Kreativ

ŠTÍTEK: Kateřina Šedá

Pozvánka na křest.

Tip Deníku na čtvrtek 19. prosince: Šedá představí monografii

Brno - Povolání umělkyně Kateřiny Šedé a zákulisí její tvorby nově zájemcům představí monografie s názvem Povolání: Šedá. Čtenářům představí čtrnáct hlavních projektů spolu s reakcemi okolí a dalšími zajímavostmi. Autorka ji pokřtí ve čtvrtek v kavárně Praha.

Kateřina Šedá v Egon Schiele Art Centrum představila knihu UNES-CO aneb Divadýlko pro turisty, která vzešla z jejího dvouletého krumlovského projektu.

Projekt Kateřiny Šedé UNES-CO vrcholí, na světě je sedmisetstránková kniha

Český Krumlov /VIDEO/ - Anonymy, hejty, výhrůžky, petice, facebookové diskuse nebo třeba esemeskovou komunikaci Kateřiny Šedé s brigádníky, a také deníkové záznamy rodin, které v Krumlově žily, to všechno najdete v knize, kterou vrcholí projekt UNES-CO, který celý loňský rok vířil vody v Českém Krumlově. Jeho autorka, brněnská výtvarnice Kateřina Šedá, vydala publikaci o téměř sedmi set stranách a nazvala ji UNES-CO aneb Divadýlko pro turisty.

Brno 6.3.2019 - ulice Francouzská v Brně

Brněnský Bronx v roce 2019: Strach vystřídala naděje

/PŘÍBĚH DENÍKU/ Na severovýchod od centra Brna leží na rozhraní dvou městských částí oblast, kam se donedávna kromě místních odvážil málokdo. Zdejší čtvrti se kvůli velkému hluku, vysoké kriminalitě a omšelému vzhledu už půlstoletí neřekne jinak než Bronx. Oblast se však v poslední době výrazně mění. Levné místo totiž láká developery i lidi, kteří na byt v jiných částech největšího moravského města nemají.

Veřejné názorové fórum projektu UNES-CO se konalo v českokrumlovském kině Luna.

Problémy Krumlova fórum probralo ze všech stran

Český Krumlov - O tom, jaký je a co udělat se životem obyvatel v historickém centru Krumlova zatíženém turisty, bylo sobotní veřejné celodenní názorové fórum k projektu UNES-CO Kateřiny Šedé v kině Luna.

Cílem projektu Kateřiny Šedé je osídlit na tři měsíce několik bytů  lidmi, kteří budou mezi turisty provozovat "normální život". Poukáže tak na to, že právě on z ulic města pomalu, ale jistě mizí.

Krumlovští zastupitelé dali sto tisíc projektu UNES-CO

Český Krumlov - Žádná řežba, ale poklidná, ač více než hodinová debata se vedla na čtvrtečním zastupitelstvu, které schválilo příspěvek sto tisíc korun na katalog UNES-CO. Ty půjdou na českou verzi katalogu. Projekt Kateřiny Šedé bude reprezentovat Česko na mezinárodním bienále architektury v Benátkách.

Kateřina Šedá.

Šedá připraví pro Benátky projekt o vlivu turismu na život města

Českou expozici na mezinárodním bienále architektury v Benátkách 2018 připraví umělkyně Kateřina Šedá. Zvítězila v soutěži na návrh projektu, který vypsala Národní galerie v Praze. Její projekt připravovaný ve spolupráci s českokrumlovským Egon Schiele Art Centrem zkoumá, jak cestovní ruch ovlivňuje život ve městech, uvedla dnes NG v tiskové zprávě. Šedá je držitelkou Chalupeckého ceny a českou umělkyní známou i za hranicemi.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Národní galerie letos nakoupí současné umění za 18 milionů, chybí jí systém

Praha - Národní galerie v Praze (NG) letos uzavřela smlouvy na nákup současného umění za 12 milionů korun. Další nákupy zejména od českých umělců nejmladší generace chce na podzim. Většina nákupů bývá spojena s dary galerii, zakoupeny byly práce Kateřiny Šedé, Evy Koťátkové, Magdaleny Jetelové, Gerharda Richtera, Františka Skály a Josefa Bolfa. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí NG Tereza Ježková. Na nákup současného umění má však podle ní NG dlouhodobě nedostatek peněz a soukromé instituce mají mnohem obsáhlejší sbírky.

Hovory nad pivem. Výtvarnice Kateřina Šedá.

Napsala průvodce Bronxem. Úspěch je i společná stížnost, říká výtvarnice Šedá

Brno /ROZHOVOR/ – Nad jejími projekty někteří jen nevěřícně kroutí hlavou. Dokázala totiž například přenést kus Londýna do Bedřichovic na Brněnsku, pozvala všech pětadvacet tisíc obyvatel ukrajinského města Slavutyč do Brna nebo napsala průvodce takzvaným brněnským Bronxem, u kterého si za svou upřímnost vysloužila kritiku. „Lidé si o mně někdy myslí, že jsem padlá na hlavu,“ říká v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost výtvarnice Kateřina Šedá.

Letohrádek Hvězda.

V Letohrádku Hvězda večer vyhlásí nejkrásnější české knihy

Praha - Z rekordních 250 přihlášených knih letos vybírala porota soutěže o Nejkrásnější české knihy roku. Vítěze v několika kategoriích ve středu večer vyhlásí v Letohrádku Hvězda. Ceny se udílejí za nejlepší grafické, polygrafické a ilustrační zpracování publikací a lidé budou moci ty nejlepší knihy vidět na několika výstavách.

Ilustrační foto.

Cejl a okolí bez předsudků? Přispět má Brnox

Brno - Ulice Cejl a její okolí jsou v Brně známé jako oblast, jíž se mnoho lidí vyhýbá. Reputaci sociálně vyloučené lokality si vysloužily hlavně v devadesátých letech minulého století.

Ilustrační foto.

Město chce v Bronxu opravit 600 bytů

Brno - Cejl, Bratislavská, Mostecká nebo Dukelská. V těchto a několika dalších ulicích magistrát do pěti let plánuje opravit až šest stovek bytů. Začít chce už příští rok s asi sedmdesáti v ulicích Cejl a Mostecká.

Radim Peško.

Radim Peško: Písmo tu není jen samo pro sebe. Vždy nese nějaký vzkaz

Brno – Mezinárodní přehlídka grafického designu Bienále Brno sice odstartuje 16. června, ale přípravy programu a vizuální podoby této události jsou už téměř u konce. Členem kurátorského týmu je i Radim Peško, který se zaměřuje na tvorbu písem, publikací a vizuálních identit. Žije a pracuje v Londýně a jeho písma používají nejen muzea a galerie po celém světě, ale například i deník The New York Times. „Ve světě existují miliony písem, proto je, vedle řemesla, důležité najít vlastní hlas," říká Peško.

Brněnská výtvarnice Kateřina Šedá.

Brněnská výtvarnice Kateřina Šedá: Moje práce? Někdy tak trochu jako prostituce

Brno /ROZHOVOR/ - Z neznámé vesnice u Brna vytvořila městečko v londýnském stylu, kam se sjíždějí lidé z celého okolí. Brněnská výtvarnice Kateřina Šedá strávila projektem nazvaným Bedřichovice nad Temží pět let života. Ve čtvrtek náves slavnostně otevřela. Měla přitom i jiné starosti. Na začátek týdne jí totiž lékaři stanovili termín porodu. Ještě včera ovšem aktivně běhala po městě a do porodnice se ani zdaleka nechystala. „Všichni by byli nadšení, kdybych symbolicky porodila ve čtvrtek, kdy se náves otevírala. To jsem ale neměla v plánu," tvrdí umělkyně.

Výtvarnice Kateřina Šedá otevře náves v Bedřichovicích.

Výtvarnice Kateřina Šedá otevře náves v Bedřichovicích

Brněnsko – Chtěla vytvořit novou podobu svátku, nakonec svůj projekt zakončí otevřením nové návsi a opraveného kulturního domu. Výtvarnice Kateřina Šedá v září završí svůj pětiletý projekt, na němž spolupracovala s lidmi z jihomoravských Bedřichovic.

Babička Kateřiny Šedé obložila svými kresbami stěny Domu umění

Milá Julie, s pradědou jsme žili dobře, píše prababička

České Budějovice – Milá Julie, ještě jsi malá a o životě nic nevíš, tak Ti něco řeknu o tom mém. A rozvíjí se příběh knížky Normální život, kterou své pravnučce napsala 79letá Milada Šoukalová. Osmnáct kreseb z jejího osudu, namnožených do 6000 kopií, zaplnilo stěny českobudějovického Domu umění.

Bedřichovické náměstí bude po úpravách vypadat jako londýnské nábřeží Temže.

Nová náves v Bedřichovicích? Stejná jako londýnské nábřeží Temže

Bedřichovice – Londýnské nábřeží řeky Temže bude od května příštího roku připomínat náves v Bedřichovicích na Brněnsku. Nově upravené prostranství zpestří břízy, červená telefonní budka nebo dvoupatrové autobusy. Přestavbu navrhla výtvarnice Kateřina Šedá. Zastupitelé Šlapanic, pod které obec spadá, v pátek předali místo stavební firmě.

Bedřichovické náměstí bude po úpravách vypadat jako londýnské nábřeží Temže.

Nová náves v Bedřichovicích? Stejná jako londýnské nábřeží Temže

Bedřichovice – Londýnské nábřeží řeky Temže bude od května příštího roku připomínat náves v Bedřichovicích na Brněnsku. Nově upravené prostranství zpestří břízy, červená telefonní budka nebo dvoupatrové autobusy. Přestavbu navrhla výtvarnice Kateřina Šedá. Zastupitelé Šlapanic, pod které obec spadá, v pátek předali místo stavební firmě.

Projekt výtvarnice Kateřiny Šedé nazvaný Bedřichovice nad Temží.

Moravská galerie se změnila na kulturní dům v Bedřichovicích

Brno – Brněnský Místodržitelský palác, v němž sídlí Moravská galerie, se ode dneška přeměnil na kulturní dům v Bedřichovicích na Brněnsku. Návštěvník, který do něj až do 23. května zavítá, náhle vstoupí do vesnického světa, kde součástí kulturního domu je výčep, výstava obrázků dětí ze školky nebo sportovní nářadí i se stupínky vítězů. Jde o ojedinělý projekt výtvarnice Kateřiny Šedé nazvaný Bedřichovice nad Temží.

Ilustrační foto

Galerie pro současné umění Display má nové prostory

PRAHA 2: Nový společný prostor pro prezentaci výtvarného umění i získávání informací a vědomostí o něm plánují otevřít v centru Prahy dvě sdružení - Galerie Display a iniciativa Tranzit. V oblasti výtvarného umění či vizuální kultury působí obě sdružení několik let a při přípravě projektu vícefunkčního prostoru spojila své síly. Dnes suterénní prostory v Dittrichově ulici v Praze 2 představili jejich zástupci novinářům.