Kreativ

ŠTÍTEK: Parmezán

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Náves v Markoušovicích patřila v sobotu mistrovství ve smažení řízků. Vítězem se stal Lukáš Bradáček (na snímku).

Chlapi prostě řízky umí. Mistrovství vyhrál bezlepkový s parmazánem a česnekem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Recept šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha neuspěl, zato místní bezlepková specialita s kukuřičnou strouhankou a parmazánem zabodovala na celé čáře. Mistrovství ve smažení řízků v Markoušovicích nedaleko Trutnova dopadlo převahou mužů. Vítěz Lukáš Bradáček vyhrál u poroty i diváků. „Chlapi umí vařit dobře, když chtějí. Akorát, že se jim málokdy chce. Chuťové buňky mají trochu jiné, dělat řízky prostě umí,“ namítla jedna z aktérek soutěže Nina Kašparová.

Plněné žampiony

Silvestrovská umami chuťovka: plněné žampiony

Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.

Zdeněk Pohlreich při fotografování pro Deník v Líšnici.

Zdeněk Pohlreich vaří Super jednoduše!

Stačí pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a vykouzlíte super jídlo. Alespoň to tvrdí Zdeněk Pohlreich, autor nové kuchařky Super jednoduše. Kdo by si ji měl koupit? „Je pro každého, kdo nechce jen sedět doma a jíst z plastových krabiček, které mu přivezl nějaký dodavatel hotovek na motorce.

Hlavní nádraží. Ilustrační foto.

Strejda Zápotocký mě pohladil po pěšince, vzpomíná obyvatel Hlavního nádraží

Karel Hybš se narodil v roce 1943 v bytě na pražském Hlavním nádraží, kde žil až do roku 1968. Oslavil tam i svatbu. K Československým drahám nastoupil v roce 1964. Amatérsky se věnuje i divadlu a kouzlení. Pro rodinu sepsal vzpomínky, jejichž útržky týkající se života na „hlaváku“ s jeho svolením zveřejňujeme.

Ilustrační foto.

Knihovna se nejspíš během roku přestěhuje

Mělník – V příštím roce se bude s největší pravděpodobností konečně stěhovat městská knihovna z vily Karoly do zrekonstruovaného Domu služeb na náměstí Karla IV.

ŠIMON ŠAFRÁNEK natočil dokument Země revivalů.

Revival vs. originál? Přirovnal bych je k eidamu a parmazánu

ČR - Češi si libují v náhražkách. V jídle. V módě i doplňcích. V kosmetice. A bohužel i v hudbě. V posledních letech se v programech festivalů a městských slavností rozmnožily revivaly a cover bandy. Po stopách rostoucí obliby tohoto druhu hudební zábavy se vydal režisér Šimon Šafránek ve svém dokumentu Země revivalů. Televizní premiéru má 13. listopadu na ČT art.

Ilustrační foto.

Loni se vyrobilo víc falešného parmazánu a grany než originálu

Bologna – Globální produkce falešných sýrů parmazán a grana padano loni poprvé překonala produkci originálních produktů vyrobených v Itálii. Svaz italských farmářů Coldiretti oznámil, že produkce imitací originálního parmazánu, italsky nazývaného parmigiano reggiano, a sýru grana padano loni přesáhla 300 milionů kilogramů, zatímco originálních „made in Italy" činila pouze 295 milionů kilogramů.

Pomazánka. Ilustrační foto.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Ilustrační foto

Pokrmy se špenátem a mangoldem

Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.