Kreativ

ŠTÍTEK: Dodo Gombár

Proměna. Nejznámější povídka Franze Kafky inspirovala soubor Švandova divadla (snímek z generální zkoušky).

Kafkova Proměna ve Švandově divadle

Praha – Proměna. Nejznámější povídka Franze Kafky inspirovala soubor Švandova divadla. Její divadelní adaptace bude poslední premiérou jejich letošní sezony. Inscenaci podle předlohy, která patří k zásadním dílům světové literatury, režíruje Dodo Gombár, umělecký ředitel divadla. Premiéra bude 31. května, tři dny před 90. výročím spisovatelova úmrtí.

Ilustrační foto

Zlínské Městské divadlo vzkřísí fenomén Baťa

Zlín - Pestrý výběr z dramatické tvorby nabídne i v příští, už 69. sezoně, Městské divadlo Zlín. Představí hry mnoha žánrů, od satirické komedie po muzikál. Dodo Gombár vzkřísí fenomén Baťa. Předplatné na sezonu 2014/2015 s řadou benefitů je v prodeji od 2. května.

Hra Žitkovské bohyně v Městském divadle ve Zlíně.

Žítkovské bohyně čeká ve Zlíně světová premiéra

Zlín /VIDEO/ - Nekompromisnější a tvrdší. Tak popisuje režisér Dodo Gombár svou adaptaci románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Na celosvětovou premiéru netrpělivě očekávané inscenace se můžete těšit v sobotu 1. března v 19.00 ve Velkém sále Městského divadla Zlín.

Hra Žitkovské bohyně v Městském divadle ve Zlíně.

VIDEO: Žítkovské bohyně čeká ve Zlíně světová premiéra

Zlín - Nekompromisnější a tvrdší. Tak popisuje režisér Dodo Gombár svou adaptaci románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Na celosvětovou premiéru netrpělivě očekávané inscenace se můžete těšit v sobotu 1. března v 19.00 ve Velkém sále Městského divadla Zlín.

Čtená zkouška hry Žitkovské bohyně v Městském divadle ve Zlíně. Na snímku režisér Dodo Gombár.

Žítkovské bohyně už čarují ve zlínském divadle

Zlín /FOTOGALERIE/ - Ansámbl zlínského Městského divadla má za sebou již první čtené zkoušky divadelní hry Žítkovské bohyně na motivy stejnojmenné knihy, kterou režíruje Dodo Gombár. Na premiéru se můžete těšit již
 1. března.  

Čtená zkouška hry Žitkovské bohyně v Městském divadle ve Zlíně. Na snímku režisér Dodo Gombár.

Žítkovské bohyně už čarují v divadle

Zlín - Ansámbl zlínského Městského divadla má za sebou již první čtené zkoušky divadelní hry Žítkovské bohyně na motivy stejnojmenné knihy, kterou režíruje Dodo Gombár. Na premiéru se můžete těšit již
 1. března.  

Městské divadlo Zlín . Pohádka O pejskovi a kočičce.

Zlínské divadlo startuje Pejskem a kočičkou, chystá i Žítkovské bohyně

Zlín /FOTOGALERIE/ - Městské divadlo Zlín letošní sezonu zahájí ve velkolepém duchu. Diváci se mohou těšit hned na několik premiér. První premiérou ve velkém divadelním sále bude původní americký muzikál Divotvorný hrnec, který se u nás poprvé hrál už v roce 1948. O jeho úspěšnou adaptaci se tenkrát postarali Voskovec s Werichem. Další premiérou bude hra Největší z pierotů, kterou režíroval současný ředitel divadla Petr Michálek.

Vieweghova Biomanželka: Petra Hřebíčková a Filip Čapka

Román pro ženy a Biomanželka opět na smíchovském jevišti

Praha – Svou letní produkci připravuje i letos pražské Švandovo divadlo. Koncem června a začátkem září zve pražské i mimopražské diváky na divadelní přehlídku Báječné léto s Michalem Vieweghem, která nabídne dvě divadelní adaptace jeho úspěšných bestsellerů, Román pro ženy a Biomanželku. Diváci mohou vybírat z celkem dvaceti uvedení.

Hana Mikoláštíková

Divadelní sezona ve znamení ženy

Zlín – Dramaturgický plán pro 68. divadelní sezónu představila ve středu umělecká šéfka Městského divadla ve Zlíně Hana Mikolášková. „Sezona 2013/2014 nese podtitul Cherchez la femme, neboli za vším hledej ženu – ženu v obsahu her, ženu režisérku anebo ženský duch," vysvětlila Mikolášková.

Švandovo divadlo

Nebe nad Berlínem míří do Švandova divadla

Praha – Švandovo divadlo uvádí českou premiéru jevištní adaptace kultovního filmu režiséra Wima Wenderse a spisovatele Petera Handkeho Nebe nad Berlínem z roku 1987. Inscenace s podtitulem Nebe nad Andělem – Nebe nad námi – Anděl nad námi v režii Petra Štindla se dočká prvního uvedení 19. ledna 2013.

Hra Válka s Mloky ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Slovácké divadlo uvádí Válku s mloky

Uherské Hradiště - Celých čtrnáct let čekali diváci Slováckého divadla v Uherském Hradišti na dílo Karla Čapka. Dočkali se právě teď. Režisér Dodo Gombár s herci nastudoval Válku s mloky. Dnes bude mít premiéru s Vladimírem Doskočilem, Zdeňkem Trčálkem, Monikou Horkou, Jitkou Joskovou a dalšími v hlavních rolích.

Hra Válka s Mloky ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Slovácké divadlo uvede Válku s mloky

Uherské Hradiště - Už v sobotu bude na jevišti Slováckého divadla uvedena poslední letošní premiéra. Někteří si možná řeknou, že nakonec přichází to nejlepší. Ano, na uherskohradišťská divadelní prkna se po dlouhých 14 letech vrací dílo Karla Čapka. A rovnou jde o jeden z jeho nejslavnějších titulů Válku s mloky.

BIOMANŽELKA. Filip Čapka, v popředí, jako trýzněný mužský hrdina mezi dvěma ženami v divadelní adaptaci Vieweghova románu.

Hřebíčková se vrací s Biomanželkou

Zlín - Bývalá herečka Městského divadla Zlín a nositelka Thálie Petra Hřebíčková se vrací zpět na domovská prkna. I když jen na skok. Se Švandovým divadlem na Smíchově přijede uvést činohru Biomanželka.

MICHAL HORÁČEK si po Národním, kde inscenoval lyrikál Kudykam, vybral pro svůj další projekt Švandovo divadlo v Praze.

Horáčkův baladický kalendář ve Švanďáku

Praha /VIDEO/ – Švandovo divadlo na Smíchově připravilo nový cyklus zhudebněných balad. Jejich společným tématem je cyklický čas kalendářního roku; každá z nich je věnována některému z měsíců od ledna po prosinec. Autorem projektu Český kalendář je Michal Horáček, který připravuje kromě scénické podoby také knihu, režie a tvorby konceptu se ujal Dodo Gombár.

Jako nová umělecká ředitelka Městského divadla Zlín byla ve středu 14. prosince představena řežisérka, scénáristka a dramaturgyně Hana Mikolášková. Ve funkci tak nahradí stávajícího vedoucího Petra Veselého.

Zlínské divadlo představilo novou uměleckou šéfku

Zlín – Městské divadlo Zlín má po několika týdnech nejistoty konečně jasno v tom, kdo zaplní prázdné místo po Petru Veselém. Tomu se pomalu, ale jistě krátí doba působení na postu uměleckého šéfa zlínského divadelního souboru.

Herečka Květa Fialová

Abeceda pro předplatitele divadla

Uherské Hradiště - Slovácké divadlo nabízí jedinečné předplatné na novou sezonu 2012. Jaké jsou jeho výhody? Co je pro jeho získání třeba udělat?

V SERIÁLU I NA JEVIŠTI. Herci Barbora Munzarová a Martin Trnavský se spolu nově setkávají i v divadle.

Thelma a Louise na jevišti

Krnov – Úspěšnou jevištní dramatizaci slavného filmu Ridleyho Scotta nabízí Městské divadlo v Krnově na pondělí 11. dubna od 19.30 hodin. Hru Jako Thelma a Louise přiveze pražský Divadelní spolek Frída. Představení je zahrnuto do aktuálního abonmá, doprodej vstupenek zajišťuje infocentrum na Hlavním náměstí.

TK k divadelní přehlídce Rozmarné léto s Michalem Vieweghem a k divadelnímu provedení jeho textů Román pro ženy, premiéra 20. června, a Biomanželka, 30. června, proběhla 21. března v pražském Švandově divadle. Na snímku Michal Viewegh a Jiří Langmajer

Jiří Langmajer se dočkal role Olivera v Románu pro ženy

Praha – Novinkou mezi pražskými letními divadelními festivaly bude letos takzvané Báječné léto s Michalem Vieweghem, s nímž přicházejí společnost IN FILM producenta Rudolfa Biermanna a Švandovo divadlo. V rámci něj budou moci diváci poprvé zhlédnout na jevišti divadelní adaptace dvou Vieweghových textů – Román pro ženy a Biomanželka.

Do Městského divadla Zlín se po několikaměsíční pauze vrátil bývalý umělecký šéf Dodo Gombár, aby se souborem nastudoval inscenaci slavného slovenského autora Rudolfa Slobody Armagedon na Grbu.

Armagedon na Grbu se loučí

Zlín /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/ – Část ansámblu Městského divadla Zlín připravila na začátku roku pod režijním vedením svého bývalého uměleckého šéfa Dodo Gombára vesnickou tragikomedii Armagedon na Grbu. „Hra, která měla ve Zlíně českou premiéru v dubnu, se s publikem rozloučí. Během jedenácti repríz ji vidělo 3300 diváků. Teď budou mít případní zájemci o tuto hru už jen tři příležitosti. A to 30. října ve Zlíně, 20. listopadu v Praze v Divadle pod Palmovkou a 9. prosince se uskuteční derniéra na domovské scéně,“ informovala mluvčí divadla Hana Šmardová.

Textař a básník Michal Horáček přivezl do Zlína v úterý 5. října koncetrní verzi svého projektu Ohrožený druh. Tu představil v Kongresovém a univerzitním centru – nové koncerní hale, kterou ve Zlíně slavnostně otevřeli před týdnem.

Michal Horáček: Obtížná forma mě vzrušuje

Zlín /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – Jméno Michal Horáček je pro mě synonymem preciznosti, pracovitosti, profesionality, skromnosti, ale také tak trochu šílenosti. O svých úspěších moc nemluví.

Armagedon na Grbu.

Armagedon je koláží snů a vzpomínek

Zlín /RECENZE/ – V sobotu 17. dubna uvedlo zlínské divadlo premiéru Slobodova Armagedonu na Grbu v režii bývalého uměleckého šéfa divadla Dodo Gombára.

Armagedon na Grbu.

Premiéra Armagedonu na Grbu se blíží

Zlín /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – Do Městského divadla Zlín se po několikaměsíční pauze vrátil bývalý umělecký šéf Dodo Gombár, aby se souborem nastudoval inscenaci slavného slovenského autora Rudolfa Slobody Armagedon na Grbu.

Pohádka Opice Žofka.

Žofka jede do Prahy

Zlín – Oblíbená kamarádka zlínských dětí Opice Žofka už brzy potěší i pražskou drobotinu. Populární pohádku režiséra Dodo Gombára totiž ansámbl Městského divadla Zlín představí v rámci festivalu Dítě v Dlouhé v pondělí 22. března od 10 hodin v Divadle v Dlouhé.

Na více než jedenáctimetrové imitaci obrazu známého malíře Marca Chagalla pracují už čtrnáct dnů výtvarníci v malírně Městského divadla Zlín.

V malírně právě vzniká scéna pro Armagedon

Zlín – Na více než jedenáctimetrové imitaci obrazu známého malíře Marca Chagalla pracují už čtrnáct dnů výtvarníci v malírně Městského divadla Zlín. Připravují totiž scénu pro další jevištní novinku.

Dodo Gombár.

Dodo Gombár se vrátil na zlínskou scénu

Zlín – V Zelenáčově šopě zahájil na sklonku února režisér a bývalý umělecký šéf Městského divadla Zlín Dodo Gombár zkoušení slovenské hry Rudolfa Slobody Armagedon na Grbu, která bude na zlínské scéně uvedena v dubnu české premiéře s podtitulem nezkrášlená vesnická tragikomedie.

Bára Munzarová a Martin Trnavský se představí v Opavě ve hře Sex, drugs, rock&roll.

Sex, drugs, rock 'n' roll v Opavě

Opava – Bára Munzarová, Martin Trnavský a Radim Novák. Co vznikne, když se tito herci potkají na jednom pódiu? Odpověď: představení Sex, drugs, rock&roll.

Helena Čermáková

Publikum ocenilo své favority

Zlín /POHLEDEM REDAKTORKY/ – Normálně nemám ráda oficiality. Předávání cen, třepání si pravicemi a děkovné řeči. Vyhlášení vítězů divácké ankety Aplaus v Městském divadle Zlín (MDZ) je ale něco jiného.

KAM HO VEDE? Vojtěch Dyk (vlevo) v hlavní roli Kudykama a Marek Holý (vpravo) v roli Martina.

Kudykam aneb když místo pointy přijde Karel Gott

Praha /EXKLUZIVNÍ RECENZE, FOTOGALERIE/ - Velkonákladová produkce původního muzikálu Michala Horáčka a Petra Hapky, která se usídlila v budově Státní opery, odpovídá několikaměsíční masivní mediální masáži, která premiéru předcházela. Nafouknutá bublina, která možná bude plnit hlediště, ale jejímž obsahem přesto nebude zhola nic.

Balada pro banditu.

Jednu zaplatíš, druhou dostaneš

Zlín - Nevšední akci 1+1 zdarma připravilo Městské divadlo Zlín už na tuto sobotu. Ansámbl zlínské scény uvede zbojnický muzikál o lásce a zradě Balada pro banditu.

Petra Hřebíčková

Petra Hřebíčková: Těším se na svobodu!

Zlín /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Jméno mladé herečky Městského divadla Zlín Petry Hřebíčkové bylo letos skloňováno ve všech pádech. Na jaře obdržela prestižní cenu Thálie za Maryšu ze stejnojmenného dramatu. Nyní se Hřebíčková po šesti letech na zlínské scéně chystá na volnou nohu. A bude vystupovat v ostře sledovaném muzikálu Kudykam… Tohle jméno si zkrátka zapamatujte!

Petra Hřebíčková

Hřebíčková: Bude se mi stýskat, v Praze je málo trávy

Zlín – Jméno mladé herečky Městského divadla Zlín Petry Hřebíčkové bylo letos skloňováno snad ve všech pádech. Na jaře obdržela prestižní cenu Thálie za postavu Maryši ze stejnojmenného dramatu. Nyní se po šesti letech ve Zlíně rozhodla angažmá ukončit, od prosince se chystá takzvaně na volnou nohu.

Jiří Pecha a Libuše Pehalová v rolích dědka a babky Bouchalových včera sehráli jednu ze scének do upoutávek na film To je hustý. Ten  začnou filmaři v boskovickém westernovém městečku natáčet příští léto.

Martin Trnavský přiveze Pánskou jízdu

Odry – Oderský Dělnický dům bude tento čtvrtek patřit divadlu. Přijede sem Divadelní spolek Frída s herci Jiřím Pechou nebo Martinem Trnavským. Těšit se můžeme na autorskou hru Pánská jízda.

Slavnostní přivítání čerstvé držitelky Ceny Thálie Petry Hřebíčkové. Ocenění získala za roli Maryši ve stejnojmenné inscenaci.

Nositelka Thálie opouští zlínské divadlo

Zlín – Městské divadlo Zlín přichází o jednu výraznou hereckou osobnost. K 30. listopadu se rozhodla ukončit své angažmá letošní nositelka Thálie Petra Hřebíčková.