Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Hána

Lokalita Zábělá je známá svými mohylami z doby bronzové i halštatské, ranně středověkým hradištěm a pozůstatky po vrcholně středověkém osídlení

Stříbrný poklad z Plzně. V zemi ležel plátěný měšec se středověkými mincemi

Opatrně, jednu po druhé, vytahují plzeňští archeologové z hlíny stříbrné mince uložené kdysi ve středověku obyvateli dnes již zaniklé osady na Zábělé severovýchodně od plzeňské městské části Bukovec. Přesně sto vzácných platidel bylo původně uloženo v plátěném měšci či sáčku, pravděpodobně pod podlahou tehdejšího obydlí. Při geologickém průzkumu lokality je nalezli Filip Kasl a Petr Sokol.

Jiří Hána získal vzdělání na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Herectví studoval pod vedením Borise Rösnera, Evy Salzmannové a režiséra Miloše Horanského.

Jiří Hána: My si pořád na něco stěžujeme. Každý je zodpovědný za svůj život

Jiří Hána si divadelní komedií Berlín, Berlín oživil vzpomínky na osmdesátá léta. Ve škole seděl s rukama za zády a západní čokoláda mu chutnala natolik, že ji jedl po kostičkách i několik týdnů. Herec v časopisu Story prozradil, jaké to je být v kůži agenta Stasi v komedii, kde se smích střídá s mrazivými momenty a co už by nikdy nechtěl zažít. 

Herec Jiří Hána

Jiří Hána: Od Specialistů k roli psychiatra v Ungeltu

Ze seriálu televize Nova Specialisté je známý jako komisař Martin Kovář, z Ulice jako zubař Patrik. Teď ale čeká Jiřího Hánu úplně jiná herecká příležitost. V pražském Divadle Ungelt se po boku Radka Holuba a Moniky Zoubkové představí v inscenaci hry irského dramatika Toma Murphyho Zpívat jako Gigli, která zábavným a originálním způsobem zkoumá, proč – zvláště dnes – tak moc potřebujeme krásu (v tomto případě zpěv operního pěvce Beniamina Gigliho). Její vůbec první uvedení na českém jevišti (16. října) je událostí pro všechny, kteří milují typicky irskou kombinaci groteskního humoru a filozofie.

Herec Petr Vršek v operní inscenaci Studia Ypsilon Sežeňte Mozarta.

Tady a teď. Česká televize natáčí Lásku v čase korony

Jeden dům, tři generace a jedna globální pandemie. Česká televize přichází s příběhem, který právě teď prožívá národ a celý svět. Seriál Láska v čase korony, jenž se rozhodl bojovat se stávající tíživou situací humorem, vzniká i přes současné rušení filmových produkcí. Jeho hlavní tvůrčí silou je kreativní producent Tomáš Baldýnský.  

Kateřina Brožová.

Herci a zpěváci opět roztančí jeviště

Herci a zpěváci z osmi pražských divadel poměří své taneční umění. Jsou mezi nimi Kateřina Brožová, Michaela Gemrotová, Stanislava Jachnická, Patricie Pagáčová, Jiří Hána, Jan Kopečný, Marek Němec a Jiří Ployhar. Všichni se zapojili do třetího ročníku soutěže Roztančené divadlo aneb když herci tančí, jehož velké finále se uskuteční 15. března v pražském Divadle na Vinohradech.

Představení Madame Rubinstein.

Královna kosmetiky v Sedlčanech

Tragikomický příběh královny kosmetického impéria Heleny Rubinsteinové a její největší rivalky Elizabeth Ardenové je dnes večer od půl osmé k vidění na jevišti sedlčanského Kulturního domu Josefa Suka.

Městské divadlo ve Znojmě.

Tip na pondělí 21. října: Divadlo nabídne Madam Rubinstein

Komediální drama o sklonku života průkopnice kosmetického průmyslu, Australanky Heleny Rubinstein nabídne v pondělí večer znojemské Městské divadlo. Pod režijním vedením Petra Svojtka hrají Dana Syslová, Milena Steinmasslová a Jiří Hána.  

Zleva Aleš Bílík v roli knížete Lva Nikolajeviče Myškina a Jiří Hána jako Parfen Semjonovič Rogožin v nové adaptaci Dostojevského Idiota v režii Pavla Kheka, v pražském Divadle Rokoko.

Rokoko uvede premiéru Dostojovského Idiota

Pražské Divadlo Rokoko v sobotu večer uvede v premiéře dramatizaci slavného románu Fjodora Michajloviče Dostojevského Idiot. Režisérem inscenace je Pavel Khek. V hlavní roli knížete Myškina se představí Aleš Bílík, roli Rogožina ztvární Jiří Hána.

Rokoko.

Divadlo Rokoko uvádí premiéru inscenace Čapek

Praha - V pražském Divadle Rokoko má sobotu premiéru inscenace Čapek, autorský projekt režiséra Pavla Kheka a dramaturgyně Věry Maškové. Inscenace sleduje poslední chvíle života Karla Čapka, jeho zápas se zhoršující se politickou situací, boj s lidskou zaslepeností, zbabělostí a fanatismem. Skrze osud významného českého spisovatele tak představení mapuje důležité období českých dějin.

Pavel Khek

Pavel Khek: Po „krvavé lázni" se těším na Čapka

Mít na repertoáru Shakespeara je stabilně v zájmu divadel napříč republikou. Jen v Praze vzniká inscenací her tohoto velkého dramatika během roku několik. Jednou z aktuálních je Macbeth v překladu Martina Hilského v pražském Divadle ABC.

Kostýmová zkouška hry Konkurz.

Městská divadla pražská uvedou Carrièrův Konkurz i Macbetha

Praha - Dvě novinky chystají Městská divadla pražská (MDP). V Rokoku připravil režisér Ondřej Zajíc na 11. března hru Konkurz, v níž se představí například Dana Batulková, Jiří Hána a Aleš Procházka. V Divadle ABC bude mít o týden později premiéru Shakespearova tragédie Macbeth v režii Pavla Kheka s Milanem Kačmarčíkem v titulní roli.

V pondělí začalo u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení v kauze lobbisty Martina Dědice z Ostravy přezdívaného podle známého pražského podnikatele ostravský „Janoušek".

Lobbista Dědic vinu odmítl, s politiky jen kamarádí

/FOTOGALERIE/ Za velkého zájmu médií srovnatelného s kauzou Kramný začalo v pondělí u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení v kauze lobbisty Martina Dědice z Ostravy přezdívaného podle známého pražského podnikatele Janouška ostravský „Janoušek".

Omezení dopravy v Korunní ulici. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Korunní čeká další omezení

Praha - Od pondělí do čtvrtka příští týden bude omezen provoz v Korunní ulici v úseku ulic Spišská Chorvatská ve směru z centra. Doprava bude vedena po tramvajové trati podél nástupního ostrůvku zastávky tramvaje Perunova.

Pavel Kohout.

Městská divadla pražská uvedou Top Dogs i Kohoutova Augusta

Praha - Jeviště divadel ABC a Rokoko budou v listopadu patřit klaunům i vrcholným manažerům. Městská divadla pražská (MDP) tam totiž uvedou premiéry inscenace hry Pavla Kohouta August August, august o zápasu krásného snu s neúprosnou realitou a moderní grotesky Urse Widmera nazvané Top Dogs o rekvalifikaci manažerů propuštěných z vysokých funkcí. Novinářům to oznámila mluvčí MDP Tereza Kochová. Top Dogs připravuje režisér Petr Svojtka.

Divadlo ABC Praha - Listopad

Do Pardubic se vrátí Michal Dlouhý. Jako prezident!

Pardubice – Úspěšnou komedii Listopad přivezou ve čtvrtek do Pardubic Městská divadla pražská. Tato hra amerického dramatika Davida Mameta pobavila diváky už na loňském ročníku Grand Festivalu smíchu.

Divadlo ABC Praha - Listopad

Do Pardubic se vrátí Michal Dlouhý. Jako prezident!

Pardubice - Úspěšnou komedii Listopad přivezou ve čtvrtek do Pardubic Městská divadla pražská. Tato hra amerického dramatika Davida Mameta pobavila diváky už na loňském ročníku Grand Festivalu smíchu.

Robert Fulghum v úterý navštívil generální zkoušku a pozvání přijal také jeho dlouholetý přítel Zdeněk Svěrák. Po představení popřáli herci a tvůrci inscenace Drž mě pevně, miluj mě zlehka Robertu Fulghumovi k narozeninám, které oslavil 4. června.

Drž mě pevně, miluj mě zlehka: Premiéru navštíví Fulghum osobně

Praha /FOTOGALERIE/  - V Divadle ABC se už tuto sobotu uskuteční za účasti Roberta Fulghuma světová premiéra Drž mě pevně, miluj mě zlehka, divadelní adaptace úspěšného románu tohoto oblíbeného amerického autora plná tance, písní a moudré nostalgie. V režii Miroslava Hanuše se představí Jiří Hána, Jiří Klem, Henrieta Hornáčková, Stanislava Jachnická, Tomáš Novotný, Lubomír Lipský a další.

Radka Fišarová představuje v muzikálu Casanova Karolínu z Dubna

Radka Fišarová: Synkovi se líbí, jak mi při zpívání vibruje hrudník

Praha /ROZHOVOR/ – K rozhovoru se zpěvačkou Radkou Fišarovou jsem se nemohla sejít jinde než v divadle. Na místě, kde tráví většinu svého času, ať už při zkouškách, muzikálových představeních či šansonových koncertech. V Divadle Broadway jsem čekala na pěveckou hvězdu, Kleopatru, francouzskou královnu Annu nebo Evitu, přivítala mě ale drobná hnědovláska milým úsměvem na rtech.

Radka Fišarová představuje v muzikálu Casanova Karolínu z Dubna

Radka Fišarová: Synkovi se líbí, jak mi při zpívání vibruje hrudník

Praha /ROZHOVOR/ – K rozhovoru se zpěvačkou Radkou Fišarovou jsem se nemohla sejít jinde než v divadle. Na místě, kde tráví většinu svého času, ať už při zkouškách, muzikálových představeních či šansonových koncertech. V Divadle Broadway jsem čekala na pěveckou hvězdu, Kleopatru, francouzskou královnu Annu nebo Evitu, přivítala mě ale drobná hnědovláska milým úsměvem na rtech.

Letoun EV-55 Outback

Nový kunovický letoun poprvé vzlétl

Kunovice – Po nepodařeném startu v půli června se o devět dnů později, v pátek, úspěšně podařilo vzlétnout novému letounu EV-55M Outback z dílny kunovické konstrukční společnosti Evektor.

Montážní hala letecké továrny Evektor v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Zde se dokončuje vývoj nového dopravního letadla EV-55 Outback. Letoun je určen pro přepravu devíti až 14 cestujících nebo 1800 kilogramů nákladu.

Nový český letoun z Kunovic poprvé vzlétl

Kunovice - Letoun EV-55 má nahradit již zastaralé dvoumotorové pístové letouny s kapacitou pro šest až devět cestujících a úspěšně konkurovat jednomotorovým turbovrtulovým letounům.

Opustili nás navždy...

Opustili nás

Domažlicko - V uplynulých dnech zemřeli v našem regionu tito obyvatelé.