S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.
Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.
Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.
I kulinářské umění je potřeba vylepšovat tak, aby podléhalo nejnovějším trendům a především aby chutnalo. Jitka Žurovcová ze ZŠ Tyršova 913 ve Frenštátě nám zaslala krátký článek o tom, jak škola uvítala vzácnou gastro-návstěvu, která dala podnět k dalšímu vzdělávání.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Bývalý profesionální mistr světa v boxu Lukáš Konečný zvládl bravurně návrat na scénu po pěti letech. Na galavečeru XFN Night of the Champions v O2 areně, si 3:0 na body poradil se Slovákem Matúšem Babiakem.
Týn nad Vltavou - Vltavotýnsko má své nové chutě a zážitky, hlásají zástupci stejnojmenné regionální značky. Ta od včerejška pro další dva roky patří jedenácti novým výrobkům a zážitkům.
Dvě noci dopředu museli kuchaři Michal Škubník a Tomáš Hauser chystat své menu, kterým se prezentovali na gastrofestivalu Moravia Qualivo Food festival v Kroměříži. Ponocování se vyplatilo. Soutěžní pokrm kuchařů z hradišťské restaurace La Brusla si odnesl první místo
Mikulov /REPORTÁŽ/ – Šéfkuchař pražské restaurace La Veranda Radek David esteticky upravuje pokrm na talíře, dává si pozor na každou maličkost. Vše musí vypadat dokonale. „Podává se pečený hovězí pupek, pastiňákové pyré, bramborové krokety plněné pyré ze slaniny a cibule a k tomu lanýžová omáčka a chřest," poodhaluje mistr, který patří do národního týmu kuchařů, co vlastně máme před sebou na talíři.
Domažlice/ NÁŠ LETNÍ RECEPT/ – Doslova gastronomickým zážitkem bylo ochutnat kuřecí roládu plněnou čerstvým špenátem a nádivkou podávanou s dýňovým pyré a vařenou červenou řepou.
České Budějovice - Českobudějovická Hospůdka u Divadla ve středu podávala lososa s tymiánovým pyré podle receptu naší čtenářky Nely Bjalkovové (na snímku), která vyhrála v kulinářské soutěži Deníku.
České Budějovice – Návštěva francouzského kuchaře Laurenta de Berrigauda byla vrcholem Dnů francouzské kuchyně. Kuchař, jehož restaurace figuruje v michelinském průvodci a na jaře se dočká své první hvězdy, přivezl do budějovické Café Columbia i recept na bílou tresku s citronovou omáčkou, bramborovým pyré a slaným dortíkem.
Ostrava - V televizní reality show z Ostravy nazvané Hospoda U Druhé šance, kterou vysílá dnes ČT 1 od 21.30 hodin, kde nejde o nic menšího než o zaměstnání v obnovené ostravské restauraci, pokračuje už jenom osm soutěžících. V další epizodě se s nimi vydáme na zápas fotbalového klubu Baník, kde uvaří oběd pro ostravský tým s Milanem Barošem v čele.
Recept nám zaslal Ladislav Pertl z Hradiště. Celý název: Vepřová krkovička s lněným semínkem doplněna smaženým žloutkem a fazolky se slaninou, podávané s bramborem ze smetanou a tymiánem, rozinkové pyré.
Ostrava - Grilované selecí kotletky, lobster bisque z kanadského humra či pomalu dušená hovězí veverka. Taková a další zajímavá jídla budou moci Ostravané ochutnat v rámci dalšího ročníku Grand restaurant festivalu.
Ostrava /PŘEHLED MENU/ - Grilované selecí kotletky, lobster bisque z kanadského humra či pomalu dušená hovězí veverka. Taková a další zajímavá jídla budou moci Ostravané ochutnat v rámci dalšího ročníku Grand restaurant festivalu.
Milotice – Na Velikonoční neděli se na milotický zámek sjížděli vybraní hosté z celého okolí a na jídlo se podávalo vždy pyré. Tentokrát se toho mohli dokonce účastnit i návštěvníci. Speciální prohlídky zakončovalo sledování vybrané společnosti ve freskovém sále.