Kreativ

ŠTÍTEK: Mrtvé moře

Daman, typický obyvatel Judských hor i Judské pouště v oázách kolem Mrtvého moře.

Cestopisná přednáška v muzeu

Jičín – Zatímco před měsícem zněly z Regionálního muzea a galerie v Jičíně rytmy afrických bubnů, ve čtvrtek 15. března jsme zde mohli slyšet volání muezzinů, zpěv rabínů i české koledy.

Mrtvé moře.

Mrtvé moře vysychalo už v minulosti, tvrdí geologové

Jeruzalém - Z rozboru sedimentů odebraných ze dna Mrtvého moře vyplývá, že moře před 120 tisíci lety téměř vyschlo. Bylo to v teplém období, kdy na planetě panovaly teploty srovnatelné s těmi dnešními. Tehdy k vyschnutí moře ale na rozdíl od nynější doby nepřispíval člověk.

Titanic po česku. Místo Leonarda di Capria na něm pluje náš poutník a společnost mu dělá Vladimír Ševčík.

Český poutník: Jak jsem plul na Titanicu

Ne všude vedou železniční koleje, takže do cíle své dnešní cesty musím dojet autobusem. Mířím do obce Suchý ležící v malebném prostředí Drahanské vrchoviny nedaleko Boskovic. U autobusové zastávky na mne už čeká můj dnešní hostitel a průvodce Vladimír Ševčík.

Soutěžící si zábal z rašeliny i mořských řas užili. Všichni se cítili po proceduře odpočinutí a zrelaxovaní.

Soutěž: Mládneme s Deníkem

Litomyšl /FOTOGALERIE/– Soutěž Mládneme s Deníkem pokračuje. Martina, Milena a Ivo si zábal z rašeliny i mořských řas užili.

Senioři vyrazili na Slovensko.

Prachatičtí vyrazili na Slovensko

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Místní organizace Svazu tělesně postižených Prachatice připravila nejen pro své členy, ale i další zájemce rekondiční pobyt v Podhajské na Slovensku.

BÍLÁ KOPULE Svatyně knihy je symbolem, nejznámější součástí Jeruzalémského muzea a skrývá Svitky od Mrtvého moře.

Zápisky ze Svaté země

Trutnov /3./ - Když v roce 1946 pasáček u Kumránu nad Mrtvým mořem hodil za zaběhlou kozou kámen do jedné ze skalních jeskyní, uslyšel zvuk rozbité kameniny. Nejstarší zachycení tezí judaismu, nalezené v nádobách, vyvolalo senzaci.

Ilustrační foto.

Solná jeskyně: balzám pro vaše zdraví

Stále více lidí chodí inhalovat do solné jeskyně. V místnostech, které jsou vybaveny umělými krápníky a posypány krystalky soli z dalekých končin, relaxují v pohodlí tiché hudby nebo za zvuků mořských vln.

V libereckém Energy centru jsou častými hosty mateřské školky, děti se tu vyřádí v solné jeskyni.

Účinky solných jeskyní znali už naši předci

Liberec /FOTOGALERIE/ - Pokud trpíte dýchacími potížemi, odborníci radí pobyt u moře. Ne každý si jej může dovolit. Alternativu nabízí solné jeskyně. Najdete je téměř v každém městě.

V libereckém Energy centru jsou častými hosty mateřské školky, děti se tu vyřádí v solné jeskyni.

Účinky solných jeskyní znali už naši předci

Liberec /FOTOGALERIE/ - Pokud trpíte dýchacími potížemi, odborníci radí pobyt u moře. Ne každý si jej může dovolit. Alternativu nabízí solné jeskyně. Najdete je téměř v každém městě.

Ilustrační foto.

Kumránské svitky budou na internetu

Jeruzalém - Texty kumránských svitků, starých víc než 2000 let, si bude brzy možné přečíst na internetu. Jejich zdokumentování s pomocí pokročilé filmové technologie se ujala správa izraelských památek a vyhledávač Google.

Dny pro Izrael: demonstrace na Baťkově náměstí proti terorismu (5. října 2010).

OBRAZEM: 'Izrael má právo se bránit'

Hradec Králové – Vyjádřit podporu zemi neustále zmítané bojem s terorismem mělo úterí veřejné shromáždění, které na Baťkově náměstí uspořádalo hradecké centrum Sion v rámci Dnů pro Izrael.

Pacientka při léčbě v třinecké nemocnici.

Stacionář poskytuje léčbu kožních onemocnění

Třinec – Na kožním stacionáři Nemocnice Třinec pečují o pacienty s kožními chorobami, jako jsou například lupénka, ekzémy, atopické ekzémy, vitiligo a další onemocnění kůže. Fototerapii v kombinaci s léčebnými koupelemi je vhodné aplikovat jak při akutním stavu tak při chronickém průběhu onemocnění.

Ilustrační foto

Lázeňství mikulovská radnice podporuje

Mikulov - Dva vrty s léčivou vodou by v budoucnu mohli využívat Mikulovčané a především návštěvníci města. Starosta Rostislav Koštial dokonce přišel s nápadem jakési laguny Mrtvého moře.

Ilustrační foto

Akupresura psích paciček? Žádný problém

Zlínský kraj – Zajít si na manikúru, ke kadeřnici nebo na masáž je dnes běžnou záležitostí. Co když však dostávají totožnou péči i naši čtyřnozí miláčci Dopřát svému pejskovi zábal z bahna z Mrtvého moře nebo akupresuru paciček není v psích salonech ve Zlínském kraji žádný problém.

Z požehnání a ochutnávky biblického chleba u Valdické brány.

Jičínský arciděkan požehnal biblickému chlebu

Jičín - Arciděkan Pavel Jandejsek ve středu ráno v blízkosti kostela sv. Jakuba v Jičíně požehnal biblickému chlebu. Netradiční výrobek se zpracovává ručně a k ochutnání a zakoupení je v pekárně u jičínské brány.

Ilustační foto

Obliba roste a lázně investují miliony

Olomoucký kraj – Dávno neplatí, že lázně jsou jen pro nemocné. Na procedury a speciální relaxační pobyty jezdí do lázeňských domů stále více těch, kteří si chtějí odpočinout a posílit své zdraví.

Ilustační foto

Relaxační procedury zažívají velký boom!

Dávno neplatí, že lázně jsou jen pro nemocné. Na procedury a speciální relaxační pobyty jezdí do lázeňských domů stále více těch, kteří si chtějí odpočinout a posílit své zdraví.

Herečka Zlata Adamovská je v Teplicích nad Bečvou na relaxačním pobytu.

Zlata Adamovská vyprávěla o práci i o životě

Teplice nad Bečvou – Popovídat si se známou českou herečkou Zlatou Adamovskou měli možnost o víkendu hosté lázní v Teplicích nad Bečvou a také široká veřejnost. Herečka, v poslední době známá především jako doktorka Páleníková ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, je v lázních na krátkodobém pobytu.

Ilustrační foto

Lupénku léčí sůl z Mrtvého moře

Mezi nejčastější chronická kožní onemocnění patří lupénka a atopický ekzém. Lupénkou ve střední Evropě trpí dvě až čtyři procenta obyvatel. Atopický ekzém postihuje 15 až 20 procent populace. V obou případech platí, že se jedná o nevyléčitelnou, ale léčitelnou chorobu, jejíž průběh se většinou zhoršuje na podzim a v zimě.

Štramberk má o zase o jednu atraktivitu více. Tou poslední se staly Lašské pivní kúpele, které zahájí dnes slavnostně svůj provoz. Hosté zde mohou pivo nejen pít, ale také se v něm doslova ráchat.

Světu se představily Lašské pivní kúpele

Štramberk /FOTOGALERIE/ - Štramberk má o zase o jednu atraktivitu více. Tou poslední se staly Lašské pivní kúpele, které zahájí dnes slavnostně svůj provoz. Hosté zde mohou pivo nejen pít, ale také se v něm doslova ráchat.

Arnošt Lustig - beseda v Hradci Králové.

Náměstí provoní i židovské speciality

Hradec Králové Baťkovo náměstí v úterý odpoledne opět ožije svéráznou klezmerovou muzikou v podání pražského Trombeniku, ochutnávkami židovských specialit, kávy, izraelského vína a prodejem kosmetiky z Mrtvého moře.

PLÁNEK ÚDOLÍ GOŠEN.

Tábor měli letos v tajuplné zemi Gošen

Jako každý rok vyrostlo ve stráni farské zahrady v Loučimi 11 stanů s podsadami, aby zde v několika turnusech strávily děti z různých koutů nejen domažlického okresu část svých prázdnin.

Ilustrační foto

Kanál spojí vysychající Mrtvé moře s mořem Rudým

Jeruzalém – Rychle vysychající Mrtvé moře by měl zachránit plánovaný kanál s Rudým mořem. Podle izraelského veřejného rozhlasu uvolní Světová banka na tento projekt 1,25 miliard dolarů (přes 23 miliard korun), napsal dnes v noci australský zpravodajský server news.com.au.

Do lázní se lidé nejezdí jen léčit, ale i relaxovat.

Lázeňské pobyty na míru oceňují především mladí lidé

Vaše pracovní tempo je závratné, a vaše tělo přestává stíhat? Jste po práci tak unavení, že už se vám nechce nic podnikat? Vyzkoušejte prodloužený víkend v lázních. Kromě léčebných procedur na vás čekají moderní wellness metody, které vás budou hýčkat a dostanou vás do kondice.

Solná jeskyně - Ilustrační foto.

Sůl z mrtvého moře léčí i Brňany

Brno - Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. A protože moře je od Brna daleko, rozhodlo se před čtyřmi lety několik nadšenců přivézt blahodárné účinky mořské soli a pobřežního klimatu na Moravu. Tak založili v Králově poli první brněnskou solnou jeskyni s názvem Aldiana.

Rukopisy z Nag Hammádí

Jak byly objevovány raně křesťanské texty

Praha - Význam objevu kodexů objevených roku 1945 v egyptské poušti Nag Hammádí byl v širším obecném povědomí zastíněn objevy rukopisů od Mrtvého moře, objevených jen o dva roky později.

Marie Roztočilová zákazníky usadí do pohodlných křesel a tři čtvrtě hodiny trvající pobyt může začít. Na nohou musí mít každý při vstupu do jeskyně návleky, aby se prostředí neznečišťovalo a větší množství soli se naopak na podrážkách nevynášelo ven.

Solné jeskyně fungují v Havlíčkově Brodě půl roku

Havlíčkův Brod - Ještě před půl rokem znalo v Havlíčkově Brodě pojem „solná jeskyně“ jen malé množství lidí, kteří si zkušenost přivezli z lázní, většího města nebo dokonce ze zahraničí. Teď je všechno jinak. Broďáci mohou sami posoudit, zda a jaké pozitivní účinky má sůl (hlavně ta z Mrtvého moře) při dýchacích či kožních potížích – jeskyně jsou tu od podzimu hned dvě.

Ilustrační fotka

Ve Vyškově otevřou solnou jeskyni

Vyškov - Relaxovat a zároveň posilovat svou imunitu v solné jeskyni budou lidé už i ve Vyškově. Vznikla v bývalé zubní poliklinice v Puškinově ulici.