Kreativ

ŠTÍTEK: Francie

Na archivním snímku František Egrt druhý zprava.

Jičínský judista František Egrt třetí na Poháru nadějí v Prostějově

Uplynulou sobotu se v prostějovském Sportcentru uskutečnil mezinárodní Pohár nadějí v kategoriích dorostu U18 a seniorů. Na prostějovském tatami se představilo 504 judistů ze 111 oddílů nejenom ČR, ale i z Francie, Kazachstánu, Kosova, Maďarska, Polska, Slovenska, Ukrajiny a Uzbekistánu.

David Pastrňák

Začínal na bruslích pro holky. Teď je z Pastrňáka dobrodinec i módní guru

S třiceti góly je průběžně třetím nejlepším střelcem NHL, s 66 body třetím nejproduktivnějším hráčem. Těžko říct, jak to David Pastrňák vlastně dělá, ale tahoun Bostonu se v kariéře posouvá dál a dál. Nejenže září ve statistikách, ale dozrál v komplexního lídra. Přečtěte si, co všechno jste (možná) nevěděli o české hokejové superhvězdě. 

Martínek Zatloukal díky dárcům vybral 150 milionů na svou léčbu v zahraničí, která by mu měla zachránit život.

Martínkova cesta za léčbou pokračuje. Zdravotní pojišťovna řeší novou žádost

Rodina dvouletého Martínka, trpícího vzácným genetickým syndromem, se opět obrátila na zdravotní pojišťovnu. Jejich předchozí žádost byla zamítnuta, nyní probíhá nové řízení. Chlapec podstoupí léčbu ve Francii, na niž přispěli dárci. Pokud rodiče s novou žádostí u pojišťovny uspějí, všechny peníze vybrané ve sbírce pošlou na léčbu dětí v podobně složitých situacích.

Šestnáctý novoroční Kladrubský La Manche se konal 19. ledna 2024.

Po tříleté odmlce v Kladrubech více než stovka plavců znovu zdolávala La Manche

/FOTO, VIDEO/ Za normálních okolností by se v krytém plaveckém bazénu Rehabilitačního ústavu Kladruby konal v pátek 19. ledna 2024 v pořadí už devatenáctý ročník novoročního štafetového plavání. Jenže normálních okolností bylo v uplynulých třech letech poskrovnu, a tak se plavecké překonávání virtuální úžiny mezi Francií a Anglií konalo teprve pošestnácté.

Martínek Zatloukal by měl být po podání léku prakticky zdravým chlapcem.

Martínek a stomilionová léčba: Boj o život pokračuje, chlapec už jede na kliniku

Martínek Zatloukal, na jehož léčbu se díky štědrosti veřejnosti podařilo vybrat přes 100 milionů korun, odjíždí již tento týden do Francie na kliniku. Tam podstoupí aplikaci léku Upstaza. Co lze od zákroku očekávat, jak bude léčba probíhat a kdy budou známy její výsledky? Na tyto a další otázky nám odpovídal Martínkův tatínek Tomáš Zatloukal.

Posádky Rallye Dakar se blíží do cíle.

České kamiony ovládly předposlední etapu. Macík míří za triumfem na Dakaru

Pilot Martin Macík v kamionu Iveco je blízko triumfu na Rallye Dakar. V předposlední etapě obsadil druhé místo za Alešem Lopraisem a udržel se v čele pořadí s více než dvouhodinovým náskokem na svého krajana. V pátek se Macík může stát prvním českým vítězem slavné soutěže v kategorii od roku 2001, kdy šestý triumf vybojoval Karel Loprais.

Třída 7. C ze Základní školy v Městci Králové.

Sedmáci z Městce Králové byli v učení jazyků nejlepší ve Středočeském kraji

Žáci ze Základní školy v Městci Králové zvítězili v krajském kole pátého ročníku mezinárodní soutěže v učení cizích jazyků s názvem Jazykový WocaBee šampionát. Soutěž se uskutečnila výhradně online v aplikaci WocaBee na učení slovíček pro školy. Do pátého ročníku šampionátu se zapojilo rekordních více než 50 tisíc žáků a soutěží v něm třídy ze základních a středních škol z celé České republiky.

Lukostřelkyně Marie Horáčková

Horáčková začala rekordem. Prostor na zlepšení ještě mám, říká lukostřelkyně

Úřadující mistryně světa lukostřelbě a česká naděje pro olympiádu v Paříži Marie Horáčková měla koncem minulého týdne napilno. Nejdřív v pátek ovládla akademické mistrovství republiky, na němž společně s mladší sestrou Johanou přidala i bronz v týmové soutěži. V sobotu pak v české lize vytvořila český halový rekord.

Markéta Hrubešová

Markéta Hrubešová značně omezila večírky. Užívá si života jiným způsobem

V minulosti bývala ozdobou mnoha společenských akcí, to se ale v posledních letech výrazně změnilo. Herečka Markéta Hrubešová, která je maminkou devatenáctileté dcery Christel, chodí do společnosti už jen zřídka. Tentokrát udělala výjimku, protože se stala tváří francouzské kosmetiky. Na její představení dorazila i se svou maminkou, se kterou si ráda dělá dámské jízdy. 

Římská pizza

Spory o jídlo vede mnoho zemí: Italové kvůli ananasu na pizze, Češi kvůli salátu

Množství národů má ve svých kuchyních jídla, jejichž dochucení, způsob konzumace nebo použití některých ingrediencí rozděluje lidi na dva tábory. Nedávno velké kontroverze vyvolala neapolská pouliční pizzerie, která přidala na menu pizzu s ananasem. Své spory o jídle vedou i Francouzi, Korejci a samozřejmě Češi. Podívejte se, co v gastronomii zvedá lidi ze židlí.

Házenkář Nikola Kosteski v dresu Talent týmu Plzeňského kraje.

Plzeňský Kosteski si splnil sen, na Euru si zahrál za Makedonii s bratrem

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ V reprezentaci Severní Makedonie není Nikola Kosteski, házenkář Talent týmu Plzeňského kraje zdaleka poprvé, ale na nominaci čekal dlouhých šest let. Až loni na podzim přišla další pozvánka na přátelské zápasy a levoruké křídlov nominaci nakonec zůstalo až do Eura v Německu.

Martin Macík vyhrál dvoudenní 6. etapu Rallye Dakar

Macík vyhrál na Dakaru dvoudenní etapu a vede mezi kamiony, Prokop už je sedmý

Martin Macík vyhrál dvoudenní 6. etapu Rallye Dakar a dostal se do čela kategorie kamionů. Mezi automobily zajel šestý čas Martin Prokop, který je nově v průběžném pořadí sedmý. Nejlepší český motocyklista Martin Michek si naopak podle zatím neoficiálních výsledků mírně pohoršil a klesl na 11. pozici. Novým lídrem kategorie automobilů je Španěl Carlos Sainz, mezi motorkáři se na první místo posunul Ricky Brabec z USA.

Lyžařská helma patří k základnímu lyžařskému vybavení. Při výběru si dejte pozor na správnou velikost. Pro děti pořídíte helmy rostoucí.

Lyžařská helma zachraňuje životy. Jak vybrat tu správnou?

Dětská lyžařská helma je základním vybavením nejen na svah. Bez ní by si dítě na lyže stoupnout nemělo ani na zahradě za domem. Lyžařskou helmu děti využijí také při bruslení, sáňkování a bobování. Výběr je na trhu s dětskými helmami opravdu bohatý. Lyžařské přilby seženete se štítem i bez, s větráním, bazarovou i novou, v mnoha barevných designech.

Festival vína  festivalu Bottled Alive v Táboře.

Bottled Alive 2024: Do Tábora se na vinařskou akci sjede 90 vinařů

Sedmého ročníku vinného festivalu Bottled Alive se zúčastní rekordní počet 90 vinařů z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska, Německa, Slovinska, Maďarska, Itálie, Francie a Portugalska. Hlavní ochutnávka se uskuteční v sobotu 20. ledna 2024 v prostorách spolkového domu Střelnice v Táboře od 11 do 18 hodin. Za příspěvek děkujeme organizátorovi akce.

Koncerty Glenn Miller Orchestra povzbuzovaly koncem 2 světové války morálku spojeneckých vojsk.

Od zmizení slavného zpěváka to je 80 let. Glenn Miller Orchestra míří do Liberce

/SOUTĚŽ/ Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho.

Pilotka Bára Holická, navigátorka Lucie Engová i jejich populární vozítko přezdívané kachna na letošním Dakaru.

FOTO: Dámy s kachnou bojují, Dakar je pro ně těžkou zkouškou

Podle slibů organizátorů je 46. Rallye Dakar tím nejnáročnějším a nejdelším ročníkem od přesunu soutěže do Saúdské Arábie. Bára Holická s Lucií Engovou z týmu Czech Samurais překonaly svou první maratonskou etapu, a tak pokračují dál ve své cestě z jednoho pobřeží Arabského poloostrova na druhý v rámci kategorie Dakar Classic 2024.

David Kobylík

Hašek Kobylíka přesvědčil na tiskovce. Velký bombarďák, říká

Jeho kandidátem na post trenéra české fotbalové reprezentace číslo jedna byl Vítězslav Lavička. „Ale kdybych se rozhodoval před dvaceti lety, byl by to Ivan Hašek,“ upozorňuje okamžitě expert Deníku David Kobylík. Právě nově jmenovaný kouč repre totiž Kobylíka vedl v roce 2003 ve Štrasburku. A Kobylíka o své kompetentnosti pro novou roli přesvědčil velice rychle.

Na dronovou show se 1. ledna v Kutné Hoře přišly podívat tisíce lidí. Moc toho ale neviděli.

Za nepovedenou dronovou show se firma omluvila. Na vině byla technická závada

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Písemnou omluvu zaslala ve čtvrtek 4. ledna kutnohorské radnici firma Magic drones. Ta zajišťovala na Nový rok dronovou show, která nahradila tradiční ohňostroj. Výsledná podoba moderního technologického představení, na rozdíl od rachejtlí i šetrného k životnímu prostředí, však vzbudila - mírně řečeno - rozpaky.

Pardubické basketbalisty posílí Tyere Marshall.

Posila pod koš. Marshall má dotlačit Beksu do lepší basketbalové společnosti

Příhodnější čas nemohl nastat… Pardubičtí basketbalisté mocně šturmují do skupiny A1. Ještě je čekají tři kola. Po chtěné i nechtěné čistce v kádru se týdny potýkali s úzkou rotací. Už v sobotu by ale mohli představit novou tvář ve svém týmu. V klubu už je. Jedná se amerického pivota se jménem Tyere Dashaun Marshall. V Evropě se nejedná o žádného zajíce.

Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky.

Odešel legendární sportovec, rekordman Jindřich Laky ze Znojma

Smutná zpráva zasáhla nejen příznivce sportu, zvláště ultramaratonu. Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky. Zemřel ve věku sedmašedesáti let. Poslední rozloučení s ním se uskuteční v úterý devátého ledna ve smuteční síni na Ústředním hřbitově ve Znojmě, a to dopoledne od desíti hodin.

Jarní závody handicapovaných rybářů na nádrži Záhorská u Kladrub na Vlašimsku.

Kladrubská organizace handicapovaných rybářů si stanovila nové stěžejní cíle

/FOTOGALERIE/ Jít stále tou správnou cestou se snaží organizace handicapovaných rybářů v Kladrubech. Velký kus práce odvedla i v roce 2023 a splnila téměř vše, co si předsevzala. Pilně pracovat a pomáhat postiženým kamarádům, dětem a všem, kteří mají o sportovní a rekreační rybaření zájem, hodlá i nadále.

Alpine Renault A110.

S modrou královnou rallye vítězil Hubáček. A začínal i mistr světa F1 Fittipaldi

Jako řada dalších ve Francii vyráběných aut se tento typ vyznačoval hlavně modrou barvou. Představen byl v roce 1961 a jeho výroba probíhala v letech 1962 až 1978. Zpočátku pod jménem Alpine A110, později jako Alpine Renault nebo Renault Alpine. Právem je řazen mezi nejslavnější závodní vozy. Za jeho volantem začínal i mistr světa F1 Emerson Fittipaldi. Když se řeklo Alpine u nás, všichni věděli, že řeč bude o Vladimíru Hubáčkovi.

Kariéru Josefa Laufera násilně přerušila operace, která měla fatální následky.

Svatby, rozchody i těžkosti 2023: láska Agáty, boj Olgy Šípkové a Josef Laufer

Koho by Veronika Žilková viděla nejraději vedle dcery Agáty? Proč skončila Olga Šípková na psychiatrii? Jaké starosti řeší po rozvodu Alex Mynářová? Co dělá Martina Preissová pro to, aby vypadala tak skvěle? A jaká je šance, že se Josef Laufer probere z kómatu? Tato témata patří v magazínové rubrice společnost k těm, která vás v roce 2023 zaujala nejvíc.

Provozovatel Revolution baru v Písku Pavel Cicvárek.

Pití alkoholu bylo dřív o kvantitě, dnes spíš o kvalitě. Lidé chodí za zážitkem

/ROZHOVOR/ „Večer strávený v baru byl před pár lety daleko dostupnější a levnější. Lidé pili víc na kvantitu. Dneska si jdou do baru kupovat nejen pití, ale také prostředí a servis,“ říká v rozhovorz pro Deník provozovatel oblíbeného píseckého podniku Revolution cocktail bar & caffee lounge Pavel Cicvárek, který začínal „za barem“ zhruba před patnácti lety.