Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Recept šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha neuspěl, zato místní bezlepková specialita s kukuřičnou strouhankou a parmazánem zabodovala na celé čáře. Mistrovství ve smažení řízků v Markoušovicích nedaleko Trutnova dopadlo převahou mužů. Vítěz Lukáš Bradáček vyhrál u poroty i diváků. „Chlapi umí vařit dobře, když chtějí. Akorát, že se jim málokdy chce. Chuťové buňky mají trochu jiné, dělat řízky prostě umí,“ namítla jedna z aktérek soutěže Nina Kašparová.
Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Umíte ho správně připravit? A víte, proč se mu vlastně říká holandský?
Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Stačí pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a vykouzlíte super jídlo. Alespoň to tvrdí Zdeněk Pohlreich, autor nové kuchařky Super jednoduše. Kdo by si ji měl koupit? „Je pro každého, kdo nechce jen sedět doma a jíst z plastových krabiček, které mu přivezl nějaký dodavatel hotovek na motorce.
Chtěli byste k obědu vyzkoušet něco nového? Co třeba špecle s kuřecím masem… Kombinace masa se zeleninou potěší nejen chutí, ale i svojí snadnou a rychlou přípravou.
Chtěli byste k obědu vyzkoušet něco nového? Co třeba špecle s kuřecím masem… Kombinace masa se zeleninou potěší nejen chutí, ale i svojí snadnou a rychlou přípravou.
Špagety carbonara, zná je skoro každý: italská slanina, vajíčka a parmezán. Když však použijete čerstvé těstoviny, bude výsledný pokrm „úplně jiná liga“.
Ani pamětníci vzpomínající na dobu před rokem 1989 by se obvykle nechtěli přenést zpět do tehdejších mlékáren. „Vývoj spotřeby jednotlivých druhů mléčných výrobků byl za posledních 30 let dynamický,“ řekl Deníku předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Karel Hybš se narodil v roce 1943 v bytě na pražském Hlavním nádraží, kde žil až do roku 1968. Oslavil tam i svatbu. K Československým drahám nastoupil v roce 1964. Amatérsky se věnuje i divadlu a kouzlení. Pro rodinu sepsal vzpomínky, jejichž útržky týkající se života na „hlaváku“ s jeho svolením zveřejňujeme.
Mělník – V příštím roce se bude s největší pravděpodobností konečně stěhovat městská knihovna z vily Karoly do zrekonstruovaného Domu služeb na náměstí Karla IV.
Teplice nad Metují - Nadějná kuchařka Denisa Burgetová ze Střední školy hotelnictví a společného stravování Teplice nad Metují je jednou z 15 finalistů 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.
ČR - Češi si libují v náhražkách. V jídle. V módě i doplňcích. V kosmetice. A bohužel i v hudbě. V posledních letech se v programech festivalů a městských slavností rozmnožily revivaly a cover bandy. Po stopách rostoucí obliby tohoto druhu hudební zábavy se vydal režisér Šimon Šafránek ve svém dokumentu Země revivalů. Televizní premiéru má 13. listopadu na ČT art.
Bologna – Globální produkce falešných sýrů parmazán a grana padano loni poprvé překonala produkci originálních produktů vyrobených v Itálii. Svaz italských farmářů Coldiretti oznámil, že produkce imitací originálního parmazánu, italsky nazývaného parmigiano reggiano, a sýru grana padano loni přesáhla 300 milionů kilogramů, zatímco originálních „made in Italy" činila pouze 295 milionů kilogramů.
Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky.
Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.