Kreativ

ŠTÍTEK: Meda

Ilustrační foto.

Medu je málo a nejspíše podraží. Může za to i počasí

Medu od lokálních včelařů bude letos méně; někteří říkají že až o třetinu. Včelaři oslovení Deníkem se shodují, že za současnou situaci může hlavně počasí. Pokud tedy plánujete, že si nějaký med od svého včelaře koupíte, budete muset počítat s tím že se cena za skleničku prodraží - a to zhruba o deset korun.

Ilustrační foto.

Medu je málo a nejspíše podraží. Může za to i počasí

Medu od lokálních včelařů bude letos méně; někteří říkají, že až o třetinu. Včelaři oslovení Deníkem se shodují, že za současnou situaci může hlavně počasí. Pokud tedy plánujete, že si nějaký med od svého včelaře koupíte, budete muset počítat s tím, že se cena za skleničku prodraží – a to zhruba o deset korun.

Cambridge English na Základní škole Školní v Chomutově

Cambridge English na Základní škole Školní v Chomutově

Zkouška – Starters je zábavnou zkouškou z anglického jazyka, která je založena na aktivitách určených speciálně pro děti na základních školách. Každé dítě, které absolvuje zkoušku Cambridge English: Young Learners, získá certifikát Cambridge English, který je motivací pro další studium jazyka a ukazuje rodičům pokrok jejich dítěte v angličtině.

Novoměstští včelaři zvou rok co rok na exkurzi děti ze škol. Ukazují jim, jak se dělá med.

Medu bude málo, obávají se včelaři ze Žďárska. Kvůli suchu, mrazíkům i kůrovci

Méně medu letos avizují chovatelé včel. Na vině je podle nich dlouhotrvající sucho a také kůrovec. „Když je sucho, kvetou rostliny kratší dobu. V naší oblasti jsou nejběžnějšími druhy pěstovanými pro včely řepka, hořčice nebo svazenka. Když mají málo vody, vyvíjí se menší počet květů. Rostliny také rychleji odkvétají, takže doba opylení se zkracuje. Tím pádem bude i méně medu,“ vysvětlil včelař z Křídel Zdeněk Tatíček.

Meda Mládková na archivní fotografii

Jubileum Medy Mládkové

U příležitosti nadcházejícího kulatého životního jubilea významné sběratelky, podporovatelky a propagátorky moderního umění Medy Mládkové, probíhá do 30. 9. 2019 v pražském Museu Kampa výstava nazvaná MEDA - Ambasadorka umění.

Cena Křesadlo

O vítězi letošního Křesadla rozhodla komise jednohlasně

Pelhřimov – Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci, zná svého letošního vítěze. Komise jednohlasně vybrala Ladu Hellerovou, která mimo jiné pravidelně dochází do humpoleckého Medou. Křesadlo si oceněná dobrovolnice přebere již tento víkend v rámci udílení Cen města Pelhřimova.

Sexuolog Radim Uzel.

V Medou si o sexu promluví s Uzlem

Humpolec – Návštěvníci Centra denních služeb Medou v Humpolci budou ve čtvrtek 12. října mluvit o sexu s humorem. Ve zmíněném centru se totiž ve čtvrtek odpoledne uskuteční stejnojmenná přednáška se známým gynekologem a sexuologem Radimem Uzlem.

V sobotu 19. srpna 2017 se v Jablůnce uskutečnil třetí ročník akce s názvem Den medu a písniček. Návštěvníci si užili bohatý program včetně ochutnávky medů, z nichž vybírali ten nejlepší.

V Jablůnce vybírali nejlepší med. Vyhrál Martin Biel

Setkání včelařů a jejich přátel se uskutečnilo uplynulou sobotu v Jablůnce. Na akci s názvem Den medu a písniček dorazily desítky lidí. Na účastníky akce čekal bohatý hudební program. Kromě toho se zhostili zásadní úlohy dne - být porotci v soutěži a vybrat ten nejlepší med.

Ilustrační foto.

Medu je o polovinu méně. Kvůli jarním mrazům

Blanensko, Vyškovsko – Včelaři na Blanensku i Vyškovsku hlásí úbytek medu. Oproti loňsku je snůška téměř poloviční. Ceny medu přesto zatím zůstávají podobné jako před rokem.

Ilustrační foto.

Medu je letos dost, včelaře ale trápí mor včelího plodu

Žďársko  - Včelaři na Žďársku jsou s letošním rokem a produkcí medu spokojení. „Medu je letos mnohem více než loni, právě loňský a předloňský rok byl abnormálně špatný," popsal předseda okresní organizace Českého svazu včelařů Pavel Liška. Cena za kilogram se podle něj letos pohybuje okolo sto čtyřiceti korun. „V Novém Městě jsme se dohodli na jednotnější ceně, ale záleží samozřejmě na každém včelaři," řekl Liška.

Bída, hody, slušná snůška. Tak hodnotí včelaři na Blanensku poslední tři roky. Oproti loňsku stočili letos o něco méně medu. Ceny však zůstávají stejné. Za kilo medu zaplatí lidé kolem sto padesáti korun.

Včelaři na Blanensku hlásí: Medu jsme letos stočili dost

Blanensko – Do čaje, na chleba a rohlíky. Nebo jen tak mlsat lžičkou. Med. Pro mnohé nezbytná součást jídelníčku. Jako například pro Renatu Světlíkovou, která tráví prázdniny v Blansku. „V rodině máme včelaře, takže med bereme od strýce. Domácímu se ten ze supermarketu nemůže vůbec rovnat. Tam jsem ho koupila jenom jednou a s medem to nemělo nic společného. Manžel si ho maže na chléb a já ho používám všude tam, kde se jinak dává cukr. Například do čaje nebo ho přidávám do koláčů," řekla Blanenskému deníku Rovnost žena.

Ilustrační foto.

Včelaři hlásí úspěšný rok. Medu by mělo být dost, za rozumnou cenu

Prostějovsko - Dobrá, ale také průměrná. Takovou dali známku letošní úrodě medu včelaři z regionu. Shodují se vesměs na tom, že letošek bude například oproti roku 2014 lepší, na množství medu se podle nich nepodepsaly ani mrazíky z konce dubna a začátku května. Prognózy jsou tak zcela jiné než ve stejnou dobu loni. „Jarní snůška už je skoro za námi. A zatím to vypadá na dost dobrý ročník," prozradil Jiří Vymazal.

Člověk by snad ani nevěřil, že je mytí nádobí taková legrace. Na snímku fyzioterapeuta Michala Vaculíka  „objímá“ Andrej Jaško. V popředí se směje Pavel Řeháček.

Medou: Navzájem si pomáhají

Humpolec – Klid, láska, upřímnost, radost ze života 
a rodinná atmosféra musí dýchnout na každého, kdo otevře dveře nového denního centra Medou pro děti a mladé lidi s postižením v Humpolci.

Mladý včelař uspořádal v obci Den medu

Mladý včelař uspořádal v obci Den medu

Cidlina - Kdyby vám někdo říkal, že včelaření mladé lidi neláká, nebude to tak úplně pravda. V Cidlině žije teprve šestnáctiletý včelař Petr Špaček. Nejenže včelaří, ale také v obci pořádá Den medu.

Humpolecké Medou rozkvétá.

Humpolecké Medou rozkvétá. Veřejnosti se už představilo

Humpolec – Počáteční písmena slov místní, ergoterapie, důslednost, odpovědnost a učení dávají dohromady pojem Medou, což je nové centrum denní péče pro děti a mladé lidi s postižením, které aktuálně rozkvétá v Humpolci.

Ilustrační foto

Počty včelařů od roku 2010 rostou, přibývají hlavně mladí

Plzeň - Stále více zejména mladých lidí má zájem o včelařství. Počty chovatelů i včelstev rostou po dlouholetém propadu od roku 2010 a mají pokračovat i letos. Důvody jsou zájem mladých rodin o návrat přírodě, zdravý životní styl, ale také možnost přivýdělku i to, že jde o hobby na celý život, řekli zástupci Českého včelařského svazu z Plzeňského kraje Jaroslav Hrabák a Jan Krabec. Podobná situace je podle nich ve všech krajích.

Včelařský ples ve Skaličce

Medovina i život v úlu. Včelaři se bavili ve Skaličce, podívejte se

Skalička – Tradiční uvítání panákem medoviny, výzdoba sálu tematicky odkazující na včely a vše kolem nich, a také nezbytné sklenice medu v tombole. Včelaři ve Skaličce v sobotu uspořádali svůj ples a bylo plno – na vyhlášenou akci se každoročně sjíždějí lidé z okolí.