V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou výživné a obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, které prospívají našemu tělu. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka. Navzdory jejím přínosům pro zdraví však řadě lidí vadí nepříjemné vedlejší efekty její konzumace - nadýmání. Proč je čočka tak zdravá? Jak ji připravit, aby nenadýmala? Jak se vaří nejlepší čočka na kyselo? A je pravda, že čočka pomáhá s hubnutím?
Luštěniny jsou učiněný zázrak. Přestože pytlík čočky, cizrny či hrachu vyjde na pár korun, jsou tyto potraviny doslova nabité cennými látkami. Do jídelníčku by měly být zařazeny minimálně jednou, v lepším případě však klidně několikrát do týdne. Ne všichni však toto nepsané výživové pravidlo dodržují. Luštěniny ale nejsou jen čočka na kyselo či párek s fazolí. Lze z nich uvařit jednoduché exotické jídlo, jde o indický dhal a budete ho milovat. A co je na tom nejlepší? Indický dhal lze připravit ze snadno dostupných surovin, jeho příprava nezabere ani moc času a dá se uvařit na bezpočet způsobů.
Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.
Tradiční podkrkonošské kyselo s houbami nebo kulajdu už snad ochutnal každý z nás. Tyto oblíbené pokrmy řadíme do našeho jídelníčku, ovšem trochu netradičně se staly námětem sochařům v rámci kamenosochařského sympozia v nedalekém Kamenolomu Javorka a výsledek je opravdu úžasný. Pískovcová díla můžete zhlédnout v rámci výstavy Naše Chuť před novopackou Klenotnicí drahých kamenů.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
Malá Úpa - Bramboračka, zelňačka, kulajda, houbová nebo neodmyslitelně krkonošské kyselo. Pomezky v sobotu zavoněly různými vůněmi krkonošských polévek. Maloúpská vařečka nabídla návštěvníkům druhé nejvýše položené obce v České republice možnost ochutnat dílo místních restaurantů, přímo u bývalé celnice na česko-polských hranicích.
Pec pod Sněžkou - Cestu od kapličky v Peci pod Sněžkou přes Obří důl na Sněžku pokropil v pátek ráno poutníkům při Svatovavřinecké pouti vydatný déšť. Vystřídal pařáky předchozích dní a donutil účastníky vytáhnout pláštěnky. Odměnou jim bylo zdolání nejvyšší české hory a mše svatá pod širým nebem vedle kaple sv. Vavřince.
Pátek – Ve čtvrtek 12. května v 17 hodin na fotbalové hřiště do Pátku zavítají nevídaní hosté. Návštěvu ligových fotbalistů FK Mladá Boleslav Jana Kysela a Lukáše Magery klub spojí s náborem mládeže.
Semily - Krkonošská jídla jsou v regionu oblíbená, a tak není divu, že se jejich příprava stává inspirací k pořádání soutěží. Právě takovou, o nejlepší kváskové kyselo, popáté uspořádala semilská restaurace V Pivovaru.
Semily - Krkonošská jídla jsou v regionu oblíbená, a tak není divu, že se jejich příprava stává inspirací k pořádání soutěží. Právě takovou, o nejlepší kváskové kyselo, popáté uspořádala semilská restaurace V Pivovaru.
Jižní Čechy – Měsíc leden v našem virtuálním internetovém světě s sebou přinesl řadu tradičních témat spojených s příchodem nového roku – vyhledávaly se recepty na čočku na kyselo, novoroční projev prezidenta republiky nebo novoroční ohňostroje.
Zlín – Střetnou se poprvé od třaskavé bitvy (6:5 v prodl.), která v polovině listopadu vyvolala kauzu v podobě výroku o úmyslném ovlivnění a dokonce nepodloženého obvinění z korupce z úst generálního manažera Litvínova Roberta Kysely.
Svitavsko – Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a hlavně jsou připraveny z poctivých surovin.
Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.
Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.
Praha - Prvoligoví fotbalisté Slovácka prohráli již sedmý soutěžní zápas za sebou a v tabulce zůstávají jedenáctí. V dnešní televizní dohrávce 24. kola v Edenu nestačili na pražskou Slavii, když o osudu utkání rozhodla jediný moment – 26. minuta a trefa domácího Kysela.
Litvínov - Co všechno zaznělo z úst výkonného ředitele litvínovského klubu Roberta Kysely? „Rozhodující utkání ovlivnili rozhodčí… Sezonu hodnotím jako průměrnou… Ručinský byl skvělý a doufám, že bude pokračovat…"
Litvínov – Zbití a s hodně mizernou náladou se hokejisté Litvínova probudili do nového rána. A nemohl za to pohled z okna, kdy je místo jarního sluníčka přivítal sníh s deštěm a chlad. Na jejich zbídačení se podepsala prohraná čtvrtfinálová bitva s Plzní, po které si léčí šrámy nejen na těle, ale především na duši.
Severní Čechy – Hokejová extraliga by se mohla v příští sezoně hrát hned ve čtyřech severočeských městech, vedle tradičních bašt Litvínova a Liberce nově i v Ústí nad Labem a Chomutově!
Severní Čechy – Víte, jak v Krkonoších poznali, že je čtvrtek? Že je kyselo už pošestnáctý. Tak alespoň praví starý krkonošský vtípek. Na druhou stranu je třeba se polévky z chlebového kvasu zastat – kyselo bezesporu přesáhlo hranice regionu.
Vsetín - Přemnožení slimáků není problém! Valaši se rozhodli, že plže, kteří nyní útočí na zeleninu v jejich zahradách, využijí pro zkvalitnění regionální kuchyně.
VÝCHODNÍ ČECHY - Tvořivá sobota začíná v Domě památek v šestnáct hodin.
Nádvoří královéhradeckého Regiocentra Nový pivovar se o víkendu stane místem předvánočních trhů, kam mohou lidé zamířit nejen na nákup, ale také na chlupaté knedlíky či krkonošské kyselo.
JABLONEC NAD NISOU - Fotbalisté Jablonec a Mladé Boleslavi získali ve třetím ligovém kole první bod v sezoně za remízu 1:1 ve vzájemném utkání. První branku utkání dal ve 13. minutě domácí Hamouz, o devět minut později stanovil konečný výsledek Kysela. Oba týmy skórovaly poprvé v ročníku.