Kreativ

ŠTÍTEK: Tymián obecný

Jednoduchá mast jen ze dvou ingrediencí je ideálním lékem při rýmě a nachlazení.

Úleva od rýmy a kašle? Jedinečná mast ze dvou surovin zažene podzimní neduhy

Rýma, kašel, zahlenění. To jsou hlavní příznaky podzimního nachlazení, které v tomto období každoročně prožívá velká část populace. Léčbu těchto typických projevů si však můžete usnadnit i s pomocí domácích mastí, které zvládne vyrobit úplně každý. Ulevit od ucpaného nosu i bolavých průdušek pomůže mastička z ingrediencí, které dobře znáte, jen jste možná netušili, jakou sílu v sobě ukrývají.

I když bylinky mají celkem skromné požadavky na pěstování, měli bychom respektovat jejich základní potřeby.

Jak si na balkoně vypěstovat léčivou oázu z bylinek: Některé pomohou s hubnutím

Pěstování bylinek na balkoně představuje skvělou příležitost, jak si zajistit zásobu čerstvého koření pro svou kuchyni, zútulnit si prostor pro bydlení, připravit zábavný projekt pro děti nebo pomocí aromatických rostlin odehnat nevítané hmyzí návštěvníky. Bylinkový balkon však nabízí i možnost vypěstovat si koření, které pomáhá s hubnutím.

Na kvalitě vína podle Kláry Kollárové záleží i při použití vína pro vaření

Víno místo piva. Letošním letním hitem je prosseco

Nejen v létě stoupá obliba lehkých bílých i červených vín. Je to trend poslední doby. „Letním hitem je ale jednoznačně prosecco. Má tu výhodu, že neobsahuje příliš mnoho alkoholu, a tak se dá pít jen tak,“ říká someliérka Klára Kollárová.

Jakou nádobu bylinkám vyberete, je na vás. Bylinkovou klasikou jsou hliněné květináče a dekorativní terakotové truhlíky.

Sólo pro bylinky! Když s pěstováním začínáte, stačí tři, čtyři druhy

Pěstovat na balkoně lze českou klasiku jakou je pažitka, majoránka nebo petrželka, středomořský tymián a levanduli nebo také bylinky, užívané v asijské kuchyni, jako jsou koriandr a citronová tráva. Vždycky si však předem zjistěte, jaké má vybraná bylinka nároky na péči. Pokud se chystáte zasadit do truhlíku několik druhů dohromady, ověřte si, jestli se navzájem snesou. Vždycky si bylinku, kterou používáte nejčastěji, obstarejte ve  více exemplářích – jednu stříhejte a  druhá zatím regeneruje. 

Pro domácí pěstování sice nepotřebujete zvláštní zahradnické zkušenosti, nicméně postavit květináč s rostlinkou někam na vnitřní parapet a občas ji zalít přece jen nestačí.

Bylinky mohou doma vonět i v zimě. Stačí dodržet několik rad

Že se voňavých lístků oregana nebo bazalky nemusíte vzdávat ani v zimě, je zbytečné připomínat. Když bylinkám zajistíte dostatek světla a pravidelnou zálivku, bude se jim dařit i v tomto období. Mezi ideální adepty pro zimní pěstování patří také petržel, pažitka, majoránka, máta, tymián, rozmarýn nebo kerblík.

Kristína Nemčková

Vítězka MasterChef Kristína Nemčková: Kuchařina je dřina. I proto dominují muži

Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.

Jihočeskou krajinu zdobí novodobá kaplička.

Tradičním kapličkám postavili moderního sourozence

Bavorovice – Je z betonu a kovu a směle obstojí mezi jinými moderními stavbami. Přesto je každému na první pohled jasné, že jde o mladší sestru prastarých kapliček, které zdobí jihočeskou krajinu po staletí.

Čtenář Deníku píše. Ilustrační foto

Napište nám do redakce

Táborsko - Redakce ráda zveřejní příspěvky od čtenářů, uvítáme i zajímavé podněty.

Strip Plný zuby

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

Tymián

Tymián je přítelem kuchyně i spánku. Dochutí maso i sladké dobroty

Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

oregano

Bylinky jako stvořené pro gril

Stejně jako koupání a opalování se i grilování stalo nedílnou součástí prázdninových dní. Proto jsme pro vás připravili souhrn několika bylinek, které se snadno pěstují a které skvěle dochutí maso i zeleninu na rozpáleném grilu.

Skautíci se museli starat o oheň a přípravu jídla. Potraviny jim však Slované do jejich příbytků nepřivezli. Ty si skauti museli přinést ze svých domovů.

Skautští kuchtíci a kuchtičky vařili v chýších starých Slovanů

Modrá – Pečená veverka s pomněnkovým přelivem, kaňourburgr, bůburgr, jahodové psodlíčky s tvarohovým přelivem, slovanská čína, srnčí s cibulí a brambory na tymiánu, kamzičí nožičky s přídavkem, ovesňáky se švestkovou omáčkou, hafbáče. To je stručný výčet dobrot, které v sobotu připravovalo v Archeoskanzenu Modrá osmdesát skautských kuchtíků a kuchtiček z deseti družin Slovácka při 12. ročníku skautského zimního vaření.

Ilustrační foto.

Dobroty z grilu

Sezona letního posezení na zahradě začíná a grilované laskominy k němu neodmyslitelně patří. Tady jsou naše tipy na skvělé pohoštění.

Pomazánka. Ilustrační foto.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Invaze slimáků – jak se jich účinně zbavit?

Invaze slimáků – jak se jich účinně zbavit?

Škodliví plži, nazývání často „slimáky",  jsou škůdci, kteří se na zahradách objevují téměř celou sezónu, obvykle od května až do září. Tento rok, kdy byla velmi teplá zima, bez mrazů, nedošlo k přirozenému úhynu těchto škůdců. Vše způsobilo to, že se nyní potýkáme s jejich invazí.

Julie Jášová ukončila po třech letech angažmá v bundesligovém Hamburku. Na snímku zapózovala „u plotny“  speciálně pro Deník v dresu nejlepšího českého týmu, kterým je dlouhodobě  Agel Prostějov, kam Jihočeška před sezonou přestoupila.

Reprezentační libero Julie Jášová si pochutná na rybách

České Budějovice – Reprezentantka ČR Julie Jášová vyletěla do světa vrcholového sportu z Českých Budějovic. Talentovaná hráčka, volejbalové libero, si už dvakrát vyzkoušela atmosféru mistrovství Evropy, zahrála si na mistrovství světa…

Jaro na talíři.

Vepřová krkovička s lněným semínkem

Recept nám zaslal Ladislav Pertl z Hradiště.  Celý název: Vepřová krkovička s lněným semínkem doplněna smaženým žloutkem a fazolky se slaninou, podávané s bramborem ze smetanou a tymiánem, rozinkové pyré.

Ilustrační foto

Škola grilování: zeleninu na grilu zvýrazní tymián

Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.

Nejen děti se mohou hodně naučit o cohraně životnío prostředí.

Tymián přiblíží ochranu přírody

Tachovsko – Ekologická domácnost v praxi je název první z cyklu přednášek, na které se mohou těšit obyvatelé Tachovska. Zaměřeny budou na životní prostředí.