Kreativ

ŠTÍTEK: Městské divadlo Zlín

Na více než jedenáctimetrové imitaci obrazu známého malíře Marca Chagalla pracují už čtrnáct dnů výtvarníci v malírně Městského divadla Zlín.

V malírně právě vzniká scéna pro Armagedon

Zlín – Na více než jedenáctimetrové imitaci obrazu známého malíře Marca Chagalla pracují už čtrnáct dnů výtvarníci v malírně Městského divadla Zlín. Připravují totiž scénu pro další jevištní novinku.

Nositelka ceny Thálie, herečka Petra Hřebíčková v roli Maryši

Diváci aplaudovali Maryše vestoje

Zlín /GLOSA/ – Loučení je podle mě synonymem smutku. Vyvolává ve mně pocity definitivna, konečné… V úterý večer se v Městském divadle Zlín loučila jedna z nejlepších inscenací poslední doby – slavná Maryša. A smutek byl dvojnásobný. Hra přinesla hlavní představitelce Petře Hřebíčkové prestižní Cenu Thálie a bylo evidentní, že Maryša se pro ni, a nejenom pro ni stala srdeční záležitostí.

Zlínská Maryša

Diváci aplaudovali Maryši vestoje

Zlín /POHLEDEM REDAKTORKY/ – Loučení je podle mě synonymem smutku. Vyvolává ve mně pocity definitivna, konečné… V úterý 9. března večer se v Městském divadle Zlín loučila jedna z nejlepších inscenací poslední doby – slavná Maryša.

Janka Ryšánek Schmiedtová.

Režisérka Fridy: Hrajeme o všech ženách

Zlín – Část ansámblu Městského divadla Zlín nastudoval pod režijním vedenímJanky Ryšánek Schmiedtovénovinku pro jeviště Studia Z. Svoje publikum divadelníci potěší inscenací Fridy Kahlo, a to v sobotu 6. března od 19 hodin.

Maryša v podání Petry Hřebíčkové.

Maryša se rozloučí se svými diváky

Zlín – Už jen dvakrát budou mít návštěvníci Městského divadla Zlín příležitost vidět jednu z nejslavnějších zlínských inscenací poslední doby Maryšu.

Ilustrační foto

Pohádky si zaberou zlínské jeviště

Zlín – Populární dětský karneval, představení pro nejmenší a hostování na pražském festivalu. Pohádkami nabitý bude březen v Městském divadle Zlín. Rodiče, školy a hlavně děti samotné si mohou vybrat, na co by se přišli podívat nejraději.

Ilustrační foto

Studenti se chystají natočit historický film

Zlín – Hrad Helfštýn a skanzen Řepora u Prahy se stanou na několik dnů domovem pro filmaře. Už v dubnu se tam totiž chystá Jonáš Vacek, student režie a scénáristiky zlínské univerzity, natočit absolventský film Janek a Anežka inspirovaný hradní pověstí z dob mocných rytířů i chudých vesničanů.

Ilustrační foto

Zákulisí divadla poodhalí pořad Randez-vous

Zlín – Jak vznikaly dekorace do inscenací Sluha dvou pánů, Kdo je tady ředitel? či Strýček Váňa? Která je jejich nejoblíbenější kulisa nebo který kousek jim dal nejvíce zabrat?

Josef Holcman (uprostřed) na besedě v Cafe Portal v Uherském Hradišti.

Soudce Holcman se rozpovídal o životních fackách

Uherské Hradiště – O fackách, které se podepsaly na osudech nejen jeho a jeho blízkých, se ve čtvrtek 11. února v Uherském Hradišti rozpovídal známý zlínský soudce a spisovatel Josef Holcman.

Ilustrační foto

Výtvarník po sobě zanechal díla i hezké vzpomínky

Zlín – Jiří Váp byl významný zlínský výtvarník a pedagog. V neděli 14. února to bude už deset let, co ve věku čtyřiašedesáti let zemřel. Pracoval v Ústředí uměleckých řemesel v Kunštátě na Moravě. Od roku 1964 žil ve Zlíně.

Inscenace Maryša ve zlínském divadle sbírá jedno ocenění za druhým.

Zlínská Maryša získala Cenu Českého divadla 2009

Praha - Cenu Českého divadla 2009 v kategorii Divácká anketa byla v neděli 7. února večer na Nové scéně Národního divadla v Praze udělena Městskému divadlu Zlín za divácky nejúspěšnější inscenaci Maryša v režii Martina Františáka. Ocenění převzal ředitel divadla Antonín Sobek z rukou prezidenta přehlídky, herce Národního divadla Miroslava Donutila a předsedy představenstva umělecké agentury Foibos Marka Veselého za účasti ministra kultury ČR a dalších významných hostů. Po skončení ceremoniálu pak zlínské divadlo zahrálo pro pražské diváky oceněnou inscenaci Maryša.

Ilustrační foto

Divadelní řemeslníci představí svoji práci v rádiu

Zlín – Netradiční pohled na divadelní tvorbu, povídání o tom, co všechno je potřeba udělat, než se zrodí nové představení a zajímavé hosty. To všechno slibuje nový seriál rozhovorů pod názvem Divadelní řemeslníci živě ve studiu Českého rozhlasu Brno v pořadu Rendez-vous.

Beskydské divadlo v Novém Jičíně.

Opice Žofka se představí v divadle

Nový Jičín – Příhody Opice Žofky si ještě pamatujeme z televizní obrazovky i ilustrovaných knížek Miloše Macourka. Děti si je ale tuto neděli budou moci užít i v novojičínském Beskydském divadle. S pěknou pohádkou sem přijede Městské divadlo Zlín.

Petr Michálek

Radní jmenovali do funkce ředitele divadla

Zlín – Posvěceno. Městskému divadlu ve Zlíně bude od 1. července šéfovat současný ředitel děčínského divadla Petr Michálek. Devítičlenná komise se pro něj rozhodla 17. prosince. Jejich výběr už potvrdili i zlínští radní, kteří jej jmenovali do funkce.

Ilustrační foto.

Dražba pomohla dětem z vizovického domova

Zlín – Obrazy, hrníčky, háčkované vánoční ozdoby, proutěný košík, kávovar, ale i okurky, nakládaná paprika, ořechy či alkohol – to všechno bylo předmětem aukce, která se uskutečnila v minulém týdnu v Městském divadle Zlín.

Petr Michálek

Petr Michálek opustí děčínské divadlo

Děčín/Zlín /ROZHOVOR V ČLÁNKU/ – Městské divadlo Zlín bude mít od příští sezony nového ředitele. Devítičlenná komise o něm rozhodla ve čtvrtek 17. prosince večer.

Terminátor v Divadle Tramtarie

FOTO: Terminátor v Tramtarii slibuje nadsázku i záplavu loutek

Olomouc – Poctu kultovnímu sci-fi filmu, hru Terminátor a já, uvede v pondělí 21. prosince Divadlo Tramtarie v režii Konráda Popela. Třetí premiéra letošní sezony neslibuje parodii, ale recyklaci zápletky s velkou mírou nadsázky a také záplavu loutek.

Ilustrační foto.

Divadélko se promění ve vánoční tržiště

Zlín – Vůně vánočního punče, rybí polévky a příjemná sváteční atmosféra – tyto atributy by měly charakterizovat tradiční předvánoční akci Městského divadla Zlín s názvem Vánoční bazar.

Ilustrační foto

Zlínské divadlo hraje o Vánocích i na Silvestra

Zlín – Vychutnat si tu pravou sváteční atmosféru mohou návštěvníci Městského divadla Zlín o Vánocích i na Silvestra. Zlínské divadlo pro ně připravilo speciální vánoční program, ve kterém si své najdou příznivci komorních i velkých scén, a také dětští diváci.

Gospelový sbor Perfected Praise

Umělci ze St. Louis přivezou vánoční náladu

Zlín – Milovníci černošských melodií se mohou těšit na úterý 8. prosince. Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba totiž vystoupí soubor Perfected Praise z amerického St. Louis s programem Gospelové Vánoce. Hudebníky vede Oscar Williams jr., který je ve světě považovaný za jednoho z nejlepších gospelových zpěváků.

Antonín Bajaja

Bajaja představí knižní novinku

Zlín – Příležitost pobesedovat se spisovatelem Antonínem Bajajou budou mít všichni, kteří ve středu 9. prosince odpoledne zavítají do zlínské Krajské knihovny Františka Bartoše.

Perfected Praise

Umělci ze St. Louis přivezou vánoční náladu

Zlín – Milovníci černošských melodií se mohou těšit na úterý 8. prosince. Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba totiž vystoupí soubor Perfectet Praise z amerického St. Louis s programem Gospelové Vánoce.

Dekameron Jakuba Nvoty.

Plánované premiéry musely být přesunuty na později

Zlín – Městské divadlo Zlín čekají v dalších týdnech hned dvě premiéry od jednoho režiséra. Jakub Nvota, jenž ve Zlíně nedávno režíroval oblíbený Dekameron, chystá nová představení pro Velký sál a Divadélko v klubu.

Divadelní soubor Jana Honsy uvedl v Hovězí premiéru hry režiséra Martina Františáka Nevěsta.

OBRAZEM: Divadelní soubor vyprodal sál v Hovězí

Hovězí /FOTOGALERIE/ - Vyprodán do posledního místa byl v pátek večer divadelní sál v Hovězí. S premiérou hry Nevěsta režiséra Martina Františáka sem zavítal divadelní soubor Jana Honsy z Karolinky.

Ilustrační foto

Švejk se do Zlína vrátil po třiceti letech

Zlín – Divadelní adaptace nejslavnějšího českého humoristického románu Švejk se do Městského divadla Zlín vrátila po třiceti letech. Tehdy jej ztvárnil Stanislav Tříska, nyní titulní roli ztělesňuje Jan Leflík. Zlínští diváci jej mohou zhlédnout v pátek 27. listopadu.

Helena Čermáková

Publikum ocenilo své favority

Zlín /POHLEDEM REDAKTORKY/ – Normálně nemám ráda oficiality. Předávání cen, třepání si pravicemi a děkovné řeči. Vyhlášení vítězů divácké ankety Aplaus v Městském divadle Zlín (MDZ) je ale něco jiného.

Zkouška inscenace Rok na vsi ve zlínském Městském divadle.

Rok na vsi se vrací na zlínskou scénu

Zlín /FOTOGALERIE/ – Poprvé v nové sezoně si mohou lidé zajít do Městského divadla Zlín na Rok na vsi. Inscenaci režijně zpracoval Jan Antonín Pitínský. Jeho zpracování kroniky moravské dědiny je již osmým režijním počinem na zlínské scéně. Jeden z nejnáročnějších projektů Městského divadla Zlín měl premiéru v únoru. V úterý 3. listopadu v 19 hodin se před zraky diváků ve Velkém sále rozehraje čtvero ročních období v Habrůvce.

Ilustrační foto

William Shakespeare se vrací na zlínskou scénu

Zlín – Shakespeare se v krátkém čase objevuje v Městském divadle Zlín hned dvakrát. Na konci října poctil svoji návštěvou Divadélko v klubu uznávaný překladatel Martin Hilský, který spolu s hudebním skladatelem Danielem Dobiášem divákům odhalil kouzlo Shakespearových Sonetů.

Hvězda hereckého ansámblu Městského divadla Zlín Gustav Řezníček

Zlínská divadelní scéna připravuje dvě veselohry

Zlín - Po premiéře Cyrana z Bergeracu začíná Městské divadlo Zlín zkoušet dvě nové inscenace, které se divákům představí na konci listopadu a v polovině prosince. Publikum se může těšit na nesmrtelnou komedii Carla Goldoniho Sluha dvou pánů v režii Jakuba Nvoty, jenž ve Zlíně nedávno režíroval oblíbený Dekameron, nebo komedii ze současnosti Kdo je tady ředitel? od slavného dánského filmového režiséra Larse von Triera v režii Pavla Kheka.

Balada pro banditu.

Jednu zaplatíš, druhou dostaneš

Zlín - Nevšední akci 1+1 zdarma připravilo Městské divadlo Zlín už na tuto sobotu. Ansámbl zlínské scény uvede zbojnický muzikál o lásce a zradě Balada pro banditu.

Poslední novinku loňské sezony připravil pod režijním vedením Jana Jirků ansámbl Městského divadla Zlín. Herci divákům nabídli českou humoristickou klasiku, Haškova Švejka. V hlavní roli se v sobotu 20. června večer představil Jan Leflík.

Divadelní maratón ve Zlíně už brzy odstartuje

Zlín – Interní divadelní přehlídka Městského divadla Zlín Naráz 2009 letos nabídne osm inscenací. „Svůj širák odhazuji v dál…“ „Tak nám zabili Ferdinanda…“ či „Tak sem si sliboval, že až budeš mó ženó, všechno pro tebe udělám, co enem si budeš přát. Jen abys byla u mně spokojená a ščasná. A zatím? Podívé se na mě, podívé se na sebe. Na hromech líháme, na hromech vstáváme. Je teho potřeba? Musí to bét?“ Tyto a ještě řadu dalších notoricky známých vět uslyší diváci už jedenáctého ročníku interní divadelní přehlídky Městského divadla Zlín.

Ilustrační foto.

Klevetivá středa se stěhuje do Zelenáčovy šopy

Zlín – V nové sezoně do nových prostor. Tradiční a oblíbená předpremiérová beseda Městského divadla Zlín Klevetivá středa se v sezoně Čas radostných procitnutí bude nově odehrávat v hudebním a divadelním klubu a nekuřácké restauraci Zelenáčova šopa nedaleko Městského divadla Zlín u podjezdu na ulici Dlouhé.

Slavnostní přivítání čerstvé držitelky Ceny Thálie Petry Hřebíčkové. Ocenění získala za roli Maryši ve stejnojmenné inscenaci.

Nositelka Thálie opouští zlínské divadlo

Zlín – Městské divadlo Zlín přichází o jednu výraznou hereckou osobnost. K 30. listopadu se rozhodla ukončit své angažmá letošní nositelka Thálie Petra Hřebíčková.

Ilustrační foto.

Hrdina Cyrano se pomalu blíží k premiéře

Zlín - První podzimní premiéru sezony připravuje už několik týdnů s hereckým ansámblem Městského divadla Zlín jeho umělecký šéf Petr Veselý. Diváci se mohou těšit na hru Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu.

Ilustrační foto.

Shakespeare ovládne zlínské divadlo

Zlín - Uznávaný překladatel, esejista a profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Martin Hilský zavítá už v říjnu do Městského divadla Zlín.