Kreativ

ŠTÍTEK: pudink

Pečení bez kvasnic se díky kypřícímu prášku stalo samozřejmostí.

Peče celá země, chutně díky prášku do pečiva. Kdo tento kypřící zázrak vynalezl?

Není větší samozřejmost, než vzít sáček kypřícího prášku do pečiva a přisypat ho do směsi na těsto pro pečení koláčů či bábovky. Pekaři a cukráři to ale vždy neměli tak jednoduché. Tuto úžasnou ingredienci nejprve musel někdo objevit. Věděli jste se, že prášek do pečiva se zrodil v hlavě německého lékárníka. Ten se jmenoval Augustus Oekter.

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké.

Pečení s řídkým tvarohem je pěkná otrava. Zkuste pár tipů, jak náplň zahustit

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?

Jablečná přesnídávka je způsob, jak obstarat svačinku pro malé děti i pro velké mlsouny

Jak doma udělat chutnou a zdravou jablečnou přesnídávku? Jde to rychle a levně

Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Okna myjte zásadně na jaře nebo v létě. V mrazivém počasí půjde špína hůře dolů.

Stará punčocha i vanilkový pudink. Velikonoční metody mytí oken vás překvapí

Bez umytých oken by Velikonoce ve většině domácností neprošly. Skla se totiž po jarním úklidu musí blýskat. A stejně jako na barvení či vyfukování velikonočních vajíček, i na mytí oken má v podstatě každý svůj vlastní recept a trik. Jaké jsou ty nejběžnější? A které přinesou ty nejlepší výsledky? Připravili jsme si pro vás řadu srovnávacích tipů, jak nejlépe okna vycídit.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Koláč z rebarbory.

Čtenáři pečou: Rebarborový koláč s pudinkem

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Zapečená rýže s mletým masem

Rýže není jen rizoto. Vyzkoušejte paellu nebo puding s mangem a čokoládou

V regálech obchodů se setkáváte se spoustou typů a druhů rýže, většinou však máte svého favorita a po něm běžně saháte. Ale pokud máte rádi například jen dlouhozrnnou rýži, je škoda, když nevyzkoušíte, jak chutná takové krémové rizoto z rýže Arborio nebo neochutnáte lepkavou Sushi rýži, do níž je zabalený šťavnatý plátek čerstvé syrové ryby.

Ilustrační foto.

Z beznaděje zachránili alespoň bod

Svitavy – Kalendářní rok 2018 zakončili svitavští florbalisté svátečním duelem na domácí půdě. Před více než dvěma stovkami fanoušků v hale Na Střelnici vyzvali aktuálně třetí celek východní skupiny národní ligy z Kopřivnice.

Mikulovanka Jitka Plesz sbírá už od mládí různé recepty a kuchařky. Má doma i tu od Magdaleny Dobromily Rettigové.

Ve sbírce má i Rettigovou. Kuchařky si Plesz vozí také z cest

Mikulov /CO SOUSED, TO SBĚRATEL/– Proč ve středověku kuchaři rádi vařili pudingy a jaké suroviny nakupovala na trhu legendární Magdalena Dobromila Rettigová? Odpovědi na tyto otázky dobře zná Jitka Plesz z Mikulova na Břeclavsku. Její zálibě věnuje Deník Rovnost další díl seriálu Co soused, to sběratel.

Banánové oplatky

Banánové oplatky

Pokud chcete, aby vám oplatky déle vydržely, nahraďte pudinkový základ změklým máslem.