Kreativ

ŠTÍTEK: rozmarýn lékařský

Pokud rozmarýnovou vodu, kterou si vyrobíte, nezapomenete aplikovat po každém umytí vlasů, brzy se vaše vlasy dočkají zářivého lesku.

Mastné vlasy, pomalý růst, vypadávání vlasů? Levného pomocníka máte na dosah

Rozmarýn nebo také rozmarýna lékařská není jen voňavá bylinka, která bývá součástí kořenících směsí. Její využití je mnohem širší. Jak používat rozmaryn na vlasy?  Rozmarýnová voda, kterou si můžete sami snadno udělat, vám pomůže bojovat s mastnými vlasy. Rozmarýn podporuje také růst vlasů a dodává jim lesk. Rozmarýnová voda léčí i lupy. Rozmarýnový olej zase posiluje vlasové kořínky a obnovuje pružnost pokožky.

I když bylinky mají celkem skromné požadavky na pěstování, měli bychom respektovat jejich základní potřeby.

Jak si na balkoně vypěstovat léčivou oázu z bylinek: Některé pomohou s hubnutím

Pěstování bylinek na balkoně představuje skvělou příležitost, jak si zajistit zásobu čerstvého koření pro svou kuchyni, zútulnit si prostor pro bydlení, připravit zábavný projekt pro děti nebo pomocí aromatických rostlin odehnat nevítané hmyzí návštěvníky. Bylinkový balkon však nabízí i možnost vypěstovat si koření, které pomáhá s hubnutím.

Pro domácí pěstování sice nepotřebujete zvláštní zahradnické zkušenosti, nicméně postavit květináč s rostlinkou někam na vnitřní parapet a občas ji zalít přece jen nestačí.

Bylinky mohou doma vonět i v zimě. Stačí dodržet několik rad

Že se voňavých lístků oregana nebo bazalky nemusíte vzdávat ani v zimě, je zbytečné připomínat. Když bylinkám zajistíte dostatek světla a pravidelnou zálivku, bude se jim dařit i v tomto období. Mezi ideální adepty pro zimní pěstování patří také petržel, pažitka, majoránka, máta, tymián, rozmarýn nebo kerblík.

Návštěvníci plesu velehradské školy se v sobotu večer skvěle pobavili.

Jalubský folklorní soubor Střešňa slavil desáté narozeniny

FOTOGALERIE/ Snad nic neutíká rychleji než čas a obzvlášť ten prožitý v bezvadném kolektivu lidí, kteří bez nároku na zisk a slávu oživují staré, někdy téměř zapomenuté tradice, písničky a tance. K nim patří jalubský folklorní soubor Střešňa, který si v sobotu večer připomenul v kulturním stánku obce deset let od svého založení.  

Folkloristé z jalubské Střešně

Deset let jalubské Střešně s písní a tancem

Deset let je u člověka samo jaro mládí. U jalubského folklorní souboru Střešňa, u jehož kolébky stál s pěti folklorními nadšenci Miroslav Kostelníček, to může být málo, nebo třeba také hodně. I o tom si určitě popovídají při příležitosti desátého jubilea od založení Střešně její současní i bývalí členové.

V muzeu Jana Ámose Komenského zazpíval mužský sbor Súsedé a ženský sbor Čerešňa na benefičním koncertu Ježíš se narodil.

Benefiční koncert zaplnil sál brodského muzea

Ježíš se narodil. Novoroční benefiční koncert brodského Muzea Jana Ámose Komenského do posledního místa zaplnil tamní barokní sál, v němž se v doprovodu cimbálové muziky Rozmarýn vystřídaly ženský sbor Čerešňa a mužský sbor Súsedé zpívající vánoční písničky.

Český premiér Andrej Babiš

Opozice: Babišův postoj k Huawei je neodpovědný a servilní

Někteří opoziční politici považují vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) na schůzce s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem kvůli varování před zařízeními firem Huawei a ZTE za neodpovědné a servilní. Babiš se s čínským diplomatem sešel na jeho žádost těsně před vánočními svátky v průhonické Sokolovně, aby jednali o varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.

Čínský moskyt. Ilustrační foto.

Držte si komáry od těla bez chemie. Přírodní repelenty bodují

S létem se objevují mouchy, mušky, komáři – hmyz, který způsobuje určitý diskomfort a obtěžuje. Jestli patříte k těm, kteří neradi zabíjí cokoliv živého, potom by vás mohla zajímat příprava bylinných repelentů, tedy přípravků, které odpuzují hmyz bez použití chemie. Máme pár zaručených tipů.

rozmarýn, ilustrační foto

Rozmarýn, bylina trubadúrů

Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.

Nominační kolo Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů. Jiří Boháč.

Národní kolo Mattoni Grand Drink plné neotřelých chutí ovládl Jiří Boháč

České Budějovice - Že originalita, inovace a cit pro vyváženou chuť jsou nejdůležitějšími ingrediencemi moderní mixologie, znovu dokázal 21. ročník národního nominačního kola Mattoni Grand Drink. Ten proběhl v úterý 10. dubna v českobudějovickém baru Žlutá ponorka. Nominační kolo Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů představilo nejlepší české barmany a jejich neotřelé nealkoholické drinky.

Průvod čítal okolo šedesáti masek, vycházelo se od hospody, kde se také po dvou hodinách končilo a začínalo se losovat o nejhezčí masky.

OBRAZEM: Masopust v Rousínově a smuteční průvod v jednom

Rousínov - Masopust je každoroční slavnost mnoha měst i vesnic. Masek bylo opravdu hodně, a to například Sněhurka a sedm trpaslíků, růžový jednorožec, slepičí rodinka i s kuřátkem, Zoro, čarodějnice a mnoho dalších masek.

Folklorní soubor a cimbálová muzika Rozmarýn. Ilustrační foto.

Folkloristé v Újezdci a v Těšově za mrazů nemají kde tančit

FOTOGALERIE / Příchod zimy a první vločky pomalu pokrývající chodníky, silnice i zahrady znamenají jediné. Nastává čas Vánoc a s ním spojené nejenom oslavy svátků, ale také pořádání plesových sezon, posezení u cimbálu a bohaté kulturní vyžití. Ne však v Újezdci a Těšově.

oregano

Bylinky jako stvořené pro gril

Stejně jako koupání a opalování se i grilování stalo nedílnou součástí prázdninových dní. Proto jsme pro vás připravili souhrn několika bylinek, které se snadno pěstují a které skvěle dochutí maso i zeleninu na rozpáleném grilu.

Loňský rok nastudovali děti z dramatického kroužku Rozmarýn a žáci Speciální základní školy Chrudim představení Krámek s pohádkou

Děti hrají divadlo, aby pomohly

Chrudim – Dnes a zítra odehrají děti z dramatického kroužku Rozmarýn a žáci Speciální základní školy Chrudim na jevišti Divadla Karla Pippicha čtyři představení Duhové pohádky. 

Fotbalový brankář Roman Pelíšek oslavil se svými kamarády a bývalými spoluhráči z Ratíškovic, Bzence a Vracova padesáté narozeniny.

Ráno vstávám jako po brankářském tréninku v pětadvaceti letech, říká Pelíšek

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Fotbalovým řemeslem se vyučil v rodném Hodoníně, nejdelší část kariéry prožil v sousedních Ratíškovicích a úspěchy sklízel také ve Bzenci a Vracově. Bývalý fotbalový brankář Roman Pelíšek v pátek 12. května oslavil padesáté narozeniny. K významnému životnímu jubileu mu přišli popřát bývalí spoluhráči a kamarádi.