Kreativ

ŠTÍTEK: Fata morgána

Z výstavy orchidejí v Botanické zahradě v Praze: Orchidej Angraecum sesquipedale neboli Madagaskarská hvězda.

OBRAZEM: Výstava představuje taje a půvab orchidejí

Praha - Cizokrajné botanické krásky jsou k vidění na tradiční výstavě v Botanické zahradě v Troji. O tom, že orchideje nejsou jenom krásné, ale také důmyslné květiny, svědčí i název výstavy Orchideje královny opylovacích triků. Aranžmá květin ve skleníku Fata Morgana se letos ujali studenti a studentky České zahradnické akademie v Mělníku.

Skleník Fata Morgana v noci.

V létě byla ve skleníku větší zima než venku, teď naopak

Praha - Ačkoliv loňské léto lákali pracovníci trojské botanické zahrady na zchlazení do skleníku Fata Morgana, džungle teď může být příjemné místo, kde je tepleji než v mrazivé Praze. Až do konce března mohou návštěvníci zažít večerní provázení skleníkem. Prozkoumají po setmění divokou džungli za doprovodu tajemného kuňkání žabek a prožijí tropickou bouřku v jinak tichém pralese.

Ilustrační foto.

Botanická zahrada nabízí fotografické kurzy

Praha - Trojská botanická zahrada organizuje atypické foto kurzy FotoFata, na kterých se účastníci naučí tipy a triky, jak se svou běžnou technikou vyfotit profesionální fotky. Zájemci se mohou přihlásit na celou sérii kurzů nebo jen na ty, které je zaujmou nejvíce. FotoFata se v trojské botanické zahradě koná od března do září vždy jednu sobotu v měsíci.

Vydra severoamerická Sanny si na Vánoce nejvíc pochutná na rybách.

Na Štědrý den v Praze můžete zajít do útulku, botanické či zoo

Praha nabízí i o vánočních svátcích pestrý program. Na Štědrý den mohou Pražané vyrazit do botanické či zoologického zahrady nebo do trojského útulku. Živý betlém bude k vidění na Chvalském zámku, tradičně v první a druhý svátek vánoční také na Pražském hradě. 

Vizualizace projektu rekonstrukce Botanické zahrady v Praze: pokladna Jih a Nádvorní ulice.

Trojskou botanickou zahradu čeká rekonstrukce

Praha /VIZUALIZACE/ - Lepší zázemí, více relaxačních zón i revitalizace vstupu. Botanická zahrada v Troji čeká proměna. Nejvíce se mohou návštěvníci těšit na nový altán se sociálním zázemím, který vyroste v Ornamentální zahradě, a dále na atraktivnější vstup do jižní části zahrady z Nádvorní ulice. Některé změny začaly již v letošním roce, a to ve skleníku Fata Morgana nebo v severních expozicích.

K poctivé revival kapele patří i poctivá image. Frontman Halford revival jako by z oka vypadl pravému pěvci z Judas Priest.

Víkend v Irské bude ve znamení metalu

Karlovy Vary - Po oba víkendové večery se bude v tomto karlovarském klubu kout ocel, a to jak při pátečním koncertě regionálních spolků, tak zejména při sobotní heavymetalové lavině.

Ilustrační foto.

Botanická zahrada láká na masožravé rostliny

Trojská botanická zahrada zve návštěvníky na výstavu masožravek. Do 13. září si mohou milovníci hladových rostlin ve skleníku Fata Morgana prohlédnout více než stovku jejich druhů. „K vidění bude i druh heliamfora, kdy se bude patrně jednat o první kvetení v České republice. Těšit se můžete také na láčkovku připomínající záchod," popsal kurátor výstavy Vlastimil Rybka.

Ilustrační foto.

Botanická zahrada láká na masožravé rostliny

Praha - Trojská botanická zahrada zve návštěvníky na výstavu masožravek. Do 13. září si mohou milovníci hladových rostlin ve skleníku Fata Morgana prohlédnout více než stovku jejich druhů. „K vidění bude i druh heliamfora, kdy se bude patrně jednat o první kvetení v České republice. Těšit se můžete také na láčkovku připomínající záchod," popsal kurátor výstavy Vlastimil Rybka.

Výstava bonsají v pražské botanické zahradě.

Extrémní bouřky místo, aby pomohly, zdecimují, co vydrželo

Praha /ROZHOVOR/ - I v botanické zahradě trápí tamní pracovníky nekonečné sucho a vysoké teploty. Pokud se chtějí ochladit, mohou například zajít do skleníku Fata Morgana. Kurátor dřevin mírného pásma v trojské botanické zahradě v Praze Tomáš Vencálek, který se věnuje také kresbě a malbě rostlin a živočichů, zase řeší, jak rostliny zalévat.

Skleník Fata Morgana v botanické zahradě v pražské Troji.

Návštěvníci trojské botanické zahrady najdou osvěžení ve skleníku Fata Morgana

Praha - S tropickým počasím, které aktuálně v České republice panuje, se každý snaží vypořádat po svém. V trojské botanické zahradě se můžete před horkem schovat a zchladit ve skleníku Fata Morgana. V některých jeho částech je až o 15 stupňů méně než venku. Příjemně je i ve stínu, který najdete v lesích či v Japonské zahradě. Kvůli tropům došlo i k různým provozním opatřením, jako je zkrácení otevírací doby aktuální výstavy či placení vstupného do venkovní expozice.

Attacus atlas má největší motýlí křídla na světě.

V trojské botanické zahradě odchovali obřího motýla

Praha - Prvních pět samečků a jedna samička motýla Attacus atlas jsou k vidění v tropickém skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě. Jedná se o motýla s největší plochou křídel na světe, samečci mají rozpětí křídel 22 až 23 centimetrů. Čerstvě vylíhnutá samička se už páří s jedním ze samečků.

Motýl s největším rozpětím křídel Attacus atlas bude opět k vidění ve skleníku Fata Morgana

Ve skleníku trojské botanické zahrady budou brzy poletovat obrovští motýli

Praha - V trojské botanické zahradě bude k vidění motýl s největší plochou křídel na světě Attacus atlas. Zahradě se po výstavě motýlů, která proběhla letos v dubnu a květnu, podařilo uchovat vajíčka tohoto druhu. Až motýli projdou všemi stádii svého vývoje, budou vypuštěni v tropickém skleníku zahrady jménem Fata Morgana.

Při oficiální návštěvě vietnamského prezidenta navštívila první dáma Mai Thi Hanh pražskou botanickou zahradu. V tropickém skleníku zasadila rostlinu Arisaema claviforme.

Nově objevenou rostlinu zasadila v botanické zahradě první dáma Vietnamu

Troja - Botanickou zahradu Praha navštívila první dáma Mai Thi Hanh z Vietnamu. V tropickém skleníku zasadila rostlinu Arisaema claviforme. Jedná se o nový druh, který ve vietnamské přírodní rezervaci Hon Ba objevil v roce 2011 česko-vietnamský tým, kterého se zúčastnili pracovníci Botanické zahrady Praha a Institutu tropické biologie v Hočiminově městě.

Tvorba Veroniky Richterové - plastika z pet lahví: kaktusy.

'Petky' jako umělecký materiál. Zakladatelka pet-artu vystaví svá díla

Dobříš /FOTOGALERIE/ - Na zámku Dobříš na Příbramsku se v dubnu usídlí Vetřelci. Takoví vetřelci, kteří vypadají zcela odlišně, než bychom si dokázali představit. Nová výstava v Galerii JCM seznámí návštěvníky s tvorbou Veroniky Richterové, která vytváří rozličné plastiky z pet lahví. K vidění bude od úterý 28. dubna.

Tvorba Veroniky Richterové - plastika z pet lahví: kaktusy.

'Petky' jako umělecký materiál. Zakladatelka pet-artu vystaví svá díla

Dobříš /FOTOGALERIE/ - Na zámku Dobříš na Příbramsku se v dubnu usídlí Vetřelci. Takoví vetřelci, kteří vypadají zcela odlišně, než bychom si dokázali představit. Nová výstava v Galerii JCM seznámí návštěvníky s tvorbou Veroniky Richterové, která vytváří rozličné plastiky z pet lahví. K vidění bude od úterý 28. dubna.

Ilustrační foto

Pražská botanická zahrada pořídí kompostovací toalety

Praha - Pražská botanická zahrada chce pořídit kompostovací toalety a učit návštěvníky, na jakém principu fungují. V rozhovoru to řekla ředitelka zahrady Věra Bidlová. První čtyři záchodky včetně jednoho dětského budou k dispozici už letos. Lidé je najdou v severní části dvacetihektarového areálu. Náklady na pořízení zatím nejsou známy.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Blížící se jaro navodí výstava orchidejí v botanické zahradě

Praha - Královny tropického skleníku už přichází do své sezony i v Čechách. Alespoň v tropickém skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Troji. Od pátku tu otevřou výstavu, kterou doplní o víkendu aranžovacím seminářem s Petrou Holubovou. Součástí bude také prodej rostlin. Orchideje se dokázaly přizpůsobit nejrůznějším, mnohdy i složitým podmínkám a kromě Antarktidy ovládly všechny kontinenty.

Z rozbitých a nepoužívaných skleníků vznikne motýlárium.

Architekty nového motýlária ve Voticích se stanou děti

Votice – Pro Ochranu fauny České republiky (OFČR) bylo posledních pět let obdobím poměrně složitým. Právě tak začínal článek o návratu organizace na původní základnu ve Voticích. Přes to, že článek vyšel už na konci listopadu a mnohé se dost změnilo, to, že Ochrana fauny právě nyní prochází složitým obdobím, trvá dál. Dál ale platí také to, že OFČR připravuje společně s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy projekt vzniku biotopů o rozloze více než jednoho tisíce metru čtverečních. V rámci něj ve Voticích vznikne unikátní motýlárium.

Kořeny osobnosti v botanické zahradě Troja. Daria Klimentová, světově uznávaná česká primabalerina, která v sobotu naposledy vystoupí v Praze v rámci ukončení své kariery, vysadila ve Skleníku Fata Morgana vzácný baobab, opravdovou raritu.

Slavná primabalerína Daria Klimentová zasadila vzácný baobab

Praha /FOTOGALERIE/ - Daria Klimentová, světově uznávaná česká primabalerína, která v sobotu 12. července naposledy vystoupí v Praze v rámci ukončení své kariéry, vysadila v úterý ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě opravdovou raritu - vzácný baobab.

Výstava orchidejí v botanické zahradě Troja.

OBRAZEM: Botanická zahrada představuje krásu orchidejí

Troja - Botanická zahrada hlavního města Prahy připravila už podeváté tradiční výstavu orchidejí. Ve skleníku Fata Morgana se návštěvníci opět pokochají krásou více než stovky těchto kouzelných květin. Na své si přijdou jak odborníci a znalci, tak i pěstitelé - laici.

Ilustrační foto.

O prvenství v plážovém fotbalu budou hrát Plzeň a Kamna

Příbram – V pondělí skončila základní část zkušebního ročníku Příbramské ligy plážového fotbalu. V závěrečných třech zápasech se rozhodovalo o tom, kdo postoupí do finále a na koho zbude poslední příčka tabulky.

Psovod prohledává festivalový areál v Plasích.

Anonym vyhnal rockery a pořádně je naštval

Plasy – Druhý ročník festivalu Čech Rock Plasy, který navazuje na tradici Czech Rock Blocku, má na kontě prvenství, s nímž se jistě chlubit nebude: bombovou výhrůžku a přerušení.

Psovod prohledává festivalový areál v Plasích.

Anonym vyhnal rockery a pořádně je naštval

Plasy – Druhý ročník festivalu Čech Rock Plasy, který navazuje na tradici Czech Rock Blocku, má na kontě prvenství, s nímž se jistě chlubit nebude: bombovou výhrůžku a přerušení.

Ilustrační foto.

Příbramský plážák oživí i několik reprezentantů ČR

Příbram – Zkušební ročník Příbramské ligy plážového fotbalu, který začne již v pondělí, slibuje hodně zajímavou podívanou. Mezi šesti účastníky je totiž i jeden, v jehož kádru je hned několik českých reprezentantů!

V pražské botanické zahradě můžete být v těchto dnech svědky líhnutí exotických motýlů.

Pražská Troja otevřela barevné tropy

Barvy Afriky, Kanárských ostrovů, Thajska, Filipín, Malajsie i Střední a Jižní Ameriky. To vše návštěvníkům pražské botanické zahrady předvedou ve výstavním skleníku Fata Morgana tropičtí motýli na svých křídlech. V pražské botanické zahradě můžete být v těchto dnech svědky líhnutí exotických motýlů…

Ilustrační foto.

Troja otevřela barevné tropy: Návštěvníci uvidí líhnutí exotických motýlů

Troja – V pražské botanické zahradě můžete být v těchto dnech svědky líhnutí exotických motýlů. Barvy Afriky, Kanárských ostrovů, Thajska, Filipín, Malajsie i Střední a Jižní Ameriky. To vše návštěvníkům pražské botanické zahrady předvedou ve výstavním skleníku Fata Morgana tropičtí motýli na svých křídlech.  

Ilustrační foto.

Troja otevřela barevné tropy: návštěvníci uvidí líhnutí exotických motýlů

Troja – V pražské botanické zahradě můžete být v těchto dnech svědky líhnutí exotických motýlů. Barvy Afriky, Kanárských ostrovů, Thajska, Filipín, Malajsie i Střední a Jižní Ameriky. To vše návštěvníkům pražské botanické zahrady předvedou ve výstavním skleníku Fata Morgana tropičtí motýli na svých křídlech.  

Botanická zahrada v pražské Tróji. Skleník Fata Morgana

Botanická zahrada v následujících letech investuje stovky milionů

Praha – Pražská botanická zahrada chce v následujících pěti letech investovat stovky milionů do dobudování návštěvnického zázemí, chce postavit restauraci, altány i toalety. Řešit bude oplocení expozic a jejich další sjednocování, opravy skleníku Fata Morgana a zásobování vodou, kterou chce čerpat z Vltavy. Vyplývá to z koncepce rozvoje zahrady, kterou schválila rada města.

Botanická zahrada v pražské Troji.

Pražská botanická zahrada investuje stovky milionů, postaví restauraci i altány

Praha - Pražská botanická zahrada chce v následujících pěti letech investovat stovky milionů do dobudování návštěvnického zázemí, chce postavit restauraci, altány i toalety. Řešit bude oplocení expozic a jejich další sjednocování, opravy skleníku Fata Morgana a zásobování vodou, kterou chce čerpat z Vltavy. Vyplývá to z koncepce rozvoje zahrady, kterou schválila rada města.

Ilustrační foto.

Spory kolem autorství skleníku Fata Morgana se vrací na začátek

Praha – Deset let je již v provozu unikátní obří skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě, jehož vybudování přišlo hlavní město na 200 milionů korun – konec soudních tahanic, které se stavby dotýkají, je ale v nedohlednu. Alespoň pokud jde o spor architekta Zdeňka Deyla, který se žalobou kvůli porušení autorských práv, podanou již v roce 2005, domáhá 1,5 milionu korun jako náhrady škody plus stotisícového zadostiučinění. Nejde ovšem o jedinou při, kdy soudy posuzují dodání dokumentace pro stavbu, její zaplacení – a následné naplňování záměrů přímo na staveništi.

Spory kolem autorství skleníku Fata Morgana se vrací na začátek

Spory kolem autorství skleníku Fata Morgana se vrací na začátek

Praha – Deset let je již v provozu unikátní obří skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě, jehož vybudování přišlo hlavní město na 200 milionů korun – konec soudních tahanic, které se stavby dotýkají, je ale v nedohlednu. Alespoň pokud jde o spor architekta Zdeňka Deyla, který se žalobou kvůli porušení autorských práv, podanou již v roce 2005, domáhá 1,5 milionu korun jako náhrady škody plus stotisícového zadostiučinění.

Ilustrační fotografie.

Výtvarník Dudycha představí nová díla

Litomyšl – Ateliér Duke Bohemia představí o víkendu  novinky, které připravil výtvarník Jiří Dudycha. Půjde především o závěrečný, ústřední reliéf z cyklu Architektura Litomyšle s názvem Litomyšlské střípky.

Kapela Interitus

V Kladrubech hostili metalový festival

Kladruby – Několik metalových kapel vystoupilo v sobotu na druhém ročníku festivalu Kladrockfest v Kladrubech. I když návštěvnost nebyla ideální, pořadatelé uspořádají i další ročník.

Sameček kožnatky čínské.

Soutěž: hledají jméno pro 'želváka'

Praha - Pro nejnovější přírůstek, který zahradě věnoval neznámý dárce, hledá pražská botanická zahrada jméno. Sameček kožnatky čínské se před časem „vyskytl“ v jezírku skleníku Fata Morgana. A podle pracovníků trojské botanické se má se čile k světu.

Také tato dvojice na snímku počítala s tím, že bude moci projít. Dokud si však nepořídí permanentky mají smůlu, Botanická zahrada v Troji areál uzavřela.

Lidé se zlobí. Zahrada jim zavřela přístup do lesa

Praha – Nečekané a nepříjemné překvapení čekalo na obyvatele bohnického sídliště a Troji. Botanická zahrada totiž už dříve oplotila, ale nyní i uzavřela doposud volně přístupné prostory lesa mezi severním a jižním areálem zahrady.

Také tato dvojice na snímku počítala s tím, že bude moci projít. Dokud si však nepořídí permanentky mají smůlu, Botanická zahrada v Troji areál uzavřela.

Lidé se zlobí. Zahrada jim zavřela přístup do lesa

Praha – Nečekané a nepříjemné překvapení čekalo na obyvatele bohnického sídliště a Troji. Botanická zahrada totiž už dříve oplotila, ale nyní i uzavřela doposud volně přístupné prostory lesa mezi severním a jižním areálem zahrady.