Kreativ

ŠTÍTEK: Doxa

Muzeum hlavního města Prahy.

Kdo stráví v pražském hotelu víc než noc, dostane slevový poukaz

Pražští radní dnes schválili projekt podpory cestovního ruchu poukazy pro turisty. Každý, kdo přespí v hotelu více než jednu noc, dostane od města poukázku na návštěvu například kulturních zařízení. Na kampaň V Praze jako doma a systém tzv. voucherů půjde z městského rozpočtu 121 milionů korun. Akce bude zahájena 1. července. Novinářům to dnes řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). V turismu je kvůli opatřením proti koronaviru odhadován propad až 100 miliard korun.

Národní galerie.

Národní galerie má nového šéfa umění 19. století, stále hledá toho pro současné

Sbírku umění 19. století a klasické moderny Národní galerie v Praze (NGP) nově povede historik umění Otto M. Urban, dosavadní kurátor galerie. Galerie v srpnu a září hledala také nového šéfa Sbírky moderního a současného umění. Výběrové řízení na tuto funkci zatím nebylo uzavřeno, řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí galerie Tereza Ježková.

Odborník na vzdělávání a mluvčí společnosti EDUin Bohumil Kartous.

Vzdělání je ohromně důležité

Hradec Králové - Veřejné i alternativní vzdělávání a role školy a rodiny v tomto procesu bude tématem čtvrteční akce Brain and Breakfest v kavárně a music baru Náplavka, snídaně začne o půl deváté ráno.

Festival výtvarného umění Nultá generace v nevyužité nákladní části jihlavského městského vlakového nádraží.

Jihlavské vlakové nádraží se stalo výstavní síní

Jihlava - Nevyužitá nákladní část jihlavského městského vlakového nádraží ožila festivalem výtvarného umění Nultá generace. Tři nákladní haly tam zaplnilo šedesát uměleckých děl dvanácti výtvarných umělců pod třicet let.

Budova DOX+.

Centrum současného umění DOX se rozšířilo o multifunkční sál

Pražské Centrum současného umění DOX se rozšířilo o multifunkční sál nazvaný DOX+ v provedení studia Petr Hájek Architekti. Bude sloužit divadlu, tanci, hudbě či performancím. Sál s kapacitou 450 až 700 návštěvníků představuje poslední, čtvrtou, fázi rozšíření Centra DOX, které se stane se svými 8 tisíci metry čtverečními jednou z největších institucí zaměřených na současné umění v Česku. Informoval o tom dnes ředitel Centra DOX Leoš Válka.

DOX

Centrum umění DOX se rozšiřuje o velký multifunkční sál

Holešovické centrum DOX letos oslaví deset let své existence. Po nedávno zpřístupněné vzducholodi architekta Martina Rajniše se centrum dále rozšiřuje. Otevře nový multifunkční prostor nazvaný DOX+. Sál s kapacitou až 700 lidí může být divadlem, tanečním prostorem, kinem i konferenčním sálem. Domovskou scénu v něm získá mezinárodní taneční soubor Farma v jeskyni, uvedl DOX v tiskové zprávě.

Festival Malá inventura.

Festival Malá inventura nabídne více než 20 divadelních projektů

Festival nového divadla Malá inventura, který se koná na různých místech v Praze od 21. do 28. února, nabídne více než 20 divadelních projektů. Akci zahájí slavnostní předáváním cen Česká divadelní DNA za mimořádný přínos v oblasti nového divadla. Předávání se uskuteční 21. února v La Fabrice. Novináře o tom dnes informovala ředitelka festivalu Adriana Světlíková.

DOX

Umělci zkoumají úložiště semen v Norsku, výsledky ukazují na webu

Praha - Největší světovou databanku semen zkoumají norští umělci Jorn Knutsen a Einar Sneve Martinussen. Jejich pohled na to, jak jsou uchovávány statisíce semen rostlin z celého světa, mohou on-line vidět taktéž zájemci odkudkoli na světě. Projekt je součástí výstavy Big Bang Data, která se koná v pražském centru DOX a která se věnuje fenoménu informační exploze.

Svět knihy. Ilustrační foto.

Veletrh Svět knihy se rozšiřuje, představí evropská města

Praha - Na větší ploše než dříve se 11. až 14. května uskuteční veletrh Svět knihy. Kromě tradičního Průmyslového paláce se jeho program uskuteční na Výstavišti také ještě v Lapidáriu a další místo bude mít i venku. Hlavní téma je Genius loci v literatuře, spisovatelé a literární vědci přijedou z devíti měst, která mají titul Kreativní město literatury UNESCO, stejně jako Praha, řekli ve středu pořadatelé novinářům. Program veletrhu spojeného s literárním festivalem se bude odehrávat také ve vzducholodi Gulliver, která zejména pro literární program vyrostla v centru DOX. Svět knihy, který každoročně navštěvuje až 40 tisíc lidí, má letos nového ředitele Radovana Auera.

Logo festivalu Malá invetura.

V Praze začíná festival Malá inventura, přehlídka nového divadla

Praha - V hlavním městě ve středu začíná festival Malá inventura, přehlídka inscenací tanečního, pohybového i všemožně alternativního divadla. Akce, která se koná popatnácté a na 12 scénách potrvá do 1. března, chce pomoci divákům v orientaci na scéně nového divadla, ale i tvůrcům a pořadatelům v této oblasti ke vzájemným kontaktům.

Logo festivalu Malá invetura.

Festival nabídne inventuru nového divadla na tuzemských scénách

Praha - Přehlídku inscenací tanečního, pohybového i všemožně alternativního divadla, které vzniklo na tuzemských scénách v nedávné době, nabídne festival Malá inventura. Uskuteční se od 22. února do 1. března na 12 scénách v Praze. Chce pomoci divákům v orientaci na scéně nového divadla, ale i tvůrcům a pořadatelům v této oblasti ke vzájemným kontaktům. „Malá inventura je příležitostí sumarizovat a bilancovat, stejně jako srovnávat a vyhlížet divadelní budoucnost," řekl dnes novinářům za organizátory festivalu, který má 15. ročník, Petr Pola.

Josef Koudelka.

Film vypráví o práci fotografa Koudelky v Izraeli a Palestině

Praha - První filmovou výpovědí o práci světoznámého českého fotografa Josefa Koudelky je snímek Koudelka fotografuje Svatou zemi. Natočil ho během pěti let izraelský režisér Gilad Baram, který byl Koudelkovým asistentem při jeho fotografování v Izraeli. Ve středu večer měl film českou premiéru v pražském kině Pilotů.

Dílo V letní zahradě z výstavy obrazového cyklu nazvaného Úmysl a trochu náhoda malíře Tomáše Císařovského

Tomáš Císařovský vystavuje obrazy ze života Václava Havla

Praha - Různé momenty ze života dramatika, spisovatele, disidenta a prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla ztvárnil podle svých představ malíř Tomáš Císařovský. Obrazy vznikaly v letech 2012 až 2016, tedy až po Havlově smrti. Je jich deset a tvoří základ výstavy, která ve čtvrtek začala v centru DOX. Jmenuje se Úmysl a trochu náhoda a potrvá do 6. března.

Architekt Martin Rajniš.

Rajniš rekapituluje svou tvorbu a věří v lepší architekturu

Praha - Ve velké obrození architektury, které musí v příštích letech přijít, věří architekt a známý tvůrce dřevostaveb Martin Rajniš. Bez kvalitní architektury podle něj nemůže rozumná a šťastná společnost existovat. A že lidstvo ke štěstí přeci jen postupně dospěje, v to věří dvaasedmdesátiletý tvůrce stejně pevně. O své téměř padesátileté tvorbě nyní vydává dvě knížky. A v uplynulém týdnu byla v Praze otevřena jako součást centra DOX stavba v podobě vzducholodi podle jeho návrhu.

Na střeše pražského centra současného umění DOX byla postavena dřevostavba ve tvaru vzducholodi s názvem Vzducholoď Gulliver

Na galerii DOX „přistál“ Gulliver

Praha - Gulliver, tak zní jméno vzducholodě, která vyrostla na střeše Centra současného umění DOX. Otvírá se zítra a sloužit bude především literátům

Ilustrační foto.

V ČR se pojedenácté píší dopisy na podporu nespravedlivě vězněným

Praha - Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) v sobotu odstartuje další ročník maratonu psaní dopisů na podporu nespravedlivě vězněným a pronásledovaným. V Česku se dopisy píšou pojedenácté. Smyslem kampaně je vytvořit tlak na vlády a jiné autority, které mohou situaci řešit. Maraton potrvá devět dní, začíná v symbolicky 10. prosince, kdy se po celém světě připomíná Den lidských práv.

DOX

Centrum DOX vystavuje karikatury arabských tvůrců

Praha - Jak vypadají karikatury, které tvoří výtvarníci v neklidných i nesvobodných zemích severní Afriky a Blízkého východu, uvidí lidé na výstavě v centru DOX. Od čtvrtka tam bude přístupná expozice nazvaná Linie svobody: Současná arabská karikatura, která ukáže práci tří z nich. Zahájí ji irácký satirik Abdar Rahím Jásir.

Zen-Houses od libereckého architekta Petra Stolína.

Hlavní cenu v nové soutěži architektů má dvojdům Petra Stolína

Praha - Hlavní cenu v nové soutěži Česká cena za architekturu získal dům a ateliér Zen-Houses od libereckého architekta Petra Stolína. Z 63 nominovaných v pondělí mezinárodní porota vyhlásila ještě sedm finalistů. Za výjimečné počiny na poli architektury byli mimo jiné oceněni autoři Pražských stavebních předpisů.

DOX

V Praze budou vyhlášeni vítězové nové ceny za architekturu

Praha - V hlavním městě budou v pondělí večer oznámeny výsledky prvního ročníku nové ceny za architekturu, kterou letos vyhlásila Česká komora architektů. Nominaci má 63 staveb, často jsou mezi nimi i starší projekty, vzniklé v uplynulých pěti letech. V pondělí budou vybráni finalisté a celkový vítěz České ceny za architekturu. Od 9. listopadu výstava v centru DOX pak představí všechny realizace, které byly nominovány do užšího výběru.

Václav Havel

Začnou dvě výstavy fotografií věnované osmdesátinám Václava Havla

Praha - V Praze dnes vpodvečer začnou dvě výstavy věnované nedožitým 80. narozeninám exprezidenta Václava Havla. V Pražské křižovatce na Starém Městě si budou lidé moci od pátku do 17. listopadu prohlížet snímky Alana Pajera, který byl fotografem prezidentské kanceláře v době Havlova působení na Hradě. Výstavu doplní replika busty Václava Havla umístěné v budově Kongresu v USA. V centru současného umění DOX otevřou přehlídku fotografií Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka. Několik stovek fotografií doplní dosud nezveřejněné filmové záznamy dokumentaristy Petra Jančárka.

Václav Havel

Začnou dvě výstavy fotografií věnované osmdesátinám Václava Havla

Praha - V Praze dnes vpodvečer začnou dvě výstavy věnované nedožitým 80. narozeninám exprezidenta Václava Havla. V Pražské křižovatce na Starém Městě si budou lidé moci od pátku do 17. listopadu prohlížet snímky Alana Pajera, který byl fotografem prezidentské kanceláře v době Havlova působení na Hradě. Výstavu doplní replika busty Václava Havla umístěné v budově Kongresu v USA. V centru současného umění DOX otevřou přehlídku fotografií Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka. Několik stovek fotografií doplní dosud nezveřejněné filmové záznamy dokumentaristy Petra Jančárka.

Magda Vášaryová

Vašáryová: Václav Havel byl symbolem svobody

Praha - Osmdesát. Tolik by bylo dnes Václavu Havlovi. A přesně tolik gratulantů přivede příští sobotu do Lucerny Knihovna Václava Havla, aby uctila jeho jubileum. Jedním z nich bude i herečka a diplomatka Magdaléna Vášáryová.

Božena Němcová. Ilustrační snímek.

DOX nabízí večer o Boženě Němcové s tvůrci nových děl o ní

Praha - V centru DOX v pražských Holešovicích na dnešek připravili komponovaný večer věnovaný spisovatelce Boženě Němcové. Jmenuje se Archeologie jednoho mýtu a zaměří se na různorodost obrazů Boženy Němcové v české kulturní paměti. Nabídne k diskusi různé výklady života a díla slavné české autorky a představí současné pokusy o umělecké ztvárnění odkazu Boženy Němcové.

Petr Pavel

Generál Pavel: Evropa má hodnoty, na něž může být hrdá a má je bránit

Praha - Evropa má množství hodnot, na které může být hrdá a měla by je bránit. Při dnešním zahájení činnosti Iniciativy pro evropské hodnoty to v Praze řekl budoucí předseda Vojenského výboru NATO, nynější náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel. Zopakoval, že o úřad českého prezidenta se ucházet nehodlá.

DOX vystavuje nový vůz odkazující k ikoně designu i automobilismu.

DOX vystavuje nový vůz odkazující k ikoně designu i automobilismu

Praha - Inspirován dvěma oblíbenými modely škodovek, které se vyráběly v tehdejším Československu, navrhl designér a milovník aut Petr Novague nový automobil. Prototyp spolu s příběhem jeho vzniku vystavuje od středy centrum DOX. Instalaci nazvanou R200 non-fiction doplňují černobílé fotografie Antonína Kratochvíla z průběhu výroby.

V pražském Centru pro současné umění DOX byla 15. dubna zahájena výstava R200 non-fiction. Designéři Petr Novague (vlevo) a Marek Hoffmann představili nový automobil inspirovaný československým vozem Škoda110 R.

Slavná Škoda 110 R ožila. Nové "erko" dostalo techniku supersportovního Audi

Inspirován dvěma oblíbenými modely škodovek, které se vyráběly v tehdejším Československu, navrhl designér a milovník aut Petr Novague nový automobil. Prototyp spolu s příběhem jeho vzniku vystavuje od středy centrum DOX. Instalaci nazvanou R200 non-fiction doplňují černobílé fotografie Antonína Kratochvíla z průběhu výroby.

Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let.

Výstava ukazuje současná díla směru art brut i snímky autorů

Praha /FOTOGALERIE/ - Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let. „Současná výstava je vyvrcholením našich snah a ukázkou současných podob art brut," řekla dnes novinářům jedna z kurátorek výstavy a členka sdružení abcd Terezie Zemánková.

Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let.

Výstava ukazuje současná díla směru art brut i snímky autorů

Praha – Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let. „Současná výstava je vyvrcholením našich snah a ukázkou současných podob art brut," řekla dnes novinářům jedna z kurátorek výstavy a členka sdružení abcd Terezie Zemánková.

Výstava ukazuje, jak ke hvězdám cestují Američané, a jak Papuánci

Praha - Setkání dvou velmi odlišných prostředí, domorodé kultury a západní civilizace, přináší výstava soch, fotografií a kreseb v centru DOX. Je pokračováním patnáctiletého projektu sochaře Lukáše Rittsteina a fotografky Barbory Šlapetové, kteří spojili své osudy s posledním domorodým papuánským kmenem Yali Mek a v posledních letech i se dvěma astronauty z NASA. Nese se navíc v duchu cest ke hvězdám.

Foto s chlapci a vodou - Gilles Peress. Al Bustan, a Neighborhood in the Village of Silwan, East Jerusalem, 2011 © Gilles Peress

DOX představuje Izrael očima 12 předních fotografů

Světová premiéra výstavy Centrum současného umění DOX zahájilo ve světové premiéře mezinárodní putovní výstavu THIS PLACE, která představí portrét Izraele a Západního břehu Jordánu prostřednictvím děl 12 světových fotografů. Mezi vystavujícími umělci, kteří ztvárňují Izrael nejen jako místo, ale i jako metaforu, se představují jména jako je Josef Koudelka, Frédéric Brenner, Thomas Struth, Fazal Sheikh nebo Jeff Wall.

Ilustrační foto

DOX za pět let svého trvání uspořádal už přes 100 výstav

Praha – Centrum současného umění DOX v Holešovicích představilo za pět let své existence přes 100 výstav současného umění a uspořádalo přes 800 doprovodných a vzdělávacích akcí, čímž se zařadilo mezi významné součásti galerijní scény v Praze. Jako ryze soukromá iniciativa vzniklo v době, kdy reálný nezájem politiků o kulturní dění v Česku byl již zcela zřejmý, řekl novinářům zakladatel DOXu Leoš Válka.

Ilustrační foto

DOX za pět let svého trvání uspořádal už přes 100 výstav

Praha – Centrum současného umění DOX v Holešovicích představilo za pět let své existence přes 100 výstav současného umění a uspořádalo přes 800 doprovodných a vzdělávacích akcí, čímž se zařadilo mezi významné součásti galerijní scény v Praze. Jako ryze soukromá iniciativa vzniklo v době, kdy reálný nezájem politiků o kulturní dění v Česku byl již zcela zřejmý, řekl novinářům zakladatel DOXu Leoš Válka.

Susanna Gartmeyer

V galerii zazní koncert tří hudebníků

Opava /POZVÁNKA/ - V galerii Gottfrei na Krnovské ulici dnes (ve středu 17. dubna) od 19 hodin zazní koncert improvizované hudby z cyklu Pohyby-Zvuky-Prostory. Jeho cílem je zmapovat současnou mezinárodní progresivní hudebně-zvukovou scénu a představí se v něm trojice zajímavých hudebníků.

Miroslav Kalousek

SLOUPEK: Vzkaz politikům: A co vám napsali hezkého?

Telefonní čísla politiků jako umělecké dílo? Nejnovější počin skupiny Ztohoven se sice z veřejného prostoru přesunul do kamenné výstavní síně, galerie DOX, ale co se míry provokativnosti týče, proti předchozím počinům nezůstal nijak pozadu.

Miroslav Kalousek

Hajzle, podpálíme ti barák, píšou lidé ministru Kalouskovi

Praha - Skupina Ztohoven zveřejnila soukromá telefonní čísla některých politiků. V rámci výstavy Kartografie naděje v pražském centru DOX umístila tabuli, na níž jsou kontakty na všechny poslance a některé ministry. Ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi začaly vzápětí chodit výhružné sms.  

Jan Jakub Kotík: Marlboro poster

Druhý ročník Festivalu Fotograf pronikne do pražských ulic

Praha /PŘEHLED VÝSTAV/ -  Instalace uměleckých děl předních domácích tvůrců na netradičních místech i v alternativních galeriích doplněné o projekce, performance, ale také přednášky či odborná setkání, to vše s jednotícím tématem – současná fotografie reagující na veřejný prostor. Taková bude v úhrnu náplň druhého ročníku Festivalu Fotograf s názvem Mimo formát, který během měsíce října obsadí řadu frekventovaných míst na území Prahy.

Entropa Davida Černého

Poslední šance: Entropa v centru DOX končí v pondělí

Praha - Kontroverzní dílo Entropa, vytvořené českým umělcem Davidem Černým pro českou prezentaci v Bruselu v době našeho předsednictví EU vloni, si mohou návštěvníci holešovického Centra současného umění DOX naposledy prohlédnout tento víkend.

Yayoi Kusama: Dýňová souprava

Umění šachu v centru současného umění DOX

Praha - Výstavu patnácti šachových souprav navržených předními světovými umělci včetně Damiena Hirsta na oslavu této hry a jejího neutuchajícího významu pro tvůrčí umění uvádí Centrum současného umění DOX spolu s londýnskou společností RS&A Ltd, která se zabývá produkováním novátorských projektů se současnými umělci. Expozice je ke spatření od 1. dubna do 28. června.

Michel Auder

Setkání s průkopníkem videoartu Michelem Auderem

Praha - Významná pražská galerie DOX, která získává čím dál více uznání i v odborných kruzích, nabízí osobní setkání s významnou osobností videoartu Michelem Auderem. To se uskuteční 15. února od 18 hodin v rámci doprovodných programů pořádaných u příležitosti výstavy Chelsea Hotel: Přízraky bohémy, na níž jsou prezentovaná i díla tohoto umělce. Pořad se jmenuje Chelsea Hotel s Michelem Auderem, průkopníkem videoartu. Setkání se koná při příležitosti výstavy Chelsea Hotel: Přízraky bohémy. Název pořadu je narážkou na film Michela Audera Chelsea Girls s Andy Warholem,který je spolu s Warholovým filmem Chelsea Girls součástí výstavy. Michel Auder žil totiž v hotelu Chelsea s Vivou, jednou z Warholových superhvězd v letech 1969 –73. Z této doby pochází i videozáznamy ze života obyvatel hotelu, které se staly součástí nové videoinstalace vytvořené Auderem pro zmíněnou výstavu v centru DOX. Auder promluví o svých dílech na výstavě a o přátelstvích s legendárními postavami newyorské bohémy.

Entropa

Kontroverzní Entropa zamíří do Prahy

Praha /AKTUALIZOVÁNO/- Od poloviny června ji budou moci Pražané spatřit v galerii DOX. Tam se přestěhuje poté, co seji na protest proti odvolání vlády rozhodl David Černý odvézt z Bruselu.