Kreativ

ŠTÍTEK: Kompostoviště

Kompostér. Ilustrační foto.

Svitavy rozdávají lidem stovky kompostérů zdarma. Podmínkou je trvalý pobyt

Plevel, posekaná tráva nebo shrabané listí. Kompostéry na zahradě jsou nyní hitem, ve Svitavách jich rozdávají tisícovku zcela zdarma. Má to jen dvě podmínky, a to trvalý pobyt ve městě a kompostování minimálně pět let. Zájem o kompostéry je obrovský, Svitavy do těchto zařízení investovalo 7,5 milionu korun.

Kompostéry pomáhají snížit množství vyváženého domovního odpadu.

Radnice chtějí méně vyváženého odpadu, lidem rozdávají zdarma kompostéry

Jak ještě více snížit množství sváženého komunálního odpadu řeší také v Benešově. Po vzoru některých dalších sídel v okolí mohou být řešením kompostéry. Kompostování jako součást likvidace bioodpadu mohou ale i bez zásahu zvenčí praktikovat majitelé zahrad sami. Stačí k tomu založit vlastní kompost.  

Ilustrační foto.

Nový Bor rozdá další kompostéry zdarma. K dispozici jich bude stovka

Město Nový Bor navazuje na úspěšný projekt dotovaných kompostérů pro domácnosti. Díky dotační podpoře Libereckého kraje nakoupí celkem stovku dřevěných a plastových domácích kompostérů s víkem. Žádat o ně budou moci obyvatelé města a jeho částí od pondělí 4. září.

Ilustrační foto.

Louny plánují pořídit 700 kompostérů. Pro lidi budou zdarma

Louny plánují pořídit 700 kusů zahradních kompostérů. V nejbližší době bude podána žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), která je poskytována až do výše 85 %. V případě získání dotace budou na základě výběrového řízení pořízeny kompostéry, kde jeden bude o objemu 1 100 litrů.

Nedojedené zbytky mohou restauracím posloužit třeba ke kompostování

Nový trend. Restaurace kompostují a darují zbylá jídla

Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.

Kompostér. Ilustrační foto

Jablonec rozmístil kompostéry, se spolkem chce lidi naučit s nimi pracovat

Jablonecký magistrát rozmístil na území města několik komunitních kompostérů. Aby výsledný materiál byl čistý, je třeba kompostovat správně. Proto město v rámci místní Agendy 21 společně se spolkem Ekodomov připravilo na čtvrtek 5. května veřejné setkání zájemců o komunitní kompostování včetně praktického návodu, jak třídit.

Zájemci si odnesou kompostéry jako výpůjčku.

Kompostéry jsou k mání

Obyvatelé okresního města, kteří se registrovali pro získání zahradních kompostérů, si je už mohou vyzvednout ve sběrném dvoře v Jiráskově ulici 32 (sídlo společnosti Rumpold – R). Od pondělí do pátku mezi 9. a 17. hodinou, v sobotu pak od 9 do 14 hodin. Kompostéry jsou zdarma, ovšem je nutné prokázat se občanským průkazem.

Zájemci si odnesou kompostéry jako výpůjčku.

Hrádečtí distribuují dvě stě kompostérů

Úspora místa a výroba kvalitního hnojiva. Dva požadavky, které dnes splňují stále populárnější kompostéry. V momentu, když jsou hromadně objednávané přes města a obce, může dojít i k významné finanční úspoře.

Karin Muczková z klimkovické základní školy si pořídila kompostér o největším objemu, protože má velkou zahradu.

Město Klimkovice koupilo pro své občany kompostéry

Poslední dvě stovky kompostérů rozdělují Klimkovice mezi své občany v týdnu od 12. do 16. července. Sedm stovek kompostérů město letos koupilo s přispěním dotace z Operačního programu Životní prostředí, která pokryla 85 procent nákladů.

I v letošním roce město Dubí pokrylo část poptávky občanů po zahradních kompostérech.

V Dubí byly předány další zahradní kompostéry

I v letošním roce město Dubí pokrylo část poptávky občanů po zahradních kompostérech. Opět jsme navázali na anketu „Průzkum zájmu – domácí kompostéry pro občany města Dubí zdarma“, která proběhla již v polovině roku 2019 a zájemcům dle pořadí odevzdaných anketních lístků jsme v jarních měsících předali k užívání dalších 200 ks kompostérů.

Ostroměř jen kvete. O zeleň je ve vsi zájem.

Jarní Ostroměř voní květy stromů a rozehřátým asfaltem

DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Jestli podle něčeho poznáte Ostroměř už z dálky, jsou to tisíce ovocných stromů na svazích za vsí. V teplých květnových dnech se sladká vůně kvetoucích stromů line celou vesnicí. Domnělou idylku ruší jen hluk kamionů, Ostroměř je jednou z obcí, které leží na frekventované silnici E442. Do rodiště Eduarda Štorcha a Karla Zemana a sídla rodinného ovocnářství jsme se podívali v dalším díle projektu Špendlík na mapě.

Město Most nezískalo dotaci na kompostéry.

Most nezískal dotaci na kompostéry

Město Most neobdrželo dotaci na domácí kompostéry pro občany. Došlých žádostí totiž bylo čtyřikrát více, než bylo pro vyhlášenou výzvu alokováno finančních prostředků.

Kompostér. Ilustrační foto

Dobříš pro své občany pořídí kompostéry

Obyvatelé Dobříše budou moci získat na jaře příštího roku od radnice kompostéry. Na náklady na projekt, které se blíží k částce dva a půl milionu korun, získalo město dotaci přes dva miliony. Jeho podílem tak bude pouze zhruba 365 tisíc. „Záměrem projektu je nákup kompostérů pro obyvatele rodinných domů v Dobříši a obcích Čím a Chotilsko,“ uvedla místostarostka Dagmar Mášová.

Ilustrační foto.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: V pondělí začne rekonstrukce mostu, potrvá až do října

Od pondělí 13. července se v Přistoupimi rozeběhne oprava mostu. Bude se jednat o rekonstrukci trvající několik měsíců, uzavírka je plánovaná až do poloviny října. Zhruba třicetimetrový úsek bude uzavřený kompletně, objízdná trasa by ale neměla být až tak dlouhá, bude to kolem tří kilometrů obousměrně přes hlavní silniční tah I/12.

Radní Petr Soudek a jedna z prvních kompostovacích komunit v Kladně

Kladno i Slaný podporují kompostování, v Kladně vznikly hned dvě komunity

Kladno podpořilo komunitní kompostování. Dva kompostéry město předalo zájemcům o jejich využití. Město Kladno vyhlásilo pilotní projekt Komunitní kompostování již na konci minulého roku. Dva zájemci teď od města získali kompostér a spolu s rodinou a sousedy jej budou provozovat. Radnice projektem nabízí podporu obyvatelům, kterým na životním prostředí v jejich okolí záleží.

Ilustrační foto.

Litomyšl přispěje na kompostéry

Máte zahradu a nevíte, kam s odpadem? V Litomyšli vycházejí lidem vstříc. Od 1. června mohou občané požádat o dotaci na domácí kompostéry.

Předání kompostérů.

V Loužnici rozdali kompostéry

V sobotu 2. května 2020 byly rozdány kompostéry těm, kteří měli o ně zájem a přihlásili se dovýzvy v roce 2019.

Ilustrační foto.

Kdo chce kompostér, ať se v Borové hlásí na úřadě včas

Možnost získat domácí kompostéry pro zpracování odpadu ze zahrádek, má nyní městys Havlíčkova Borová. Ovšem bude-li o kompostéry mezi lidmi zájem. Jak informoval obyvatele starosta Přemysl Tonar, městys má možnost žádat o kompostéry na zahrádky přes Svazek obcí Podoubraví.