Kreativ

ŠTÍTEK: Gouda

Volejbalový trenér Ondřej Marek.

Boula nám vytrhl trn z paty, přiznává volejbalový trenér Marek

Brno – Na období před Ondřejem Boulou a s ním by se dala rozdělit dosavadní sezona volejbalistů Brna v nejvyšší soutěži. Na začátku ročníku prohráli čtyři z pěti zápasů, na začátku listopadu v domácím duelu s Příbramí se ovšem vrátil matador Boula, který s volejbalem na nejvyšší úrovni původně skončil. Následně Brňané zvítězili v šesti z osmi utkání. V sobotu od pěti hodin odpoledne je čeká závěrečný duel tohoto kalendářního roku na palubovce mistrovského Karlovarska, který vyhlíží i trenér Ondřej Marek.

Slaný štrúdl s vajíčkem a špenátem

Kuchyně jako koníček. Naučte svého teenagera vařit

Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.

Kryštof Kouřil.

Nestihl odvoz. Do noci musel hledat nádraží

Vizovice – Přibývá lidí, kteří za výdělkem míří do ciziny. Po maturitě se i Kryštof Kouřil z Vizovic rozhodl zkusit štěstí za hranicemi. „Jeli jsme s přítelkyní pracovat do Nizozemí, kam jsme se velmi těšili," vzpomíná. „Realita ale byla mnohem tvrdší, než jsme si představovali," popisuje.

Brodské náměstí zaplnily stánky s rozličným sortimentem. Nechyběli na něm ani lidoví tvůrci, zpěváci, muzikanti a folkloristé

Letošní Bílokarpatské slavnosti si budou lidé pamatovat jako vydařené

Uherský Brod – Sobotní počasí se po ranním dešti umoudřilo, sluníčko vysvitlo a rtuť teploměru se vyšplhala ke čtyřiadvacátému dílku nad nulou. A tak už dopoledne pohlcoval návštěvníky jarmarku na Masarykově náměstí v Uherském Brodě, který byl součástí pátých Bílokarpatských slavností a Dnů Naardenu, ten správný mumraj plný života.

Pečená šunka se dostane na pulty nejdříve o tomto víkendu. První várku novinky z dílny ZEFA Volary totiž připravili teprve ve čtvrtek odpoledne.

Jelení klobásy a pečená šunka z Volar Chutnají hezky. Jihočesky

Volary – Do posledního ročníku soutěže „Chutná hezky. Jihočesky" přihlásil masokombinát ZEFA z Volar dva své výrobky. S oběma uspěl. A uspěl na výbornou, porotě výrobky z Volar chutnaly natolik, že oba dostaly hodnocení nejlepší 
a obsadily první místo.

Ilustrační foto.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Trh za časů nedostatku

Když Rusko uvalilo embargo na evropské potraviny, televize ukázaly, jak se naplňuje Putinův dekret o likvidaci zakázaných sýrů. Navzdory peticím, aby zabavené potraviny pomohly chudým, byly tuny embargového sýra prohlášeny za nebezpečné a rozmačkány buldozerem.

Ilustrační foto.

Ruští milovníci sýra vědí, jak obejít zákaz dovozu, píše Reuters

Moskva - Jeden ruský podnikatel našel způsob, jak dodávat italský parmazán, nizozemskou goudu a britský čedar milovníkům sýra v Rusku a vyhnout se zákazu dovozu evropských potravin. Ten Kreml zavedl jako odpověď na sankce, které západní země uvalily na Rusko za jeho postup v ukrajinské krizi. Právník Suren Matevosjan založil společnost, která od ruských zákazníků přijímá objednávky na sýr po internetu a nákup jim posílá poštou.

Ilustrační foto.

Ze sklepa do sklepa: skleniček mají připravených osm tisíc

Velké Bílovice – V největší vinařské obci České republiky vrcholí přípravy na největší ochutnávku vín v zemi. V sobotu otevře jednapadesát tamních sklepů své brány návštěvníkům akce s všeříkajícím názvem Ze sklepa do sklepa. Organizátoři hlásí, že i po jedenácté jsou připravení. „Máme nachystáno asi osm tisíc skleniček. Každoročně je to zhruba stejné množství. Raději jsme připravení na větší množství lidí," řekl František Zapletal z pořádajícího spolku Velkobílovických vinařů.

Ochotná a přívětivá obsluha je v sýrovém krámku v Nádražní ulici samozřejmostí, stejně jako ochutnávka třeba sýru, který si zákazník chce koupit.

Sýrárny bojují o zákazníky

Specializovaných prodejen se sýry v Ostravě přibývá. Nabízí kvalitu i chuť sýrů, které lidé v obchodních řetězcích nenajdou.

Meertsovi přišli do Čech před šesti lety a začali tu prodávat sýr Gouda. Dnes prodávají i na trzích u Fora.

Manželé z Holandska do Čech přišli, aby prodávali goudu

Ústí nad Labem - Pravý sýr gouda od farmářů z Holandska. I ten nabízejí farmářské trhy u obchodního centra Forum, ve čtvrtek v čase od 8 do 16 hodin. K nám do Čech certifikované farmářské sýry gouda a další biosýry dováží Marije a Ron Meertsovi.

Ilustrační foto.

Péči v domově pro seniory zajišťují příbuzní

Gouda – „Ještě šálek kávy, paní Lubbersová?" táže se Henk jedné dvaadevadesátileté dámy. Aby jeho otec mohl získat pokoj v tomto malém nizozemském domově pro seniory, pracuje zde Henk každý měsíc čtyři hodiny.

Ilustrační foto

Vědci v Číně našli nejstarší známý sýr - na mumiích

Peking – Archivní gouda zraje pět let, některé druhy čedarů desetiletí. Oba tyto sýry jsou ale doslova miminky v porovnání se žlutavými kousky, které se našly na tvářích a krcích čínských mumií – a z nichž se vyklubal patrně nejstarší sýr na světě, napsal list USA Today.

Ilustrační foto

Spotřeba sýrů v Česku roste, přibývá specializovaných obchodů

Praha – Spotřeba sýrů v České republice pozvolna roste a přibližuje se průměrné spotřebě v Evropské unii, která dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu ročně. V posledních letech narůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. S tím souvisí trend přibývajících speciálních sýrových prodejen, uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Celostátní přehlídka sýrů na Masarykově koleji v Dejvicích

OBRAZEM: Průměrný Čech sní ročně tři kilogramy sýru

Praha - Na celostátní přehlídce sýrů na Masarykově koleji v pražských Dejvicích se ve středu hodnotila jejich kvalita. Žádný vzorek podle hodnotících nebyl podprůměrný. Zúčastněné školy předvedly, že svoje řemeslo ovládají, i když v Čechách spíše převládá poptávka po tavených sýrech, než řádně uleželých.

Pětikilový sýrový bochník. Tento polotvrdý druh sýru typu gouda zraje pod voskem.

Do výrobny sýrů v Kroměříži vás bez pláště nepustí

Kroměříž  – Sýry. Bez nich si svůj život neumím prakticky představit. Každý den jsou v mém jídelníčku – jedno, zda mají původní či tepelně upravenou konzistenci. Hlavně že jsou a chutnají mi. Kvůli tomu jsem se o to více těšila na návštěvu kroměřížské mlékárny Kromilk.

Pelhřimovské Gymnázium chce v navázaných kontaktech v Nizozemsku pokračovat, město už to ale nebude dotovat z fondu.

Holanďané vypověděli městu Pelhřimov partnerství

Pelhřimov - Město Pelhřimov bude mít od Nového roku jen tři partnerská města ze zahraničí. Holandský Waddinxveen smlouvu nečekaně po dvaceti letech ukončil, zrovna když střední školy obou měst oslavovaly 25 let trvání vzájemné spolupráce.

Pětikilový sýrový bochník. Tento polotvrdý druh sýru typu gouda zraje pod voskem.

Do výrobny sýrů vás bez pláště nepustí

Kroměříž /REPORTÁŽ/ – Sýry. Bez nich si svůj život neumím prakticky představit. Každý den jsou v mém jídelníčku – jedno, zda mají původní či tepelně upravenou konzistenci. Hlavně že jsou a chutnají mi. Kvůli tomu jsem se o to více těšila na návštěvu kroměřížské mlékárny Kromilk.

Herec Tomáš Hanák si na vlakovém nádraží v Nižboru u Berouna otevřel restauraci.

Herec Tomáš Hanák: Mám rád rez i hospodskou směsici pachů. A taky lidi

Nižbor /ROZHOVOR, REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Známý herec, který si na nádraží v Nižboru u Berouna otevřel restauraci, přiznává, že na mnoho věcí z počátku nahlížel jako Hurvínek na válku… Četl jsem o tom mnoho řádků. Slyšel jsem o tom mnoho slov. Čekám něco a pak otevřu dveře a… a něco na mne dýchne. Ale nevím, co. Usadím se, koukám všude kolem. Až mne lupne za krkem. A přemýšlím, co se to tady, kruci, kolem děje? Neumím to popsat. Vím jen jediné: že mi tu je tak nějak fajn. A pozoruju, že všem kolem taky.

Ilustrační foto

Jak jsem došla k sýraření

Novojičínsko - Mladí manželé Jana a Michal Stránští z Kopřivnice ještě nedávno pěstovali, jako mnoho lidí, doma na parapetu bylinky nebo chilli papričky. Jejich život se však během loňského roku dosti razantně změnil.

Ilustrační foto

Milovníci sýra v USA bojují za sýr mimolette zrající s roztoči

Arlington - Na washingtonském předměstí Arlington vede majitelka obchodu se sýry Jill Erberová zoufalý boj s americkými úřady. Chce je přesvědčit, aby nezakazovaly jeden z jejích produktů - sýr mimolette, který zraje díky droboučkým roztočům na svém povrchu.

Pečivo z Lomnice nad Lužnicí.

Obliba regionálních potravin roste

Jindřichohradecko – Tři potravinářské výrobky producentů na Jindřichohradecku letos získaly označení Regionální potravina 2013, které již čtvrtým rokem uděluje ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích.

Ilustrační foto

Někdo vzal z Boudy kilo goudy

Kuriózní krádež se o Velikonocích odehrála v českokrumlovském nízkoprahovém zařízení Bouda. Zloděj se do objektu vloupal nikoliv oknem či dveřmi, ale přímo zdí. Jak? Proboural se dovnitř.

Ilustrační foto

Nákupy v Německu jsou hit. Severočeši se tam jen hrnou

Děčínsko Novým fenoménem poslední doby se staly nákupy v sousedním Německu. Přestože koncentrace prodejních řetězců je jen v samotném Děčíně opravdu veliká, stále více lidí preferuje zahraniční obchody. Logicky vyvstává otázka proč jezdíme za nákupy na západ?