Kreativ

ŠTÍTEK: Frank Gehry

Výstava proslulého fotografa Iwana Baana je k viděni v CAMPu.

Sedm dní na cestě Prahou. Pohled proslulého fotografa na město zachycuje výstava

/FOTOGALERIE/ Loni v létě navštívil holandský fotograf Iwan Baan, v současnosti jeden z nejvyhledávanějších fotografů architektury, poprvé Prahu. Sedm dní pak s fotoaparátem v ruce putoval jejím centrem i krajinou podél Vltavy. Cestoval různě – na kole, pěšky i vrtulníkem. Z jeho putování pak vznikla kolekce neotřelých fotografií, která se nyní představuje v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na Novém Městě.

Tančící dům oslavil 20. června 2021 čtvrstoletí.

OBRAZEM: Dům, který nad Vltavou tančí už 25 let

V neděli 20. června oslavil Tančící dům 25 let od svého otevření. Dům se stal jedním z nejvyhledávanějších architektonických skvostů Prahy, přivítal přes tři miliony návštěvníků, patří mezi nejfotografovanější místa v republice a získal za svou podobu řadu ocenění.

Ochutnávku pinotů dnes pořádá Vinograf na Senovážném náměstí

Tipy na čtvrtek 17. září

Nechce se vám strávit čtvrteční odpoledne doma? Podívejte se na pár našich tipů, třeba vás nějaký z nich vytáhne do společnosti.

Poznejte tajemství a mysteria Valdštejnské zahrady.

Tipy na čtvrtek 11. června

Počasí je v posledních dnech trochu deštivé, ale i tak se dá navštívit v metropoli několik zajímavých akcí. Jakých? Podívejte se na pár tipů do naší nabídky.

Tančící dům poprvé ve své historii otevře technické zázemí pro veřejnost.

Plány na tunel k Vltavě i „Havlův“ vnitroblok. Tančící dům láká k návštěvě

V domě na Rašínově nábřeží, který postavil Vácslav Havel v roce 1905 a kde se narodil jeho vnuk a pozdější československý prezident Václav Havel, vznikla před více než čtyřiceti lety myšlenka zaplnit proluku na rohu nábřeží kulturou. Novobarokní dům zničila omylem americká bomba na konci druhé světové války. Architekt Vlado Milunić, Havlův soused, zhmotnil (alespoň částečně) sen ve spolupráci s proslulým Frankem O. Gehrym v roce 1996. Galerie Tančící dům nyní první návrhy stejnojmenné stavby připomíná a zve veřejnost do běžně nepřístupných prostor.

Retrospektivní výstava díla Bořka Šípka v Galerii Tančící dům.

Tančící dům se otevírá. Výstava díla Bořka Šípka je prodloužena

Ode dneška mohou lidé opět navštívit Galerii Tančící dům a výstavu českého umělce a architekta Bořka Šípka. Ta měla původně končit v březnu, ale přerušila ji pandemie koronaviru krátce před původním zakončením. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit až do 27. září. Návštěvníky čeká na 200 skleněných předmětů a na 60 kousků designového nábytku, který umělec vlastnoručně vyráběl.

Andrej Babiš a Adriana Krnáčová

Babiš chce v Praze Muchovo muzeum. Není to priorita, oponuje Krnáčová

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš chce, aby byla v Praze postavena speciální budova pro Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Ta by se měla stát pro českou metropoli tím, čím je Guggenheimovo muzeum pro španělské město Bilbao. Bývalý ministr financí to aspoň prohlásil ve svém úvodním proslovu, který přednesl v pátek na konferenci o urbanistice reSite.

Andrej Babiš

Babiš pro svou vizi marně hledá politické spojence

Andrej Babiš chce do roku 2035 proměnit Česko v digitální zemi, kterou sviští rychlovlaky, důchodci berou 70 procent průměrné mzdy a učitelé jsou i díky vysokým platům nejváženější profesní skupinou ve státě.

Tančící dům.

V Tančícím domě je hotel, nabízí luxusní nocleh a výhled na Hrad

Praha - V Tančícím domě, nejznámější porevoluční stavbě v Praze, byl v úterý otevřen čtyřhvězdičkový hotel. Hostům nabízí kromě luxusního ubytování možnost pobývat uvnitř stavby, kterou většina turistů obdivuje pouze zvenčí. Z většiny pokojů je vidět na Pražský hrad. Pokoje jsou ve dvou patrech domu.

Tančící dům.

V části pražského Tančícího domu vznikne v létě hotel

Praha - V části pražského Tančícího domu na Rašínově nábřeží vznikne v srpnu čtyřhvězdičkový hotel. Nabídne luxusní apartmány v obou věžích budovy. Hotel se bude jmenovat Dancing House Hotel. V pondělí to uvedla manažerka hotelu Ivana Peterková.

Ilustrační snímek.

Syndikát novinářů už dostal od státu vysouzených 292 milionů

Praha - Syndikát novinářů už dostal na účet peníze, které vysoudil na státu za nedodržení smlouvy. Soud před několika týdny pravomocně rozhodl o tom, že ministerstvo financí má profesní organizaci vyplatit 292 milionů korun za to, že nepostavil syndikátu novou budovu. Novinářské sdružení chce využít jen zhodnocení z uložené částky, informoval dnes Radiožurnál.

Ilustrační foto

Tančící dům získala Pražská správa nemovitostí za 360 mil. Kč

Praha – Pražský Tančící dům se prodal za 360 milionů korun. Od dosavadního majitele CBRE Global Investors ji získala Pražská správa nemovitostí realitního podnikatele Václava Skaly. Cenu dnes zveřejnila společnost Jones Lang LaSalle, která prodej zprostředkovávala. Na prodej budovy minulý týden upozornil deník E15.

Ilustrační foto

Tančící dům získala Pražská správa nemovitostí za 360 milionů

Praha – Pražský Tančící dům se prodal za 360 milionů korun. Od dosavadního majitele CBRE Global Investors ji získala Pražská správa nemovitostí realitního podnikatele Václava Skaly. Cenu dnes zveřejnila společnost Jones Lang LaSalle, která prodej zprostředkovávala. Na prodej budovy minulý týden upozornil deník E15.

Ilustrační foto

Tančící dům získala Pražská správa nemovitostí

Praha – Novým majitelem pražského Tančícího domu se stala Pražská správa nemovitostí realitního podnikatele Václava Skaly. Cena transakce není známá, ví se ale, že byla vyšší než čtvrt miliardy korun. Informuje o tom deník E15 s odkazem na zdroj obeznámený s průběhem transakce.

Tančící dům.

Central Group má zájem o Tančící dům, chce v něm muzeum

Developer Central Group chce za čtvrt miliardy korun koupit pražský Tančící dům. Chtěl by ho přeměnit na muzeum architektury a designu. Nabídku společnost oficiálně zveřejnila dnes. Stavbu nyní vlastní společnost CBRE Global Investors, která před časem organizací prodeje pověřila poradenskou společnost Jones Lang LaSalle.

Tančící dům.

Central Group má zájem o Tančící dům, chce v něm muzeum

Praha – Developer Central Group chce za čtvrt miliardy korun koupit pražský Tančící dům. Chtěl by ho přeměnit na muzeum architektury a designu. Nabídku společnost oficiálně zveřejnila dnes. Stavbu nyní vlastní společnost CBRE Global Investors, která před časem organizací prodeje pověřila poradenskou společnost Jones Lang LaSalle.

Ilustrační foto

Žižkovský vysílač? Jednoznačně je to stavba kontroverzní, říká její autor

Praha /ROZHOVOR/ – Žižkovský vysílač se v posledních letech již dvakrát umístil na předních příčkách žebříčku nejošklivějších staveb světa. V letošním roce ji internetový portál televize CNN označil za čtvrtou nejošklivější stavbu, když 1. místo obsadilo Muzeum EMP v Seattlu (USA) od architekta Franka Gehryho, autora „Tančícího" domu v Praze (ve spolupráci s architektem Vlado Miluničem).

Za vínem a nevšední architekturou

Za vínem a nevšední architekturou

Starobylé centrum vinařství v oblasti Rioja na severu Španělska si v minulosti vybudovalo vynikající renomé a vína s označením Marqués de Riscal patří mezi velmi ceněná. V roce 2006 k centru vinoterapie přibyly další objekty včetně originálního hotelu podle návrhu slavného architekta Franka Gehryho.

Česká vlajka vynesená z trosek Světového obchodního centra po 11. září 2001

Pozdravy od krajanů z Nového světa 1.

Trutnov, New York – Delegace zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, jejímž členem je i trutnovský poslanec Robin Böhnisch, navštívila v New Yorku české krajany.

Letní kino - ilustrační foto.

Potulný biograf zahájil, na jaře se chystá vyjet na venkov

Konstantinovy Lázně - Tři desítky diváků shlédly premiéru nového kina, Konstantinova biografu na kolečkách, které se poprvé představilo publiku v Konstantinových Lázních a na jaře by mělo jezdit s filmovými lahůdkami po okolí lázeňské obce.

iPod, Dubai, Spojené arabské emiráty Tato budova ve tvaru celosvětově populárního hudebního přehrávače iPod se právě staví v Dubaji. Budova bude mít 23 pater a její výstavba zkončí již příští rok (2010), náklady na stavbu číní celkově 800 mil. dolarů

Nejbizardnější budovy na světě

Svět /FOTOGALERIE/ - Na světě vznikly v posledních letech budovy skutečně neuvěřitelných tvarů, přinášíme výběr nejzajímavějších z nich.

Charles a Ray Eamesovi.

Design, v němž se máme cítit jako vítaní hosté

Praha - Výstavu nazvanou Eames by Vitra uspořádalo v rámci desátého ročníku Dnů designu v Praze (Designblok ’08) pražské UMPRUM museum. Expozice představuje tvorbu dvou vynikajících amerických designérů dvacátého století, Charlese (1907–1978) a Ray (1912–1988) Eamesových, kteří pro svět designu, především pak nábytkářství, objevili nový materiál – plasty, pryskyřicové a sklolaminátové skořepiny.

Ilustrační foto

Přátelský rozhovor o genialitě

PRAHA - Kanadský architekt Frank Gehry je pro mnohé génius. Jeho stavby, jako například Guggenheimovo muzeum v Bilbau, vypadají víc jako sochy popírající zákony přitažlivosti než jako domy. Nedají se přehlédnout. Nedají se ignorovat. Jen si vzpomeňte na pražský Tančící dům.