Květen je měsíc, kdy rozkvétá jedna z nejvoňavějších bylinek. Aromatický tymián má své nezastupitelné místo v kulinářském umění, kde umí výrazně povznést chuť masa, těstovin i zeleniny, ale také při domácím léčení nejrůznějších neduhů. I když jeho účinky ještě nejsou spolehlivě vědecky prokázány, lidé tymián s úspěchem používají při nachlazení, k léčení trávicích problémů či na hojení ran. Tymián však pomáhá i při dalších problémech, a navíc usnadňuje hubnutí.
Kristína Nemčková vyhrála oblíbenou kuchařskou show MasterChef, když jí bylo teprve sedmnáct let. Pro časopis Gurmet se podělila o recept Vepřové na houbách s tarhoňou. Tarhoňa je těstovina, která se u nás těší čím dál větší oblibě.
Rýma, kašel, zahlenění. To jsou hlavní příznaky podzimního nachlazení, které v tomto období každoročně prožívá velká část populace. Léčbu těchto typických projevů si však můžete usnadnit i s pomocí domácích mastí, které zvládne vyrobit úplně každý. Ulevit od ucpaného nosu i bolavých průdušek pomůže mastička z ingrediencí, které dobře znáte, jen jste možná netušili, jakou sílu v sobě ukrývají.
Pěstování bylinek na balkoně představuje skvělou příležitost, jak si zajistit zásobu čerstvého koření pro svou kuchyni, zútulnit si prostor pro bydlení, připravit zábavný projekt pro děti nebo pomocí aromatických rostlin odehnat nevítané hmyzí návštěvníky. Bylinkový balkon však nabízí i možnost vypěstovat si koření, které pomáhá s hubnutím.
Nejen v létě stoupá obliba lehkých bílých i červených vín. Je to trend poslední doby. „Letním hitem je ale jednoznačně prosecco. Má tu výhodu, že neobsahuje příliš mnoho alkoholu, a tak se dá pít jen tak,“ říká someliérka Klára Kollárová.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Pěstovat na balkoně lze českou klasiku jakou je pažitka, majoránka nebo petrželka, středomořský tymián a levanduli nebo také bylinky, užívané v asijské kuchyni, jako jsou koriandr a citronová tráva. Vždycky si však předem zjistěte, jaké má vybraná bylinka nároky na péči. Pokud se chystáte zasadit do truhlíku několik druhů dohromady, ověřte si, jestli se navzájem snesou. Vždycky si bylinku, kterou používáte nejčastěji, obstarejte ve více exemplářích – jednu stříhejte a druhá zatím regeneruje.
Že se voňavých lístků oregana nebo bazalky nemusíte vzdávat ani v zimě, je zbytečné připomínat. Když bylinkám zajistíte dostatek světla a pravidelnou zálivku, bude se jim dařit i v tomto období. Mezi ideální adepty pro zimní pěstování patří také petržel, pažitka, majoránka, máta, tymián, rozmarýn nebo kerblík.
Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.
Jsou v kurzu, letí, zkrátka se vrací do našich zahrad i jídelníčků. A co víc - pěstování většiny bylinek je nenáročné, nevyžadují ani pravidelné hnojení, dokonce ani zálivku, a poradí si s ním proto i začínající zahrádkáři.
Bavorovice – Je z betonu a kovu a směle obstojí mezi jinými moderními stavbami. Přesto je každému na první pohled jasné, že jde o mladší sestru prastarých kapliček, které zdobí jihočeskou krajinu po staletí.
Indonésie, Liberec – Želvovinu z více než 300 kriticky ohrožených mořských želv se podařilo zabavit a spálit ochranářům přírody v Indonésii, kteří dlouhodobě spolupracují s libereckou zoologickou zahradou.
Českolipsko - Hned ke dvěma vážným dopravním nehodám došlo na Štědrý den odpoledne na silnicích na Českolipsku. Při jedné byl vážně zraněný chodec, druhá měla ty nejhorší následky. Zemřela při ní 60letá řidička.
Kašel dokáže potrápit a rozhodně by se neměl podceňovat. Určitě neuškodí, když klasickou léčbu podpoříte i bylinkami, které mohou boj s nemocí urychlit. Přírodní léčiva se dají použít i k ochraně proti nastuzení.
Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
Stejně jako koupání a opalování se i grilování stalo nedílnou součástí prázdninových dní. Proto jsme pro vás připravili souhrn několika bylinek, které se snadno pěstují a které skvěle dochutí maso i zeleninu na rozpáleném grilu.
Modrá – Pečená veverka s pomněnkovým přelivem, kaňourburgr, bůburgr, jahodové psodlíčky s tvarohovým přelivem, slovanská čína, srnčí s cibulí a brambory na tymiánu, kamzičí nožičky s přídavkem, ovesňáky se švestkovou omáčkou, hafbáče. To je stručný výčet dobrot, které v sobotu připravovalo v Archeoskanzenu Modrá osmdesát skautských kuchtíků a kuchtiček z deseti družin Slovácka při 12. ročníku skautského zimního vaření.
Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky.
Škodliví plži, nazývání často „slimáky", jsou škůdci, kteří se na zahradách objevují téměř celou sezónu, obvykle od května až do září. Tento rok, kdy byla velmi teplá zima, bez mrazů, nedošlo k přirozenému úhynu těchto škůdců. Vše způsobilo to, že se nyní potýkáme s jejich invazí.
České Budějovice - Výjimečný koncert věnovaný skupině, která vznikla před 45 lety, byla v českobudějovickém DK Metropolu dojemná a silná. Křtila se dvě alba a kniha.
České Budějovice – Reprezentantka ČR Julie Jášová vyletěla do světa vrcholového sportu z Českých Budějovic. Talentovaná hráčka, volejbalové libero, si už dvakrát vyzkoušela atmosféru mistrovství Evropy, zahrála si na mistrovství světa…
Recept nám zaslal Ladislav Pertl z Hradiště. Celý název: Vepřová krkovička s lněným semínkem doplněna smaženým žloutkem a fazolky se slaninou, podávané s bramborem ze smetanou a tymiánem, rozinkové pyré.
Jižní Čechy - Odborná porota vybrala deset autorů nejzajímavějších receptur. O tom, kdo bude reprezentovat jih Čech v národním finále, rozhodnete vy, svými hlasy.
Hostín u Vojkovic /FOTOGALERIE/ - Obec je nakažena. Výrazně a zásadně! Ta nemoc se jmenuje chřestová. A je to dost vážné. Chřest. Právě tahle zelenina nakazila zmíněnou obec na Mělnicku. Tak moc, že ji oslavujeme. Pořádáme pro ni slavnosti.
Hostín u Vojkovic /FOTOGALERIE/ - Obec je nakažena. Výrazně a zásadně! Ta nemoc se jmenuje chřestová. A je to dost vážné. Chřest. Právě tahle zelenina nakazila zmíněnou obec na Mělnicku. Tak moc, že ji oslavujeme. Pořádáme pro ni slavnosti.
Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.
Tachovsko – Ekologická domácnost v praxi je název první z cyklu přednášek, na které se mohou těšit obyvatelé Tachovska. Zaměřeny budou na životní prostředí.