Kreativ

ŠTÍTEK: Městské divadlo Zlín

Ilustrační foto.

Zatímco herci hráli, zloděj jim vykradl šatny

Zlín /AKTUALIZOVÁNO/ – Nemilé překvapení čekalo na herce v úterý 8. března po večerní zkoušce připravované inscenace Je třeba zabít Sekala v Městském divadle Zlín. Když se totiž vrátili do šaten, zjistili, že mezitím, co trpělivě nacvičovali, jejich věci zatím prošacoval zloděj.

Ilustrační foto

Kdo nic nedělá, nic nezkazí

Zlín - Diváci Městského divadla Zlín mi píšou týden co týden. Ten poslední mail začal pochvalně a skončil kritikou.

Petr Michálek

Nebylo to špatné: 45 hodin v Kodani

Zlín - Když jsem minulý týden přistával v Kodani, vzpomněl jsem si na svou litovelskou babičku, která chodívala na autobus v devět už na půl sedmou.

Herci zlínského městského divadla ve středu 2. listopadu zkoušeli nesmrtelnou komedii Carla Goldoniho Sluha dvou pánů.

Záznamy z deníku

Zlín -V pořadí dvacátý blog nemohu věnovat ničemu jinému než severočeskému turné představení Sluha dvou pánů. Zde jsou autentické poznámky z mého deníčku.

Do zlínského městského divadla ve středu 19. ledna přišlo několik desítek chlapců na konkurz pro dětské role v připravované hře Je třeba zabít Sekala. V samotné inscenaci by si jich mělo v různých alternacích nakonec zahrát osm.

Zlínští divadelníci svádějí souboje na nože

Zlín – Na českou premiéru zbrusu nové divadelní hry Je třeba zabít Sekala v režii Petra Veselého si budou muset diváci počkat ještě měsíc. Zkoušky v Městském divadle Zlín jsou však už v plném proudu. Převedení jednoho z nejlepších českých polistopadových filmů na divadelní jeviště vzbuzuje velká očekávání.

Ilustrační foto

Na cestě

Zlín - V okamžiku, kdy čtete tyto řádky, jsem společně s dalšími více než dvaceti zaměstnanci na cestě do Nového Boru, kde dnes večer budeme hrát komedii Sluha dvou pánů.

Ilustrační foto

O rituálech a obřadech našeho života

Zlín - Rituály, obřady, způsoby chování založené na tradičních pravidlech. Všechny nás provázejí od narození až do smrti. Dalo by se směle říct, že celý náš život je vlastně jakýsi rituál, který je pak ještě rozdělen na další, méně významné a více významné rituály.

Ilustrační foto

O rituálech

Zlín -Rituály, obřady, způsoby chování založené na tradičních pravidlech, nás provázejí od narození až do smrti. Dalo by se říct, že celý náš život je vlastně rituál, který je ještě rozdělen na další, méně významné a více významné rituály.

Ilustrační foto

Záplava masek se prohnala centrem Zlína

Zlín /AKTUALIZOVÁNO, VIDEO, FOTOGALERIE/ – Historicky první divadelní masopust oživil v sobotu ulice Zlína. Organizátoři tak na jeden den dokázali krajskému městu vdechnout tradiční vesnickou atmosféru s cimbálovou hudbou, zabijačkovými pochoutkami a vším, co k pravému fašanku patří.

Masopust. Ilustrační foto.

Zlínem zavládne masopustní veselí

Zlín – Nevšední den naplánovali na sobotu 5. února pro své příznivcům členové Městského divadla Zlín. Rozhodli se uspořádat celodenní Divadelní masopust, díky němuž budou moci také Zlíňané nasát atmosféru, která je typická zejména pro venkovské prostředí. Akce se v krajské metropoli uskuteční vůbec poprvé.

Beskydské divadlo v Novém Jičíně.

Divadlo nabídne Werichovu cestu životem

Nový Jičín – Městské divadlo Zlín přiveze tento týden do Nového Jičína úsměvnou vzpomínku na Osvobozené divadlo Jana Wericha a Jiřího Voskovce. Jevištní koláž o jejich životě s použitím jejich textů a písní s názvem Když už člověk jednou je uvidíme už ve středu.

Do zlínského městského divadla ve středu 19. ledna přišlo několik desítek chlapců na konkurz pro dětské role v připravované hře Je třeba zabít Sekala. V samotné inscenaci by si jich mělo v různých alternacích nakonec zahrát osm.

Děti a psi na jeviště nepatří

Zlín -Před pár dny jsme v divadle začali zkoušet divadelní adaptaci slavného filmu Je třeba zabít Sekala. /Mimochodem, skutečnost, že film režíroval Michálek, je jen shoda jmen./

Ilustrační foto

O nakupování

Zlín -Jednou z věcí, která nás všechny spojuje, je nakupování. Kdo z nás někdy nejel s drátěným vozíkem spotřební uličkou osvětlen zářivkami konzumu?

Helena Čermáková na generální zkoušce hry Madam Piaf.

Herecká poklona francouzské legendě Édith Piaf

Opava - Život a písně nejslavnější šansoniérky historie Edith Piaf nám přiblíží hudebně-divadelní představení, se kterým do klubu Art v Opavě zavítají členové Městského divadla Zlín.

Do zlínského městského divadla ve středu 19. ledna přišlo několik desítek chlapců na konkurz pro dětské role v připravované hře Je třeba zabít Sekala. V samotné inscenaci by si jich mělo v různých alternacích nakonec zahrát osm.

Divadlo potřebuje také dětské herce

Zlín /FOTOGALERIE/ -Konkurz na obsazení dětských rolí v připravované hře Je třeba zabít Sekala uspořádalo ve středu v podvečer Městské divadlo Zlín.

Ilustrační foto

O spánku a snění II

Zlín - Tak schválně, co se vám dnes zdálo? Někomu asi o létání, za někým přišla kamarádka z dětství, někdo vyšetřoval zločin, někdo si jen umyl nohy, některý z našich herců možná zapomněl text - to je takový ten klasický herecký sen.

Městské divadlo Zlín.

Zlínská scéna láká na představení Ruské loto

Zlín – Atraktivní akci připravilo pro své příznivce Městské divadlo Zlín. Na dvě lednová představení groteskní komedie Ruské loto v režii Petra Veselého můžete zavítat za poloviční cenu. Pakliže tedy půjdete ve dvojici.

Ilustrační foto

Divadlo otevírá dílnu 9472

Zlín – Městské divadlo ve Zlíně přichystalo pro diváky několik novinek v prostorách stávajícího Divadélka v klubu. Tou pravděpodobně největší je změna jeho názvu.

Ilustrační foto

O novém pohledu

Zlín - Nový rok jsem začal s novým pohledem. A to doslova. Před pár dny jsem totiž podstoupil operaci levého oka, která mi umožnila sundat brýle. Po dvaceti sedmi letech.

Ilustrační fotografie.

Pomalé rozjezdy

Zlín -Jak je to krásné. Ráno se probudit bez budíku, na pánev hodit dvě slunce, posnídat u denního tisku, jehož obsah je vám najednou vzdálený jako Mléčná dráha, chvilku se dívat z okna, popřemýšlet u cigárka co s dnešním dnem (jako by to nebylo dopředu jasné).

Ilustrační foto

Rok 2010 hodnotí divadla jako velmi vydařený

Zlín, Uherské Hradiště – Mimořádně vydařený. Tak v krátkosti hodnotí právě se končící rok zástupci divadelních scén ve Zlínském kraji. Nezřídka vyprodaná hlediště sálů budiž toho důkazem.

Z muzikálu Adéla ještě nevečeřela.

Jeviště ožijí i na Silvestra

Zlín, Uherské Hradiště – Neseďte poslední den v roce doma! I tak by se dala vyložit aktivita Slováckého divadla v Uherském Hradišti a Městského divadla Zlín.

Ilustrační foto

O prázdném a plném divadle

Zlín -Právě teď, tento blog píšu večer před Štědrým dnem, odešla z divadla ekonomka Irena Pelková.Popřáli jsme si hezké svátky a já si uvědomil, že teď tu jsem jen já a dole paní vrátná. Prázdné a ztichlé divadlo.

Ilustrační foto.

O mazlíčcích

Zlín -Dnešní blog píšu s pohledem na louku naproti divadlu. Prohánějí se po ní dva psi. Rasa se mi těžko identifikuje, ale i v tomto případě platí, že jsou velmi podobni svým pánům.

Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho

Malá scéna láká na Dr. Zvonka Burkeho

Zlín – Malá scéna v souvislosti s právě probíhající divadelní Sezónou Smíchu připravuje pro své příznivce premiérové uvedení další komedie. Po úspěšných Odjezdech vlaků přichází zlínské divadlo s dnes již kultovní komedií Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho.

Herec Radovan Král

Herectví je můj osud, říká Radovan Král

Zlín – Radovan Král, jeden z hereckých pilířů ansámblu Městského divadla Zlín, se publiku aktuálně představuje v nové roli. Pod režisérským vedením Pavla Kheka ztvárňuje ve hře Krása na scéně, která měla premiéru v sobotu 11. prosince, herce Shakespearovského divadla Edwarda Kynastona. Děj divadla na divadle je zasazen do Anglie 17. století.

Ilustrační foto.

O hře

Zlín -Já nevím, co to ty kluky popadlo, ale po letech si moji synové vzpomněli na hru na schovávanou.

Režisér Krásy na scéně Pavel Khek má herce rád a váží si jich.

Premiéra Krásy na scéně je za dveřmi

Zlín – Poslední premiérové představení tohoto roku přichystalo na sobotu 11. prosince svým příznivcům Městské divadlo Zlín. Inscenaci Krása na scéně v jejíž hlavní roli se objeví Radovan Král, budou moci diváci poprvé zhlédnout ve Velkém sále od 19 hodin.

Ilustrační foto

O improvizaci

Zlín -Miluji atmosféru premiér. Když je něco poprvé, má to vždycky své kouzlo. A co teprve když jde o divadelní představení. Dva měsíce zkoušíte, hledáte, objevujete a teď to přijde. Diváci se nahrnou do sálu, herci si přejí „zlom vaz“ a všichni čekají, co se bude dít. Teď a tady.

Ilustrační fotografie.

O blogování a sdílení

Zlín -Nejmenovaný internetový server nedávno uspořádal setkání blogerů, tedy autorů webových zápisků a postřehů. Pozoruhodný počin. Ukázalo se totiž, že jsou to lidé z masa a kostí.

Magdalena Kožená

O tom, jak jsem viděl píseň

Zlín -Dnes po půlnoci jsem se společně s herci a dalšími zaměstnanci divadla vrátil z Prahy. Během dvou dnů mohli Pražané, pozvaní kritici a odborníci zhlédnout ve třech divadlech tři zlínská představení, to poslední na Nové scéně Národního divadla. Plno zážitků, tváří, slov a barev.

Harlem Gospel Choir vznikl před třiadvaceti lety a tvoří jej zpěváci z kostelů z amerického Harlemu.

Newyorští hudebníci přivezou písně chvály

Zlín – Milovníci černošských rytmů a melodií, pozor! Už nyní se můžete těšit na kvapem se blížící vystoupení světoznámého gospelového souboru Harlem Gospel Choir, které je na programu tuto neděli.

Ilustrační foto

O spánku a snění

Zlín - Dnešní díl píšu zcela záměrně velmi nevyspalý. Bude totiž o spánku a snění.

Ilustrační foto.

Dušičky

Zlín - Někdy jsou naše dny souvislé a někdy ne. Někdy ucelené odstavce nahradí nahodilá slova, výkřiky. A místo obrazu s rámem máme před sebou najednou rozsypané střípky, rozmazané kontury. Pár těch mých z minulého týdne vám nyní nabízím.

Jakub Nvota

Splašené nůžky konečně dorazily i do Zlína

Zlín – Komedii, která už desítky let vyprodává sály, v těchto dnech zkouší pod režijním vedením Jakuba Nvoty ansámbl Městského divadla Zlín. Hrála se v šestatřiceti zemích po celém světě, byla přeložena do jedenácti jazyků a vidělo ji téměř devět milionů diváků.

Ilustrační foto

V Divadélku v klubu se bude vzpomínat

Zlín – Netradiční dušičkový vzpomínkový večer chystá pro své příznivce Městské divadlo Zlín. Jeho hlavními protagonisty budou slavní zlínští herci Eva Matalová, Zdeněk Vašek a Ivan Kalina.

Ilustrační foto

Jak jsme pouštěli draka

Zlín - Jak je to dlouho, co jste naposledy pouštěli draka? Pokud je to déle, než tři dny, chyťte se za nos.

Tomáš Vorel.

Hostem Studia Z bude režisér Vorel

Zlín – Po úspěšném zahájení nového cyklu ve Studiu Z Tady Tomáš s ekonomem Tomášem Sedláčkem připravuje Městské divadlo Zlín pro své diváky pokračování.

Ilustrační foto

Mýlit se je lidské

Zlín -Člověk je tvor, který se plete. A teď ani tak nemyslím, že by se pletl někomu, třeba Pánubohu, pod nohy, ačkoli – kdo ví, že? Myslím to jednodušeji: člověk je tvor, který se mýlí.

Ilustrační foto

Hradišťan a filharmonici uvedou slavnou kantátu Kytice

Uherské Hradiště, Zlín – Uměnímilovné zlínské a uherskohradišťské publikum bude mít jedinečnou možnost zhlédnout proslulou kantátu Kytice Bohuslava Martinů v tanečním provedení Hradišťanu a v hudebním provedení Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín s dirigentem Romanem Válkem.

The Blackwards

Slavní Brouci vystoupí v divadle

Zlín – Milovníci nesmrtelných Beatles si přijdou na své už na konci listopadu. Do Městského divadla Zlín totiž zavítají slovenští The Backwards.

Do Městského divadla Zlín se po několikaměsíční pauze vrátil bývalý umělecký šéf Dodo Gombár, aby se souborem nastudoval inscenaci slavného slovenského autora Rudolfa Slobody Armagedon na Grbu.

Armagedon na Grbu se loučí

Zlín /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/ – Část ansámblu Městského divadla Zlín připravila na začátku roku pod režijním vedením svého bývalého uměleckého šéfa Dodo Gombára vesnickou tragikomedii Armagedon na Grbu. „Hra, která měla ve Zlíně českou premiéru v dubnu, se s publikem rozloučí. Během jedenácti repríz ji vidělo 3300 diváků. Teď budou mít případní zájemci o tuto hru už jen tři příležitosti. A to 30. října ve Zlíně, 20. listopadu v Praze v Divadle pod Palmovkou a 9. prosince se uskuteční derniéra na domovské scéně,“ informovala mluvčí divadla Hana Šmardová.

Podzim. Ilustrační foto.

Babí léto

Zlín -Miluji babí léto. Ta kombinace slunečného léta a jemně posmutnělého podzimu, v bezvětří, s ostrými konturami a sytými barvami jako stvořenými pro fotografování očima. To neznáte? Stačí místo závěrky na objektivu zavřít víčka a vše si uložit do duše. Lepší než fotolab.

Adam Doležal

Doležal: Přišel jsem jako nepopsaný list

Zlín /ROZHOVOR/ – Už třetí premiéru letošní sezony připravuje umělecký soubor Městského divadla Zlín. Po Věci Makropulos a Čučudejských pohádkách chystá pod režijním vedením Adama Doležala poetický příběh z autorské dílny francouzského dramatika Jeana Giraudouxe s názvem Ondina.

Mladý režisér Adam Doležal při zkoušení Ondine

Adam Doležal: Přišel jsem jako nepopsaný list a teď jsem obrovská bichle

Zlín /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Už třetí premiéru letošní sezony připravuje umělecký soubor Městského divadla Zlín. Po Věci Makropulos a Čučudejských pohádkách chystá pod režijním vedením Adama Doležala poetický příběh z autorské dílny francouzského dramatika Jeana Giraudouxe s názvem Ondina. Tu poprvé představí zlínskému publiku v sobotu od 19 hodin na jevišti Velkého sálu. Nedočkaví mohou zavítat na veřejnou generálku, a to už v pátek od 10 hodin. Pro pětadvacetiletého režiséra je to první setkání se zlínským ansámblem. „Spolupráce byla skvělá. Musím říct, že jsem měl na začátku strach. Nejenom z obrovského prostoru Velkého sálu, ale právě také z tak početného souboru. Když jsem viděl seznam všech osob, které se na představení podílejí, skutečně jsem se zděsil,“ vzpomíná s úsměvem začínající režisér.

Armagedon na Grbu.

Divadlo stahuje tragikomedii Armagedon na Grbu

Zlín - Městské divadlo Zlín stahuje kvůli nízké návštěvnosti z repertoáru vesnickou tragikomedii Rudolfa Slobody Armagedon na Grbu v režii bývalého uměleckého šéfa souboru Doda Gombára.