Kreativ

ŠTÍTEK: Revmatologický ústav

Pacientka Irena s diagnostikovaným onemocněním revmatická artritida.

Vypadaly jim vlasy, bolely klouby, trápila únava. Na diagnózu čekaly dlouhá léta

/FOTOGALERIE/ Imunitní systém napadá klouby, nevratně je poškozuje a způsobuje chronické bolesti. Řeč je o revmatické artritidě – onemocnění, které může vést až k trvalé invaliditě. Svou zkušenost mají pacientky Gábina i Irena. Na správnou diagnózu přitom čekaly několik let. V neděli se zájemci můžou nechat bezplatně otestovat v pražském Karlíně. K dispozici jim budou jak samotné pacientky, tak i zkušení lékaři.

Lupénkou neboli psoriázou trpí v Česku kolem 300 tisíc pacientů

Na lupénku zabírá moderní biologická léčba. Lidé o ní ale nevědí

Více než čtyřicet let trápila Marii Lienau z jihočeské Volyně lupénka, tedy červené ohraničené skvrny pokryté šupinkami, které se nejčastěji tvoří na loktech, kolenou nebo ve vlasech. „Toto autoimunitní onemocnění jsem měla asi od sedmnácti. Zkoušela jsem kde co, ale nic nezabralo,“ svěřila se žena Deníku. 

Revmatoidní artritida se obvykle objevuje mezi 40. a 60. rokem života

Revma nezasahuje jen klouby. Ničí oči a další orgány

I dotek lehké přikrývky ji bolel jako rozžhavené železo, dospívání strávila na kapačkách v nemocnicích a po letech strávených v bolestech nakonec přišly i myšlenky na nejhorší. „Vždycky jsem to nějak zvládla, ale pak jednou, to mi bylo 24 let, mě napadlo, že tohle už opravdu nemůžu dát. Nebyla jsem schopná vstát z postele, přítel mě musel uprostřed noci otáčet, abych úplně neztuhla,“ popisuje dnes šestatřicetiletá Pavlína Mlčkovská ze Smilovic ve Středočeském kraji.

Green-Swan

Green-Swan

Maximální síla a maximální účinek v péči o kloub

Ladislav Šenolt je profesorem Univerzity Karlovy, internistou a revmatologem.

Nemocné klouby výživou nevyléčíte, upozorňuje profesor Ladislav Šenolt

Onemocnění kostí a kloubů se lidem často plete. Kloubními preparáty se lidé mylně snaží „léčit“ i choroby, na které nezabírají, na něž má podstatnější vliv pravidelné cvičení a fyzioterapie. Důležitá je aktivní role pacienta a jeho motivace, říká v rozhovoru profesor Ladislav Šenolt, vedoucí Oddělení experimentální revmatologie Revmatologického ústavu v Praze.

Není kloub jako kloub

Kostní hmotu zpět nevrátíte, varuje profesor Jan Štěpán

Úbytek kostní hmoty závisí ze tří čtvrtin na genetické dispozici, ale také na hormonálních vlivech, na fyzické aktivitě i na výživě, říká profesor Jan Štěpán z Revmatologického ústavu v Praze. Začít s údržbou zkrátka musíte dříve.

Diagnostikovali mu Bechtěrevovu nemoc. Michal Pokorný poté začal sportovat a je osobním trenérem.

Diagnostikovali mu Bechtěrevovu nemoc. Začal sportovat a je osobním trenérem

Kolín /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Když rezignujete v hlavě, tak tělo rezignuje taky. To je přece kapitulace na celé čáře, říká osobní trenér Michal Pokorný z Kolína. Řada lidí v jeho situaci by se nepřízni osudu poddala; Michal Pokorný se ale problémům postavil doopravdy čelem. Lékaři mu totiž před několika lety diagnostikovali Bechtěrevovu nemoc druhého stupně.

Ilustrační foto

Inzeráty šmejdů na „zázračné“ výrobky státu nevadí. Na podněty nereaguje

Podvodníci nabízející starým a nemocným lidem neúčinné a předražené výrobky se státních orgánů, které by jejich řádění mohly udělat přítrž, zřejmě bát nemusejí. Jednou z cest, jak mohou snadno přijít k penězům, jsou inzeráty v novinách vychvalující „zázračné“ přípravky a preparáty slibující, že je rychle zbaví bolestí.

Ilustrační snímek. Nepodepisujte smlouvy "šmejdům".

Šmejdi si našli nové taktiky. Třeba inzeráty

Šmejdi – podvodníci nabízející starým a nemocným lidem neúčinné a předražené výrobky – nezmizeli. Předváděcí akce, na které před pěti lety poukázal stejnojmenný dokument, nahradily nové strategie. Méně nápadné, avšak neméně účinné. Třeba podvodné inzeráty v tisku.

Ilustrační foto

Muži riziko osteoporózy podceňují, utrpí přitom tisíce zlomenin

Praha - Řídnutím kostí trpí 15 procent padesátiletých mužů a 39 procent starších 70 let. Osteoporózu mají častěji ženy, i proto muži riziko této metabolické kostní choroby podceňují. Stejně jako ženy jsou i muži s oslabenými kostmi ohroženi závažnými zlomeninami, ročně je tak u českých mužů evidováno 3800 zlomenin v oblasti kyčle a přes 4600 zlomenin obratle. Řekl to lékař Jan Štěpán z Revmatologického ústavu.

Ilustrační foto

Na Revmadni v Praze se lidé mohou poradit o bolesti zad

Poradit se zdarma s revmatology o bolesti zad mohou v sobotu lidé na akci zvané Revmaden. Koná se od 10 do 18 hodin v pražském obchodním centru Chodov. Lidem s problémy doporučí lékař další vyšetření na odborném pracovišti. Vyšetřit by se na Revmadnu měli dát ti, koho bolí záda déle než tři měsíce, nebylo jim ještě 40 let, budí je nad ránem bolest zad, která s pohybem během dne pomine.

Ilustrační foto

Na Revmadni v Praze se lidé mohou poradit o bolesti zad

Praha - Poradit se zdarma s revmatology o bolesti zad mohou v sobotu lidé na akci zvané Revmaden. Koná se od 10 do 18 hodin v pražském obchodním centru Chodov. Lidem s problémy doporučí lékař další vyšetření na odborném pracovišti. Vyšetřit by se na Revmadnu měli dát ti, koho bolí záda déle než tři měsíce, nebylo jim ještě 40 let, budí je nad ránem bolest zad, která s pohybem během dne pomine.

Ilustrační foto

Odhalení Bechtěrevovy nemoci trvá v průměru devět let

Odhalení Bechtěrevovy nemoci, kdy zánět meziobratlových kloubů vede ke ztuhnutí páteře, trvá v průměru devět let. Většina pacientů podceňuje bolesti v bederní páteři, jež nemoc provázejí, a nemyslí na ni často ani lékaři. A pokud ano, vyloučí ji, neboť rentgen změny na páteři nezachytí. Nemoc zasahuje hlavně muže do 40 let a než se dostanou k léčbě, páteř může být nevratně poškozena. Na čtvrtečním setkání s novináři to řekl profesor Karel Pavelka z Revmatologického ústavu.

STUDENÉ RUCE. Lupus je často spojován také s nedokrveností koncových partií lidského těla z důvodu přílišného stažení drobných cév (takzvaný Raynaudův fenomén).

Lupus: nemoc s tváří vlka

Jen v České republice žije až deset tisíc lidí s touto záhadnou chorobou. Devět z deseti jsou ženy, protože ženské pohlavní hormony rozvoj onemocnění ulehčují. I přes závažnou diagnózu ale mohou mít děti.

Leoš Heger

Heger trvá na slučování vybraných zařízení, vládě dal zákon

Praha - Stávková pohotovost ani petice v pražském Revmatologickém ústavu a brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) proti slučování s fakultními nemocnicemi nezměnily nic na rozhodnutí ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) sloučit vybraná zařízení. Řekl to legislativní náměstek Martin Plíšek (TOP 09). Materiál jde ve středu do vlády v původní podobě, poslanci by ho měli dostat v létě.

Leoš Heger

Heger oznámil sloučení nemocnic a ústavů, důvodem jsou úspory

Praha – Ministr Leoš Heger (TOP 09) dnes oznámil chystané fúze nemocnic a ústavů, které zřizuje ministerstvo zdravotnictví. Od 1. ledna 2014 se má stát Revmatologický ústav součástí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a Endokrinologický ústav součástí Institutu klinické a experimentální medicíny.