Kreativ

ŠTÍTEK: lednička

V mrazáku nejspíš oceníte přehlednost: žádné dlouhé hrabání, stačí jenom sáhnout

Pravidla mrazáku: Skladujte potraviny správně a zachraňte si i džíny či ubrus

Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc. 

Víte, jak stará vejce máte doma v lednici?

Poznáte zkažené vejce? Nevyhazujte vajíčka předčasně, pukavce odhalíte 5 způsoby

Symbol jara, života i hojnosti. To vše je už od pradávna připisováno vejci. V lednici nám vejce většinou nechybí. Jsou základní ingrediencí pro pečení sladkých dobrot ke kávě i nezbytnou součástí slaných receptů. A co takhle vajíčka míchaná nebo natvrdo jako snídaňové menu? V kuchyni se zkrátka bez vajec jen těžko obejdeme. Podívejte se, jak poznat čerstvá vajíčka a jak naopak poznáte, jestli už jsou vejce zkažená.

I včerejší gumové rohlíky můžete zachránit a udělat z nich zase chutné a křupavé.

Venku je nečas a vy máte jen staré rohlíky? Jak z nich udělat křupavou dobrotu

Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.

Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčištění ledničky a mrazáku.

Teď jsou ideální podmínky na vyčištění mrazáku: 4 metody rychlého odmrazení

Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčistění ledničky a mrazničky. Uskladněné potraviny totiž můžeme dát na balkon nebo za okno bez obav, že by se rozmrazily, nebo zkazily. I když proces rozpouštění ledu v mrazáku je pozvolný a může trvat mnoho hodin, dá se urychlit, takže už za hodinu se můžete pustit do čištění. Jak rychle odmrazit ledničku a mrazničku? A jak často ledničku a mrazničku odmrazovat?

Zbylé vaječné bílky můžete využít na mnoho způsobů.

Zbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i ke kráse

Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?

Nová generace obytného vozu Volkswagen California byla představena na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu.

Nový obytný VW California získá navíc další dveře i indukční varnou desku

Už 35 let nabízí automobilka Volkswagen a její divize Užitkové vozy obytný model California. Za tu dobu se jich prodalo přes čtvrt milionu. Nyní se na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu představuje další generace vzniklá ze současné nové generace velkoprostorového osobního auta Multivan.

Každá úspora se počítá

Šetříme podle babiček: 5 tipů, jak začít šetřit ve své domácnosti

Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti. 

Pravidelné noční nájezdy na ledničku nejsou pro náš organismus nic prospěšného.

Bílý sex aneb noční potěšení u ledničky. 6 tipů, jak zahnat chuť a netloustnout

Existuje vůbec potravina, kterou můžeme jíst v noci a neriskovat tím tloustnutí nebo další nespavost? Ano, existuje jich hned několik, nicméně každá z nich je tak trochu z nouze ctnost. Noční jídlo tělu, které by mělo právě odpočívat, obecně nedělá dobře. Odborníci se shodují na tom, že pokud máte potřebu v hluboké tmě postávat u ledničky a hodovat, zatímco ostatní spí, máte někde problém.

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Obkladová prkna jsou na vnější straně opálená. Jde o starou japonskou techniku Yakisugi, která je efektní a především prodlužuje životnost dřeva.

Domky pro romantiky: Lišky tam dávají dobrou noc, elektřinu vyrábí slunce

Malý rekreační objekt v pošumavském lese představuje jednu z perspektivních ekologicky šetrných podob moderního chataření. Nápaditá stavba, která upoutá pláštěm z dřevěných ohořelých prken, dokonale zapadá do okolní krajiny. Na pár metrech obytné plochy je všechno potřebné pro pohodlný pobyt. O svícení, ohřev vody a provoz ledničky se stará solární energie.

Hrob (ve žlutém) - Unčín 0:1. Vojta Mokriš s kapitánskou páskou, pod ním Vládík Poláček.

Unčín v zimě nalákal posilu z Proboštova na dobrou partu a dvě ledničky piva

Po sestupu z I. B třídy si dali za cíl bleskový návrat. Unčínu zatím vše vychází, v okresním přeboru Teplicka a Mostecka je po podzimu první, prohrál jen na hřišti proboštovské rezervy. Kapitán Sokola Vojtěch Mokriš tvrdí, že se svou partou na jaře půjde za okresním titulem. „I. B třída je kvalitou někde úplně jinde, chceme se do ní zase vrátit!"

Z mobilu se stal univerzální ovladač pro všechno, včetně moderní domácnosti. Zvládne klimatizaci, domácí spotřebiče, ale taky přepínání pořadů v televizi.

Chytré spotřebiče: Vysavač pozná, co má uklidit, a zásuvka ví, kdy se vypnout

Uvědomujete si, jak mocný nástroj nosíte v kapse? Ano, řeč je o vašem chytrém telefonu, jehož výkon je dnes tak velký a možnosti tak široké, že s ním můžete dělat prakticky cokoli. Z mobilu se stal univerzální ovladač pro všechno, včetně moderní domácnosti. Zvládne klimatizaci, domácí spotřebiče, ale taky přepínání pořadů v televizi. Dokonce si můžete vybrat konkrétní film nebo epizodu seriálu, na který se chcete dívat.

Ilustrační foto.

Na běžných věcech v domácnosti mohou Pražané ušetřit tisícikoruny

Zhasínat v prázdných místnostech, to už většina z nás dělá automaticky. Víte ale, kde všude můžete v domácnosti ušetřit? Ceny energií, zboží a služeb se rapidně zvyšují, proto Pražský deník přináší jednoduché tipy, které pro úsporu financí může udělat každý z nás.

Písmeno „A“ zůstane na energetické stupnici zatím neobsazeno. Teprve v příštích letech se jeho pomocí začnou značit superúsporné výrobky.

Kolik to žere? Lidé sázejí na úsporné spotřebiče, ušetřit mohou tisíce korun

Ušetřit za každou cenu. To je při nynější rekordní drahotě hlavní rozpočtové pravidlo v řadě domácností. Už od začátku roku se proto podle obchodníků zvýšil zájem o úspornější elektrospotřebiče. Češi častěji sledují v obchodech i na internetu údaje z takzvaných energetických štítků, které napovídají, jakou spotřebu zboží má. 

Písmeno „A“ zůstane na energetické stupnici zatím neobsazeno. Teprve v příštích letech se jeho pomocí začnou značit superúsporné výrobky.

Kolik to žere? Lidé sázejí na úsporné spotřebiče, ušetřit mohou tisíce korun

Ušetřit za každou cenu. To je při nynější rekordní drahotě hlavní rozpočtové pravidlo v řadě domácností. Už od začátku roku se proto podle obchodníků zvýšil zájem o úspornější elektrospotřebiče. Češi častěji sledují v obchodech i na internetu údaje z takzvaných energetických štítků, které napovídají, jakou spotřebu zboží má. 

Naděje začala provozovat komunitní lednici v Klášterci nad Ohří.

Naděje začala provozovat komunitní lednici v Klášterci nad Ohří

Komunitní lednice si klade za cíl spojit lidi, kterým není obrovské plýtvání lhostejné, a povzbudit ostatní, aby jednali stejně. Nejedná se primárně o sociální projekt pomáhající lidem bez domova. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, nebo se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby.  

Hostín, sklizeň chřestu, který patří mezi nejkvalitnější v Česku.

VIDEO: Patří chřest do ledničky? A jak poznat kvalitní kus? Pěstitel radí

Sezona českého chřestu začala. Oblíbená pochoutka – dříve označovaná za buržoazní zeleninu – se sklízí i na polích u Hostína u Vojkovic na Mělnicku. Mezi Čechy je chřest rok od roku populárnější. Víte ale, jak se má správně skladovat a jak dlouho vám vydrží? Patří do ledničky? A jak vůbec poznat, že jde o kvalitní kus zeleniny? V novém videu Reportérů Deníku na to odpovídá pěstitel Jiří Šafář ze společnosti Český chřest. 

V přízemí bývalého azylového domu v Želetické ulici v Litoměřicích vznikla během několika málo dnů ubytovna pro uprchlíky.

Vybavené pokoje, kuchyň i prádelna. Ubytovna v Litoměřicích je připravená

Čistě povlečené postele a dětské postýlky, na nich balíčky základních hygienických potřeb, jako jsou mýdla, zubní kartáčky, ručníky či kapesníky, stoly, židle, malé ledničky, a také hračky pro děti. Tak vypadají pokoje připravené pro ukrajinské uprchlíky v přízemí bývalé ubytovny v Želetické ulici.

Dorty od Radky - Radka Otavová a její tvorba.

Čtyřicetikilový dort ve tvaru slona? Žádný problém, hlásí Radka Otavová

Radka Otavová z Přílep je vyučená cukrářka. Typické věnečky, indiánky či větrníky u ní ale rozhodně nehledejte. Věnuje se totiž pečení a výrobě takzvaných 3D dortů. A úplně nejraději pak těch ve tvaru zvířat. V repertoáru už má ale stovky dortů nejrůznějších velikostí, tvarů a příchutí.

Už nemusíte hledat mobil a spouštět v něm aplikaci! Stačí to jednoduše nakázat vašemu asistentovi, a ten už zaúkoluje umělou inteligenci ve vašem zařízení

Fakta a mýty o chytré domácnosti. Investovat do ní se vyplatí

Pojem chytrá domácnost se dávno zabydlel jak v e-shopech s domácími spotřebiči a elektronikou, tak v běžném slovníku. Investice do produktů, které používají vlastní „mozek“, se totiž vyplatí. Lenoši zatím vyhráno nemají, protože pračku i myčku je pořád třeba naplnit ručně, ale v oblasti udržitelnost a energetické úspornosti jsou pokroky obrovské.

Sezona rajčat, která dozrála na slunci, je velmi krátká.

Srpen na zahradě: speciální péči potřebují rajčata, cibule, mrkev i zelí

Sezona rajčat, která dozrála na slunci, je velmi krátká. Když se tenká slupka plodů vybarví podle odrůdy na červenou, oranžovou, žlutou nebo bílou barvu, počkejte 2 až 3 dny a můžete sklízet. Nespotřebované plody skladujte jen několik dní při pokojové teplotě nebo v chladnější místnosti. Pokud je skladujte v chladničce, ztrácejí rychle svoji typickou chuť.

Ilustrační foto.

Seniory mohou zachránit obálky v ledničce

Přes 60 tisíc seniorů v regionu bude mít v lednici obálku s osobními informacemi důležitými pro záchranáře. Podobný projekt už úspěšně funguje v jiných koutech České republiky, a nyní nově zvyšuje také bezpečnost seniorů v Moravskoslezském kraji. Projekt má název IN.F.Obálka, tedy „INformace jako Forma Ochrany“.

Ilustrační foto.

Seniory mohou zachránit obálky v ledničce

Přes 60 tisíc seniorů v regionu bude mít v lednici obálku s osobními informacemi důležitými pro záchranáře. Podobný projekt už úspěšně funguje v jiných koutech České republiky, a nyní nově zvyšuje také bezpečnost seniorů v Moravskoslezském kraji. Projekt má název IN.F.Obálka, tedy „INformace jako Forma Ochrany“.