Praha – Smažený kapr s bramborovým salátem je vánoční tradicí, která jen tak ze štědrovečerních stolů nezmizí. I když se objevuje stále více těch, kteří z ryb upřednostňují lososa. Nehledě na domácnosti, kde ryby nejedí. Tam si při sváteční večeři nejčastěji pochutnávají na vinné klobáse či smaženém řízku. Přibývá však i těch, kteří masu neholdují vůbec.
Praha - Lapání po vzduchu a plácání ocasem napravo nalevo. Pak rána do hlavy a kapr je mrtev. Pro prodavače vánočních ryb pouhopouhá rutina, pro kolemjdoucí turisty veliká atrakce. Avšak jen zpovzdálí, k mrtvému zvířeti se žádný z cizinců přiblížit nechce.
České Budějovice - Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) nezjistili při kontrolách prodeje ryb v Jihočeském kraji a na Vysočině žádný nedostatek. Za dva dny, kdy kvalitu služeb ověřovali, nemuseli udělit žádnou pokutu. ČOI zkontrolovala 35 prodejců. Dnes o tom informoval zástupce ředitele inspektorátu pro Jihočeský kraj a Vysočinu Karel Havlíček.
Tábor - Jedním ze znaků toho, že Vánoce zítra zaklepou na dveře, jsou i prodejci zabalení do mnoha vrstev oblečení, s prokřehlými prsty. Právě oni jsou ti, kteří v kádích zákazníkům loví podle jejich přání ty nejhezčí šupináče.
Krnovsko, Bruntálsko - Také kupování kapra patří k vánočním svátkům. Lidé na štědrovečerní stůl pořizují převážně rybu čerstvou. Rybáři proto dnes mají plné ruce práce. Prodávají, ale také zabíjí a kuchají na počkání.
Vánoce jsou nejoblíbenějšími svátky v roce z celé řady důvodů. Setkává se celá rodina, Ježíšek přináší toužebně očekávané dárky a slavnostní tabule se prohýbá pod váhou dobrot. Přestože každá rodina má své osvědčené vánoční recepty, trocha osvědčené inspirace by některým invenčním kuchařkám a kuchařům možná přišla vhod.
Brno - Chov a prodej živých mořských a sladkovodních ryb otevřela v bývalé vodárenské úpravně v Brně firma ICHTHYS AQUA SYSTEM, s.r.o. Projekt, za nímž stojí majitel jedné z brněnských aukčních síní Tomáš Zezula, stál několik milionů korun. Zatím firma prodává mimo jiné čerstvé mořské lososy a pstruhy původem z Dánska, do budoucna počítá také s dalšími rybami, měkkýši a korýši.
Frýdek-Místek - Deník během víkendu oslovil několik lidí s tím, jestli si na Vánoce kupují tradičního kapra. Drtivá většina oslovených si nedovede bez této ryby štědrovečerní večeři vůbec představit.
Olomoucký kraj - Není kapr jako kapr. A jeho výběr a zpracování pro štědrovečerní večeři nemusí být pro každého snadnou záležitostí. Tady najdete užitečné "kapří" informace.
Praha, Brno /FOTOGALERIE/ - Nevěřícné pohledy a údiv byly předobrazem protestní akce Prodej vánočních psů na smíchovském Andělu. Sdružení 269 tam totiž dnes odpoledne pořádalo setkání s veřejností, aby poukázala na údajnou nesmyslnost zabíjení kaprů. Ryby prý mají duši zrovna tak, jako psi.
Praha /FOTOGALERIE/ - Nevěřícné pohledy a údiv byly předobrazem protestní akce Prodej vánočních psů na smíchovském Andělu. Sdružení 269 tam totiž dnes odpoledne pořádalo setkání s veřejností, aby poukázala na údajnou nesmyslnost zabíjení kaprů. Ryby prý mají duši zrovna tak, jako psi.
Varšava - Polsko je spolu s Českem největším producentem kaprů v Evropské unii. Ročně se tu podle statistik ministerstva zemědělství z chovných vodních nádrží vyloví přes 18 tisíc tun ryb k prodeji. V obou zemích prudce roste zájem o kapry právě před Vánoci, kdy jsou tradičním pokrmem na svátečním stole.
Hodonínsko - Kapr na černo, na bylinkách nebo klasicky v trojobalu. Taková pochoutka přistává na štědrovečerním stole v mnoha českých rodinách. Přestože některé dávají přednost jiné rybě, pokrmy z kapra jsou klasikou. „U nás kromě kapra připravujeme i vepřové řízky a lososa. Každý má rád něco jiného. Manžel si dává trojboj," prozradila s úsměvem Petra Ševelová z Ratíškovic.
Litoměřicko - Přestože se zdá, že tradiční štědrovečerní pokrm v podobě smaženého kapra je spíše na ústupu, ulice měst v litoměřickém okrese znovu po roce plní stánky s káděmi plnými mrskajících se ryb.
Olomoucký kraj - Není kapr jako kapr. A jeho výběr a zpracování pro štědrovečerní večeři nemusí být pro každého snadnou záležitostí. Tady najdete užitečné "kapří" informace.
Olomoucký kraj - Není kapr jako kapr. A jeho výběr a zpracování pro štědrovečerní večeři nemusí být pro každého snadnou záležitostí. Tady najdete užitečné "kapří" informace.
Praha – V Česku začal předvánoční pouliční prodej kaprů. Podle údajů Státní veterinární správy by se kádě s rybami měly postupně objevit na minimálně 2200 místech. Jenom v Praze bylo do čtvrtka nahlášeno 310 prodejních míst, což je proti předchozím rokům mírně více. Ceny kaprů jsou na loňské úrovni.
Smolov – Jediný soukromý baštýř na Chodsku Miroslav Bárta se chystá na největší nápor v roce. Smolovská baštýrna se stane velmi vyhledávaným místem. Zítra zde začíná prodej vánočních ryb. K dostání budou kapři, štiky, pstruzi, amuři i tolstolobici.
Mostecko – Tradiční prodej vánočních ryb začne v sobotu 20. prosince v rybochovné soustavě Pavel u litvínovského hřbitova. Akce potrvá do 23. prosince. Rybáři budou nabízet od 8 do 17 hodin lnářského kapra za stejnou cenu jako loni.
Nymburk - Nejen postávání u kádí plných ryb a samotný prodej je náplní práce prodejce svátečních kaprů, štik a dalších ryb, které skončí na štědrovečerním talíři. Jiří Jech je tradičním prodejcem na Boleslavské třídě v Nymburce. Letos tam bude od víkendu nabízet ryby už po jedenácté.
Blanensko - Smažený kapr s bramborovým salátem. Jinak si večeři na Štědrý den neumí mnozí lidé ani představit. Kdo ale nevládne rybářskou udicí, musí kapra před Vánoci sehnat někde jinde než přímo v rybníku. Na Blanensku bude takových míst celá řada. Hlavní prodej rybáři zahájí o tomto víkendu. Cena ryb zůstane stejná jako v minulém roce.
Brno – Objednat kapra přes internet a vyzvednout den před štědrovečerní večeří? Žádný problém. Brněnská firma Ocean 48 jde s dobou a již druhým rokem nabízí rezervaci vánočních ryb přes internet.
Klatovsko – Naplno se v sobotu „rozjede" prodej vánočních kaprů. Cena by měla zůstat stejná jako v loňském roce, největší producent ryb v regionu, společnost Klatovské rybářství, zdražovat nebude.
Brno – Objednat kapra přes internet a vyzvednout den před štědrovečerní večeří? Žádný problém. Brněnská firma Ocean 48 jde s dobou a již druhým rokem nabízí rezervaci vánočních ryb přes internet.
Pelhřimovsko – Štědrovečerní tabuli si jen málokdo dokáže představit bez kapra a bramborového salátu. Dobrou zprávou je, že cena za kilo zůstává na Pelhřimovsku, v Deníkem oslovených rybárnách, stejná jako loni.
Vyškovsko - Jedním ze znaků toho, že se Vánoce nezadržitelně blíží, jsou i prodejci zabalení do mnoha vrstev oblečení, s prokřehlými prsty, kteří v kádích zákazníkům loví podle jejich přání ty nejhezčí šupináče. Už koncem týdne budou k dostání i na Vyškovsku. V teple kamenných prodejen ovšem zájemci čerstvou rybu koupí už nyní.
Znojmo – Ve Znojmě začal v pondělí prodej vánočních kaprů. Ceny jsou podobné jako loni. Zatímco třeba Rybářství Hodonín bude prodávat kilogram za 80 korun, Rybníkářství Pohořelice má cenu podle celkové hmotnosti ryby zhruba 85 a 95 korun. „Tuto cenu už držíme šestým rokem," uvedl ředitel Roman Osička. Za pětadevadesát korun nabízí kilo kapra například prodejci u Alberta na Vídeňské třídě ve Znojmě. Kapr představuje téměř 90 procent tuzemské produkce ryb, loni meziročně klesla bezmála o sedm procent na 19 400 tun.
Kunštát – Zakalenou vodu nahradí křišťálově čistá. Erozní břehy budou zpevněny. A nánosy bahna budou pryč. Do takové podoby se nedávno začal měnit rybník naproti základní škole v Kunštátě. „Rybník jsme již vypustili, ještě předtím rybáři vylovili ryby. Nyní čekáme na mrazivější dny, abychom mohli začít bagrovat dno. Na jaře pak pracovníci odborné firmy zpevní břehy pomocí kamenů," popsal starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.
Chabařovice - Pro zájemce o čerstvé ryby přímo od rybářů budou v pátek 12. prosince otevřeny sádky v Chabařovicích. Od 9.00 do 15.00 hodin tu nabídnou kapry a amury.
České Budějovice – Letos v létě se zamiloval do tichého sportu, tedy do rybaření, a díky tomu Josef Šimánek z Českých Budějovic vyhrál v listopadovém kole rybářské soutěže Deníku krásný kaprový prut. Ten do soutěže věnovala českobudějovická společnost Aquazona.
České Budějovice - Michal Kratochvíl je ředitelem Rybářského sdružení České republiky. „Pstruh potoční a lipan podhorský v důsledku extrémní ochrany vydry či kormorána téměř vymizeli," říká.