Kreativ

ŠTÍTEK: Kyselo

Studie ukazují, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby

Někdo se ji bojí jíst. Přitom podpoří zdraví i hubnutí a dokonce posílí psychiku

V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou výživné a obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, které prospívají našemu tělu. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka. Navzdory jejím přínosům pro zdraví však řadě lidí vadí nepříjemné vedlejší efekty její konzumace - nadýmání. Proč je čočka tak zdravá? Jak ji připravit, aby nenadýmala? Jak se vaří nejlepší čočka na kyselo? A je pravda, že čočka pomáhá s hubnutím?

Indický dhal můžete na závěr ozdobit jogurtem

Milujete čočku na kyselo? Zkuste také indický dhal, hravě ho zvládne každý

Luštěniny jsou učiněný zázrak. Přestože pytlík čočky, cizrny či hrachu vyjde na pár korun, jsou tyto potraviny doslova nabité cennými látkami. Do jídelníčku by měly být zařazeny minimálně jednou, v lepším případě však klidně několikrát do týdne. Ne všichni však toto nepsané výživové pravidlo dodržují. Luštěniny ale nejsou jen čočka na kyselo či párek s fazolí. Lze z nich uvařit jednoduché exotické jídlo, jde o indický dhal a budete ho milovat. A co je na tom nejlepší? Indický dhal lze připravit ze snadno dostupných surovin, jeho příprava nezabere ani moc času a dá se uvařit na bezpočet způsobů.

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.

Alegorie zobrazující tradiční podkrkonošské pokrmy vytesali sochaři z kamene z lomu Javorka.

Kulajda, Vejmrda a Kyselo tak, jak je neznáte. Sochaři je uvařili z kamene

Tradiční podkrkonošské kyselo s houbami nebo kulajdu už snad ochutnal každý z nás. Tyto oblíbené pokrmy řadíme do našeho jídelníčku, ovšem trochu netradičně se staly námětem sochařům v rámci kamenosochařského sympozia v nedalekém Kamenolomu Javorka a výsledek je opravdu úžasný. Pískovcová díla můžete zhlédnout v rámci výstavy Naše Chuť před novopackou Klenotnicí drahých kamenů.

Čočkové muffiny s karamelem

Novoroční mlsání: čočka nemusí byt jen na kyselo, existují i sladké recepty

Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.

Pavel Tomáš a jeho Sokolí boudy jsou vítězem třetího ročníku Maloúpské vařečky o nejlepší krkonošskou polévku.

Lidem nejvíce chutnala kulajda, uvařili ji z krkonošských hřibů a kopru

Malá Úpa - Bramboračka, zelňačka, kulajda, houbová nebo neodmyslitelně krkonošské kyselo. Pomezky v sobotu zavoněly různými vůněmi krkonošských polévek. Maloúpská vařečka nabídla návštěvníkům druhé nejvýše položené obce v České republice možnost ochutnat dílo místních restaurantů, přímo u bývalé celnice na česko-polských hranicích.

Jako každý rok i letos vystoupal bývalý prezident Václav Klaus na Sněžku při  Svatovavřinecké pouti. Její účastníci měli za doprovod silný déšť.

Na Svatovavřineckou pouť se vyráželo v pláštěnkách, Klausovi šli na kyselo

Pec pod Sněžkou - Cestu od kapličky v Peci pod Sněžkou přes Obří důl na Sněžku pokropil v pátek ráno poutníkům při Svatovavřinecké pouti vydatný déšť. Vystřídal pařáky předchozích dní a donutil účastníky vytáhnout pláštěnky. Odměnou jim bylo zdolání nejvyšší české hory a mše svatá pod širým nebem vedle kaple sv. Vavřince.

Čočka. Ilustrační foto.

V lednu jsme hledali recept na čočku na kyselo a invalidní vozík

Jižní Čechy – Měsíc leden 
v našem virtuálním internetovém světě s sebou přinesl řadu tradičních témat spojených s příchodem nového roku – vyhledávaly se recepty na čočku na kyselo, novoroční projev prezidenta republiky nebo novoroční ohňostroje.

PSG Zlín. Ilustrační foto

Kauza Kysela? Nebude hrát roli, myslí si kouč Zlína Vlach

Zlín – Střetnou se poprvé od třaskavé bitvy (6:5 v prodl.), která v polovině listopadu vyvolala kauzu v podobě výroku o úmyslném ovlivnění a dokonce nepodloženého obvinění z korupce z úst generálního manažera Litvínova Roberta Kysely.

Ilustrační foto.

Je libo jednoho brouka na kyselo? V Opavě žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Ilustrační foto.

Je libo jednoho brouka na kyselo? Žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Slavia Praha - 1. FC Slovácko.

Slovácko padlo posedmé v řadě

Praha - Prvoligoví fotbalisté Slovácka prohráli již sedmý soutěžní zápas za sebou a v tabulce zůstávají jedenáctí. V dnešní televizní dohrávce 24. kola v Edenu nestačili na pražskou Slavii, když o osudu utkání rozhodla jediný moment – 26. minuta a trefa domácího Kysela.

Robert Kysela.

Manažer litvínovské Vervy Kysela: Poslední zápas ovlivnili rozhodčí

Litvínov – Zbití a s hodně mizernou náladou se hokejisté Litvínova probudili do nového rána. A nemohl za to pohled z okna, kdy je místo jarního sluníčka přivítal sníh s deštěm a chlad. Na jejich zbídačení se podepsala prohraná čtvrtfinálová bitva s Plzní, po které si léčí šrámy nejen na těle, ale především na duši.

Zdravá mladá plodnice hřibu žlutomasého

Kyselo dávno přesáhlo hranice regionu

Severní Čechy – Víte, jak v Krkonoších poznali, že je čtvrtek? Že je kyselo už pošestnáctý. Tak alespoň praví starý krkonošský vtípek. Na druhou stranu je třeba se polévky z chlebového kvasu zastat – kyselo bezesporu přesáhlo hranice regionu.

Ilustrační foto

Nejchutnější slimáci jsou na kyselo

Vsetín - Přemnožení slimáků není problém! Valaši se rozhodli, že plže, kteří nyní útočí na zeleninu v jejich zahradách, využijí pro zkvalitnění regionální kuchyně.

Ilustrační foto.

Tipy na víkend: Tvořivá sobota s kaligrafií

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvořivá sobota začíná v Domě památek v šestnáct hodin. Nádvoří královéhradeckého Regiocentra Nový pivovar se o víkendu stane místem předvánočních trhů, kam mohou lidé zamířit nejen na nákup, ale také na chlupaté knedlíky či krkonošské kyselo.

Jablonecký Miroslav Baranek (vlevo) v souboji s Tomášem Poláčkem z Boleslavi.

Jablonec remizoval s Mladou Boleslaví

JABLONEC NAD NISOU - Fotbalisté Jablonec a Mladé Boleslavi získali ve třetím ligovém kole první bod v sezoně za remízu 1:1 ve vzájemném utkání. První branku utkání dal ve 13. minutě domácí Hamouz, o devět minut později stanovil konečný výsledek Kysela. Oba týmy skórovaly poprvé v ročníku.