Kreativ

ŠTÍTEK: Francie

Ha Thanh Špetlíková se narodila v Hanoji. Do Česka se přestěhovala ve čtyřech letech s maminkou.

Ha Thanh Špetlíková: Věřím, že se jednou vdám podruhé. Bojuji proti předsudkům

Ve své nejnovější roli se Ha Thanh Špetlíková postavila proti stereotypům i předsudkům a říká: „Přežité tradice ráda opustím. Bez toho bychom se přece nikam nepohnuli.“ Herečka prozradila, proč si po rozvodu s bývalým manželem Martinem Špetlíkem nezměnila příjmení a čím se s partnerem, Arthurem Sniegonem, vzájemně obohacují.

Alois Bradáč dokázal v dvaaosmdesáti letech vyběhnout po schodech na Zelenou horu

Vyběhnout po osmdesátce schody na Zelenou horu? Pro Aloise Bradáče žádný problém

Ke kostelu na Zelenou horu ve Žďáře nad Sázavou vede přes osmdesát schodů. A přes osmdesát let je také běžci Aloisi Bradáčovi, který v sobotu kopec vyběhl svižně a bez zastavení. „S každým přibývajícím rokem to jde o něco hůře. Ale mám dobrý pocit, že jsem to zvládl. A pokud to půjde vyrazím sem za rok znovu,“ odpovídá sportovec krátce po doběhnutí, zatímco se nahoře vydýchává.

Vítězem 75.Zlaté přilby města Pardubic se Svítkovské plochodrážním stadioně stal finský jezdec Timo Lahti.

Lahti se zapíše do historie. Zlatou přilbu si poprvé nasadil na hlavu Fin

Finsko už není jen země klasického lyžování nebo hokeje. O jeho zviditelnění se zasloužil plochodrážní jezdec Timo Lahti. Jako první vyslanec země tisíce jezer ovládl velké finále Zlaté přilby města Pardubic. Letos se konal 75. ročník a po šedesáté se jelo na svítkovském oválu. Druhou příčku bral překvapivě polský závodník Jakub Jamróg. Pomyslný bronz si vyjel Dimitri Berge z Francie. 

Vítězem 75.Zlaté přilby města Pardubic se Svítkovské plochodrážním stadioně stal finský jezdec Timo Lahti

Lahti se zapíše do historie. Zlatou přilbu si poprvé nasadil na hlavu Fin

Finsko už není jen země klasického lyžování nebo hokeje. O jeho zviditelnění se zasloužil plochodrážní jezdec Timo Lahti. Jako první vyslanec země tisíce jezer ovládl velké finále Zlaté přilby města Pardubic. Druhou příčku bral překvapivě polský závodník Jakub Jamróg, třetí Dimitri Berge z Francie. 

V hlavním dostihu, kterým byla v sobotu v Chuchli  45. Renomia Velká cena Českého turfu, zvítězil Magic Merlin s Václavem Janáčkem v sedle.

Dramatické dostihy a výhry šampionů. V Chuchli slavili Janáček a Lukášek

Magic Merlin a Shahbandar - to jsou jména vítězů dvou hlavních sobotních dostihů v Chuchle Areně. Obě vítězství se nerodila lehce, zatímco prvně jmenovaný porazil Gaspariniho v Renomia Velké ceně Českého turfu na 2400 metrů o krk, druhý pokořil favorita Gallanticuse v dostihu Leram Milllion na 1400 metrů o tři čtvrtě délky.

Z přípravného fotbalového utkání Kolín - Český Brod

Nespeky jsou dál přikované u dna. Z Českého Brodu odjely s bůrem

Fotbalisté Nespek nadále čekají na první bod ze hřiště soupeře. Daleko k němu byli i na půdě Českého Brodu, kde v 8. kole Divize B prohráli vysoko 0:5. Nechali si tak poodskočit dalšího soupeře ze spodních pater tabulky a pořád jsou tak na posledním 16. místě

Dostihové září v Chuchle Areně.

Francouzi v Chuchli. Sobotní dostihy přinesou řadu zajímavostí

Dostihové září v Chuchle Areně bude zakončeno netradičně v sobotu odpolednem s řadou zajímavostí. Kromě tradiční Renomia Velká ceny českého turfu na 2400 metrů s dotací 550 000 korun se vrací do programu dostih Leram Million na 1400 metrů, který má dotaci ještě o 50 000 vyšší.

Technikou akvarelu často malíř zaznamenává různé motivy svého rodného města.

Na Konrádův klobouk z kraje divokých koní zavítejte do Boršova

Jaké to je, když se francouzské děti už od 7. třídy připravují na školních lodích k životu u moře, jak roztančené mohou být zahrady a jak tajemné vinohrady v Provence, a třeba také jak úctyhodné a pro zachování života důležité jsou maličké včely, jež prý musel mít i Noe na své arše - i takové příběhy vypráví ve svých obrazech akademický malíř Miroslav Konrád.

Tvář chlapce, který potřebuje vaši pomoc více než kdokoliv na světě. Na Martínka se musí vybrat 100 milionů

Jediná dávka léku dělí Martínka od jisté smrti. Stojí ale 100 milionů. Pomůžete?

Život dvouletého Martínka se světlými kudrnatými vlásky a modrýma očima je v ohrožení. Chlapec se narodil s AADC syndromem, vzácným genetickým onemocněním, které mu bylo potvrzeno jako druhému dítěti v ČR. Pokud co nejdříve nedostane potřebný lék, zemře pravděpodobně dříve, než by ho jeho rodiče doprovodili do první třídy. Cena jeho života je 100 milionů. Nešťastní rodiče shání peníze, kde mohou, protože vědí, že čas je jejich nepřítelem.

Meluzína tajně pozorovaná v lázni rytířem Raimondinem. Gilbert z Met, kolem roku 1410

Seriál o češtině Slovíčkaření: Když fouká Meluzína, otřásá se i limuzína

Když Jiří Suchý a Jiří Šlitr při přípravách představení Jonáš a dr. Matrace v divadle Semafor v roce 1969 vymýšleli scénku o tom, na koho z nich venku čeká limuzína a na koho leda tak meluzína, nejspíše vůbec netušili, co všechno mají ta dvě slova společné. Není to jen podobné znění. Obě totiž vyrůstají ze stejných starofrancouzských kořenů.

Soud, soudce - Ilustrační foto

Od sousedů: Najezdí nejvíc hromadnou dopravou

Volksblatt uvedl, že v Rakousku ujedou lidé hromadnou dopravou průměrně více než dvakrát tolik kilometrů, než je průměr Evropské unie (a třikrát víc než Italové). Na kolejích jsou šampiony se 1625 kilometry za osobu za rok.

Ústečtí rybáři přivezli z Francie do České republiky zlaté medaile.

Velký úspěch. Ústečtí rybáři přivezli z Francie do Česka zlaté medaile

Od 11. do 16. září se ve Francii na jezeře Lac de Madine konal světový pohár v chytání kaprů (neoficiální mistrovství světa). Pětadvacatého ročníku se zúčastnilo 106 tříčlenných týmu z celého světa, nadupanou konkurenci tentokrát pokořili tři borci z Ústí nad Labem - Radek Bis, Karel Račák, Rostislav Masopust. O soutěž byl mimořádný zájem ve sdělovacích prostředcích, prezident soutěže Ross Honey ze společnosti Angling Spirit osobně předával šek, pohár a zajímavé medaile. Na rubu jsou jména všech vítězů.  

Svitávečtí Jan Hrdlička s Janem Kripnerem vybojovali na ME do 23 let bronzové medaile.

Skvělý úspěch svitávecké kolové, Hrdlička s Kripnerem vyválčili evropský bronz

Na domácí scéně sbírají úspěchy pravidelně, nyní přidali i jeden mezinárodní. Svitávečtí hráči kolové Jan Hrdlička a Jan Kripner obsadili skvělé třetí místo na mistrovství Evropy do třiadvaceti let, v konkurenci osmi nejlepších týmů kontinentu nestačili v této věkové kategorii jen na elitní výběry Švýcarska a Německa.

Loňský vítěz Hynek Bartoň vstoupí prvním svým zápasem do turnaje Moneta Pardubice Open.

Kvalifikace Moneta Pardubice Open jde do finále. Startuje i hlavní soutěž

Spousta tenistů, mnoho radosti i zklamání. Neděle i pondělí se nesly v duchu kvalifikace do hlavní soutěže tenisového turnaje Moneta Pardubice Open. Areál Pod zámkem nenabídl však příliš mnoho překvapení. Vše se neslo dle papírových předpokládů. Do úterních finálových kol kvalifikace postoupila nasazená jednička Matthew Donald i další favorit Marek Jaloviec. Úterní program začíná v deset hodin ráno. 

Ňuninka.

FOTO: Ústecké Ňunince se ve Francii daří dobře, Ferda brzo oslaví 54 let

Je to zhruba rok, kdy se s ústeckou zoo rozloučila orangutaní samice Ňuninka. Hodně lidí to tehdy oplakalo. Podle zpráv ze zooparku ve francouzském Beauval, kde našla nový domov, se jí daří dobře. To v ústecké zoo kvitují. „Skupinu doplnila a sžila se s ní velice dobře. Nejvíce si rozumí s osmiletou samicí Sabah,“ řekla Lenka Slabá z ústecké zoo.

Houbový čarokruh v Anglii nazývají "fairy ring".

Co skrývají houbové čarokruhy? Portály k cizím světům, divoženky i vědecká fakta

V Anglii se označují jako "fairy rings" (vílí prsteny), ve Francii "ronds de sorcières," (kruhy čarodějnic) a třeba ve Švédsku "älvringar" (vílí kruhy). V Česku se jim nejčastěji říká houbové čarokruhy. Každý název odráží místní mýty a pověry, které se v dané části světa k těmto zvláštním shlukům hub v minulosti vytvářely. Pravdou ovšem je, že vznik houbových čarokruhů má své vědecké vysvětlení. Přesto tento fascinující přírodní jev v podobě kruhových formací hub vyskytujících se v lesích či na loukách i v současnosti dál působí na lidskou představivost.

Slavnostní odhalení pamětní desky generála letectva Josefa Dudy.

Podívejte se: Letec Josef Duda má ve své ulici v Praze 2 pamětní desku

Vojenský pilot z druhé světové války a generál britského letectva Josef Duda má v po něm pojmenované ulici v Praze 2 novou pamětní desku. Dnes ji odhalili zástupci Prahy 2, britské ambasády, armády, letcovy rodiny a zástupci firmy Českomoravská nemovitostní (ČMN), která je vlastníkem budovy, na níž je pamětní deska umístěna. Duda se jako pilot britského letectva zúčastnil bitev o Británii a Francii, po komunistickém převratu v roce 1948 byl novým režimem donucen strávit zbytek života jako dělník. Rehabilitován byl až po roce 1989.

Bugatti v expozici Národního technického muzea. Na snímku závodní automobil Bugatti 51 Grand Prix.

Desítky historických bugatek jedou do Prahy pozdravit nejstaršího prapředka

/FOTO/ O čtyři desítky vozů Bugatti více než obvykle budou moci v sobotu 16. září vidět návštěvníci Národního technického muzea (NTM). Za muzeum na příležitost k tomuto neopakovatelnému setkání, jež osloví nejenom příznivce značky, závodění, ale automobilové historie vůbec, upozornila Jana Dobisíková.

Svůj tým pravidelně školí a zdokonalují se.

Ve Francii padl na dno a žebral. Teď má vysněnou restauraci v Karlových Varech

Osmatřicetiletý Lukáš Nechanický začal podnikat před devatenácti lety. Tehdy si otevřel kavárnu a pak i restauraci v Karlových Varech. Stále však nebyl spokojený, a tak se rozhodl zcela změnit život. Lázeňskému městu zamával a odjel hledat štěstí do francouzského města Cognac. Místo úspěchu však skončil na ulici. Lukášův příběh má ale naštěstí dobrý konec.

Hana Vagnerová s partnerem Nicolasem Escavim

Hana Vagnerová je se vztahem na dálku smířená, partner má ve Francii děti

Herečka Hana Vagnerová se nedávno objevila na finále soutěže Elite Model Look, kam dorazila sama bez partnera. Jak prozradila, její španělsko-francouzský přítel Nicolas Escavi zůstal ve Francii, má tam své závazky. I tak si ale večer moc užila a představila se ve velmi zajímavém outfitu, který zdobil náhrdelník za statisíce korun. Nic dražšího prý na sobě ještě neměla. 

Ragby v Mariánských Horách.

Teambuildingy firem, projekce i příliv dětí. Ragby ve Francii žijí i v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Minulý týden začala ve Francii největší událost světového sportu v roce 2023, mistrovství světa v ragby. Ačkoli se setkání dvaceti nejlepších zemí český národní tým neúčastní, v tuzemsku jde o velkou událost. Zejména pro popularitu tohoto tradičního sportu. A Moravskoslezský kraj, kde sídlí ostravský Sokol Mariánské Hory a Havířov, nevyjímaje.

Jakub Filip bude v Pardubicích bojovat o své první body v žebříčku ATP.

Juniorku střídá Moneta Pardubice Open. Největšími favority Francouzi

Tenis v Pardubicích opět (o)žije. Uběhlo několik týdnů a po Pardubické juniorce přichází druhá největší tenisová událost na kurtech Pod zámkem. Řeč je samozřejmě o čistě mužském turnaji Moneta Pardubice Open, který se letos koná již po deváté. Jeho start je naplánován na neděli 17. září, kdy se představí hráči v úvodním kole kvalifikace. 

Francouzský trh možná v budoucnosti bude postrádat iPhone 12.

Francie pozastavila prodej iPhone 12. Je nebezpečný kvůli úrovni radiace

Ve stejný den, kdy oficiálně představila novou řadu iPhonů 15 a chytrých hodinek Apple Watch, padl společnosti Apple na krk skandál. Francie americké firmě nařídila, ať opraví iPhone 12, jinak ho kompletně stáhne z trhu. Mobil totiž podle úřadů vydává až příliš silné elektromagnetické záření.

Migranti na italském ostrově Lampedusa

Italská Lampedusa zažívá nápor migrantů. Za jediný den jich dorazilo pět tisíc

Na italský ostrov Lampedusa dorazilo v úterý přes 5000 migrantů, což je během jediného dne rekordní počet. Od půlnoci přibyla skoro tisícovka dalších utečenců, nápor nově příchozích tedy nepolevuje, napsala agentura ANSA. Při chaotickém vyloďování migrantů z plavidla pobřežní stráže se ve středu ráno utopil pětiměsíční kojenec.

Odpadní neboli koupelnové mušky patří mezi odolný hmyz, na který jsou běžné insekticidy krátké.

Jak na odpadní mušky? Přenášejí bakterie a larvy, mohou napadnout i vaše tělo

Jestli jste si mysleli, že není otravnějšího domácího hmyzu než octomilek neboli ovocných mušek a potravinových molů, tak jste se mýlili. Mnohem horší jsou totiž takzvané odpadní či koupelnové mušky, které nejenže se rychle množí, ale navíc přenášejí fekální bakterie, jenž ohrožují i vaše zdraví. Jak se koutule skvrnité zbavit, co odpadní mušky odpuzuje, kde se berou a jaká opravdová zdravotní rizika pro člověka představují?

Návštěvníci vstoupí do vesmírného světa vyrobeného z balónků.

Čokofest ve Slavkově: čokoládový festival láká i na vesmírný svět z balónků

/FOTO, VIDEO/ Kulinářskou přehlídku a prodejní stánky s čokoládovými delikatesami navštíví zájemci ve Slavkově u Brna. Od pátku patnáctého do neděle sedmnáctého září ovládne tamní zámecké areál Čokofest. Milovníci sladkostí zamíří na nádvoří a boční křídla barokní památky. Pořadatelé lákají při této příležitosti nově i na velkou výstavu balónků.