Kreativ

ŠTÍTEK: Cena Jiřího Ortena

Novinka. Lucie Faulerová potvrzuje i ve druhé knize, že máme slibné domácí autorky

Smrtholka. Dívčí dialog ve stínu smrti stojí za pozornost

Dá se normálně žít, když vám osud přichystá rány, na něž je každá holka i statistika krátká? I tak by se dala v kostce charakterizovat druhá knížka výrazné české spisovatelky Lucie Faulerové. Vydal ji Torst a nese znepokojivý titul Smrtholka.

Jiří Smrž.

Hořovická středa patří poezii

Hořovice – V klubu Labe se odehraje další večer z cyklu Poezie ve středu, tentokrát se představí Anna Beata Háblová a Petr Borkovec.

Spisovatel Michal Viewegh.

Michal Viewegh: V sebelítosti bývám dost dobrý

/ROZHOVOR/ Spisovatel Michal Viewegh není žádný andílek. Připouští, že nějaké hříchy ze svého hedonistického období na kontě má, ale nevěří, že kdyby mu to nahoře někdo sčítal s jeho dobrými skutky, vyšlo by mu to zrovna na prasklou aortu. Nicméně ani zdravotní komplikace ho nepřipravily o smysl pro humor.

Hra Kateřiny Tučkové.

Divadelní hra Vitka v Poličce

/ROZHOVOR/ Kateřina Tučková, autorka úspěšných románů Vyhnání Gerty Schnirch a Žítkovské bohyně, se ve své tvorbě zaměřuje na „zasutá místa“ naší historie. Za svoje dílo získala řadu ocenění. Patří mezi ně Cena Jiřího Ortena, Magnesia Litera, Cena Josefa Škvoreckého, Cena čtenářů České knihy či italská cena Premio Salerno Libro d`Europa. V roce 2017 jí byla Ústavem pro studium totalitních režimů udělena Cena za svobodu, demokracii a lidská práva za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin.

Ondřej Hanus.

Spisovatelé do knihoven, tentokrát Ondřej Hanus

Havlíčkův Brod – Básník a překladatel Ondřej Hanus bude dnes v úterý 19. března v 17 hodin hostem akce Krajské knihovny Vysočiny s názvem Spisovatelé do knihoven. Podle organizátorů je to v prvním pololetí letošního roku setkání poslední.

Úspěšný český spisovatel Michal Viewegh na archivním snímku při otevření Peckého pivovaru v Boudě Máma v Peci pod Sněžkou v listopadu 2017.

Michal Viewegh bude listovat v trutnovském kině

Trutnov - Autor několika bestsellerů Michal Viewegh navštíví ve středu Trutnov. Při autorském čtení v rámci projektu Listování v Trutnově představí v kině Vesmír od 19.00 své knihy. Listovací kavárnička bude otevřena hodinu před začátkem představení.

Michal Viewegh usedl ve Zruči do křesla pro hosta.

Michal Viewegh usedl ve Zruči do křesla pro hosta

Zruč nad Sázavou /FOTOGALERIE/ - O tom, jak se kniha stává bestsellerem, o rodné Sázavě a jejích spisovatelích, o pedagogické práci, novém životě po těžké nemoci a rozvodu nebo o slavných hláškách ze svých knih, umění literárních parodií - zkrátka o fenoménu Viewegh si před zcela zaplněným sálem Spolkového domu ve Zruči se čtenáři povídal slavný český spisovatel a publicista Michal Viewegh.

Básníci navštívili děti na Benešovce.

Básníci navštívili děti na Benešovce

Písek - Ve středu 9. května prožili žáci devátých tříd Základní školy Edvarda Beneše velmi pěkné a neobvyklé dopoledne. Navštívily nás tři zajímavé osobnosti, které se mimo jiné věnují literatuře, konkrétně poezii. Všechny tři se narodily v Písku a dvě jsou dokonce bývalými žáky naší školy.

Holešovické výstaviště.

Letošní Svět knihy Praha přivítá rekordní počet vystavovatelů

Letošní Svět knihy Praha, který se koná od 10. do 13. května na pražském Výstavišti, přivítá rekordní počet 404 vystavovatelů z 22 zemí. Akce na svém 24. ročníku nabídne 556 programů a 642 účinkujících. Hlavními tématy roku 2018 jsou Komiks a Převratné 20. století. Dnes o tom informoval Radovan Auer, ředitel veletrhu.

Z výstavy 100PY. Na snímku Petra Čížková a Jiří Sulženko s loutkami Spejbla a Hurvínka z roku 1956.

100PY vedou do Depa, ukáže se v květnu

Plzeň - Známý herec Václav Neužil bude provádět diváky výstavou i osudy rodiny Němcových, jejichž příběh napsal spisovatel Vratislav Maňák, držitel Cen Jiřího Ortena a Bohumila Polana.  

Ilustrační foto

Letos Bude Hlína se Smetanou, Lazerem a Rychtářem

Hlinsko - Po roční pauze se 13. ledna do Hlinska vrací oblíbený zimní festival Bude Hlína a slibuje zatím nejnabitější program. Největším letošním lákadlem jsou koncerty alternativně popové Emmy Smetany a excentrického úkazu současné scény Lazera Vikinga. Ani letošní ročník ale nebude pouze hudební.

Spisovatel Pavel Brycz.

Ukradené a splacené hrdinství v romanetu Pavla Brycze

„Ženská, kvůli které jsem musel vypít obrovského turka, aby mi věštila z lógru, řekla, že mi štěstí přinese spojení s koňmi,“ vyprávěl spisovatel Pavel Brycz na křtu své knihy. „Naštěstí jsem si na to vzpomněl jako na metaforu, když jsem zjistil, že můj kamarád a vydavatel Tonda Kočí dělá v Euromedii…“ A tak „legionářské romaneto“ s názvem Největší muž na světě vyšlo v Knižním klubu.

Bezpečnostní expert a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor.

Na co kam: Cyklus odstartuje Andor Šándor

Pardubický kraj /POZVÁNKY/ - Pět úterků, pět osobností. To je šestý ročník Univerzity volného času, která startuje ve Vysokém Mýtě právě toto úterý a ponese se v tématu Svět v proměnách.

Už posedmé budou básníci na Kratochvíli.

Básníci poděkují na zámku

Kratochvíle - Děkujeme za Vaše básně! Tak se jmenuje akce, kterou letos už posedmé připravili v Netolicích básníci Vojtěch Kučera a Radek Štěpánek.

Festival Halapaš v Heřmanově Městci.

Heřmanův Městec uvítá druhý ročník festivalu Halapaš

Heřmanův Městec - Druhý ročník městského festivalu Halapaš se uskuteční v sobotu a v neděli 27. a 28. května 2017 v Heřmanově Městci. Dvoudenní událost cíleně propojuje objevování místního genia loci s hudbou, poezií a přednáškami, přičmž je určena všem z blízkého i vzdáleného okolí.

Zuzana Kultánová.

Laureátkou Ceny Jiřího Ortena se stala Zuzana Kultánová

Praha - Vítězkou 30. ročníku Ceny Jiřího Ortena se stala prozaička Zuzana Kultánová za temnou novelu Augustin Zimmermann. Svaz českých knihkupců a nakladatelů dnes vyhlásil laureátku na slavnostním podvečeru v rámci knižního veletrhu Svět knihy Praha 2017. Na cenu byli dále nominováni mladí autoři Dominik Melichar za básnickou sbírku Schýlené tělo a Jan Nemček za sbírku básní s názvem Proluka.

ELEKTRONICKÉ KNIHY. Městská knihovna nabízí nyní zdarma ke stažení přes šest set elektronických knih .

Městská knihovna se zaměří na e-knihy

Praha - Městská knihovna by chtěla znásobit počet vydávaných elektronických knih. V současnosti si jich lidé mohou zdarma stáhnout přes šest set, v budoucnu by jich knihovna chtěla vydávat až pět set ročně. Chce se zaměřit na klasické i současné autory.

Obálka knihy Spoušť

Cenu Jiřího Ortena získala Sára Vybíralová

Prestižní Cenu Jiřího Ortena 2016 dnes získala Sára Vybíralová za povídkovou prvotinu s názvem Spoušť. Výsledky soutěže oznámili pořadatelé na 22. ročníku knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy.

SPISOVATEL PAVEL BRYCZ bude v kladenské knihovně číst ze svého posledního románu Muž bez ženy není člověk.

Knihovna nabídne Moderního fotra i čtení Pavla Brycze

Kladno – Beseda, autorské čtení, knižní bazar, soutěže, workshop, trénování paměti a focení s oblíbenou knihou. Takový program připravila pro návštěvníky v rámci akce Březen – měsíc čtenářů – Středočeská vědecká knihovna Kladno. Jedná se o celostátní knihovnickou akci pořádanou Svazem knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Vstup je vždy zdarma.

Ilustrační foto.

Veletrh Svět knihy navštívilo přes 38 tisíc milovníků literatury

Praha - Končící veletrh Svět knihy navštívil v Průmyslovém paláci Výstaviště v Praze 7 podle předběžných odhadů minimálně stejný počet zájemců o literaturu jako loni, tedy přes 38 tisíc. Mluvčí veletrhu Jana Chalupová v neděli řekla, že překvapivě velký úspěch mělo zaměření akce na literaturu a kulturu Egypta.

Ilustrační foto.

Veletrh Svět knihy navštívilo přes 38 tisíc milovníků literatury

Praha - Končící veletrh Svět knihy navštívil v Průmyslovém paláci Výstaviště v Praze 7 podle předběžných odhadů minimálně stejný počet zájemců o literaturu jako loni, tedy přes 38 tisíc. Mluvčí veletrhu Jana Chalupová v neděli řekla, že překvapivě velký úspěch mělo zaměření akce na literaturu a kulturu Egypta.

Avoid Floating Gallery v Praze.

Na náplavce vystoupí i oceněný spisovatel

Praha - Čítárna Městské knihovny se v červenci přesouvá na Vltavu. Během některých úterních a čtvrtečních podvečerů jsou na lodi Avoid Floating Gallery pořádána autorská čtení českých prozaiků a básníků. Cyklus navazuje na letní festivaly pořádané Městskou knihovnou, v této podobě však probíhá poprvé.

Avoid Floating Gallery v Praze.

Na náplavce vystoupí i oceněný spisovatel

Praha - Čítárna Městské knihovny se v červenci přesouvá na Vltavu. Během některých úterních a čtvrtečních podvečerů jsou na lodi Avoid Floating Gallery pořádána autorská čtení českých prozaiků a básníků. Cyklus navazuje na letní festivaly pořádané Městskou knihovnou, v této podobě však probíhá poprvé.

V Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti začal 15. května mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. Cenu Jiřího Ortena 2014 dostal Ondřej Hanus za svou básnickou sbírku Výjevy.

Cenu Jiřího Ortena dostal básník Ondřej Hanus

Praha - Vítězem Ceny Jiřího Ortena pro rok 2014 se stal Ondřej Hanus. Cenu dostal za sbírku poezie Výjevy a "za 40 výjevů, v nichž se mu suverénně podařilo naplnit ustálenou formu sonetu neokoukaným, svébytným obsahem", zdůvodnila svůj výběr porota. Hanus cenu pro mladé autory převzal na veletrhu Svět knihy.

Mostecký pivovar při likvidaci starého Mostu.

Před padesáti lety soudruzi rozhodli: Zbořte starý Most!

Most - Uplynulo přesně padesát let od události, která výrazně ovlivnila další vývoj severních Čech. Vláda Československé socialistické republiky schválila likvidaci starého Mostu a dostavbu nového. Odborníci, kteří během záchrany památek vzdorovali nesmírnému tlaku politických elit, se shodují, že zmizelo nevyčíslitelné kulturní dědictví. 

Mostecký pivovar při likvidaci starého Mostu.

Před padesáti lety soudruzi rozhodli: Zbořte starý Most!

Most - Dnes uplynulo přesně padesát let od události, která výrazně ovlivnila další vývoj severních Čech. Vláda Československé socialistické republiky schválila likvidaci starého Mostu a dostavbu nového. Odborníci, kteří během záchrany památek vzdorovali nesmírnému tlaku politických elit, se shodují, že zmizelo nevyčíslitelné kulturní dědictví. Zpráva o nucené likvidaci města je tehdy šokovala.

Komiks Alois Nebel

Jaroslav Rudiš u Fryče představí novinku Národní třída

Liberec - Autor úspěšných knih Grandhotel, Nebe pod Berlínem nebo Konec punku v Helsinkách či komiksu Alois Nebel loni vydal novelu Národní třída. Tento novinkový titul přijede Jaroslav Rudiš osobně představit do libereckého Knihkupectví Fryč ve středu 5. března. Autorské čtení a beseda začne v 19 hodin.

Michal Viewegh

Michal Viewegh píše další knihu po nemoci, ta první je bestselelrem

Praha – Spisovatel Michal Viewegh vydá letos ve svém domovském nakladatelství Druhé město další knihu, kterou píše po těžké zdravotní komplikaci. Na konci roku 2012 mu praskla aorta a následovaly měsíce zotavování z nemoci, kterou většina lidí nepřežije. Necelý rok po operaci vydal knížku Můj život po životě, v níž deníkovou formou seznamoval své čtenáře s tím, jak s nemocí bojoval a jak těžké pro něj bylo přijmout novou životní situaci. Kniha se s prodanými 35.000 výtisky stala bestsellerem jako jeho romány.

Nejprodávanější česká spisovatelka Kateřina Tučková vyprodala brodský kulturák.

Nejprodávanější spisovatelka Kateřina Tučková vyprávěla o Žítkovských bohyních

Uherský Brod /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Nepamatuji se, že by kdy v Uherském Brodě přišlo na besedu s autorem knihy tolik lidí, jako v pátek 15. listopadu do Domu kultury. Téměř sto třicet zájemců zaplnilo malý sál do posledního místečka a sedělo se i na zemi. Ten nebývalý zájem vyvolala mladá spisovatelka Kateřina Tučková, autorka knih Žítkovské bohyně a Vyhnání Gerty Schnirch. Přijela na pozvání Knihovny Františka Kožíka, kde je o Žítkovské bohyně mezi čtenáři taková poptávka, že na výpůjčku museli dokonce zřídit pořadník.

ZAČÍNAJÍCÍ AUTOR Vratislav Maňák ze Stříbra v současné době pracuje v Praze. Na snímku na břehu Vltavy se svojí oceněnou literární prvotinou.

K tvorbě pro děti se chci vracet průběžně

Stříbro – Úspěšný literární debut ověnčený cenou Jiřího Ortena a pohádkový seriál v rozhlasovém Hajajovi má za sebou mladý stříbrský autor Vratislav Maňák. a před sebou má vydání pohádkové knihy a rozpracovanou novelu ze současnosti.