/FOTOGALERIE/ Mnohé rybáře už svrbí prsty - zvlášť za současného předjarního počasí. V polovině dubna skončí hájení pstruha a na pstruhových revírech začne sezona. Přípravy v podobě zarybňování už vrcholí. Jen během pondělka vysadil Středočeský územní svaz Českého rybářského svazu rovnou tunu pstruhů duhových.
/FOTOGALERIE/ Mnohé rybáře už svrbí prsty - zvlášť za současného předjarního počasí. V polovině dubna skončí hájení pstruha a na pstruhových revírech začne sezona. Přípravy v podobě zarybňování už vrcholí. Jen během pondělka vysadil Středočeský územní svaz Českého rybářského svazu rovnou tunu pstruhů duhových.
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se zabývala havárii na řece Svatavě na Sokolovsku. Firma z Radovesic na Litoměřicku tam podle jejího zjištění zavinila úhyn asi tisícovky ryb včetně zvláště chráněných živočichů.
Česká inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem (ČIŽP) se zabývala havárii na řece Svatavě na Sokolovsku. Firma z Radovesic na Litoměřicku tam podle jejího zjištění zavinila úhyn asi tisícovky ryb včetně zvláště chráněných živočichů.
Rybář tělem i duší, u vody je každou volnou chvíli. V rybnících i řekách loví velké i malé ryby, kapry, amury, chystá se na sumce a také na měsíční plavbu na rybářské lodi. Hledá zapomenuté revíry, kam běžně rybáři nechodí a snaží se ulovit ryby, které v těch místech ještě na háčku nebyly.
Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA vyhlásila novou kampaň zaměřenou na záchranu vybraného druhu živočichů, skupiny, či konkrétního ekosystému. Nese název „Which fish?“ a po následující dva roky se zaměří na mořské ryby a udržitelný rybolov.
Co mají společného ryby a sněhuláci? Možná více než se na první pohled zdá. Bez jedněch totiž nemůžou druzí přežít. Příkladem může být letošní zima nezima, kdy je sníh nedostatkovým zbožím a bez něj se nejenom nedá postavit sněhový panďulák, ale také nemůže dotovat koryta řek a podzemních toků. Rybníkáři se tak nyní snaží předzásobit se vodou z jiných přírodních zdrojů – srážek. Ale ani těch není tolik, kolik by bylo potřeba.
Jen málo lidí si dnes dokáže představit africkou Saharu jako oblast bohatou na vodu. Přesto je zřejmé, že právě takovou v dávné minulosti bývala. Nyní vědci přišli s dalším překvapivým odhalením – podstatnou částí jídelníčku pravěkých obyvatel dnešní pouště byly ryby. Alespoň o tom svědčí nález obrovského množství živočišných pozůstatků.
Zvířata si v přírodě navzájem pomáhají. A to dokonce i taková, která nejsou stejného druhu. Varují se třeba před nebezpečím nebo společně hledají potravu.
Nejen exotickou flóru a aktuálně kvetoucí strelície královské si teď mohou prohlédnout návštěvníci palmového skleníku na olomouckém výstavišti Flora. Pro mnohé z nich je často překvapením, že v tamním jezírku žije sumec velký.
Rybí maso, které je po tepelné úpravě šťavnaté, bez kostí, má hutnou konzistenci jako losos a není cítit rybinou. To jsou vlastnosti na živiny bohatého sumečka afrického, na jehož chov jako zatím jediní na Vysočině a jedni z mála v republice vsadili v Zemědělském družstvu Hrotovice.
Oživit populace pstruha obecného a lipana podhorního na potocích na Českokrumlovsku a co nejvíce zdejší vodní toky přiblížit přírodnímu stavu, to je úkol, který si dali členové spolku Přátelé vod pětilisté růže. Jeho předsedou je Ondřej Bartoš z Českého Krumlova, rybář a student posledního ročníku Fakulty rybářství a ochrany vod na Jihočeské univerzitě.
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Českých Budějovicích uložili pokutu 200 tisíc korun společnosti Agpi. Ze střediska firmy ACHS Milevsko – Staňkov v Sepekově unikaly látky s vysokým obsahem amoniakálního dusíku do Milevského potoka, což mělo za následek i úhyn ryb v rybníku Tovaryš u Sepekova. Příčinou byla nedostatečná opatření při zacházení se závadnými látkami, čímž firma poškodila životní prostředí a porušila vodní zákon.
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Českých Budějovicích uložili pokutu 200 tisíc korun společnosti AGPI, a.s. Ze střediska firmy ACHS Milevsko – Staňkov v Sepekově unikaly látky s vysokým obsahem amoniakálního dusíku do Milevského potoka, což mělo za následek i úhyn ryb v rybníku Tovaryš u Sepekova.
Velké množství uhynulých ryb unášela v pátek 3. ledna řeka Orlice téměř v centru Hradce Králové u Moravského mostu. "Oznámení jsme přijali na lince 158 a na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která si posléze přivolala pracovníky České inspekce životního prostředí a Českého rybářského svazu," sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová.
Kolagen představuje základní stavební jednotku pojivové tkáně, vazů a šlach. Má proto rozhodující vliv na stav kostí, zubů, kloubů a chrupavek. Měli bychom ale svému tělu dodávat kolagen prostřednictvím doplňků stravy? A jak se ve spleti těchto přípravků vyznat?
Velké množství uhynulých ryb unášela v pátek 3. ledna řeka Orlice téměř v centru Hradce Králové u Moravského mostu. "Oznámení jsme přijali na lince 158 a na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která si posléze přivolala pracovníky České inspekce životního prostředí a Českého rybářského svazu," sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová.
Sto šedesát několikačlenných rodin z různých koutů Moravy si o poslední prosincové sobotě dopřálo netradiční zážitky v areálu sladkovodní a botanické expozice Živá voda na Modré.
Na závěr letošní sezony je pro návštěvníky biocentra Živá voda Modrá připraven bonbonek v podobě Zimní oslavy mezi rybami. Ta se uskuteční v sobotu 28. prosince od 10 do 16 hodin. Dospělí i děti mohou při akci prozkoumávat tajemný, barevný a mnohotvárný svět sladkovodní botanické expozice, ochutnat bylinkový čaj a zúčastnit se tvořivých dílniček.
Odkud pochází kapři, které mají lidé na vánočním stole ve východních Čechách? Většinou jsou to ryby místní z vodních děl, která nechal kdysi vybudovat Vilém II. z Pernštejna a jeho synové.
Odkud pochází kapři, které mají lidé na vánočním stole ve východních Čechách? Většinou jsou to ryby místní z vodních děl, která nechal kdysi vybudovat Vilém II. z Pernštejna a jeho synové.
Odkud pochází kapři, které mají lidé na vánočním stole ve východních Čechách? Většinou jsou to ryby místní z vodních děl, která nechal kdysi vybudovat Vilém II. z Pernštejna a jeho synové.
Užít si Vánoce s rodinou, kouknout se na pohádku a - nepřejíst se. Vítězslav Bílek, dlouholetý kladenský hokejista a nově opět jasný člen extraligového kádru Rytířů se na svátky těší, i když si je stejně jako celý tým ani moc neužije. Vždyť Kladno čeká hned ve čtvrtek další důležitý zápas, v němž hostí Vítkovice. Na ty zve Víťa i v přiloženém videu.
Čeští rybáři by rádi, aby se většina jejich produkce snědla v Čechách. Zatím se většina vyváží. Bojují přitom s některými předsudky a také s tím, že ryby nejsou tradiční součástí jídelníčku v mnoha českých rodinách. K vyšším prodejům živých ryb i výrobků z nich na domácím trhu, by jim pomohly kampaně a dotace.
Pro kapra či jiné živé ryby se můžete vydat na různá místa v regionu. Například před supermarketem Terno v Českém Krumlově je prodej Novohradských kaprů, kde si můžete vybrat šupináče požadované velikosti. A pokud budete chtít, kapra vám zde prodejci Rybářství Nové Hrady i zabijí, zbaví šupin a vykuchají. Kapr je zde k mání kilogram za 79 korun. Za kuchání připlatíte 30 korun a za škrábání 20 Kč.
Koupit si živého kapra a dopřát mu koupel ve vaně? I když převažuje počet lidí, kteří si nechávají rybu odborně zabít a zpracovat na stánku, stále je dost zákazníků odnášejících si domů živého šupináče. Někteří chtějí ušetřit a rybu si hned sami zpracují.
Prodej vánočních kaprů je v plném proudu. Pokud si ale chcete na štědrovečerním stole pochutnat na rybě ze severu Čech, může to být problém. Neprodávají se totiž na mnoha místech.
Kapr, ale také jiné řízky rybám vzdálené. Valaši stále dávají přednost tradičnímu štědrovečernímu pokrmu, i když na mnohých stolech se objeví rozmanitější výběr, někde dokonce úplně bez kapra. Že by ryb nebyl dostatek, se bát nemusíme. Prodejci hlásí dostatek, dokonce za stejné ceny jako vloni.
Jižní Morava – Tisíce kaprů a dalších ryb putují v těchto dnech ze sádek k prodejcům po celé jižní Moravě. Například největší producent ryb v regionu, Rybníkářství Pohořelice, jich na vánoční trh dodá kolem stovky tun. „Celkově je za rok naše produkce kaprů mezi 1100 a 1200 tunami. Větší díl se prodává na podzim, ale dodáváme celoročně. Na předvánoční trh pak dodáváme kolem tisíce metráků kapra,“ uvedl ředitel firmy Roman Osička.
Kapři z jižních Čech nechybí na štědrovečerní tabuli ve většině českých domácností. Rybářům z kraje rybníků je ale líto, že v jiných částech roku kapří maso strávníci do svého jídelníčku zařazují jen sporadicky. Co vše už jihočeští rybáři udělali pro to, aby se to změnilo? A co ještě chystají?
Pacov – Obstarat si pěkného šupináče na štědrovečerní tabuli mohou zájemci v sobotu 21., neděli 22. i v pondělí 23. prosince například v Pacově. Místní organizace Pacov Českého rybářského svazu totiž pořádá již tradiční prodej ryb.
Čechy, a hlavně ty jižní, jsou krajem rybářů. Přesto Češi rybí maso v průměru moc nejí. A připravují se tím o stravu, která je chutná, a hlavně zdraví prospěšná. Kudy by mohla vést cesta, která by spotřebu masa ze sladkovodních ryb v Čechách zvýšila?
Také letos se před žilinským hostincem U Růžičků uskuteční tradiční vánoční prodej ryb. Místní rybáři ho naplánovali na neděli 22. prosince a pondělí 23. prosince.
Na Záchranné stanici živočichů v Plzni máme již několikátý týden v péči poraněného orla mořského. Největší u nás se vyskytující král nebes však patří spíše mezi mrchožrouty a lovce ryb.
Bez smaženého kapra a bramborového salátu si řada lidí nedovede Vánoce představit. Nejen milovníky tradic proto potěší, že oblíbenou rybu si letos koupí v průměru už od necelých osmdesáti korun za kilo. „Není důvod zdražovat a ceny vánočních kaprů jsou proto přijatelné,“ řekl prodejce Václav Hanzl.
Brno – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si nedovede představit Vánoce řada lidí. Nejen milovníky tradic proto potěší, že oblíbenou rybu si letos koupí v průměru už od necelých osmdesáti korun za kilo. „Není důvod zdražovat a ceny vánočních kaprů jsou proto přijatelné,“ řekl Brňan Václav Hanzl.
Spotřebitelská organizace dTest podrobila testům populární rybí prsty. Do laboratoře poslala šestnáct vzorků a prověřila jejich kvalitu. Tři z testovaných výrobků v nezávislém testu propadly kvůli nedodržení legislativy – obsahovaly méně masa, než výrobci slibovali na obalu.
Jejich prodej tradičně vyvrcholí před Štědrým dnem. Stále více zákazníků si žádá rybu vyfiletovat. A tento servis jim nabízí i zkušený opavský rybář Pavel Válek.
Pro někoho je štědrovečerní tabule bez kapra takřka nepředstavitelná, druzí však raději sáhnou po nějaké další rybě, případně zvolí úplně jiné maso. Není však žádným překvapením, že zástupci první skupiny nad těmi ostatními co do počtu strávníků vedou. A podle opavského rybáře Pavla Válka bude kapr o Vánocích na stole kralovat i letos.
V rámci dne otevřených dveří si zájemci ve středu 27. listopadu prohlédnou celý objekt veselské Střední odborné školy ekologické a potravinářské, její prostory i domov mládeže, včetně školního akvária s exotickými rybami, terária s hady a ještěrkami či nahlédnou do školního minipivovaru.