v červnu už jednou odmítla vzít zpět. Pražský výkonný výbor nakonec v pondělí s přijetím Paroubka souhlasil. Nyní je na tahu obvodní organizace Praha 5, která do 30 dní rozhodne. 

Ilustrační foto.

Odborníci: Pro placení drahé péče mají být pravidla, ne výjimky

Pro placení drahé specializované péče zdravotními pojišťovnami mají být podle odborníků jasná pravidla. Nyní se platba péče o pacienty, kteří nesplní potřebná kritéria, často individuálně posuzuje na výjimku, kterou umožňuje zákon o veřejném zdravotním pojištění. Informace v pátek zazněly na konferenci Udržitelnost zdravotní péče.

Ilustrační foto.

Odborníci: Pro placení drahé péče mají být pravidla, ne výjimky

Pro placení drahé specializované péče zdravotními pojišťovnami mají být podle odborníků jasná pravidla. Nyní se platba péče o pacienty, kteří nesplní potřebná kritéria, často individuálně posuzuje na výjimku, kterou umožňuje zákon o veřejném zdravotním pojištění. Informace v pátek zazněly na konferenci Udržitelnost zdravotní péče.

Ilustrační foto.

Na krnovském kluzišti chtějí další tribunu

Zimní stadion v Krnově začínal jako nekrytá ledová plocha se zázemím z unimo buněk. Po zastřešení v roce 2003 následovaly investice do modernizace. Další etapy se připravují.

Ilustrační foto.

Nerušte nemocnice. Přibude pětina pacientů, tvrdí analytik

/INFOGRAFIKA/ Škrty v nemocnicích? Pro ty není v Česku vůbec žádný prostor, domnívá se šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Reaguje tak na vyjádření potenciálních ministrů nové vlády, kteří by chtěli počty nemocničních lůžek omezovat. Podle Duška by to byla chyba. Během dvou desetiletí totiž nabobtnají počty pacientů nejméně o pětinu – kvůli stárnutí populace.

Městečtí jsou rozděleni do třech okrsků. Všichni však volí v sále kulturního domu.

Ve městech se stály fronty u uren

Nymbursko /FOTOGALERIE/ – Nečekaně velký zájem voličů ve městech, naopak nízká účast hlasujících v malých obcích. A rozhodování se na poslední chvíli, koho zvolit. To jsou asi nejzajímavější zjištění v rámci prvního dne parlamentních voleb na Nymbursku.

Ilustrační foto.

Neštítil se okrást ani kamaráda

Kradl všechno, co se mu naskytlo, kdykoliv měl příležitost. „Kamarádovi ukradl herní konzoli a mobil, v barech zase kradl peněženky. V rodinném domě využil otevřených dveří a z chodby vzal kabelku s peněženkou i platební kartou. Na zastávce MHD mu neunikla únava sedícího muže a okradl ho o peněženku a mobil,“ popsala policejní mluvčí Kozumplíková.

Otevření workoutového hřiště v Lišanech

V Lišanech otevřeli workoutové hřiště

Lišany /FOTOGALERIE/ – Víte co je to workoutové hřiště? Pokud ne, tak si představte takovou posilovnu pod širým nebem. A tou se už pár dní můžou chlubit Lišany. Hřiště za 399 tisíc korun tu nechala vybudovat a zaplatila obec. A to proto, aby měli místní dorostenci možnost, kde trávit volný čas.

Ilustrační foto

Měsíc bydlel v cizí chatce

Jihlava – Jedna zahradní chatka v Jihlavě se asi zalíbila pětačtyřicetiletému muži z Pardubicka. Ten se totiž do ní nejen vloupal, ale nanosil si dovnitř i své věci. Nerušeně v ní bydlel necelý měsíc.

Pohodovou atmosféru degustačního odpoledne navodily také zvuky cimbálů v podání folklórního souboru Čtyřlístek.

FOTO: Ve Strašecí odhalili Zázraky vína

Nové Strašecí - První říjnová sobota patřila v místním kulturním centru už třetímu degustačnímu odpoledni Zázraky vína, které i tentokrát přilákalo stovky zájemců o dobré pití plné vůní, chutí i barev. Stejně tak si přišly na své chuťové buňky návštěvníků v nabídce sýrů, medu, sladkostí, vynikajícího kančího guláše a dalších lákadel.

Nový mamograf v olomoucké fakultní nemocnici

Karcinom prsu: Prevence, nebo operace?

Když se růst buněk vymkne kontrole a začnou se nekontrolovatelně množit, většinou nebolí. Invaze je ale na postupu. Nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen je karcinom prsu.

Ilustrační foto

V Česku přibude 10 tisíc diabetiků ročně. Na vině je i životní styl

Trpí jí téměř desetina české populace a každý rok přibývá zhruba 10 tisíc nemocných. Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění, při kterém lidský organismus není schopen udržet koncentraci krevního cukru v běžných mezích. Častější je diabetes mellitus 2. typu, který souvisí s životním stylem. V České republice se s ním léčí přibližně 800 tisíc lidí.

Ilustrační foto

Dárců kostní dřeně je stále málo. Zbytečně se bojí bolesti

/INFOGRAFIKA/ Bolí to, myslí si o dárcovství kostní dřeně každý pátý Čech. Třetina lidí proto o něm nikdy ani ne-uvažovala. Výsledek: dárců kostní dřeně se u nás stále nedostává. Leukémií či jinou poruchou krvetvorby přitom ročně onemocní kolem dvanácti set lidí.

Darování kostní dřeně

Dárců kostní dřeně je stále málo. Zbytečně se bojí bolesti

/ANKETA/ Bolí to, myslí si o dárcovství kostní dřeně každý pátý Čech. Třetina lidí proto o něm nikdy ani neuvažovala. Výsledek: dárců kostní dřeně se u nás stále nedostává. Leukémií či jinou poruchou krvetvorby přitom ročně onemocní kolem dvanácti set lidí.

Nobelova cena. Ilustrační foto

Jak tikají biologické hodiny? To zjistili letošní nobelisté

Letošní první Nobelova cena putuje do Spojených států. Za to, že poodhalili fungování biologických hodin uvnitř zvířat i člověka, ji dostanou hned tři Američané: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young. Ocenění vědci zjistili, jak je možné, že živé buňky vnímají čas.