ŠTÍTEK: čokoláda

ilustr. foto Kreativ recept mouřenín v košili

Mouřenín v košili

V aktuálním vydání Kreativu jsme vám v tipech na výlet slíbili dát na FB recept na dezert Mouřenín v košili, který se mimochodem jmenuje podle Othella. Stejnojmennou operu napsal Verdi podle Shakespeara a po jejím premiérovém uvedení ve Vídni se tam tenhle dezertíček stal v kavárnách hitem. Mouřenín v košili - Mohr im Hemd je malá, tmavá bábovka politá horkou čokoládovou polevou a přizdobená ušlehanou sladkou smetanou. Stejně jako anglický vánoční pudink se peče ve vodní lázni. Mouřenína v košili si můžete dát nejen v rakouských kavárnách a restauracích, ale i v některých bavorských cukrárnách. Recept najdete zde…

Flambované banány

Rychlovka: Flambované banány

Banana Foster: Autorem receptu na flambované banány v karamelové omáčce je Paul Blangé z Brenan's Restaurant, který tuto pochoutku zhotovil již v roce 1951 pro Richarda Fostera. Pro opalování banánů se používá banánový likér nebo vaječný koňak. Podávají se na vanilkové zmrzlině a s polevou z hnědého cukru, skořice a másla. Cherry Jubilé: Jedinečné flambované černé třešně se stejně jako Banana Foster podávají na vanilkové zmrzlině a měly by být horké, ne-li ještě hořící.

Jak přežít Vánoce

Jak přežít Vánoce

Tři dny, které pro nás mohou znamenat psychickou i fyzickou pohromu. Říkáme jim Vánoce. Ale můžeme je zvládnout naprosto bez újmy a v pohodě. Záleží především na nás samotných. Ježíšek to za nás neudělá.

Stop emočnímu hladu!

Stop emočnímu hladu!

Stres, nervozita, úzkost, zklamání, pocit opuštěnosti – kdo by něco takového občas nezažil? A kdo by si v tom liboval? Když duše trpí, snažíme se najít způsob, jak ji zase vrátit do pohody. Tohle úsilí se ovšem snadno zvrtne – třeba v takzvaný emoční hlad…

Pravidla spižírny

Jak si usnadnit život? Třeba správnou organizací spižírny, ať už jí říkáme, jak chceme. I spižírna má totiž svá pravidla.

Doplňte si energii

Doplňte si energii

Ať už momentálnímu mátožnému stavu říkáte jarní únava, nebo jinak, faktem je, že koncem zimy chybí elán a chuť do života skoro každému. Na rozdíl od sysla, spícího v doupěti, se tomu ovšem my, lidé, můžeme bránit. Jak? Prostě se „nabít" novou energií!

Koření č. 1 Pepř

Koření č. 1 Pepř

Pepř, celý nebo drcený či mletý, je nejznámější a nejčastější používané koření v kuchyních.