Letos tomu bude deset let, kdy začal Martin Polák přemýšlet, jak zužitkovat nadúrodu z jablečných sadů jeho rodiny v malé vsi Kaly na jihu Moravy. Dary přírody a také úcta k dědictví předešlých generací byly hlavními důvody, proč se spolu s kamarádem Drahošem Šikolou rozhodli vyrábět cider.
/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Vinný, jablečný a hruškový z dubu. Tři cidery a tři ocenění. Ústecká značka moštů, ciderů a limonád Kauboy byla na Mezinárodním pivním festivalu, který se konal nedávno na litoměřickém výstavišti Zahrada Čech, úspěšná.
Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích.
Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích. A úspěchy slaví i s moštem stejnojmenné značky. „Cíl našeho snažení je jasný, chceme lidem dopřát ryze přírodní verzi tohoto supernápoje, bez aditiv, síření, filtrování a načančání,“ říká vystudovaný biochemik a genetik Štěpán Ren (38 let), který žije s manželkou Martinou a dvěma syny na okraji Ústí nad Labem. Se Štěpánem nás pojí letité přátelství, proto mu v rozhovoru tykám.
Plzeňský Prazdroj přestane vyrábět Cider Kingswood, alkoholický nápoj z jablek. Příčinou je dvouletá epidemie koronaviru, během které byly několikrát uzavřeny restaurace. Prodeje nápoje se už nevrátily do úrovně před pandemií. Pivovar se tak soustředí na druhou svou podobnou značku Frisco. Ta by měla být nově k dispozici v sudech. ČTK to řekl marketingový ředitel skupiny Roman Trzaskalik na festivalu Colours of Ostrava.
Plzeňský Prazdroj přestane vyrábět Cider Kingswood, alkoholický nápoj z jablek. Příčinou je dvouletá epidemie koronaviru, během které byly několikrát uzavřeny restaurace. Prodeje nápoje se už nevrátily do úrovně před pandemií. Pivovar se tak soustředí na druhou svou podobnou značku Frisco. Ta by měla být nově k dispozici v sudech. ČTK to řekl marketingový ředitel skupiny Roman Trzaskalik na festivalu Colours of Ostrava.
Zprvu šlo o malou akci, na které se sešla hrstka lidí, postupně se Slavnosti jablek na Krasíkově staly vyhledávanou podzimní událostí. Letos poprvé se konaly v Bezdružicích a během soboty přilákaly tisíce zvědavců.
Několik let nejprve doma na zahradě v provizorních podmínkách, od roku 2016 pak už naplno v odpovídající provozovně v brněnské Bystrci kousek od zoologické zahrady. Právě tam Brňanka Zuzana Kameníková rozjela moštárnu Cidérka. Spolu s manželem vyrábí jedinečné cidery a mošty, které jako jediné v Brně vznikají pravým řemeslným způsobem výroby. Loni na podzim dokonce jejich cidery uspěly na mezinárodní přehlídce ve španělské Asturii, kde nápoj získal výborná ocenění.
Několik ocenění, tuzemská i mezinárodní, získal cider Sascha Kolowrat, který se produkuje z jablek vypěstovaných v Kolowratových sadech ve Velkých Dvorcích.
Třebíč – Koupit si kávu, čaj, tatranku, cider, pivo či víno při cestování rychlíkem? Od příštího roku to bude opět možné. Mnozí si ještě vzpomenou, že v plzeňských rychlících býval v 70. a 80. letech minulého století v soupravě zařazený klasický jídelní vůz. Služba se částečně vrací.
Borůvky patří neodmyslitelně k horám. Pochutnat si na nejrůznějších dobrotách s borůvkami mohou lidé o nastávajícím víkendu na Borůvkových hodech, které se konají v sobotu 17. a neděli 18. srpna v Malé Morávce.
Prakticky každý Čech se někdy setkal s nakládaným hermelínem, houbami či paprikami. Už jste ale vyzkoušeli použít na přípravu láku cider nebo bílé víno? Připravte si nakládané dobroty z netradičních receptů Daniely Turecké.
Připomenutí si ovocnářské historie města Kroměříž či jen příjemně strávený den s rodinou. Takový cíl si vytyčila akce s názvem Jablečný den, která se konala v sobotu na Velkém náměstí.
Habří – Přišel podzim a spolu s ním i sklizeň všeho, co se v našem kraji urodilo. Meruňky a broskve stejně jako hroznové víno se na Vysočině moc často netrhají, zato jablka odedávna byly a dodnes jsou naším nejčastějším ovocem. V Habří, malé vesničce na Bystřicku, se jablka každoročně nejen sbírají a uskladňují, ale také zpracovávají.
Lobeč /FOTOGALERIE/ – Tenhle příběh je o tom, jak si dva kamarádi plní své sny. Možná vznikl kdesi v mládí, ale vykrystalizoval v dospělosti. Teď se svými sny žijí naplno. Dalo by se říci nonstop. Možná se vidí jako úspěšní podnikatelé. Možná jen chtějí vytvořit něco, s čím udělají radost v okolí. Zatím je ale místo tučného konta zdobí především montérky, lopata, vrtačka a další stavební propriety. Vize úspěchu i vize montérek je ale baví.
FOTOGALERIE / Hudební program nabitý hvězdami typu Horkýže Slíže, ŠKWOR, Alkehol či UDG, hektolitry uherskobrodského piva, slunečné počasí a prázdninový víkend.
České Švýcarsko – Trojice výrobků a trojice zážitků se nově může chlubit prestižním označením regionálního produktu z Českého Švýcarska. Cider z jablek ze severu Čech, dřevěné suvenýry a textilní výrobky rozšířily seznam regionálních výrobků Českého Švýcarska. Stalo se tak během dvanácté certifikace, která se uskutečnila v Krásné Lípě.
Prodeje Plzeňského Prazdroje v zahraničí loni vzrostly meziročně o deset procent, na domácím trhu pak o 2,7 procenta, vyplynulo z aktuálně oznámených výsledků firmy. Celkově Prazdroj v roce 2016 vyrobil skoro 11 milionů hektolitrů svých značek, z toho sedm milionů se vypilo v Česku. Nejvíce na odbyt šly opět tradiční ležáky plzeňského typu nebo cider Kingswood.
Praha - Moravské jaderničky, české panenské či renety. Proti jejich mizení bojuje Ondřej Frunc, ciderem. Původní česká jablka z trhu rychle mizí. Nahrazují je moderní druhy, které sice dobře vypadají a dlouho vydrží, ale o to víc ztrácí na chuti.
Praha /FOTOGALERIE/- Na Hořejším nábřeží na Smíchově se konala Slavnost cideru. Návštěvníci mohli ochutnat různé značky nápoje ze zkvašeného ovoce, který se i v Česku stává populárnější.
Praha - Heineken ČR loni prodal 2,3 milionu hektolitrů piva a ciderů, nejprodávanější bylo pivo Krušovice. V roce 2014 prodal 2,24 milionu hektolitrů piva. Výroba ciderů začala loni, sdělil mluvčí společnosti Jiří Hauptmann. Meziroční srovnání prodeje piva bez ciderů společnost nezveřejnila. Pod Heineken ČR patří v tuzemsku pivovary Krušovice, Starobrno a Velké Březno.
České Budějovice - Zlato pro rodinné stříbro. Světlý ležák Czechvar z pivovaru Budějovický Budvar získal před pár dny zlatou medaili v 19. ročníku soutěže „Great International Beer & Cider Competition", která se konala v Providence ve státě Rhode Island. Ocenění získal ležák v kategorii Bohemian Pilsner.
Praha – Za poslední rok se v tuzemsku prodalo 1,9 milionu litrů zkvašeného jablečného moštu, tzv. cideru, a Češi za něj utratili 129 milionů korun. V květnu tak meziroční nárůst spotřeby činil 376 procent. Vyplývá to z aktuálních dat společnosti Nielsen, která se na maloobchodní měření specializuje.
Bratislava - Někdejší nabídka piv na Slovensku, zejména v podobě klasických desetistupňových a dvanáctistupňových nápojů, se v posledních letech výrazně rozšířila o různá ochucená piva a další pivní speciality. Pivovary v zemi pod Tatrami v době prakticky neustálého poklesu spotřeby zlatavého moku nově přišly na trh s novým nízkoalkoholickým nápojem, ciderem.
České Budějovice – Cider, což je osvěžující nápoj z částečně zkvašeného jablečného moštu, je dnes velmi populární v západní Evropě. Jeho obliba v posledních třech letech výrazně roste i v Česku.
Kladno/ROZHOVOR/ - Se svým ciderem Cyril Holub a Ondřej Frunc uspěli ve dvou prestižních soutěžích v Londýně a Španělsku. Vyrábějí také domácí limonády
Praha – Ať už se mu říká cider, nebo cidre, je tento nápoj hitem letošního léta. Přestože je z jablek, získal si oblíbence mezi zarputilými vinaři i pivaři. V jediné české výrobně, která připravuje cidre podle tradiční francouzské receptury, nyní dozrává loňský ročník a čeká se ten letošní. Jaký bude? To se uvidí nejdřív na konci září.
Praha – Výroba piva v Česku vzrostla v prvním pololetí meziročně o tři procenta. Produkce pivních mixů, která se loni propadla o 40 procent, v pololetí letošního roku vzrostla o 14 procent. Výsledky dnes poskytl Český svaz pivovarů a sladoven. Na českém trhu se prodalo meziročně o 175.000 hektolitrů piva více a vyvezlo se o 51.000 hektolitrů piva více než za stejné období loňského roku.
Praha - Spotřeba pivních mixů v Česku druhý rok po sobě klesá o desítky procent, roste naopak zájem o klasické pivo. Růst o stovky procent zaznamenává kategorie ciderů. Vyplývá to z údajů, které poskytla společnost Nielsen. Prodej těchto částečně zkvašených jablečných moštů od začátku roku vzrostl o 400 procent.
Praha - Významná britská pivovarnická značka Carling vstupuje na český trh. Společnost Pivovary Staropramen, druhý největší domácí výrobce piva, uvádí na trh třešňový cider, tedy částečné zkvašený jablečný mošt, právě od britského výrobce. Staropramen i Carling patří severoamerickému koncernu Molson Coors. Cider je velmi populární v západní Evropě. Jeho obliba začíná růst také v Česku, o čemž svědčí i fakt, že jej do své nabídky nedávno zařadily i další velké české pivovary.
Brno - Jako na venkově si mohou připadat v těchto dnech lidé uprostřed náměstí Svobody. Oplocený úsek s živým trávníkem, stromky a studánkou ve středu náměstí je součástí reklamního projektu firmy vyrábějící nápoj s názvem cider. Jeho cílem je nejen představit lidem novou značku kvašeného jablečného moštu, ale také pomoci městu s rozvojem zeleně.
Brno - Jako na venkově si mohou připadat v těchto dnech lidé uprostřed náměstí Svobody. Oplocený úsek s živým trávníkem, stromky a studánkou ve středu náměstí je součástí reklamního projektu firmy vyrábějící nápoj s názvem cider. Jeho cílem je nejen představit lidem novou značku kvašeného jablečného moštu, ale také pomoci městu s rozvojem zeleně.
Praha – V pražských barech se boří mýty, že Češi pili, pijí a budou pít jen pivo. Za poslední rok se rozšířila popularita českého cideru přírodního kvašeného jablečného nápoje. Suchý cider je hořký jako pivo a konzistencí a kyselostí připomíná víno.
Praha – V pražských barech se boří mýty, že Češi pili, pijí a budou pít jen pivo. Za poslední rok se rozšířila popularita českého cideru přírodního kvašeného jablečného nápoje. Suchý cider je hořký jako pivo a konzistencí a kyselostí připomíná víno.
Chlumany – /FOTOGALERIE/ Sobota v obci patřila již potřetí v letošním roce oblíbenému Chlumanskému trhu. Nití, která se táhla celým jeho programem, bylo tentokrát divadlo. Dospělí ho dostali pořádnou porci už v pátek večer, zatímco ti nejmenší si ho nenechali ujít přímo při sobotních trzích.
Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU, ROZHOVOR/ – Sourozenci Beranovi a Petr Fila začali letos vyrábět a prodávat vůbec první originální cider v České republice. Alkoholického nápoje z jablek prodali už dvacet tisíc litrů.
DHÁKÁ -Desítky tisíc Bangladéšanů postižených minulý čtvrtek ničivým cyklonem Sidr, který zdevastoval pobřežní oblasti jedné z nejchudších zemí světa, nemají stále co pít, jídlo ani život zachraňující léky.