Kreativ

ŠTÍTEK: Centrum současného umění DOX

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze?

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze? Ověřte si, jak dobře znáte naši metropoli

Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.  

Masarykova základní škola  Suchomasty se letos poprvé zúčastnila soutěže s názvem „Lidice pro 21. století“.

Eliška Vinšová ze Základní školy Suchomasty uspěla v mezinárodní soutěži

/FOTOGALERIE/ Masarykova základní škola Suchomasty se letos poprvé zúčastnila soutěže s názvem „Lidice pro 21. století“. Jedná se o mezinárodní vědomostní soutěž, kterou vyhlašuje Památník Lidice, příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR, Ústav pro studium totalitních režimů a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Je určena dětem a mládeži ve věku od 10 do 19 let. 

Malíř Tomáš Měšťánek.

Tvorbu démona české malířské scény ze Slovácka Tomáše Měšťánka vystavují v Praze

/VIDEO/ Milovníci umění a především tvorby uherskohradišťského malíře Tomáše Měšťánka mají možnost až do 21. května zhlédnout v Centru současného umění DOX v Praze výstavu jeho obrazů nazvanou Bez sentimentu. Jde o Měšťánkovu první větší retrospektivu, která nabízí průřez jeho dílem od školních let až po současnost. Ukazuje několik různých poloh a proměn, kterými autorova tvorba během jeho života prošla.

Interaktivní prohlídka jaderné elektrárny Dukovany pomocí virtuální reality.

Byli jsme u reaktoru elektrárny v Dukovanech. A přitom zůstali v Praze

/REPORTÁŽ/ Pomocí speciálních brýlí mohou zájemci nahlédnout do velína, chladící věže nebo reaktoru jaderné elektrárny Dukovany. Tedy do prostoru, který patří k nejstřeženějším v zemi. A nemusí kvůli tomu ani jezdit na Vysočinu. Díky možnosti virtuální reality bude již brzy možné takovou prohlídku absolvovat prakticky odevšud.

Interaktivní prohlídka jaderné elektrárny Dukovany pomocí virtuální reality.

Byli jsme u reaktoru elektrárny v Dukovanech. Díky speciálním brýlím

/REPORTÁŽ/ Pomocí speciálních brýlí mohou zájemci nahlédnout do velína, chladící věže nebo reaktoru jaderné elektrárny Dukovany. Tedy do prostoru, který patří k nejstřeženějším v zemi. A nemusí kvůli tomu ani jezdit na Vysočinu. Díky možnosti virtuální reality bude již brzy možné takovou prohlídku absolvovat prakticky odevšud.

Lenka Černota, Vlk, 200x210cm, 2020, kombinovaná technika.

Dětská galerie Lapidárium v Broumově a Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Jak se připravit na výzvy dnešního i budoucího světa? Co a jak (se) učit v mnohdy těžkopádném školním systému? Pro všechny, kterým to není FUK, je určen druhý ročník Festivalu umění a kreativity ve vzdělávání, který organizují Centrum současného umění DOX a Společnost pro kreativitu ve vzdělávání ve spolupráci s platformou uMĚNÍM.

Z dernisáže výstavy Samota uprostřed davu v GASKu.

OBRAZEM: V GASKu se konala dernisáž výstavy Samota uprostřed davu

Dernisáž výstavy s názvem Samota uprostřed davu a s podtitulem Charles Baudelaire a české umění se uskutečnila v sobotu 15. ledna v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Výstava skončila po více jak třech měsících. K vidění byl velmi pestrý soubor maleb, grafik, fotografií, soch a dalších uměleckých artefaktů několika desítek velmi odlišných autorů.

Martin Gerboc: Dům bolesti.

Výstava Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění skončí dernisáží

Výstava s názvem Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře bude mít dernisáž v sobotu 15. ledna. V tomto dni budou mít návštěvníci poslední příležitost zhlédnout výstavu s výkladem kurátorky Kristýny Jirátové. Dernisáž bude spojena se křtem katalogu úspěšné výstavy.

Výstava Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění

Dopřejte si svou pravidelnou dávku umění v GASKu

Úspěšná výstava Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění, věnovaná dvoustému výročí narození básníka Charlese Baudelaira, se blíží ke svému konci. Příležitost výstavu naposledy navštívit budete mít do poloviny ledna. V sobotu 15. ledna si můžete projít expozici se zasvěceným výkladem kurátorky Kristýny Jirátové

Zaměstnanci Národního muzea přivítali první návštěvníky po znovuotevření s „usměvavými“ rouškami.

Muzea otevřela. Národní láká na poloviční vstupné

Do historické budovy Národního muzea zavítaly během prvního dne po znovuotevření jen desítky návštěvníků. Instituce tak nemusela regulovat počet lidí v interiéru. Podle hygienických opatření jich nesmí být víc než sto.

Rekonstrukce hospody se sálem v Máslovicích od Atelier Bod Architekti.

Úspěch pražské architektury. Máslovická hospoda a DOX mají cenu

Stavby z metropole a okolí uspěly při udělování České ceny za architekturu. Rekonstrukce hostince v Máslovicích v okrese Praha-východ získala Cenu Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Její podobu navrhl Atelier Bod Architekti z Prahy. Máslovická hospoda se navíc společně s Centrem současného umění DOX dostala do nejužšího finále a oba projekty získaly od poroty čestné označení Finalista.  

Svět knihy. Ilustrační foto.

Svět knihy můžete navštívit až do neděle

Praha – Až do neděle 13. května můžete navštívit 24. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Ten se v těchto dnech odehrává v Průmyslovém paláci Výstaviště Praha.

Budova DOX+.

Centrum současného umění DOX se rozšířilo o multifunkční sál

Pražské Centrum současného umění DOX se rozšířilo o multifunkční sál nazvaný DOX+ v provedení studia Petr Hájek Architekti. Bude sloužit divadlu, tanci, hudbě či performancím. Sál s kapacitou 450 až 700 návštěvníků představuje poslední, čtvrtou, fázi rozšíření Centra DOX, které se stane se svými 8 tisíci metry čtverečními jednou z největších institucí zaměřených na současné umění v Česku. Informoval o tom dnes ředitel Centra DOX Leoš Válka.

Ilustrační foto.

Získá Humpolec čtvrté prvenství?

Praha, Humpolec – Ve středu 18. dubna bude oznámeno jméno města, které získá celorepublikové prvenství ve srovnávacím průzkumu Město pro byznys 2017.

Psaní dopisů je mezinárodní akce na podporu nespravedlivě vězněných a utlačovaných lidí. Pod Amnesty international.

Lidé budou psát dopisy na podporu nespravedlivě pronásledovaných

Organizace Amnesty International (AI) dnes v pražském Centru současného umění DOX zahájí další ročník maratonu psaní dopisů na podporu nespravedlivě vězněným a pronásledovaným. V Česku se akce koná už podvanácté. Smyslem kampaně je vytvořit tlak na vlády a jiné autority, které mohou situaci řešit. Maraton začíná symbolicky 10. prosince, kdy se po celém světě připomíná Den lidských práv, potrvá do 18. prosince.

DOX

Umělci zkoumají úložiště semen v Norsku, výsledky ukazují na webu

Praha - Největší světovou databanku semen zkoumají norští umělci Jorn Knutsen a Einar Sneve Martinussen. Jejich pohled na to, jak jsou uchovávány statisíce semen rostlin z celého světa, mohou on-line vidět taktéž zájemci odkudkoli na světě. Projekt je součástí výstavy Big Bang Data, která se koná v pražském centru DOX a která se věnuje fenoménu informační exploze.

Na střeše pražského centra současného umění DOX byla postavena dřevostavba ve tvaru vzducholodi s názvem Vzducholoď Gulliver.

Svět knihy láká návštěvníky do vzducholodi

Na holešovickém Výstavišti dnes začíná veletrh Svět knihy, který představuje knižní novinky tuzemských nakladatelů i české a zahraniční spisovatele. Ve svém 23. ročníku expanduje veletrh i mimo výstavní Průmyslový palác a lidé se budou moci setkat se spisovateli také v nové vzducholodi Gulliver v nedalekém centru DOX.

Ilustrační foto.

Na Výstavišti začne veletrh Svět knihy

Praha - Na holešovickém Výstavišti ve čtvrtek začíná veletrh Svět knihy, který představuje knižní novinky tuzemských nakladatelů i české a zahraniční spisovatele. Ve svém 23. ročníku expanduje veletrh i mimo výstavní Průmyslový palác a lidé se budou moci setkat se spisovateli také v nové vzducholodi Gulliver v nedalekém centru DOX.

Logo akce Máme otevřeno.

Galerie i další místa v Praze 7 budou večer zdarma

Praha - V Praze 7 ve čtvrtek v podvečer otevře své dveře zdarma více než 35 galerií, divadel, kaváren nebo uměleckých ateliérů. Během sedmého ročníku akce s názvem MÁME OTEVŘENO budou pro návštěvníky připraveny komentované prohlídky výstav, hudební, divadelní i filmové zážitky, diskuse, workshopy nebo afterparty. Organizátorem je od roku 2012 Centrum současného umění DOX, v něm bude bude k vidění pět výstav.

Vzducholoď na střeše galerie DOX.

Gulliver láká knihomoly

Praha - První úspěšný let má vzducholoď nad Centrem současného umění DOX za sebou. Co nabídne dál? Dámy a pánové, odpoutejte se – těmito slovy ve středu odstartoval Gulliver svou první vzduchoplavbu. Prvním jejím průvodcem byl vlámský spisovatel Dimitri Verhulst, který během více než hodinového letu představil svůj nejnovější román Opozdilec.

Dílo V letní zahradě z výstavy obrazového cyklu nazvaného Úmysl a trochu náhoda malíře Tomáše Císařovského

Tomáš Císařovský vystavuje obrazy ze života Václava Havla

Praha - Různé momenty ze života dramatika, spisovatele, disidenta a prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla ztvárnil podle svých představ malíř Tomáš Císařovský. Obrazy vznikaly v letech 2012 až 2016, tedy až po Havlově smrti. Je jich deset a tvoří základ výstavy, která ve čtvrtek začala v centru DOX. Jmenuje se Úmysl a trochu náhoda a potrvá do 6. března.

Na střeše pražského centra současného umění DOX byla postavena dřevostavba ve tvaru vzducholodi s názvem Vzducholoď Gulliver

Na galerii DOX „přistál“ Gulliver

Praha - Gulliver, tak zní jméno vzducholodě, která vyrostla na střeše Centra současného umění DOX. Otvírá se zítra a sloužit bude především literátům

Tisková konference k projektu Art District 7.

V Praze 7 vzniká Art District 7, má propojit kulturní instituce

Praha - V Praze 7 vzniká projekt s názvem Art District 7, který chce propojit kulturní instituce a lidi zabývající se výtvarným a divadelním uměním nebo třeba designem. Vznikla tak mimo jiné komplexní databáze, která mapuje jednotlivá místa s kulturním potenciálem. Na tiskové konferenci ve Veletržním paláci to ve středu řekla radní Hana Třeštíková (Praha 7 sobě) a David Kašpar z Institutu plánování a rozvoje (IPR).

DOX

Centrum DOX vystavuje karikatury arabských tvůrců

Praha - Jak vypadají karikatury, které tvoří výtvarníci v neklidných i nesvobodných zemích severní Afriky a Blízkého východu, uvidí lidé na výstavě v centru DOX. Od čtvrtka tam bude přístupná expozice nazvaná Linie svobody: Současná arabská karikatura, která ukáže práci tří z nich. Zahájí ji irácký satirik Abdar Rahím Jásir.

DOX

V Praze budou vyhlášeni vítězové nové ceny za architekturu

Praha - V hlavním městě budou v pondělí večer oznámeny výsledky prvního ročníku nové ceny za architekturu, kterou letos vyhlásila Česká komora architektů. Nominaci má 63 staveb, často jsou mezi nimi i starší projekty, vzniklé v uplynulých pěti letech. V pondělí budou vybráni finalisté a celkový vítěz České ceny za architekturu. Od 9. listopadu výstava v centru DOX pak představí všechny realizace, které byly nominovány do užšího výběru.

Lukáš Houdek

Lukáš Houdek: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Lukáš Houdek je v současnosti hlavním představitelem vládního projektu HateFree, v němž se věnuje nenávistným náladám po celém světě. Do Prahy se přistěhoval po střední škole, aby zde mohl navázat studiem na vysoké. Většinu svého života se věnuje fotografii. Snaží se zachytit především poetické chvíle života a tím zburcovat diváky svých děl.

Obří vzducholoď na střeše DOXu.

OBRAZEM: Na střeše DOXu roste obří vzducholoď

Praha /FOTOGALERIE/ - Obří artefakt 
v podobě dřevěné kostry vzducholodi roste už několik týdnů na střeše Centra současného umění DOX 
v Holešovicích. Kolos na délku dosahuje několika desítek metrů 
a jeho účel autoři dosud zarputile tají. Z dokumentace dostupné na úřadu městské části Praha 7 vyplývá, že pozoruhodná stavba má být dokončena v říjnu 
a zřejmě bude sloužit jako výstavní prostor.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg: Evropa potřebuje více realismu

Praha - Evropa by v debatě o migraci a ochraně hranic měla být realističtější, řekl dnes na mezinárodní konferenci Evropské dialogy bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Čestný předseda TOP 09 v diskusním panelu o schengenském prostoru upozornil, že k uzavření hranic Schengenu kvůli přílivu uprchlíků vyzývají často ti, kdo zároveň odmítají dát Evropské unii větší pravomoci, aby to mohla udělat. Konference o výzvách a rizicích migrace se koná v pražském Centru současného umění DOX.

Ilustrační foto.

Fraška a la krab ve Slováckém divadle končí

Uherské Hradiště - Už jen poslední tři reprízy čekají oblíbenou inscenaci Slováckého divadla Fraška à la krab. Krabaret, jenž byl na repertoáru uherskohradišťské scény od roku 2014, napsal Milan Šotek hercům přímo na tělo.

Absolutní štěstí.Instalace ve třech patrech Centra DOX.

OBRAZEM: Absolutní štěstí se koná v Centru současného umění DOX

Praha - Výstava Absolutní štěstí odkazuje k různým fázím biologické a sociální predestinace. Tak jak ji ve svém románu Konec civilizace popsal spisovatel Aldous Huxley. Instalaci ve třech patrech věže Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích je možné navštívit až do konce června.

Zahájení výstavy Czech Grand Design 2015: Finále. Výstava v Národním technickém muzeu potrvá do 1. května.

Finalisté designových cen se představují na výstavě

Praha /FOTOGALERIE/ - Trojice finalistů v každé z osmi kategorií výročních cen Czech Grand Design představuje od úterý své soutěžní práce na výstavě. Ve finále převládají známá jména, mezi nimiž jsou Jakub Berdych, Olgoj Chorchoj, Rony Plesl, Liběna Rochová, Chatty či Belda Factory.

Pětice výtvarníků, která se představuje na výstavě Cuba En Vivo (Kuba naživo), reprezentuje Kubánce/umělce, kteří nechtějí ze své vlasti utíkat. Výstava v pražském centru DOX potrvá do 4. dubna 2016.

OBRAZEM: Kuba naživo je k vidění v Centru současného umění Dox

Praha - Významnou transformací prochází v posledních letech Kuba. Přesto letos opustil ostrov největší počet obyvatel za poslední desetiletí. Pětice výtvarníků, která se představuje na výstavě Cuba En Vivo (Kuba naživo), reprezentuje umělce, kteří nechtějí utíkat. Výstava v Centru současného umění DOX bude k vidění až do pondělí 4. dubna.

Zahájení retrospektivní výstavy Marka Schovánka s názvem Propaganda v centru součastného umění DOX

OBRAZEM: Česko-kanadský umělec představuje propagandu

Praha - Od pátku 30. října se otevírá v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích retrospektivní výstava Marka Schovánka s názvem Propaganda. Česko-kanadský umělec představuje propagandu jako způsob komunikace zaměřený na ovlivňování názorů a postojů obyvatelstva.

Zahájení retrospektivní výstavy Marka Schovánka s názvem Propaganda v centru součastného umění DOX

OBRAZEM: Česko-kanadský umělec představuje propagandu

Praha - Od pátku 30. října se otevírá v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích retrospektivní výstava Marka Schovánka s názvem Propaganda. Česko-kanadský umělec představuje propagandu jako způsob komunikace zaměřený na ovlivňování názorů a postojů obyvatelstva.

Letní výstava s názvem Terryho ponožky v galerii DOX.

OBRAZEM: Galerie DOX vystavuje staré filmové plakáty

Praha - Filmové plakáty nebo obálky knih z druhé poloviny minuléh století. To vše si mohou prohlédnout návštěvníci expozice s názvem Terryho ponožky, která je od pátku k vidění v pražské galerii DOX. 

Bez fotoaparátu a práce na počítači se studium Tomáše Doležela neobejde

V díle jsme spojili malbu a zvuk, říká student multimédií Tomáš Doležel

Prostějov – S multimédii si tyká, cizí mu není ani umění. Student prostějovské Střední školy designu a módy (SŠDAM) Tomáš Doležel má navíc za sebou i úspěch. Se staršími spolužáky se mu podařilo zaujmout porotu na prestižní soutěži v Centru současného umění DOX. Klání sice nevyhrál, do užšího výběru soutěže spolupořádané také Národní galerií se mu však prorazit podařilo. „Nevěděl jsem, co od toho čekat," přiznal student třetího ročníku střední školy, na které studuje multimediální tvorbu.

Bruno Decharme

DOX vystavuje „syrové umění“

Letadla lepená z kartonu, objekty ze součástek psacích strojů nebo deník textilních žmolků z pupíku. I tato díla najdete na výstavě ART BRUT LIVE v Centru současného umění DOX, která představuje přes tři sta děl z jedné z nejrozsáhlejších sbírek současného art brut na světě spolu s portrétními snímky jejich tvůrců. U příležitosti výstavy v DOXu 14. května proběhnou ozvěny olomouckého festivalu ART BRUT Film.

DOX vystavuje nový vůz odkazující k ikoně designu i automobilismu.

DOX vystavuje nový vůz odkazující k ikoně designu i automobilismu

Praha - Inspirován dvěma oblíbenými modely škodovek, které se vyráběly v tehdejším Československu, navrhl designér a milovník aut Petr Novague nový automobil. Prototyp spolu s příběhem jeho vzniku vystavuje od středy centrum DOX. Instalaci nazvanou R200 non-fiction doplňují černobílé fotografie Antonína Kratochvíla z průběhu výroby.

Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let.

Výstava ukazuje současná díla směru art brut i snímky autorů

Praha /FOTOGALERIE/ - Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let. „Současná výstava je vyvrcholením našich snah a ukázkou současných podob art brut," řekla dnes novinářům jedna z kurátorek výstavy a členka sdružení abcd Terezie Zemánková.

Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let.

Výstava ukazuje současná díla směru art brut i snímky autorů

Praha – Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let. „Současná výstava je vyvrcholením našich snah a ukázkou současných podob art brut," řekla dnes novinářům jedna z kurátorek výstavy a členka sdružení abcd Terezie Zemánková.

Café Liberté – série diskuzí o současném stavu demokracie

Café Liberté – série diskuzí o současném stavu demokracie

Pod názvem Café Liberté pořádá Centrum současného umění DOX diskuzní kulaté stoly v rámci výstavy Mody demokracie. K aktuálním tématům týkajícím se stavu a směřování demokracie v současném světě se budou vyjadřovat domácí i zahraniční hosté, např. islandská aktivistka a členka parlamentu Birgitta Jónsdóttir, advokátka Hana Marvanová, předseda ústavně-právního výboru Sněmovny ČR Jeroným Tejc nebo profesor Jiří Přibáň.

Téměř dvě stovky titulních stránek francouzského levicového týdeníku Charlie Hebdo, jehož pařížské redaktory počátkem ledna vyvraždili radikální islamisté, si od 28. ledna mohou prohlédnout návštěvníci pražského Centra současného umění DOX.

Centrum DOX vystavuje titulní strany Charlie Hebdo

Praha - Téměř dvě stovky titulních stránek francouzského levicového týdeníku Charlie Hebdo, jehož pařížské redaktory počátkem ledna vyvraždili radikální islamisté, si mohou prohlédnout návštěvníci pražského Centra současného umění DOX.

Téměř dvě stovky titulních stránek francouzského levicového týdeníku Charlie Hebdo, jehož pařížské redaktory počátkem ledna vyvraždili radikální islamisté, si od 28. ledna mohou prohlédnout návštěvníci pražského Centra současného umění DOX.

Centrum DOX vystavuje titulní strany Charlie Hebdo

Praha - Téměř dvě stovky titulních stránek francouzského levicového týdeníku Charlie Hebdo, jehož pařížské redaktory počátkem ledna vyvraždili radikální islamisté, si ode dneška mohou prohlédnout návštěvníci pražského Centra současného umění DOX. Ačkoli se týdeník do světového povědomí dostal hlavně kvůli zveřejňování karikatur proroka Mohameda, z titulních stran je zřejmé, že nesmiřitelný byl po celá desetiletí k představitelům všech církví, politikům i policii. Zesměšnil třeba i nedotknutelnou Tour de France.

Foto s chlapci a vodou - Gilles Peress. Al Bustan, a Neighborhood in the Village of Silwan, East Jerusalem, 2011 © Gilles Peress

DOX představuje Izrael očima 12 předních fotografů

Světová premiéra výstavy Centrum současného umění DOX zahájilo ve světové premiéře mezinárodní putovní výstavu THIS PLACE, která představí portrét Izraele a Západního břehu Jordánu prostřednictvím děl 12 světových fotografů. Mezi vystavujícími umělci, kteří ztvárňují Izrael nejen jako místo, ale i jako metaforu, se představují jména jako je Josef Koudelka, Frédéric Brenner, Thomas Struth, Fazal Sheikh nebo Jeff Wall.

Velká válka v DOXu: Foto z expozice

Velká válka v DOXu: Monumentální a intimní zároveň

Instalace zákopového valu a protileteckých bunkrů kontrastuje s intimně laděnou expozicí o osudech účastníků 1. světové války. Na pomyslném ztichlém bojišti výstavy První linie v pražském Centru současného umění DOX se setkávají bojové linie dvou největších konfliktů v dějinách lidstva.

Ilustrační foto.

Tanec Praha? To není jen pražský festival, tančit se bude všude

Praha - Začínal ještě za minulého režimu. V létě 1989. A v pondělí 26. května začíná jeho už 26. ročník. Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha do Česka opět přiváží to nejlepší, co soudobý světový tanec nabízí.