Kreativ

ŠTÍTEK: Městské divadlo Zlín

Petr Michálek

Nebylo to špatné

Zlín -Pilotní díl mého pravidelného blogu na stránkách Deníku posílám z Bruselu.

Janka Ryšánek Schmiedtová

J. R. Schmiedtová: Šup sem s nekompromisností!

Zlín – Skunk, lidožrouti, kojot či nejšerednější indián Wahurka. Ti všichni a ještě mnozí další jsou hrdiny nové pohádky, kterou připravuje ansámbl Městského divadla Zlín. Už v neděli 3. října od 14.30 hodin se uskuteční premiéra novinky Čučudejské pohádky.

Eliška Balzerová a Tomáš Töpfer. Ilustrační foto.

Balzerová s Töpfrem přivezou do Zlína Julii

Zlín – Julie, ty jsi kouzelná! Za tímto lichotivým zvoláním se skrývá název inscenace, se kterou už ve čtvrtek zavítá do Velkého sálu Městského divadla Zlín část ansámblu pražského Divadla na Fidlovačce.

Ilustrační foto.

Rozhlasové studio rozsvítí divadelní osvětlovači

Zlín – Spolu se scénografem a návrhářem kostýmů patří k lidem, kteří tvoří výtvarnou složku inscenací i osvětlovači. Diváci je však – stejně jako mnohé další divadelní profese – běžně nevidí.

Městské divadlo Zlín.

Divadélko v klubu i Studio Z připravují nové show

Zlín – Městské divadlo Zlín začíná od nové sezony s pořadovým číslem 65 zařazovat do programů Studia Z a Divadélka v klubu novinky, které potěší milovníky nejen dramatického umění, ale i muziky či literatury.

Petr Veselý

Daňková: Emilia je studená femme fatale

Zlín – Dramaturgové Městského divadla Zlín vsadili na jistotu. Pro první premiéru nové sezony si totiž vybrali dílo českého klasika Karla Čapka. Ansámbl už několik týdnů zkouší jeho inscenaci Věc Makropulos a výsledek svého snažení předvede v sobotu od 19 hodin na jevišti Velkého sálu.

Z inscenace Věc Makropulos.

Diváci a herci poprvé klevetili na jevišti

Zlín – Nesmrtelnost. Právě ona byla hlavním tématem besedy Klevetivá středa ve středu 15. září, kterou uspořádalo Městské divadlo Zlín pro své diváky před premiérou Věci Makropulos.

Eva Daňková jako Emilia Marty v Čakově Hře Makropulos

Eva Daňková: Moje Emilia Marty je studená femme fatale

Zlín /EXKLUZIVNÍ DVOJROZHOVOR/ – Dramaturgové Městského divadla Zlín vsadili na jistotu. Pro první premiéru nové sezony si totiž vybrali dílo českého klasika Karla Čapka. Ansámbl už několik týdnů zkouší jeho inscenaci Věc Makropulos a výsledek svého snažení předvede v sobotu od 19 hodin na jevišti Velkého sálu. „Úplně na začátku jsme přemýšleli i o tom, že bychom celou hru přesunuli do dnešních dnů, ale text se tomu zásadním způsobem vzpíral. Děj se odehrává v roce 1922 a má to svůj velký smysl,“ vysvětluje umělecký šéf divadla a režisér hry Petr Veselý, který hlavní postavu svěřil Evě Daňkové. S oběma jsme o hře hovořili…

Z inscenace Věc Makropulos.

Věc Makropulos zahájí sezonu

Zlín – Nová sezona Městského divadla Zlín odstartuje nesmrtelnou detektivní komedií Karla Čapka Věc Makropulos, kterou režíruje umělecký šéf divadla Petr Veselý.

Petr Michálek

Zlínské divadlo připravilo řadu změn

Zlín – Divadelní sezóna v Městském divadle Zlín začne příští sobotu, 18. září. Je v počtu již pětašedesátá a nese s sebou řadu změn. Patří mezi ně noví herci, nové ozvučení nebo vizuální styl divadla.

Ilustrační foto.

Do divadla vpadnou indiáni

Zlín – Ještě neskončily ani prázdniny, ale herci Městského divadla Zlín už jsou v plném zkouškovém rytmu. Připravuje se totiž hned několik inscenací najednou.

Ilustrační foto

Herecké soubory vymění jeviště za fotbalové hřiště

Svárov – Kdo má lepší tah na branku? Slovácké divadlo z Uherského Hradiště či Městské divadlo Zlín? A kdo má vlastně lepší hráče? Pravda se ukáže na exhibičním fotbalovém utkání. To se odehraje na neutrální půdě, na hřišti ve Svárově na Uherskohradišťsku, a to přesně za týden v úterý 24. srpna odpoledne. Slavnostní výkop je naplánovaný na 16.30 hodin.

Gogolova Ženitba

Peripetie absurdních námluv v Gogolově Ženitbě

Zlín /RECENZE/ – Na konci června se v Městském divadle Zlín uskutečnila premiéra komedie Nikolaje Vasilijeviče Gogola Ženitba. Režisér inscenace, hostující Pavel Khek, se zlínskému publiku představil již jevištní adaptací Trierova filmu Kdo je tady ředitel?

Novým ředitelem zlínského městského divadla se ve čtvrtek 1. července stal Petr Michálek.

Nový principál zlínské scény chystá zásadní změny

Zlín – Městské divadlo Zlín má od čtvrtku nového principála. Do funkce ředitele divadla nastoupil Petr Michálek, který stál šest let v čele Městského divadla Děčín. Pod jeho vedením čeká zlínskou scénu řada změn. „Za nejdůležitější považuji komunikaci. Ať už vnitřní nebo komunikaci směrem ven,“ řekl úvodem novopečený šéf, který novináře na tiskové konferenci přivítal netradičně na jevišti Velkého sálu.

Petr Michálek

Nový principál zlínské scény chystá zásadní změny

Zlín – Městské divadlo Zlín má od čtvrtku nového principála. Do funkce ředitele divadla nastoupil Petr Michálek, který stál šest let v čele Městského divadla Děčín. Pod jeho vedením čeká zlínskou scénu řada změn.

Petr Michálek

ON-LINE: s ředitelem MDZ Petrem Michálkem

Zlín - Na vaše dotazy odpovídal v pátek 2. července od 9 do 10 hodin nový ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek, který ve funkci vystřídal Antonína Sobka.

Ilustrační foto.

Divadlo se rozloučí na náměstí retro koktejlem

Zlín – Závěr divadelní sezony Městského divadla Zlín patří už tradičně na zlínské náměstí Míru. „Nejinak tomu bude letos, kdy herci opět předají divákům svůj dárek v podobě představení pod širým nebem.“

Ženitba ve Zlíně, foto ze zkoušky

Ženitba se premiérově představí zlínskému publiku

Zlín /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Dramaturgové Městského divadla Zlín sáhli při výběru poslední premiéry sezony po ruské klasice. Pod režijním vedením Pavla Kheka, který už pro zlínskou scénu zpracoval komedii Kdopak je tu ředitel?, zkouší umělecký soubor hru Nikolaje Vasilijeviče Gogola Ženitba. Divákům ji představí už v sobotu večer od 19 hodin na jevišti Velkého sálu. Do role úředníčka Podkolatova režisér obsadil Josefa Kollera, coby dohazovačka Tekla se představí Helena Čermáková a vdavekchtivou Agátu nastudovala Michaela Doleželová. Ta však několik dnů před premiérou onemocněla. „Míša, která hraje hlavní ženskou roli, v pondělí bohužel lehla. Řešili jsme, jestli posunout premiéru po prázdninách. Ale jednak by to bylo dost komplikované a jednak by to ublížilo inscenaci samotné. Rozhodli jsme se tedy pro záskok, i když je to v případě premiéry poměrně nestandardní postup. Požádali jsme o pomoc kolegyni z Městského divadla Kladno Evu Nádáždyovou. Tuhle roli totiž před nedávnem hrála,“ vysvětlil umělecký šéf zlínského divadla Petr Veselý.

Ilustrační foto

Jevištní technici poodhalí něco ze své profese

Zlín – Že jsou jevištní dekorace neboli kulisy mnohdy pořádně těžké a na přestavbu scény je často během představení velmi málo času? O tom ví nejvíce jevištní technici, kteří pracují v Městském divadle Zlín.

Ilustrační foto

Chystá se úprava lázní i divadla

Zlín – S další obnovou městských lázní a divadla počítá v následujících letech Program regenerace městské památkové zóny ve Zlíně. Krajské město chce peníze na úpravy čerpat od státu v letech 2011 až 2015. Priority si stanovilo ve strategickém plánu.

Gogolova Ženitba

V Šopě se bude klevetit o Ženitbě

Zlín – Klevetění o klasické komedii, která baví publikum už 168 let, čeká herce, tvůrce a diváky na tradiční besedě Klevetivá středa. Část ansámblu Městského divadla Zlín se přijde o své zážitky ze zkoušení komedie Ženitba podělit ve středu od 17 hodin do zlínského klubu Zelenáčova šopa.

Zlínskou inscenaci Poslední ze žhavých milenců čeká derniéra

Repertoár Malé scény ve Zlíně bude chudší o tři hry

Zlín – Tragikomedie Neila Simona Poslední ze žhavých milenců bavila zlínské publikum od loňského ledna. Od té doby se dočkala dvaadvaceti repríz. V úterý večer se na jevišti Malé scény Zlín s diváky rozloučí. Jednu z hlavních rolí ztvárnila Kateřina Králová, členka souboru Městského divadla Zlín. Už při premiéře si inscenaci pochvalovala. „Moc si užívám ty komorní prostory Malé scény. Baví mne hrát na detail a být blízko divákovi,“ přiblížila tehdy mladá herečka.

Malá scéna ve Zlíně.

Repertoár Malé scény bude chudší o tři hry

Zlín – Tragikomedie Neila Simona Poslední ze žhavých milenců bavila zlínské publikum od loňského ledna. Od té doby se dočkala dvaadvaceti repríz. V úterý večer se na jevišti Malé scény Zlín s diváky rozloučí.

Hra Strýček Váňa v Městském divadle Zlín

Podpisy rozdají Soňa s Astrovem ze Strýčka Váni

Zlín – Městské divadlo Zlín pořádá poslední autogramiádu v sezoně 2009/2010. Další podpisy do sbírky získají fanoušci zlínských herců ve středu 16. června krátce po představení v režii Martina Františáka Strýček Váňa, které začíná v 19 hodin. Autogramy budou ve foyer rozdávat Michaela Doleželová alias Soňa a Luděk Randár coby lékař Astrov.

Gogolova Ženitba

Zlínské divadlo zakončí sezónu Gogolovou Ženitbou

Zlín – Poslední premiérou Městského divadla Zlín v této sezóně se stane Gogolova Ženitba. Režisér Pavel Khek, v krajském městě už známý komedií Kdo je tady ředitel?, ji poprvé publiku představí v sobotu 26. června v 19 hodin ve Velkém sále.

Ilustrační foto

Švejk opouští zlínskou scénu

Zlín – S publikem se už brzy rozloučí další inscenace Městského divadla Zlín. Adaptace nejslavnějšího českého humoristického románu Švejk bude naposledy k vidění ve čtvrtek 17. června v 19 hodin.

Městské divadlo Zlín.

Hlasování v divácké anketě Aplaus 2010 začalo

Zlín – Který herec či herečka předvedli v právě končící sezoně 2009/2010 nejlepší herecký výkon? Které představení bylo nejzajímavější? Právě v těchto kategoriích mohou hlasovat stejně jako v předešlých letech příznivci Městského divadla Zlín v divácké anketě Aplaus. Letošní ročník je již dvanáctý.

Ve Zlíně začal 50. ročník filmového festivalu věnovaného kinemtografii pro děti a mládež

Zlaté střevíčky letos putují do zahraničí

Zlín – V sobotu večer zářily Hvězdy nad Zlínem. V Městském divadle Zlín se totiž uskutečnil slavnostní závěrečný galavečer padesátého ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež.

Zdeněk Svěrák.

Zdeněk Svěrák si ze Zlína odveze cenu

Zlín - Na závěr jubilejního padesátého ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně zavítal i přední český scenárista, humorista, textař a herec Zdeněk Svěrák.

Manželka prezidenta Livia Klausová zavítala 18. května na mezinárodní divadelní festival Setkání 2010 Stretnutie ve Zlíně.

Livia Klausová: Krásné divadlo naštěstí kolem nás je

Zlín /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Radnice krajského města přivítala v úterý odpoledne vzácného hosta. Do Zlína přicestovala první dáma republiky Livia Klausová, aby se zúčastnila slavnostního zahájení divadelního festivalu Setkání 2010 Stretnutie, které už popatnácté organizuje Městské divadlo Zlín. Livia Klausová drží nad přehlídkou už pět let záštitu. „Jsem velmi ráda, že mohu být při zahájení jubilejního patnáctého ročníku. Je skvělé, že si přehlídka výběrem kvalitní divadelní tvorby našla to postavení, které má. Poprvé jsem na Setkání Stretnutie byla před pěti lety a je úžasné, jak festival vzkvétá. Věřím, že stejně jako v minulých letech přitáhne nejen své věrné diváky, ale také nové publikum. Přeji Setkání, aby se mu dařilo,“ řekla s úsměvem první dáma.

Žena prezidenta České republiky zavítala v úterý do Zlína, kde zahájila patnáctý ročník divadelního festivalu Setkání 2010 Stretnutie.

Livia Klausová: Krásné divadlo naštěstí kolem nás je

Zlín /ROZHOVOR/ – Radnice krajského města přivítala v úterý odpoledne vzácného hosta. Do Zlína přicestovala první dáma republiky Livia Klausová, aby se zúčastnila slavnostního zahájení divadelního festivalu Setkání 2010 Stretnutie, které už popatnácté organizuje Městské divadlo Zlín. Livia Klausová drží nad přehlídkou už pět let záštitu.

Dušan Sitek, dlouholetý herec Městského divadla zlín

Dušan Sitek: Nejsem ranař a neumím leštit kliky

Zlín /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Městské divadlo Zlín přišlo v posledních měsících o dvě výrazné osobnosti. Po uměleckém šéfovi Dodu Gombárovi opustila zlínskou scénu i nositelka Thálie Petra Hřebíčková. Teď se pomalu loučí další známá tvář divadla. Od následující sezony už diváci ve Zlíně neuvidí Dušana Sitka, který dostal nabídku do pražského Divadla pod Palmovkou a zlínskou scénu tak opouští po pětadvaceti letech. „Oslovil mě minulý čtvrtek ředitel Petr Kracik. Vzal jsem si dva dny na rozmyšlenou, ale v podstatě jsem se rozhodnul hned,“ vzpomíná známý herec.

Herec Dušan Sitek ve Zlínském divadle

Zlínský herec Dušan Sitek: Jdu za Maryšou do Prahy

Zlín - V pětapadesáti letech, po necelých pětadvaceti letech v angažmá a se 139 rolemi za sebou, odchází z Městského divadla Zlín populární herec Dušan Sitek. Na zlínské scéně skončí s letošní sezonou. Jeho novým působištěm bude Divadlo pod Palmovkou v Praze. Zlínští diváci mohou rodáka z Nového Bohumína vídat ještě v několika inscenacích, které jsou na repertoáru Městského divadla Zlín.

Armagedon na Grbu.

Premiéra Armagedonu na Grbu se blíží

Zlín /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – Do Městského divadla Zlín se po několikaměsíční pauze vrátil bývalý umělecký šéf Dodo Gombár, aby se souborem nastudoval inscenaci slavného slovenského autora Rudolfa Slobody Armagedon na Grbu.

Ilustrační foto

Divadlo zřejmě odloží premiéry

Zlín – Městské divadlo Zlín i Slovácké divadlo v Uherském Hradišti zřejmě kvůli státnímu smutku, který má být v Česku vyhlášen v den pohřbu obětí nehody letadla s polským prezidentem Lechem Kaczyńským, odloží na sobotu plánované premiéry.

Kateřina Kubačková

Prioritou nejkrásnější vysokoškolačky je studium

Těrlicko – Celorepubliková soutěž studentek vysokých a vyšších odborných škol má od svého počátku ve svém vínku heslo: nehledáme umělé ideály dnešní doby, ale dívku, která ukáže, že ke skutečnému významu slova krása, patří hlavně půvab, šarm a inteligence.

Hvězda Zlínského divadla, herečka Helena Čermáková, se na festivalu objeví též

Divadelní maratón se blíží

Napajedla – Sedm večerů, sedm souborů a sedm představení. To je nabídka 53. ročníku Divadelního festivalu ochotnických souborů, který odstartuje příští sobotu v napajedelském Klubu Kultury. „Letos jsme vybírali z téměř dvaceti ansámblů. Přihlíželi jsme hlavně k jejich renomé. Co se dramaturgie týká, snažili jsme se, abychom divákům nabídli z každého žánru něco,“ přiblížila jednatelka Divadelního souboru Zdeňka Štěpánka, který přehlídku organizuje, Alena Bednaříková.

Kateřina Kubáčková (dole), druhou vícemiss a současně miss online se stala Lenka Kuglíková (vpravo), vícemiss získala Michaela Junová (uprostřed nahoře) a cenu miss hlas dostala Jana Tůmová (vlevo).

Miss: Netuším, čím jsem okouzlila porotu

Zlín /AKTUALIZOVÁNO/ – Která studentka je v zemi zdejší nejkrásnější a nejchytřejší? Odpovědí na tuto otázku je Kateřina Kubačková, dvacetiletá studentka Ostravské univerzity. Rodačka z Horního Těrlicka získala ve středu 31. března na finálovém galavečeru v Městském divadle Zlín titul Miss Academia.

Na zlínském Škrpálku se představily děti z celého kraje

OBRAZEM: Zlínský Škrpálek přilákal davy diváků

Zlín /FOTOGALERIE/ – Více než tři stovky dětí v pondělí odpoledne bavily diváky Městského divadla Zlín. Uskutečnil se totiž pátý ročník regionální přehlídky mateřských škol s názvem Zlínský škrpálek.

Ilustrační foto.

Závěr víkendu bude ve znamení Francie

Zlín – Bonjour, jaro! To je název komponovaného pořadu, který se uskuteční v neděli 28. března od 18 hodin v Academia centru zlínské univerzity. Podvečer bude vyvrcholením česko – francouzského projektu Setkání – Rencontre.

Městské divadlo Zlín.

O Velikonocích se budou bavit malí i velcí diváci

Zlín – O velikonočních prázdninách si mohou děti užít divadelní představení v Městském divadle Zlín. Na své si přijdou také dospělí. Zlínská scéna totiž hraje na Zelený čtvrtek i Bílou sobotu.

Pohádka Opice Žofka.

Žofka jede do Prahy

Zlín – Oblíbená kamarádka zlínských dětí Opice Žofka už brzy potěší i pražskou drobotinu. Populární pohádku režiséra Dodo Gombára totiž ansámbl Městského divadla Zlín představí v rámci festivalu Dítě v Dlouhé v pondělí 22. března od 10 hodin v Divadle v Dlouhé.

Ilustrační foto.

Tajemství krejčoviny poodhalí v rozhlasovém studiu

Zlín – Nejdříve prostudovat návrhy od kostýmního výtvarníka, pak změřit postavy herců, ušít jim kostýmy na tělo a předvést je na oblékané zkoušce. Tak přibližně probíhají přípravy na premiéru z pohledu krejčích Městského divadla Zlín