Kreativ

ŠTÍTEK: Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT

Z našeho Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku se vzdělávací akce zúčastnili dva studenti se zájmem o chemii.

Rakovničtí gymnazisté poznávali chemii na ČVUT v Praze

/FOTO/ Ve čtvrtek 16. listopadu uspořádalo České vysoké učení technické v Praze další ročník odborného semináře pro středoškolské pedagogy a studenty s názvem Chemie na ČVUT. Přijelo kolem 50 pedagogů a studentů, z našeho Gymnázia Zikmunda Wintra se této bezplatné vzdělávací akce, akreditované ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, zúčastnili dva studenti se zájmem o chemii z maturitní třídy C4B – Kristýna Nováková a Adam Vondráček, za doprovodu svého vyučujícího chemie Kamila Březiny. 

Zahájení provozu jaderného reaktoru VR-2 a následná prohlídka reaktorové haly.

ČVUT spustila svůj druhý jaderný reaktor. Je desátým v České republice

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V Česku byl spuštěn celkově desátý jaderný reaktor. Provoz svého druhého školního štěpného reaktoru VR-2 v úterá 6. června zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Využívat ho bude pro výuku a vědeckou činnost. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci fakulty. Celkové náklady na reaktor činily kolem 15 milionů korun.

Superpočítač, roboti i kyberbezpečnostVýsledky pětiletého projektu Research Center for Informatics (RCI) zaměřeného na výzkum umělé inteligence, robotiky a informatiky.

Podívejte se: Vědci z ČVUT představili výsledky projektu o umělé inteligenci

Vědci z Fakulty elektrotechnické (FEL), Fakulty informačních technologií (FIT) a Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) Českého vysokého učení technického představili ve středu 24. května výsledky pětiletého projektu Research Center fo Informatics (RCI) zaměřeného na výzkum umělé inteligence, robotiky a informatiky.

Studenti rakovnického gymnázia se zúčastnili odborného semináře chemie na ČVUT v Praze.

Rakovničtí gymnazisté poznávali chemii na ČVUT v Praze

V pátek 11. listopadu uspořádalo České vysoké učení technické v Praze další ročník odborného semináře pro středoškolské pedagogy a studenty s názvem Chemie na ČVUT. Přijelo na něj více než 40 pedagogů a studentů. Z rakovnického Gymnázia Zikmunda Wintra se vzdělávací akce zúčastnili tři studenti se zájmem o chemii za doprovodu svého vyučujícího chemie Kamila Březiny.

Zahájení výstavby 10. českého štěpného jaderného reaktoru.

FOTO: V Praze vznikne nový jaderný reaktor. Provozovat ho bude ČVUT

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT dostala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k výstavbě jaderného reaktoru VR-2. Ten bude stát ve stejné reaktorové hale, kde už od roku 1990 fakulta provozuje školní reaktor VR-1 Vrabec. Celý proces přípravy i výroby organizuje Katedra jaderných reaktorů.

Laserové výzkumné centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech

V Dolních Břežanech posouvají hranice poznání. Pomáhá jim v tom laser centrum

Fyzikální ústav Akademie věd ČR je jednou z nejvýznamnějších výzkumných institucí v Česku, která pokrývá v podstatě všechny oblasti fyziky, a to nejen v oblasti základního výzkumu. Stále více se daří z vlastní iniciativy či ve spolupráci s firmami nalézat aplikace, které napomáhají zlepšovat každodenní život. A to i díky více než 1,5 miliardovým prostředkům z fondů EU.