Kreativ

ŠTÍTEK: Proměna

Pozdně barokní dům čp. 133 zvaný též jako Česká chalupa byl postaven v druhé polovině 18. století.

Pohlednice z minulosti: Proměny ulic Kamenná a Masná

Ulice Kamenná, dříve také Hrnčířská či Libertinova, je nejstarší vedlejší ulicí vedoucí z Husova náměstí. Byla nejkratší spojnicí s Vysokou bránou. Na rozdíl od souběžné Masné ulice, která vznikla kolem poloviny 18. století, existovala v Rakovníku již od středověku. Kamenná se nazývala podle kamen, zatímco Masná podle masných krámů. Na západ od ulic se rozprostíralo židovské ghetto.

Lípa

K proměně ruiny v moderní dům pomůže Lípě zvláštní dotace

Lípa – Multifunkční dům chtějí stavět v obci Lípa na Havlíčkobrodsku. Využijí k tomu ruinu vedle areálu zemědělské společnosti Lípa. Stavba se neobejde bez dotací. Obec je nyní může získat i ze speciálního státního fondu určeného na likvidace takzvaných brownfieldů.

Chata Mládí za Zadově.

Proměny zadovské chaty Mládí

Zadov/České Budějovice – Co mají společného Mladá Garda, chata Mládí a SKI Apartmány Zadov? Mnohé. Jsou to tři různé názvy, které vystřídalo jedno ubytovací zařízení, o němž se v posledních dnech živě debatuje. Jak jsme již informovali ve včerejším vydání Deníku, krajská rada připravuje rekonstrukci rekreačního objektu za necelých osmdesát milionů. Zvažovanou investici ale kritizuje opozice včetně Martina Kuby (ODS). Ten se domnívá, že takovou rekonstrukci by měl namísto samosprávy dotovat investor a komerční provozovatel chaty.

Restaurace a hotel Družba (dříve Schneider).

Pohlednice z minulosti: Proměny Nádražní ulice

Rakovnická Nádražní ulice, přesněji řečeno její severní část vedoucí od Husova náměstí ke křižovatce u Tylova divadla, vznikla podobně jako souběžná Poštovní ulice až v druhé polovině 19. století. Je velmi pravděpodobné, že zde předtím již existovala menší ulička zvaná Blatenská, která zřejmě ústila do hradební zdi drobnou brankou, avšak ve starších plánech města je vyobrazen pouze její náznak.

Vejprnický potok.

Údolí Vejprnického potoka čeká proměna

Plzeň – Plzeňští radní schválili územní studii revitalizace údolí Vejprnického potoka, které dnes tvoří rekreační oblast především pro obyvatele z blízkého sídliště Skvrňany a přilehlé části Slovanského údolí.  

Třešťský fotograf David Tesař dokumentuje život v českých vesnicích v rumunském Banátu

Banát nelze popsat slovy, ten se musí zažít, říká fotograf Tesař

Třešť, Praha /FOTOGALERIE/ – České vesnice v rumunském Banátu poprvé navštívil před nějakými šesti lety. To ještě netušil, že se tam začne pravidelně vracet, prostřednictvím svých fotografií dokumentovat proměny místního společenství i krajiny a pomáhat tamním lidem, teď už svým kamarádům.

Jihlavské dopravní hřiště se dočká výrazné rekonstrukce, vyjde na více než dvacet milionů.

Dopravní hřiště čeká proměna

Jihlava /FOTO/ – Jihlavské dopravní hřiště projde výraznou modernizací. Nejvíce se změní budova pro teoretickou výuku, která bude zbourána a vystavěna nově.

Park v budějovické Dukelské ulici. Radnice chce uspořádat v roce 2019 soutěž a najít možnou novou podobu lokality.

Park v Dukelské chtějí otevřít k řece

České Budějovice - V pondělí 10. června odpoledne se chystá v parku v budějovické Dukelské ulici první krok k velkým změnám. Radnice chce vložit do proměny lokality podle náměstka primátora Ivo Moravce dvacet milionů korun. Projekt se má připravovat i s veřejností. První debata bude v pondělí od 17.30 hodin přímo v parku.

Návrh úprav Žižkova náměstí v Olomouci od ateliéru Zahrada Olomouc

Žižkovo náměstí v Olomouci změní podobu. Tady jsou VIZUALIZACE

ANKETA / Výraznou proměnou v příštích letech projde Žižkovo náměstí i nedaleká Kosinova ulice v Olomouci. Město už má k dispozici odborné studie, které se zabývají úpravami zeleně, chodníků, mobiliáře, parkování a kontejnerů na separovaný odpad.

V sobotu 25. května se na území zaniklé obce Jabloneček (původně Jablonec u Mimoně) v bývalém vojenském prostoru Ralsko konal již čtvrtý ročník landartového festivalu Proměny.

FOTO: Proměny Ralska počtvrté. Festival přilákal stovky lidí

Ralsko - Na území zaniklé obce Jabloneček v bývalém vojenském prostoru Ralsko se v sobotu konal již čtvrtý ročník landartového festivalu Proměny, Festival pořádá Geopark Ralsko od roku 2016, kdy byla tato obecně prospěšná společnost zařazena mezi národní geoparky České republiky.

Vizualizace - Budoucí podoba Náměstí Osvobození v Zábřehu podle dopracovaného vítězného architektonického návrhu

Proměna dolního náměstí? Lidé řešili hlavně dopravu

Zejména doprava byla tématem diskuse při veřejném projednání rekonstrukce náměstí Osvobození, které se uskutečnilo v pondělí 27. května v Zábřehu. Investice, kterou připravuje město Zábřeh, by z dnešního silničního průtahu vytvořila místo, kde budou mít hlavní slovo chodci.

Vlevo v pozadí je Parlament, vpravo Živnodům. Snímek je pochází ze čtyřicátých let 20. století.

Pohlednice z minulosti: Proměny Prokopovy ulice

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Jedno ze třech starých předměstí Rakovníka - Plzeňské, nacházející se již od středověku jihozápadně od historického jádra města, spojovala s místem zvaném u Ovčína již od pradávna cesta, která později dostala název Prokopova ulice.

Festival Proměny na Jablonečku.

V Ralsku tvoří umělci z Islandu a Norska. Vrcholem bude festival Proměny

Ralsko – Už jen dvě budovy, zcela symbolicky česká a německá škola, připomínají v Jablonečku, že tu kdysi byla vesnička. Zaniklá obec v bývalém vojenském prostoru Ralsko nyní na několik dní opět ožívá díky mezinárodnímu landartovému festivalu Proměny, který čtvrtým rokem pořádá Geopark Ralsko. Letos se nově akce zúčastní i umělci z Norska a z Islandu.

Muzeum a zahrady právě soutěží

Muzeum a zahrady právě soutěží

Rekonstruované Muzeum barokních soch spolu s Klášterními zahradami soutěží o nejlepší proměnu v přehlídce Má vlast cestami proměn – Příběhy domova.

Dětské hřiště v Dolní ulici v Kutné Hoře.

Dětská hřiště v Kutné Hoře prošla proměnou za 400 tisíc korun

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - V posledních dnech mohli obyvatelé Dolní ulice v Kutné Hoře zaznamenat vznik nového dětského hřiště. To tam vyrostlo díky jejich žádosti. V místě je tak v současné době instalována herní sestava připomínající pirátský koráb a pružinové houpadlo, které jsou sice ještě obehnány páskou zakazující vstup, to by se ale mělo brzy změnit. Dolní ulice ale není jediným místem, kde se mohou rodiče a jejich děti využívat nové dětské hřiště.