
Zdeňka Mollinová: Před sto lety by žádnou hospodyni nenapadlo umývat v prosinci okna
Přerov - Vánoce jsou především křesťanskými svátky, které ovšem dnes prožíváme úplně jinak než naši předci. Jak se slavily Vánoce před 100 lety?
Přerov - Vánoce jsou především křesťanskými svátky, které ovšem dnes prožíváme úplně jinak než naši předci. Jak se slavily Vánoce před 100 lety?
Přerov - Vánoce jsou především křesťanskými svátky, které ovšem dnes prožíváme úplně jinak než naši předci. Jak se slavily Vánoce před 100 lety?
Pojizeří - Ochránci zvířat upozorňují na některé brutální praktiky prodejců vánočních ryb.
Havlíčkobrodsko - Vánočním svátků přecházel půst, který se přísně dodržoval po celý advent. V této době se nesmělo jíst maso, jen na Moravském Slovácku to tak vážně nebrali, protože v tomto období si užívali velkolepých událostí zvaných zabíjačka.
Region - I když je většina vodních nádrží bez ledu, ryby berou jen občas. Chytit vánočního kapra či štiku se podařilo letos asi málokomu.
Tachovsko - Podle rybářů je to běžný jev. Z Tachovska se odvážely ryby až do Prahy a Plzně
Hradec Králové - Staročeská kuchyně z Královéhradecka – Recepty pocházejí z přelomu 20. století. To se již používala hojně jako postní ryba – kapr a zvolna se ustupovalo od luštěninových jídel.
Kutnohorsko - Rybářská kuchyně nabízí širokou paletu chutí a vůní. Nabízíme vám několik receptů pro inspiraci. Nezapomeňte, že teplé pokrmy z ryb se nepřipravují do zásoby!
Brno - Recepty od mistrů kuchařů, kteří pro brněnský Deník Rovnost testují brněnské restaurace.
Uherské Hradiště - /FOTOGALERIE/ Již šestnáctým rokem prodává v Uherském Hradišti vánoční kapry vodník. V originálním kostýmu se po celou tu dobu skrývá jednačtyřicetiletý Josef Gejdoš z Tupes.
Chrudim - Lidé, kteří kvůli životní smůle skončili bez střechy nad hlavou a k přespání jim slouží chrudimská noclehárna v Tovární ulici, si zítra pochutnají na štědrovečerním jídle.
Svitavy - Na vánočním stole nesmí chybět kapr. Ve svitavském okrese si lidé dávají i candáta nebo lososa. Prodejce kontrolovala inspekce.
Chebsko - Leckde se cena tradičních českých vánočních ryb zvedla o pouhou korunu
Příbram - Prodej kaprů už začal minulý týden. Ale ten největší nápor podle rybářů vrcholí až v těchto dnech, těsně před Štědrým dnem. Většina lidí totiž chce na vánočním stole pokrm z čerstvé ryby a nehodlá kapra před smažením zbytečně zmrazovat.
Hradec Králové - Když vánočního kapra, tak přímo od rybářů. Tak uvažují stovky lidí, kteří nyní každý den proudí do areálu místní organizace Českého rybářského svazu v Malšovicích.
Svitavy - Porovnání cen kaprů a nabídky živých ryb pro vánoční stůl provedené ve svitavském okrese.
Třebíč - Vánoce jsou už ve dveřích, a tak je třeba vyrazit pro kapra.
Pardubice - Rybu lze objednat i přes internet. V Pardubicích má být v kádích k dostání i 24. prosince
Miřetice - Výběrového kapra pořídíte nyní v Havlovicích za 83 korun za kilogram. Amur je za 90 korun, lín za 85. Štika stojí v Havlovicích 220 korun, sumec dvě stovky. Nejlevněji tu rybáři nabízejí tolstolobika, který přijde na 40 korun za jeden kilogram.
Pardubice - Halová kopaná – Zimní Mida sport liga: V adventním čase některé týmy předčasně nadělovaly, množily se i emoce
Příbram/ Rybáři očekávají, že pro kapra přijde nejvíce lidí až nyní, těsně před svátky. Kilogram výběrového kapra podražil někde v průměru o deset korun.
Litoměřice - Prodej vánočních kaprů začal i v Litoměřicích. V kádích se již tradičně prohání třeboňský kapr, většinou o váze jeden a půl až čtyři kilogramy.
Brusel - Ministři Evropské unie v pátek dosáhli nové dohody o kvótách pro rybolov na příští rok, které vyhoví jak požadavkům enviromentalistů na ochranu některých ohrožených druhů ryb, tak i rybářům obávajících se o své živobytí.
Region - Většina prodejců na území okresu Bruntál nabízí chlazené, mražené a živé kapry pouze na objednávku. Ryby v kádích jsou doménou pouličních prodejců, kteří se před Vánoci usídlí strategicky před největšími prodejnami.
Strakonice - Od soboty 20. prosince začínají rybáři strakonického českého svazu rybářů s prodejem vánočních ryb v sádkách u Blatského rybníka.
Česká Skalice - Poslední dny před blížícími se Vánoci budou ve znamení prodeje kaprů, ale i dalších ryb určených na štědrovečerní tabuli.
V ulicích se objevili prodejci kaprů, tradiční štědrovečerní ryby, což znamená, že do Vánoc zbývá skutečně jen pár dní.
Tachovsko - Tachovský deník provedl průzkum cen mezi prodejci ryb. Šupináče si můžete koupit také v Lomu na návsi
Přerov - Od středy začal v přerovských ulicích prodej kaprů. Ryby už jsou k dostání u některých marketů a na dalších tradičních stanovištích. Zákazníci však při nákupu šupináčů musejí letos sáhnout hlouběji do kapsy.
Trutnov - Pro řadu lidí je už tradicí, že před Vánocemi neotálejí a vyrazí pro čerstvého kapra, pstruha nebo třeba amura, štiku, či tolstolobika přímo k rybářům.
Zlínský kraj - /FOTOGALERIE/ Besídkami, typickou štědrovečerním večeří idárečky se snaží dětem, které musejí trávit čas Vánoc vnemocnicích, zpříjemnit pobyt personál těchto zařízení. Vnemocnicích Zlínského kraje je každoročně hospitalizováno na Ježíška iněkolik desítekdětí.
Zlínský kraj - Besídkami, typickou štědrovečerní večeří i dárečky se snaží dětem, které musejí trávit čas Vánoc v nemocnicích, zpříjemnit pobyt personál těchto zařízení. V nemocnicích Zlínského kraje je každoročně hospitalizováno na Ježíška i několik desítek dětí.
Olomouc -Rybáři z regionu už začali v Olomouci prodávat tradiční vánoční šupináče. Kapři a další sladkovodní ryby jsou k dostání už na několika místech u supermarketů. O další stánky je rozšíří do konce týdne.
Karlovarsko — Lidé si v drtivé většině případů nechávají nákup kaprů na poslední chvíli – vystojí si raději fronty.
Karlovy Vary — Titulem prvního vicemistra České republiky v lovu ryb v kategorii feeder se může pochlubit Karlovarák Josef Dohnal.
Zbiroh - Největší chovatel ryb v okrese – Rybniční správa J. Colloredo – Mannsfelda – zahájila už vánoční prodej ryb, hlavně kaprů.
Chomutov - Chomutovan Jiří Řezníček je známý jako fotograf, potápěč a cestovatel po celém světě, kde získal řadu ocenění na prestižních festivalech a soutěžích za své fotografie podmořského světa.
Region - Na všechny zájemce o koupi vánočních kaprů i ostatních ryb se letos dostane. Shodli se na tom prodejci i provozovatelé dvou největších rybářství regionu, manželé Žalákovi z Mnichova a Vojkovští z Tylova.
Libkova Voda - Stovky mrtvých ryb, škoda dosahující osmdesáti tisíc korun a řada nevyjasněných otázek. To je ve stručnosti popis situace, která panuje okolo soukromého rybníka u Libkové Vody.
Louny - Lidé si mohou jít koupit šupináče na štědrovečerní stůl.
Jižní Čechy - Jihočeský projekt dokázal, že strava bohatá na rybí maso dokáže zkrotit cholesterol.
České Budějovice - Jihočeský projekt dokázal, že strava bohatá na rybí maso dokáže zkrotit cholesterol.
Kvánočním svátkům patří štědrá tabule stradičními pokrmy. Jak to udělat, aby štědrovečerní večeře neležela vbřiše jako těžký kámen, aby člověk nenakynul zhory snědeného cukroví? Odborníci radí vytvořit si vánoční menu, které je chutné a přitom zdravé.
Libkova Voda - Stovky mrtvých ryb, škoda dosahující osmdesáti tisíc korun a řada nevyjasněných otázek. To je ve stručnosti popis situace, která panuje okolo soukromého rybníka u Libkové Vody.
Havířov - Prodej ryb určených na vánoční stoly se rozběhl naplno. Většina lidí zatím koupi oddaluje. Prodejci čekají největší nápor až těsně před Vánoci.
Lednice - Pět tun plevelných karasů týdny trpělo pod výpustí Mlýnského rybníka. Jejich živoření ukončili na žádost ochránců přírody rybáři.
Moderní vánoční stůl. Co je právě letos trendy? Taková slavnostní tabule je plná barev, květin, rozličných pokrmů, těch více i méně tradičních. Nechybí na něm ale ani připomínka vánočních tradic našich předků, hořící svíčky, ořechy, ovoce… Zkrátka tradice se snoubí s modernou. Jdou spolu ruku v ruce. Důležité je nepřehnat připomínky tradičních Vánoc a co nejvíce zjednodušit barevnost stolu.
Možná jste už vyzkoušeli všechny recepty z rodinné kuchařky a možná máte chuť připravit k vánočnímu a silvestrovskému stolu něco více tradičního. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které odrážejí nejenom tradici, ale také moderní styl zdravého odlehčeného vaření.
Ostrava - Už každoročně otevírá jako jeden z prvních v Ostravě svůj stánek s káděmi plnými ryb prodejce Zdeněk Nehudek.
Prachaticko - Přípravy na prodej vánočních ryb jsou podle slov prodejců již v těchto dnech v plném proudu.