Kreativ

ŠTÍTEK: Pivovar U Fleků

Fotbalový stadion Hajduku Split

Kořeny chorvatského fotbalu sahají k pražskému derby a hospůdce U Fleků

Nedávné měření sil mezi pražskými „S“ nenechalo klidnými ani některé fanoušky z Chorvatska. Málokdo totiž ví, že v roce 1911 právě návštěva utkání mezi Slávií a Spartou vedla čtyři chorvatské studenty k tomu, aby v pražské restauraci U Fleků dali hlavy dohromady a dali vzniknout klubu Hajduk Split.

Pivo. Ilustrační snímek

Sládci rozhodli o nejlepším ležáku z minipivovarů. Je jím pražský Trilobit

Kdo měl u nás loni nejlepší pivo? Podle takřka stovky degustátorů, kteří ochutnávali o víkendu piva při patnáctém ročníku Jarní ceny českých sládků, se v nejprestižnější kategorii českých ležáků stal laureátem tohoto ocenění pražský pivovar Trilobit. Degustátoři měli dost práce, do 15 kategorií se přihlásilo 149 pivovarů se 709 vzorky piv.

Pivovar U Fleků v centru Prahy má dlouhou historii.

Pivovar U Fleků – podnik starý (skoro) jako Amerika

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Jen pár podniků v Praze se může pyšnit půltisíciletím kontinuálního provozu. Pivovar U Fleků do této skupiny patří. Takže zatímco Kolumbus objevoval Ameriku, zde už se vesele vařilo pivo!

Václav Koubek ve Vesnickém hudebním klubu v Chotěmicích.

Václav Koubek: Prostě jsem hrozně rád buran

Chotěmice - Vesnický hudební klub vytvořil Václav Koubek již před třinácti lety. Celé léto nabízí koncerty a originální akce, kurzy hraní na harmoniku bez not či rybaření.

Turisté v Praze. Ilustrační foto.

Největší lákadlo pro turisty? Žádní teroristé, uprchlíci a také hostinec U Fleků

Praha - Letošní turistická sezóna byla jiná než 
v uplynulých letech. Krajská města zaznamenala neobvykle silný příliv návštěvníků z ciziny 
a Pražané nepotkávali na Královské cestě turisty, které v létě běžně vídají. Ubyli britští adolescenti zmožení alkoholem i Japonci s fotoaparáty. Zmizeli Rusové. Zato si cestu městem proráželi američtí senioři a rodiny ze severských států, Francie či Německa.

Pivovar. Ilustrační foto.

Sládek od Fleků: Vařit pivo je rodinná tradice, pivovar znám odmala

Praha - Na stránkách Pražského deníku budeme v novém seriálu představovat pivovary a pivovarníky. Začneme nejstarším pražským pivovarem U Fleků. Jeho sládek Michael Adamík se kolem vaření piva ochomýtal už jako dítě, patří totiž do rodiny, která podnik vlastní.

Željko Filipovič - trenér FC Mělník.

Už se tu necítím jako cizinec

Mělník – Fotbalový trenér FC Mělník Željko Filipovič žije v Čechách sice už přes dvacet let, ale narodil se v bývalé Jugoslávii. Do Čech přijel už v devadesátých letech, kdy ho i s manželkou a malou dcerkou z vlasti vyhnaly válečné konflikty. Za manželku si vzal Srbku, přičemž sám je Chorvat, což bylo v té době dost nebezpečné.

Festival minipivovarů na Pražském hradě 2015

Rekordní ročník festivalu: Pražský hrad je plný milovníků piva

Praha - Festival minipivovarů na Pražském hradě hlásil v pátek vyprodáno. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se letos jedná o rekordní ročník. „Je zde sedmdesát jedna pivovarů, téměř 140 piv v nejvíce druzích a také nejvíce návštěvníků. V pátek bylo zcela vyprodáno, na sobotu máme schováno 600 lístků," hodnotil festival Jan Šuráň.

Ilustrační foto.

Festival na Pražském hradě představí pivo jako ušlechtilý nápoj

Praha - Pažský hrad se v pátek a v sobotu otevře milovníkům piva. Bude se tam totiž konat IV. ročník degustační akce roku - Festival minipivovarů na Pražském hradě s podtitulem Pivo na Hrad. Na akci, kde je pivo vnímáno jako ušlechtilý nápoj, se představí 70 pivovarů, k degustaci bude připraveno 139 druhů piva 25 různých stylů z celé republiky a celkově se vyčepuje přes 7000 litrů piva.

Na okresní chovatelské výstavě v Českých Budějovicích se sešli 
ze zlivských chovatelů (zleva) Karel Rousek, Jiří Novák, Václav Svatek, Jiří Klimeš, Václav Čejka a Jiří Čipera.

Mezi chovatele byli přijati v hostinci U Fleků

Zliv – Registrátor nebo tetovatel, to jsou funkce, které by se mimo chovatelské organizace těžko hledaly. Exotické názvy lze ale celkem jednoduše vysvětlit. V Základní organizaci Zliv Českého svazu chovatelů je registrátorem Jiří Klimeš 
a tetovatelem Jiří Novák.

Adam Brož (vlevo) a Jiří Boček (uprostřed) přebírají 
v Praze ocenění.

Budvarský B:ORIGINAL získal prestižní ocenění

Praha – Pivo z jihočeského pivovaru Budějovický Budvar získalo začátkem prosince další významné ocenění. Výroční cenu 2014 za dlouhodobě vysokou kvalitu piva obdržel od odborného časopisu Pivo, Bier & Ale světlý ležák Budweiser Budvar B:ORIGINAL.

Ilustrační foto.

Pivní speciály lákají na příchuť chilli nebo vanilkových rohlíčků

Brno – Milovníci piva a především neobvyklých speciálů se na poslední měsíc v roce těší víc než většina lidí. K vítání adventu mají o důvod navrch. Brněnské pivovary totiž svoji nabídku rozšíří o nové druhy oblíbeného alkoholického nápoje, které jejich sládci uvařili pouze pro vánoční období.

Příměstský tábor 'Letní výtvarná dílna v muzeu', který pořádá chebské muzeum, vsází hlavně na prožitkovou pedagogiku.

Chebské děti zkrotily koně

Cheb - Příměstský tábor 'Letní výtvarná dílna v muzeu', který pořádá chebské muzeum, vsází hlavně na prožitkovou pedagogiku. 

Park Parukářka

Z Parukářky bude pivní park

Žižkov - Právě v pátek na Medarda a i po následující sobotu se žižkovský park Parukářka změní na království pivařů. Na tři desítky malých českých pivovarů a minipivovarů na něm představí přes 65 svých pivních speciálů a navíc ještě i vlastní limonády či minerálky. Na prvním ročníku Žižkovského pivobraní tak budou mít Pražané možnost ochutnat produkci pivovarů, jež ji běžně v Praze neprodávají.

Park Parukářka

Z Parukářky bude pivní park

Žižkov - Právě v pátek na Medarda a i po následující sobotu se žižkovský park Parukářka změní na království pivařů. Na tři desítky malých českých pivovarů a minipivovarů na něm představí přes 65 svých pivních speciálů a navíc ještě i vlastní limonády či minerálky. Na prvním ročníku Žižkovského pivobraní tak budou mít Pražané možnost ochutnat produkci pivovarů, jež ji běžně v Praze neprodávají.

Ilustrační foto

Nejlepší dvanáctkou je Rytíř ze Svijan

Svijany /FOTOGALERIE/ - Světlé dvanáctistupňové pivo z Pivovaru Svijany bodovalo v anketě pořádané Sdružením přátel piva. Soutěž běží od roku 1990. Je nejstarší a dnes již jedinou spotřebitelskou soutěží piv v České republice.

Pivovar Bernard

Pivovarem roku se stal humpolecký Bernard

Jihlava - Pivovarem roku 2011 se v anketě Sdružení přátel piva stal humpolecký Rodinný pivovar Bernard. Sládkem roku je Ivan Chramosil z pivovaru U Fleků. Pivovar Bernard uspěl i v kategorii nealkoholických piv. Ceny dnes Sdružení přátel piva vyhlásilo v jihlavském pivovaru.

Martin Matuška si přijel pro ručně načesaný chmel do Přílep

Pivo z čerstvého chmele má výraznější a zajímavější aroma

Přílepy – Z chmele, který letos ručně načesali česáči na statku u Kutílků při „Nostalgických chmelích“, už uvařili pivo v pivovaru v Broumech. Dalo by se říci, že tím vznikla další regionální potravina. Jak chmel ovlivňuje kvalitu piva a další zajímavosti kolem jeho vaření prozradil Martin Matuška.

Slávistickou výpravu čekalo sice trochu podmračené, ale za to ohromně vřelé přivítání.

EXKLUZIVNĚ: Hajduk Split slavil 100. výročí se Slavií

Split, Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Fotbalisté Slavie se zúčastnili velkolepých oslav ke stému výročí založení slavného chorvatského klubu Hajduk Split. Exhibiční zápas vyhráli díky trefám Kisela a Milutinoviče 2:0.

Pohled přes Nýrskou přehradu (524 m) na Prenet (1071 m), Můstek (1234 m), Pancíř (1214 m), Špičák (1202 m) a Jezerní horu (1343 m) .

Prázdninové loudání na kole nejen po Chodsku a okolí

Tip č. 7 – Královským hvozdem na Chodsko Cca 65 -75 km, převýšení 1450 m, nejvyšší bod 1080 m n.m. (býv. vyhlídka U Vodopádu), obtížnost č. 2 (náročná). Trasa: Úborsko, ČD zastávka – Bystřice nad Úhlavou – Nýrsko – Stará Lhota – Nýrská přehrada – Gubrův Dvorec – Hamerský Dvůr – Hamry – Špičácké sedlo – Černé jezero – vodopád Bílá strž – Stateček pod Ostrým – pod Lovečnou – Lomničky – Zadní Chalupy – Chodská Úhlava – Svatá Kateřina, celnice – U Fleků – Sruby – býv. Švarcava – Všeruby, celnice – Myslív – U Štítovek – Mlýneček – Starý Klíčov – Mrákov – Domažlice.

Třebíčské slavnosti piva 2008

Restaurace U Fleků dorazí na Pivnosti

Třebíč - Už po několikáté v řadě si na letošních Pivních slavnostech budou moci návštěvníci vychutnat naprostý pivní unikát – Flekovskou třináctku. Tento druh piva je k dostání pouze v Pivovaru a Restauraci U Fleků a jednou za rok právě na Třebíčských pivních slavnostech.