Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Kozel

Vedle tradičních metod kácení kůrovcem napadených stromů využívala Správa tak zvané externality, tedy šetrné metody likvidace kůrovce a přibližování dřevní hmoty, jako je například loupání nastojato, lámání souší podél cest a šetrné přibližování.

Kůrovec zatím není pod kontrolou všude

Šumava - Kůrovec, ekonomika, plán péče a zonace, bezlesí, péče o návštěvníky, to je jen krátký výčet hlavních témat, která zásadně ovlivnila dění v Národním parku Šumava v letošním roce a podle vedení Správy NP a CHKO Šumava budou klíčová i pro rok 2013.

Sídlo Správy NP a CHKO Šumava ve Vimperku - ilustrační foto.

Správa parku tvrdí, že kůrovec ustupuje

Vimperk – Podle posledních informací ředitele Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jiřího Mánka, dostala správa parku kůrovcovou kalamitu pod kontrolu.

Jiří Mánek byl k prvnímu červenci 2012 jmenován do čela Národního parku Šumava jako ředitel jeho Správy.

Staré i nové tváře. Mánek vybral náměstky

Šumava – Své náměstky jmenoval do funkcí nový ředitel Správy Národního parku Šumava (NPŠ) Jiří Mánek. Někteří zůstávají na svých pozicích ještě z dob Mánkova předchůdce Jana Stráského, objevily se však nové tváře.

Fotbalisty Hranic v jarní části okresního přeboru čekají především boje o udržení.

Kunžak vyhrál, ale herně nepřesvědčil

Jindřichohradecko – Druhým jarním kolem pokračoval okresní přebor v kopané. Vedoucí Kunžak sice doma dokázal porazit Halámky, ale svým projevem hodně zaostával za podzimní formou. Z plného bodového zisku se radovaly i další celky z popředí tabulky, takže po 16. kole zůstávají na čele stejné bodové odstupy.

Celkem osm týmů zasáhlo do bojů halového turnaje mladších žáků v Bolaticích. Na prvenství nakonec dosáhli malí fotbalisté z Kravař, kteří v dramatickém finále zdolali domácí Bolatice.

V Bolaticích byli nejlepší kluci z Kravař

Bolatice /FOTOGALERIE, VIZITKY/ – Celkem osm týmů zasáhlo do bojů halového turnaje mladších žáků v Bolaticích. Na prvenství nakonec dosáhli malí fotbalisté z Kravař, kteří v dramatickém finále zdolali domácí Bolatice. O vítězi musela rozhodnout až střelba pokutových kopů.

Předseda Klubu filatelistů v Jindřichově Hradci Jan Kozel.

Nové známky přirovnává kamarád k nálepkám

Jindřichův Hradec/FOTO/ – V letošním roce poprvé vydala Česká pošta samolepicí známky ve známkovém sešitku. Nejenom o těchto nových známkách poskytl rozhovor předseda Klubu filatelistů v Jindřichově Hradci Jan Kozel.

1.Tereza Čtvrtečková - ozdobný zvoneček pletený z pedigu, ZŠ Rychnov n. K.

OBRAZEM: Vítězné výrobky technické soutěže

Rychnov n. K. - Ze základních kol ve školách z celkového počtu 500 soutěžících postoupilo do okresního kola technické soutěže 30 výrobků (ZŠ – 23 vlastních výrobků žáků a SŠ – 7 výrobků studentů).

Česká pošta. Ilustrační foto

Pošta v Dačicích projde proměnou

Jindřichohradecko– Česká pošta chystá renovaci okolo 50svých poboček vcelé republice, mezi nimi také pobočky vDačicích. Seznam poboček je však zatím neúplný.

Vítěz Memoriálu Antonína Tylšara, tým Dolního Benešova.

O víkendu kralovaly Bolatice a Dolní Benešov

Opava – Hned dva mládežnické podniky pořádala komise mládeže okresního fotbalového svazu v Opavě ve víceúčelové hale. Během sobotního dne svedli bitvy minižáci ročníku narození 1999 a mladších.

Alena Vyvialová z Frýdku-Místku ztratila v minulých dnech peněženku s poměrně velkým finančním obnosem. Věci našli dva studenti gymnázia, kteří nález okamžitě ohlásili policii.

Poctiví studenti ztracenou peněženku okamžitě vrátili

Frýdek-Místek – Alena Vyvialová se minulý týden dostala do nepříjemné situace. Ve čtvrtek 22. října zjistila, že někde vytratila peněženku s poměrně velkým obnosem a dalšími cennými věcmi. Chvíli si myslela, že ji zapomněla v obchodě u místeckého Jadranu, jenže nakonec se ukázalo, že věci jí vypadly o jedno sídliště dál – u zastávky na ulici ČSA.

Ilustrační foto

Staré Město smetla hranická smršť

Jindřichohradecko - Už pouze nováček ze Starého Hobzí si po druhém kole fotbalového přeboru Jindřichohradecka drží stoprocentní bilanci a překvapivě se tak usadil na čele tabulky.

Jedna z památek obce Chvalčov na Kroměřížsku je po ročním restaurování zpět na místě.

Jedna z dominant Chvalčova je zpět

Chvalčov/ Na Pasekách, i když ne na původním místě, znovu stojí jedna z dominant obce Chvalčov – socha svatého Josefa. Opravy a nové instalace se chopil známý restaurátor uměleckých děl Jan Kozel.

Ilustrační foto.

Další úspěchy Beskydské šachové školy

Frýdek-Místek, Zvolen - Ve Zvolenu se ve dnech 6. až 13. července odehrálo mezinárodní mistrovství Slovenska 2008. Celkem startovalo ve třech turnajích 195 šachistů z 12 zemí. Jan a Jiří Kozlové z Beskydské šachové školy Frýdek-Místek hráli v „Národním Openu,“ ve kterém soupeřilo 82 šachistů z 8 zemí.

Brankář Číměře Lukáš Rešl předvedl  v duelu proti Českým Velenicím řadu výborných zákroků, přesto střelce Lokomotivy na uzdě neudržel. Hosté na „horké“ číměřské půdě zvítězili jednoznačně 5:0 a posunuli se na vedoucí příčku tabulky.

České Velenice zaútočily!

Jindřichohradecko - Čelo okresního přeboru v kopané je sice nadále hodně vyrovnané, přesto se už boj o jediné postupové místo do I. B třídy pomalu začíná krystalizovat.

V Blatnici pod Svatým Antonínkem pohřbili zavražděné děti. Těla dvouleté holčičky a sedmiletého chlapce nalezli třináctého května záchranáři v rodinném domu i s jejich pobodanou matkou.

Rozloučili jsme se

Region - Vážení čtenáři, na stránkách Bruntálského a krnovského deníku vám pravidelně jednou týdně přinášíme seznam zesnulých v našem regionu.

Sokol Stráž nad Nežárkou

Finalisté poháru: Stráž

Stráž nad Nežárkou - Fotbalisté Sokola Stráž nad Nežárkou se probojovali do finále okresní části Poháru ČMFS, kde minulý týden podlehli Třeběticím B 1:2.

Ilustrační foto

Jarošov zamířil mezi elitu

JINDŘICHOHRADECKO - Desáté kolo přeboru Jindřichohradecka přineslo pohromu favoritů. Suchdol, Č. Velenice i H. Pěna svorně prohrály, a tak se mezi ně vítězstvím nad Hranicemi stihl vklínit Jarošov.

Ilustrační foto

Frýdek byl v Ostravě úspěšný

FRÝDEK-MÍSTEK, OSTRAVA - Na prestižním mezinárodním šachovém turnaji Ostravský koník startovali také šachisté Beskydské šachové školy Frýdek-Místek.