Kreativ

ŠTÍTEK: Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Hypotéka - Ilustrační foto

Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení. Situace se ale zlepšila

Dovolit si vlastní bydlení je v letošním roce obtížné pro 80 procent Čechů. Meziročně jde o pokles o osm procentních bodů a podle průzkumu skupiny Generali Investments, který má ČTK k dispozici, jsou Češi v úvahách o dosažitelnosti vlastního bydlení optimističtější než loni. Problémy však mohou mít lidé, kterým končí fixace hypotéky. Pokud před pěti lety uzavírali hypotéku na pět milionů korun, budou nově platit o téměř 8500 korun měsíčně více. Průzkumu se zúčastnilo 1050 respondentů ve věku 18 až 65 let ze všech českých krajů a zprostředkovávala ho společnost Ipsos.

Návrh konsolidačního balíčku znervóznil Čechy, jeho dopadů se dle průzkumu obává 81 procent lidí. Ilustrační snímek

Strach o finance. Většina Čechů se obává konsolidačního balíčku, tvrdí průzkum

Návrh konsolidačního balíčku znervóznil Čechy, jeho dopadů se obává 81 procent lidí. Nejvíce se bojí navyšování DPH u některých produktů, strach z něj mají tři čtvrtiny lidí. Vyplývá to ze srpnového průzkumu společnosti Generali Investments mezi tisíci respondenty. Kvůli strachu o své finance dvě třetiny Čechů šetří na energiích, 60 procent z oslovených také na potravinách.

Ilustrační snímek

Průměrná mzda vzrostla na 41 265 korun. Kvůli inflaci si ale lidé koupili méně

Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 procenta na 41 265 korun. Reálně se při započtení inflace výdělky zaměstnanců naopak o 6,7 procenta snížily. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku činil růst průměrné mzdy po očištění od sezonních vlivů 2,2 procenta.

Potraviny - ilustrační foto

Obavy ze zdražování rostou. Na potravinách šetří dvě třetiny Čechů

Kvůli rostoucí inflaci šetří na potravinách téměř dvě třetiny Čechů. Podíl těch, kteří mají strach o své finance kvůli rostoucím cenám energie, vzrostl za poslední půlrok téměř na polovinu. Rostoucí míry inflace se obává 38 procent lidí. Naopak výrazně klesly obavy z války na Ukrajině. Vyplývá to z průzkumu Instant pro Generali Investments, který se konal 10. až 16. srpna mezi 1028 respondentů.

Kateřina Perknerová

Minimum bude zřejmě málo

Otázka zní, zda dosavadní vládní kroky opravdu zajistí, že velké procento domácností nespadne do insolvence.  

Česká národní banka.

Nejistý vývoj a inflace. Bankovní rada ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Důvodem dnešního rozhodnutí je podle ekonomů nejistý vývoj v zahraničí a očekávaný pokles inflace.

Ilustrační foto

Potraviny nebo bydlení. Seniorům rostou náklady rychleji než ostatním

Životní výdaje seniorů se zvyšují. Poprvé po několika letech by tak letos nárůst cen v jejich spotřebním koši mohl překonat zdražování, kterému čelí populace jako celek. Upozornili na to ekonomové. „Podle údajů o inflaci za listopad vzrostly meziročně výdaje důchodců o 3,4 procenta, zatímco průměrný růst cen činil 3,1 procenta,“ říká analytik banky ING Jakub Seidler.