ŠTÍTEK: recept

ilustr. foto Kreativ recept mouřenín v košili

Mouřenín v košili

V aktuálním vydání Kreativu jsme vám v tipech na výlet slíbili dát na FB recept na dezert Mouřenín v košili, který se mimochodem jmenuje podle Othella. Stejnojmennou operu napsal Verdi podle Shakespeara a po jejím premiérovém uvedení ve Vídni se tam tenhle dezertíček stal v kavárnách hitem. Mouřenín v košili - Mohr im Hemd je malá, tmavá bábovka politá horkou čokoládovou polevou a přizdobená ušlehanou sladkou smetanou. Stejně jako anglický vánoční pudink se peče ve vodní lázni. Mouřenína v košili si můžete dát nejen v rakouských kavárnách a restauracích, ale i v některých bavorských cukrárnách. Recept najdete zde…

Vařit, jíst, milovat... rozhovor se Šárkou Škachovou

V minulosti byla spolumajitelkou a šéfkuchařkou v hotelu ve Švýcarsku. Jaké bylo vést profesionální kuchyni bez předchozích zkušeností? Nebála se takové zodpovědnosti? Zkrácená verze rozhovoru s foodblogerkou Šárkou Štachovou vyšla v časopise Chuť a styl (září 2013). Přinášíme jeho plnou verzi.

Flambované banány

Rychlovka: Flambované banány

Banana Foster: Autorem receptu na flambované banány v karamelové omáčce je Paul Blangé z Brenan's Restaurant, který tuto pochoutku zhotovil již v roce 1951 pro Richarda Fostera. Pro opalování banánů se používá banánový likér nebo vaječný koňak. Podávají se na vanilkové zmrzlině a s polevou z hnědého cukru, skořice a másla. Cherry Jubilé: Jedinečné flambované černé třešně se stejně jako Banana Foster podávají na vanilkové zmrzlině a měly by být horké, ne-li ještě hořící.

Časopis, na který dostanete chuť

Časopis, na který dostanete chuť

Od středy 7. 11. si můžete na stáncích koupit fungl nový časopis o jídle pod názvem Chuť a styl. Navazuje na úspěšný časopis Kuchyně.cz, ale kromě kvalitních receptů z dostupných surovin v něm najdete ještě spoustu dalších, nových témat. Ptáte se, jaká například? Třeba nový trend v oblasti stravování – tzv. pasení a kulinární koučink a objevování zapomenutých surovin v nových moderních receptech a cestování za jídlem po celém světě a nápady na zařízení i dekorace do kuchyní a vaření lektvarů pro krásu a výlety do gastronomické historie a…

Vánoce s Překvapením

Vánoce s Překvapením

Už jste si koupili úúúžasný časopis Vánoce s Překvapením? Pokud rádi luštíte křížovky, toužíte vyhrát skvělé ceny a chcete si upéct úúúžasné cukroví, určitě vás nezklame!

Budeme se trochu bát a taky mlsat

Budeme se trochu bát a taky mlsat

Budeme slavit Halloween, tak nějak málo strašidelně a přece dost klasicky. Kostlivci k němu prostě nemohou chybět. Ale zase nic moc děsivého, tak akorát…

Budoucnost

Indiánský horoskop

Indiáni chovali nesmírnou úctu a obdiv ke zvířatům. Základem jejich horoskopu jsou proto totemy v podobě dvanácti zvířat. Každý z totemů je něčím výjimečný, každý představuje určité vlastnosti. Postavení v horoskopu přikládali velkou sílu, a dokonce mohlo o člověku rozhodnout, kde bude jeho místo, zda může například stát v čele kmene.

Melounový týden s Láďou

Holky v akci: Melounový týden s Láďou 5

Chystám se na zítřek, a tak se hodí nějaké povzbuzení. O tenhle recept jsem někde zavadil, není z mé hlavy, tak jsem ho jenom rekonstruoval. Potřebujete k tomu samozřejmě meloun, limetku, třtinový cukr, mátu a bílý rum. Takže pozor! Alkohol.

Melounová pošta

Melounová pošta

Sotva odstartoval Melounový týden na facebookové stránce klubu Praktické ženy HOLKY V AKCI, přišla milá pošta od Moniky z Berouna: "Dnes jsem na facebooku objevila Váš příspěvek o "melounovém týdnu". Nedalo mi, si něco melounového hned nevyrobit. (Korálkové náušnice a notes na recepty s filcem a korálky). Posílám výsledek." Tak se tedy podívejte…

Gazpacho studená polévka z Andalusie

Pokud byste pátrali po receptu na pravé gazpacho, došli byste do labyrintu surovin, ze kterých lze tuto specialitu připravit. Stejně jako u zelňačky nejde jednoznačně určit, „co tam zaručeně patří", vybrali jsme tedy jednu z variant „pravého" gazpacha, které je vyzkoušené a v horkých letních dnech osvěží a nasytí. A hlavně chutná!

Salát z červených fazolí

Salát z červených fazolí jsme přidali ke grilované vepřové panence. Recept najdete v letním dvojčísle Praktické ženy 2012.

Zkoušeli jsme recepty

Dobře víte, že rádi ověřujeme, co redakce doporučuje na stránkách Praktické ženy. Zaujala nás nová kuchařka Deník Dity P. Je objemná a slibuje nejenom zajímavé počtení, ale hlavně kulinářské zážitky. Kuchařku jsme doporučili v Praktické ženě a víme proč. Zuzana si předem vyzkoušela jak se podle Dity vaří a jak to chutná…

GRILUJEME (A VY?)

V naší anketě můžete rychle zjistit, jak jsme na tom u nás s příznivci grilování. Když počasí dovolí, a to nám v pondělí 4. června nedovolilo, zase se pustíme do ověřování receptů, tentokrát v reálu a celá redakce dohromady. Napište nám své zkušenosti, fígle, a taky co máte jako svého největšího favorita.

ZKUSTE testovat s námi

Tuhle značku znáte z našich stránek Praktické ženy. Každý měsíc losujeme v redakci, kdo vařit nebude a ostatní ověřují recepty, které vám předkládáme. Máte chuť si testování také zkusit? Pak čtěte dál. Díky čtenářkám, které se už do této odvážné akce přihlásily. Ono není jednoduché nést svou kůži na trh… Jo, je fajn, že máte odvahu.

Ověřeno redakcí - šéfredaktor taky vaří

Ověřeno redakcí - šéfredaktor taky vaří

Co si uvaříš, to si také sněz! Vymysleli jsme si v redakci takovou hru, že recepty, které nabízíme, také vyzkoušíme. Losujeme, kdo vařit nebude, protože je nás ochutnávačů vcelku málo, a pak si losujeme znova z vyhlédnutých receptů, aby to bylo spravedlivé. Vytáhnul jsem si z redakčního klobouku kachní rolku na pomerančích. V životě by mě nenapadlo něco takového podnikat, ale co se dá dělat – jdu s kůží na trh. Je mi jasné, že vaření je kompromis a když něco není, jak má, musíte si nějak poradit. Neříkají tomu pak kuchařská fantazie?

Na Vánoce jděte chytře

Nestrašíme, jen pohled na kalendář napovídá, že pokud se nechcete nechat zaskočit, je dobré s přípravami začít už teď. Na svátky si chcete užít klidu a pohody, a to se dá těžko, pokud nakonec schvácení upadnete k prostřenému stolu. Takže je nejlepší si věci rozmyslet, naplánovat a pak se krůček po krůčku se všemi nástrahami vyrovnat.

Doma vyrobená lepená kniha A5

Jednoduchý návod, jak si udělat doma autorskou knížku – ať si píšete do „šuplíku" nebo si jenom chcete uspořádat třeba rodinné recepty.