Kreativ

ŠTÍTEK: kamenný obchod

Velikonoční trhy v Karlových Varech budou na Zlatém kříži.

Velikonoční trhy na kříži

Karlovy Vary - Po letech se Velikonoční trhy v Karlových Varech vracejí na místo, kde se začátkem devadesátých let konaly vůbec poprvé.

Prodejna vydavatelství Supraphon na Jungmannově náměstí v Praze 1.

Vydavatelství Supraphon otevřelo po čtvrtstoletí vlastní obchod

Praha - Na Jungmannově náměstí v Praze 1 otevřelo vydavatelství Supraphon nový kamenný obchod se zvukovými nosiči. Symbolickou pásku přestřihli přední umělci, kteří s nejstarším tuzemským vydavatelstvím spolupracují, v čele s Lucií Bílou. Vedle prodeje se v obchodě budou konat slavnostní křty, autorská čtení i autogramiády.

Prodejna vydavatelství Supraphon na Jungmannově náměstí v Praze 1.

Vydavatelství Supraphon otevřelo po čtvrtstoletí vlastní obchod

Praha - Na Jungmannově náměstí v Praze 1 otevřelo vydavatelství Supraphon nový kamenný obchod se zvukovými nosiči. Symbolickou pásku přestřihli přední umělci, kteří s nejstarším tuzemským vydavatelstvím spolupracují, v čele s Lucií Bílou. Vedle prodeje se v obchodě budou konat slavnostní křty, autorská čtení i autogramiády.

Hana Marková se nadchla pro výrobu kvalitních olejů z českých surovin. Dnes dodává své produkty na farmářské trhy, do obchodů se zdravou výživou i do lékáren.

Kvalita potravin začíná být čím dál důležitější než množství a nízká cena

Praha /ROZHOVOR/ - Třídit papíry osm hodin denně ji už nebavilo, proto se jednoho dne rozhodla splnit si dávný sen: vyrábět kvalitní olej z českých surovin. Nyní má Hana Marková vlastní vybavenou lisovnu v Praze a pod značnou HANYS dodává své produkty na farmářské trhy i do kamenných obchodů nejen v Praze, ale také do dalších měst.

Ilustrační foto.

Tlačenka, mýdla i keramika. Na druhý pokus jsou farmářské a řemeslné trhy tady

Prostějov – Farmářské a řemeslné trhy v Prostějově budou. S takovou informací přišel Oto Malíšek, pořadatel akce. Zatímco původně plánoval uspořádal trhy v ulici Cyrila Boudy na sídlišti Hloučela, novým místem je prostor před obchodní galerií Anděl (bývalý supermarket Albert v Anenské ulici, pozn. red.). Pořadatel navíc slíbil, že do zahájení nové tradice zbývají poslední dny.

Pekárna Racek

Pekař, ten tvrdej chleba má

Přerov /ANKETA/– Tradiční přerovské pekárny mají v poslední době více starostí, než radosti z dozlatova upečeného chleba. Nadnárodní řetězce je tlačí s cenami do kouta, a například přerovská pekárna Racek proto od prosince přestala dodávat rohlíky a chléb do některých marketů v Přerově, Hranicích či Kojetíně. Menší pekárny řeší složitou situaci tak, že hledají nová odbytiště.

Jaroslav Kmošťák musel podle svých slov po otevření Frýdy uzavřít dvě pobočky pekárny.

Muž spílá magistrátu, vadí mu přístup k podnikatelům

Frýdek-Místek - Majiteli Slezské pekárny Jaroslavu Kmošťákovi vadí například to, že město nepodpořilo jeho stánek v Místku. Umístil jej tam údajně z důvodu, aby nemusel propouštět další zaměstnance. Podle vedení města jde ale o „černou stavbu", a navíc stánky do města už nepatří.

Jeden z automobilových modelů sbírky Antonína Malce, která čítá 1009 kusů.

Toužím po vlastním muzeu aut, říká sběratel modelů a rekordman

Brno – Osmnáct let skladoval padesátiletý Antonín Malec svou sbírku autíček v pečlivě zabalených krabicích. S počtem 1009 kusů se stal českým rekordmanem mezi sběrateli modelů v měřítku 1:18. „Měl jsem je uložené v jedné místnosti u rodičů. Jenže už byl skoro plná," vzpomíná Brňan. Na konci loňského roku se proto rozhodl miniatury ukázat lidem.

Pyrotechnické kompakty jsou při oslavách silvestra čím dál více oblíbené. Stačí u nich zapálit knot a rakety z nich létají samy.

Ohňostroj má svá pravidla

Jižní Čechy - S oslavami posledního dne roku je spojeno používání zábavné pyrotechniky, kterou ve speciálním stánku v supermarketu Terno prodává Milan Šafránek už sedmým rokem. „Zájem ze strany zákazníků je zhruba stejný, v průběhu let se nijak výrazně nemění," říká muž, který vlastní velkoobchod s hračkami a zábavnou pyrotechnikou.

Celníci během celorepublikové kontroly kamenných obchodů a tržnic objevili během dneška a úterý 670 balení padělaných petard značky DUM BUM.

Celníci našli 670 padělaných petard, mohou být nebezpečné

Praha – Celníci během celorepublikové kontroly kamenných obchodů a tržnic objevili během dneška a úterý 670 balení padělaných petard značky DUM BUM. Použití zboží, u kterého není známý výrobce, složení ani kvalita, může vážně ohrozit zdraví i život, uvedla dnes mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková v tiskové zprávě.

Ilustrační foto

Ručně vyráběná mýdla jdou do módy, péči jim věnují také na Děčínsku

Česká Kamenice – Obliba ručně vyráběných mýdel rok od roku roste. Jejich výroba je náročná na čas, lidskou práci i invenci tvůrců, což se promítá v ceně, ale výrobek pak je ušit na míru zákazníkovi. Nabídka je široká, módě podléhá stejně jako oblečení. Trendy se mění při výběru bylinek i olejů.

Ilustrační foto

Ručně vyráběná mýdla jdou do módy, péči jim věnují na Děčínsku

Česká Kamenice (Děčínsko) - Obliba ručně vyráběných mýdel rok od roku roste. Jejich výroba je náročná na čas, lidskou práci i invenci tvůrců, což se promítá v ceně, ale výrobek pak je ušit na míru zákazníkovi. Nabídka je široká, módě podléhá stejně jako oblečení. Trendy se mění při výběru bylinek i olejů.

Ilustrační foto.

V obchodech nárůst tržeb nečekají. Válcuje je internet

Třebíč - Předvánoční nákupní horečka bude v následujících dnech vrcholit. Výrazný nárůst zákazníků zaznamenávají internetové obchody. V kamenných obchodech lidé kupují prakticky všechno, na internetu vzrostl zájem o chytré hodinky.

PETRA FENCLOVÁ, domažlická šperkařka.

On-line pokladny budou šmírácká zařízení, říká podnikatelka

Domažlice – Poté, co podnikatelka a majitelka šperkařství z Domažlic Petra Fenclová vystoupila v České televizi v pořadu Máte slovo proti chystaným on-line pokladnám, přišla do jejího krámku kontrola. Vše ustála a svůj názor na zavedení elektronické evidence tržeb nezměnila.

Ilustrační fotografie.

Nákup z domu nese i nástrahy

Rychnovsko - Nakupování přes internet je výhodné hlavně kvůli pohodlí. Vše můžete zařídit v klidu a teple svého domova, oproti kamenným obchodům mohou ale nastat mnohé komplikace.

První zákazníci si mohli ochutnat a zakoupit burčák v Řeznictví U Tolara na tachovském náměstí v úterý. Sezona burčáku se tento týden naplno rozjíždí také u dalších prodejců vína po celém tachovském okrese.

Je začátek září a čerstvý burčák je tady

Tachovsko – Velmi kvalitní by měl být podle prodejců letošní burčák, který se tento týden objevil ve většině míst, kde se na Tachovsku obvykle tento oblíbený nízkoalkoholický nápoj přelomu léta a podzimu prodává.

První školní den na ZŠ Za mlýnem v Přerově

Prvňáčky čeká velký den, letos jich v lavicích usedne méně

Přerov – Na 459 prvňáčků nastoupí letos v září do osmi přerovských základních škol, zřizovaných městem. Je to o něco méně než v loňském roce a úředníci odboru školství magistrátu potvrzují, že po rekordním přílivu prvňáčků v loňském roce bude počet dětí v příštích letech pozvolna klesat.

Ilustrační foto.

Vláda: Poptávka po lihovinách pochybného původu klesla

Praha - Poptávka zákazníků po lihovinách pochybného nebo neznámého původu klesla a stejně tak se výrazně omezila jejich nabídka. Chování části spotřebitelů se změnilo a víc než v minulosti dávají přednost nákupu lihovin z bezproblémových zdrojů, jako jsou kamenné obchody nebo obchodní řetězce. Uvádí to vláda v návrhu státního závěrečného účtu. Jde podle ní o dlouhodobější stav po metanolové kauze ze září 2012.

Antikvář Jiří Weiss z Uherského Hradiště. Ilustrační foto.

Antikvář Jiří Weiss: Prodávají se i knihy, které už neslouží jenom ke čtení

Střední Morava /ROZHOVOR/ - Brzy to budou již čtyři roky, co si jesenický rodák Jiří Weiss se svojí ženou Bárou otevřel na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti antikvariát. Dobrou zprávou pro milovníky knih a literatury vůbec může být, že internet ani nové typy mobilních telefonů či jiné aktuální technické novinky moderní doby zájem o psané písmo tak výrazně nesnížily. O tom, jak vypadá práce antikváře a jaká úskalí provoz antikvariátu provázejí, hovořil Jiří Weiss.

František Muzika, Zátiší s hlavou v šedé - dosažená finální cena v aukci: 4 500 000 Kč.

Hledání skvostů do aukcí. Deset let Dorothea v Hradci Králové

Hradec Králové - Už podesáté zavítá do Hradce Králové významný aukční dům Dorotheum, společnost s více než třistaletou tradicí a pobočkami po celé Evropě. Právě teď vybírá umění do exkluzivních podzimních aukcí, které obvykle přilákají zájemce z mnoha koutů světa.

Farmářské trhy ve Vlašimi nový tržní řád města neomezí.

Vlašim nechce mobilní obchody, prodejce to vnímá jako podraz

Vlašim – Nové podmínky pro prodej mimo kamenné prodejny schválili vlašimští radní. Úpravy tržního řádu zakotvili v prvním letošním nařízení města. Radní tak reagovali hlavně na stížnosti prodejců, kterým se nelíbilo to, že do města přijíždí pojízdné prodejny nabízející obdobný sortiment. „V poslední době se množí poskytování prodejních akcí, kdy je prodej poskytován z automobilu. Vyhlášku jsme proto upravili tak, aby poskytování těchto služeb nebylo v rozporu s tržním řádem.

Farmářské trhy ve Vlašimi nový tržní řád města neomezí.

Vlašim nechce mobilní obchody, prodejce to vnímá jako podraz

Vlašim - Nové podmínky pro prodej mimo kamenné prodejny schválili radní ve Vlašimi na Benešovsku. Úpravy tržního řádu zakotvili v prvním letošním nařízení města. Radní tak reagovali hlavně na stížnosti prodejců, kterým se nelíbilo to, že do města přijíždí pojízdné prodejny nabízející obdobný sortiment.

Ilustrační foto

Studie: 70 procent lidí upřednostňuje nákup v kamenných obchodech

Praha – Většina zákazníků (70 pct) stále upřednostňuje nákup v kamenných obchodech před e-shopy. Jako hlavní důvod uvádějí možnost si zboží vyzkoušet nebo to, že ho po zaplacení mají hned k dispozici. Vyplývá to z výsledků studie Total Retail 2015 společnos­ti PwC.

Ilustrační foto.

Valentýna slaví čtvrtina mužů, 80 procent by ho zrušilo

Praha - Dárek partnerce na svátek svatého Valentýna kupuje čtvrtina mužů a 60 procent žen. Téměř čtyři pětiny mužů by přitom oslavy 14. února zcela zrušily, naopak 70 procent žen jej chce slavit pravidelně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Shoptet.

Ilustrační foto.

Srovnávače cen využívá při nákupu na internetu 35 procent lidí

Praha - Při nákupu na internetu využívá již čtvrtina lidí srovnávače cen. Podíl spotřebitelů, kteří si před objednáním zboží v e-shopu občas vydávají na „obhlídku" do kamenného obchodu, se snížil na 46 procent. Vyplývá to z průzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Ilustrační foto

Objem plateb přes chytré mobily stoupne o 1000 procent, předpovídá Deloitte

Praha - Objem plateb prováděných pomocí chytrých telefonů v kamenných obchodech se letos celosvětově zvýší o více než 1000 procent. Mobilní peněženka sice nenahradí tu tradiční, ale rok 2015 bude znamenat zlomový krok zákazníků směrem k platbám pomocí chytrých telefonů. Ve své předpovědi to uvedla společnost Deloitte.

Ilustrační foto

Na internetu se prodá polovina antikvárních knih, spíše ty dražší

Praha – Až polovina antikvárních knih se dnes prodá prostřednictvím internetu. Z hlediska finančního objemu ale internetový prodej zaujímá až čtyři pětiny celého obratu. Včetně specializovaných knižních aukcí se ročně v oboru otočí asi sto milionů korun, řekl Jan Schick, zakladatel antikvariátu v pražské Valentinské ulici, který se v oboru pohybuje přes 25 let.

Ilustrační foto.

Silvestrovská pyrotechnika: zábava i nebezpečí

Zábavní pyrotechnika se u Ostravanů těší vysoké oblibě. Ostravské domácnosti utratí za silvestrovské ohňostroje běžně i několik tisíc korun. Velkolepá podívaná však s sebou nese i rizika požáru, úrazu a pro zvířata i ztrátu orientace.