Kreativ

ŠTÍTEK: Anna Politkovská

Alexej Navalnyj před moskevským soudem.

Navalnyj byl další. Putinovi kritici umírají už dlouhé roky, násilně i záhadně

Světem v pátek otřásla zpráva o náhlém úmrtí lídra ruské opozice Alexeje Navalného. Podle vězeňské služby zemřel poté, co zkolaboval během procházky. Vězněn byl kvůli své politické činnosti. Není prvním kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož život náhle vyhasl. Jiní jsou nuceni žít v zahraničí. Deník přináší přehled osudů některých výrazných oponentů stávajícího šéfa Kremlu.

Krátce po vraždě Anny Politkovské se u místa zločinu začali scházet lidé, kteří tam vytvořili první improvizovaný památník

Zabili ji Putinovi k narozeninám. Vražda Anny Politkovské naznačila pád Ruska

Dne 7. října 2006 byla ve výtahu bytového domu v centru Moskvy zastřelena osmačtyřicetiletá ruská novinářka a spisovatelka Anna Politkovská. Vedle razantního postoje k tehdejšímu čečenskému konfliktu byla známá svou kritikou Vladimira Putina. Její smrt a nedbalé vyšetřování její vraždy jasně ukázaly nedemokratickou povahu putinovského režimu. Toto varování si však nezískalo dostatečnou pozornost.

Den nezávislosti Ukrajiny a socha před ruskou ambasádou v Praze.

Foto, video: Před ruskou ambasádou v Praze se objevilo gesto vítězství

V Den nezávislosti Ukrajiny se před velvyslanectvím Ruska v Praze objevila socha připomínající aktuální válečnou agresi. Ze země se na Náměstí Borise Němcova v Praze 6 před očima diplomatů a zaměstnanců ruské ambasády vzpíná ruka s prsty do symbolického V a s nehty s ukrajinskou žlutomodrou vlajkou.

Protest před ruským velvyslanectvím v Praze 24. února 2022.

Praha 6 proti agresi: Před ruskou ambasádou chce ulici Ukrajinských hrdinů!

Radnice Prahy 6 požádala hlavní město, aby se část Korunovační ulice podél ruského velvyslanectví přejmenovala na Ukrajinských hrdinů. Na sociálních sítích to oznámil starosta šesté městské části Ondřej Kolář. Pokud se změna povede, vypadala by oficiální adresa diplomatického zastoupení takto: Velvyslanectví Ruské federace v České republice, Ukrajinských hrdinů 36, 16000 Praha 6.

Protest před ruským velvyslanectvím v Praze 24. února 2022.

Ukrajinských hrdinů: Ulice ruského velvyslanectví by mohla dostat nové jméno

Radnice Prahy 6 požádala hlavní město, aby se část Korunovační ulice podél ruského velvyslanectví přejmenovala na Ukrajinských hrdinů. Na sociálních sítích to oznámil starosta šesté městské části Ondřej Kolář. Pokud se změna povede, vypadala by oficiální adresa diplomatického zastoupení takto: Velvyslanectví Ruské federace v České republice, Ukrajinských hrdinů 36, 16000 Praha 6.

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vychází z vězení

Kdo se pokusil zabít Navalného? Seznam podezřelých je prý dlouhý

Seznam podezřelých, kteří by přáli Alexeji Navalnému to nejhorší, je dlouhý. Vůdce ruské opozice a bojovník proti korupci si udělal v ruské elitě hodně nepřátel. Je také nejsilnějším protivníkem prezidenta Vladimira Putina a byl právě uprostřed příprav, aby v zářijových volbách nadělal prezidentově straně v regionech potíže s udržením se u moci. Krátce poté, co Navalnyj při letu z Tomsku upadl do bezvědomí, vypukl hon na viníka, napsal bruselský server Politico.

Náměstí Pod kaštany nese jméno Borise Němcova.

Nonsens. Absurdní. Divné a divošské. Rusko se zlobí kvůli přejmenování náměstí

Za naprosto absurdní a logicky nevysvětlitelné označila v pátek mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová rozhodnutí pražských úřadů přejmenovat náměstí v české metropoli po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Právě na výročí vraždy, 27. února, pražský primátor Zdeněk Hřib spolu s Němcovovou dcerou odhalil tabulku se jménem zavražděného politika na náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze 6.

Ruská ambasáda v Praze.

Náměstí před ruskou ambasádou možná ponese jméno Borise Němcova

/FOTOGALERIE/ Pražské náměstí Pod kaštany, kde sídlí ruské velvyslanectví, zřejmě nově ponese jméno zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil v pátek na twitteru uvedl, že TOP 09 přejmenování podpoří, a primátor Zdeněk Hřib (Piráti) serveru Aktuálně.cz řekl, že změna má v koalici dostatečnou podporu a rada města by o ní mohla hlasovat ještě do konce měsíce.

Další protesty proti chování prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše. V Brně se 17. května sešli lidé na náměstí Svobody na demonstraci Proč? Proto!

Demonstrace podruhé: Zemana v Brně peskovali za vtip o likvidaci novinářů

Brno /VIDEO/ – Babiš, demokracie se zbavíš. Jsme tady zadarmo! Podobná hesla se objevila na transparentech, s nimiž lidé ve středu přišli na brněnské náměstí Svobody. Znovu se tam sešli demonstranti, aby vyjádřili nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše. Akce trvala necelou hodinu. „Počet účastníků jsme odhadli na tisíc," sdělila mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková.

Z představení divadla Líšeň.

Divadlo Líšeň: Robinson loutkově

Jičín - Když má Divadlo Líšeň zkoušku těsně před představením, sedne si paní režisérka a často i autorka textu, do první divácké řady.

Divadlo Líšeň: Putin lyžuje.

Divadlo v lodžii: Putin lyžuje, zatím co…

Jičín Sedličky – Na dvoře lodžie je stan. Obyčejný starý vojenský stan z hrubé plachty. Nad ním je napsáno Putin lyžuje. Je čtvrtek 21. srpna, osm hodin večer. Všimli jste si toho data?

Ruský soud dnes poslal na doživotí do vězení Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova, dva hlavní pachatele vraždy novinářky Anny Politkovské.

Doživotí za vraždu Politkovské. Kdo ji objednal, je záhada

Moskva - Smrtí jí vyhrožovali několikrát, ale to ji nedonutilo přestat kritizovat poměry v Rusku a Čečensku. Nakonec ale Annu Politkovskou smrt dostihla. Je to téměř osm let, co slavná ruská novinářka a kritička prezidenta Vladimira Putina zemřela poté, co na ni útočník ve výtahu moskevského domu, kde bydlela, šestkrát vystřelil z pistole.

Děti Anny Politkovské Ilya (vlevo) a Vera (vpravo) s jejich právní zástupkyní Annou Stavitskayovou.

Ruský prokurátor žádá pro vraha novinářky Politkovské doživotí

Moskva - Ruský prokurátor dnes v procesu týkajícím se vraždy opoziční novinářky Anny Politkovské navrhl pro pachatele tvrdé tresty. Pro přímého vraha a pro jednoho z organizátorů žádá doživotí a pro další tři účastníky dlouholetá vězení. Informovala o tom agentura RAPSI, která se specializuje na soudní případy.

Anna Politkovská

Ruská porota rozhodla o vině v kauze novinářky Politkovské

Moskva - Ruská porota dnes rozhodla o vině v kauze zavražděné novinářky Anny Politkovské. Vrahem novinářky, která se proslavila kritickými reportážemi z Čečenska, je podle porotců Rustam Machmudov, který usmrtil opoziční žurnalistku šesti ranami z pistole. Za organizátory vraždy byli označeni obchodník Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Inspirátor činu zůstal neobjasněn.

Anna Politkovská

V Moskvě postřelili Čečence, kterého soudí za vraždu Politkovské

Moskva - V centru Moskvy byl ve středu večer postřelen Džabrail Machmudov, což je jeden z čečenských bratrů obžalovaných z vraždy známé ruské novinářky Anny Politkovské. Podle agentury RIA Novosti to dnes oznámil jeho právník. Proces s údajnými vrahy ruské komentátorky začal letos v červenci. Všech pět obžalovaných tehdy uvedlo, že se cítí být nevinní. Tři z nich jsou ve vězení, dva na svobodě se zákazem vycestovat ze země.

Anna Politkovská

V Moskvě začal soud s údajnými vrahy komentátorky Politkovské

Moskva – V sále moskevského městského soudu dnes začalo hlavní líčení s údajnými vrahy známé ruské novinářky Anny Politkovské, kterou v říjnu 2006 v Moskvě zastřelil nájemný vrah. Ostře sledovaný proces řídí soudce Pavel Melechin, poškozená strana, kterou reprezentují děti mrtvé novinářky, jednání na protest proti údajnému porušování svých práv bojkotuje.

V Moskvě začíná druhý proces v kauze vraždy novinářky Politkovské

Moskva - U moskevského městského soudu dnes za zavřenými dveřmi začal druhý proces s pěticí obžalovaných z vraždy opoziční novinářky Anny Politkovské v říjnu 2006. V předchozím procesu se nepodařilo obviněné usvědčit. Objednavatele zločinu se ani po sedmi letech policii vypátrat nepodařilo. I v novém procesu má o vině a nevině obžalovaných rozhodovat porota.

Dmitrij Pavljučenko

Za podíl na vraždě Politkovské dostal expolicista 11 let vězení

Moskva – K jedenácti letům vězení dnes moskevský městský soud odsoudil bývalého policistu Dmitrije Pavljučenkova, který byl shledán vinným z podílu na vraždě známé ruské novinářky Anny Politkovské. Pozůstalým má odsouzený jako náhradu morální újmy uhradit tři miliony rublů (asi 1,9 milionu korun). Jeho obhájci chtějí dosáhnout zrušení trestu s ohledem na Pavljučenkovo chatrné zdraví.

Anna Politkovska

Žaloba žádá 12 let pro expolicistu za vraždu novinářky Politkovské

Moskva - Dvanáct let vězení žádá ruská žalobkyně pro bývalého policistu Dmitrije Pavljučenkova, obžalovaného ze spoluúčasti na vraždě známé ruské novinářky Anny Politkovské. Prokurátorka Gulčechra Ibragimovová dnes před moskevským městským soudem prohlásila, že navrhovanou výši trestu ovlivnila aktivní spolupráce obžalovaného s vyšetřovateli, jeho doznání i projevená lítost.

Šedesátiny ruského prezidenta Vladimira Putina si tak či onak připomněla snad celá země.

Rusko i bez Putinovy účasti slavilo prezidentovy šedesátiny

Moskva – Šedesátiny ruského prezidenta Vladimira Putina si dnes tak či onak připomněla snad celá země, jakkoli sám oslavenec se vyhnul veřejným akcím a narozeniny strávil v úzkém rodinném kruhu v rodném Petrohradu. Na rozdíl od dob předchozího kulatého jubilea Putin už v očích svých krajanů neztělesňuje nesporného vůdce národa. Trojnásobný šéf státu však stále v Rusku bezkonkurenčně vede žebříčky popularity.

Pamětní deska zavražděné ruské novinářky Anny Politkovské (1958—2006).

Karlovy Vary mají park Anny Politkovské

Karlovarský kraj – V Karlových Varech ve čtvrtek 4. října odhalili pamětní desku Anně Politkovské a pojmenovali po ní park, v němž se deska nachází.

Ilustrační foto.

Kam o víkendu: idea Jednoho světa opět hýbe Mikulovem

Mikulov /TIP NA VÍKEND/ – Putovní filmovou přehlídku s názvem Jeden svět, která již počtrnácté cestuje po České republice, aktuálně hostí také mikulovský Kinoklub. Od pondělí žijí provokativními dokumenty vybrané školy z regionu, o víkendu se však dostane také na projekce pro veřejnost. Nebude chybět ani doprovodný program.

Ilustrační foto

Dokument o zavražděné novinářce

Nový Jičín– Další z dokumentů ze série projektu Jeden svět, který otevřeně mluví o potlačování lidských práv ve světě, promítne novojičínská čajovna Archa. Tentokrát půjde o snímek Anna v přední linii, který popisuje příběh zavražděné ruské novinářky.

Ilustrační foto.

Promítej i ty! řekli si ve Veletinách

Veletiny – Filmy zaměřené na problematiku lidských práv pravidelně promítají v knihovně ve Veletinách. Tamní bibliotéka je totiž zapojena do projektu humanitární organizace Člověk v tísni nazvaného Promítej i ty!

Festival amatérského divadla Trdloviny.

Manželský pár diváky bavil, z Putina mrazilo

Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - První den vyškovského festivalu amatérského divadla bylo rozhodně na co koukat. Komediální výjevy z manželství vystřídalo tragikomické dílo o poměrech v Rusku.

Ilustrační foto

Jeden svět v Mikulově lidi pobaví i ponaučí

Břeclavsko /TIP NA VÍKEND/ - Pracovní týden končí, a tak se opět nabízí čas na oblíbený víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a rád by naplnil svůj program kulturním vyžitím, tomu je určena tato rubrika.