Kreativ

ŠTÍTEK: vápník

Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 

Stejně jako u dospělých, tak i u dětí platí, že když jim mléko nechutná, pít ho nemusí. Ale klidně mohou.

Kolik mléka může vypít dospělý člověk? A je prospěšné? Odborníci o tom ví své

Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.

Chuť mléka v obchodě otestovat nemůžete. Proto se spoléhejte na obal.

Není mléko jako mléko. Jak vybrat to kvalitní? Vyzkoušejte osvědčené rady

Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé, trvanlivé nebo čerstvě nadojené. Je zdrojem vápníku, vitaminů rozpustných v tucích, ale i oblíbeným doplňkem kávy a dalších pokrmů. Jak ale poznat kvalitní mléko? Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým? Které mléko obsahuje nejvíce vápníku? Je odstředěné mléko skutečně ředěné vodou? A co sledovat na obale?

Vítkův hrádek na Lipensku.

Nejvíc dá zabrat výstup na Vítkův hrádek. Zdoláte přes sto pater

Když si vyšlápnete na deset nejzajímavějších míst Jihočeského kraje podle Hradního indexu Kláštorná Kalcia, nastoupáte 900 výškových metrů a ujdete přes 28 kilometrů. To je větší převýšení, než kdybyste z Pece pod Sněžkou vyšli na nejvyšší horu republiky, a vzdálenost delší než třeba z Budějovic do Třeboně. Jedničkou mezi nejnáročnějšími hrady se stal Vítkův hrádek nad Lipnem. Vystoupáte k němu více než 300 výškových metrů, tedy přes 100 pater. Druhý nejnáročnější je výstup na Landštejn, třetí potom na Choustník.

Unikátní hnojivo vydrží rostliny vyživovat dva až tři roky

Zahradkáři, zbystřete. Firma z Jablonecka uvádí na trh unikátní skelné hnojivo

Cílová skupina: malí pěstitelé. Ráže: unikátní skelné hnojivo. Dopad: až tři roky bez nutnosti dalšího přihnojování. Společnost Preciosa Ornela sídlící v Desné na Jablonecku chce na trh uvést unikátní skelné hnojivo. To má do půdy uvolňovat fosfor, draslík, vápník a hořčík. Na pěstiteli tak zůstane jen přihnojování dusíkem.

Unikátní hnojivo vydrží rostliny vyživovat dva až tři roky.

Zahrádkáři v pozoru. Preciosa na trh uvádí unikátní skelné hnojivo

Cílová skupina: malí pěstitelé. Ráže: unikátní skelné hnojivo. Dopad: až tři roky bez nutnosti dalšího přihnojování. Společnost Preciosa Ornela sídlící v Desné na Jablonecku chce na trh uvést unikátní skelné hnojivo. To má do půdy uvolňovat fosfor, draslík, vápník a hořčík. Na pěstiteli tak zůstane jen přihnojování dusíkem.

Vaječné skořápky se musí před podáváním slepičce omýt a tepelně ošetřit

Skořápky jako strava pro slepice? Dobrá věc, ale z nosnic mohou být kanibalky

Máte slepičky? A krmíte je skořápkami? To je podle rad odborníků naprosto v pořádku, zejména pokud si vytváříte vlastní krmnou směs, kterou tímto způsobem obohacujete o pro nosnice cenný vápník. Problém nastává ve chvíli, kdy jim nabízíte neomyté a neopracované skořápky s vaječnou blánou. To jim pak hrozí například bakteriální infekce.

Prášek ze slepičích vaječných skořápek se používá jako přírodní doplněk stravy odnepaměti.

Nevyhazujte skořápky z vajec. Udělejte si z nich lék proti obávané nemoci

Jestli naše tělo něco opravdu hodně potřebuje, tak je to vápník. Kromě jiného je základní stavební složkou našich kostí, které bez vápníku řídnou a jejich zlomeniny pak leckdy mohou být život ohrožující. Týká se vás to také? Podle lékařů může osteoporóza, nemoc nazývaná také „zloděj kostí“, trápit až 800 tisíc Čechů. Jak léčit osteoporózu? Možná pomůže i jedna babská rada.

Karolínin pramen najdete pod hradem Hohenberg v Německu. Jen 10 kilometrů od hranic.

Léčivý pramen pomáhá revmatikům. Jméno dostal po bavorské královně Karolíně

/FOTO, VIDEO/ Karolínin pramen je železitá kyselka v údolí Ohře, obklopen panenskou přírodou na úpatí hradního komplexu Hohenberg. Nachází se jen pár kilometrů od česko-německých hranic pod hradem Hoheneberg. Tento pramen je známý od roku 1626. A který byl používán zejména pro pitné kúry. V roce 1824 byl tomuto prameni se souhlasem bavorské královny Karolíny propůjčen název Karolínin pramen. Tento minerální pramen znají díky jeho léčivým a zdraví prospěšným účinkům již od roku 1600 lidé z blízkého i dalekého okolí. 

Odrůda Šejk

Nové odrůdy rajčat míří na záhonky. Výběr je široký

Mnozí zahrádkáři zkoušejí pěstovat stále nové a nové odrůdy rajčat, které by nejlépe vyhovovaly jejich pěstitelským podmínkám a kulinářským chutím. Nabízíme pár tipů z časopisu Receptář na nové odrůdy a několik rad, jak je pěstovat.

Mák se řadí mezi české superpotraviny

Mák je modré zlato. Překvapí nečekanými účinky

Chia semínka, bobule goji, řasa chlorella nebo čaj matcha a mnoho dalších exotických plodin a pochutin jsou typické superpotraviny. Kdybychom chtěli mezi ně zařadit jen jednu naši domácí, vyhrál by to jistojistě – pro mnohé překvapivě – mák. Text přinesl přední český společenský magazín Květy.

Mlékem dodáme tělu vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy či vápník

Mléko jako zásobárna bílkovin a vitamínů: Nejzdravější jsou ty neslazené

Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.

Jogurt

Jeden jogurt denně prospívá zdraví. Má to ovšem hned několik "ale"

Jogurty patří mezi zakysané mléčné výrobky, které jsou nositelem zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení. Obsahují ale také vápník a mléčný tuk, který napomáhá jeho ukládání do kostí. Navíc mají minimální obsah mléčného cukru neboli laktózy. 

Jogurt

Jeden jogurt denně prospívá zdraví. Má to ovšem hned několik "ale"

Jogurty patří mezi zakysané mléčné výrobky, které jsou nositelem zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení. Obsahují ale také vápník a mléčný tuk, který napomáhá jeho ukládání do kostí. Navíc mají minimální obsah mléčného cukru neboli laktózy. 

Není kloub jako kloub

Kostní hmotu zpět nevrátíte, varuje profesor Jan Štěpán

Úbytek kostní hmoty závisí ze tří čtvrtin na genetické dispozici, ale také na hormonálních vlivech, na fyzické aktivitě i na výživě, říká profesor Jan Štěpán z Revmatologického ústavu v Praze. Začít s údržbou zkrátka musíte dříve.

Zásadním vodítkem, které naznačovalo přítomnost zdraví ohrožujících látek, byl způsob skladování. Kontejnery byly umístěny v zadní části zahrady za roubeným domkem a překryty slámou, znepokojivé bylo i info uvedené na štítcích ((bezp. značky, UN kódy).

FOTO: Ve všech barelech je zřejmě kyselina

Ve všech 49 barelech o objemu tisíc litrů, které byly v pátek 27. září objeveny na zahradě jednoho z domů v Budčevsi na Jičínsku, byla prokázaná směs chemických látek, obsahující síru, vápník a železo. Pravděpodobně tedy jde o kyselinu sírovou.

Bowlingové centrum Gable House v kalifornském Torrance

V bowlingovém centru v Kalifornii se střílelo. Na místě jsou tři mrtví

/AKTUALIZOVÁNO/ Policie v jihokalifornském městě Torrance nedaleko Los Angeles zasahoval kvůli střelbě v bowlingovém centru Gable House. Informoval o tom server USA Today. Podle nejnovějších zpáv si přestřelka vyžádala celkem tři oběti na životech. Další čtyři lidé utrpěli blíže nespecifikovaná poranění.

Filmový festival Snow film fest.

Filmový festival Snow film fest míří do Kostelce

Kostelec nad Orlicí - Každý rok od října do prosince do více než 200 českých a slovenských měst přináší Snow Film Fest ty nejlepší filmy o zimních sportech z celého světa i z domácí produkce.

Ilustrační foto.

Dorosty Poděbrady vyšly naprázdno

Poděbrady – Ani jeden bod si v dalším kole krajského přeboru dorostu nepřipsali do tabulek fotbaloví dorostenci poděbradské Bohemie, kteří na svém trávníku změřili své síly s týmy Povltavská FA.

ADOPTIVNÍMI RODIČI  
odchovaný čáp bílý. Ornitolog Karel Machač 
ho vyfotil u Nového Dvora 
na Tachovsku. Právě tento 
černobílý opeřenec se loni vylíhl ve Dvoře Králové a adoptován byl na hnízdo 
ve Starém Sedlišti.

Radost ornitologů: Na Tachovsko se vrátil loni adoptovaný čáp

Tachovsko – Velikou radost dělají ornitologům adopce čápů bílých. Jedním z důkazů úspěšného odchovu cizími čapími rodiči je posel jara ze Starého Sedliště. Jako mládě ho ornitologové loni dovezli až ze Dvora Králové a umístili ho právě do hnízda u panelových domů ve Starém Sedlišti.

Ilustrační foto

Poděbrady na soka neměly

Neratovice – Dvě porážky museli skousnout fotbaloví dorostenci Bohemie Poděbrady v zápasech krajského přeboru v Neratovicích.

Kapela Citron.

Do Mrákova, Mekky chodského bigbítu, míří Citron, Axxis a Tanja

Mrákov – Po ohromném úspěchu halového turné Souboj rebelů Radegast tour 2016, kdy kapela Citron spolu s dalšími rebely domácí, metalové scény na konci loňského roku zcela zaplnila haly po celé České republice, se Souboj rebelů vrací a příští měsíc zavítá i do Mrákova.

 Soud dnes pokračuje v kauze firmy Oleo Chemical (OCh) a lobbisty Iva Rittiga výslechem obžalovaného spoluzakladatele firmy Kamila Jirounka.

Kauza Rittiga a Olea: Peníze z firmy jsem nevyvedl, tvrdí Jirounek

Praha – Zakladatel petrochemické firmy Oleo Chemical (OCh) Kamil Jirounek obžalovaný v kauze údajného vyvedení milionů k lobbistovi Ivo Rittigovi dnes odmítl tvrzení žalobce o tunelování firmy. Společnost podle něho platila za účinné poradenství firmě Cokeville Assets (CA) dalšího obžalovaného, Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Obžaloba týkající se deseti lidí tvrdí, že poradenství bylo fiktivní a u Rittiga skončilo 20 milionů korun. Případ řeší Městský soud v Praze, který bude v hlavním líčení pokračovat v úterý výslechem Kmetě.

Ilustrační foto.

Slovan je stále předposlední

Liblice – I po osmém kole nejnižší krajské soutěže jsou fotbalisté Slovanu Poděbrady na předposledním místě tabulky. Na trávníku Liblic prohráli nejtěsnějším rozdílem.

Josef Pavlas, lesní správce.

Netínští odhalí desku odbojáři Pavlasovi

Netín - Konec druhé světové války v Evropě si v Netíně připomenou při slavnostní mši v sobotu 23. května, kdy také odhalí pamětní desku Josefu Pavlasovi. Účastnil se protinacistického odboje a byl netínským čestným občanem.

Ilustrační foto.

Rekord z Plané čáp z Draženova nepřekonal

Tachovsko – Čápi bílý pomalu zabydlují hnízda také na západě Čech. Většina už přilétla, opozdilci se právě vracejí. Se symboly jara přišly také zajímavé zprávy o tom do jakých zimovišť putovali.

Američan Kevin Dahlgren.

Potkala jsem Dahlgrena chvíli po vraždě. Je mi z toho špatně, tvrdí žena

Brno – Zaujal mě tím, že do uličky vystrčil velký kufr. Na sobě měl košili a rifle a tvářil se úplně klidně. Stála jsem nanejvýš čtyřicet centimetrů od něj, a proto jsem dobře viděla cedulku na zavazadle. Bylo na ní napsané CA, což jak jsem později zjistila, označovalo Kalifornii. Křestní jméno se nedalo přečíst, jen příjmení. Znělo Dahlgren.

Nadzvukové letadlo Concorde

Soud: Aerolinky za smrt 113 lidí na palubě Concordu nemohly

Paříž - Francouzský odvolací soud dnes zprostil americkou společnost Continental Airlines (CA) trestní odpovědnosti za zřícení Concordu 25. července 2000 u Paříže. Podle agentury AFP však potvrdil podíl společnosti na tragédii a povinnost zaplatit milion eur (přes 25 milionů korun) odškodného francouzské společnosti Air France.

Vstup do chomutovského Centralu krátce po otevření.

Otevření Centralu: Hlava na hlavě

Chomutov - Obchodní galerie Central v Chomutově byla ve čtvrtek slavnostně otevřená. Po přestřižení pásky ve čtyři hodiny odpoledne vběhla do Centralu řada zvědavců. Přišli mladí, staří, teenageři, zkrátka všichni byli zvědaví na nové obchodní centrum.

Ilustrační foto.

České předsednictví se Smetanou i Watersem

Praha - Premiéra opery CA Ira jednoho ze zakladatelů kapely Pink Floyd Rogera Waterse, hudební festival United Islands of Europe a stovky dalších kulturních akcí budou doprovázet české předsednictví Evropské unie.

Ilustrační foto

Do Jablonce si dojeli pro bod

Jablonec nad Nisou - Potvrdit výsledky z posledních utkání odjeli na hřiště Jablonce v neděli mladší dorostenci Zenitu Čáslav. A po obětavém výkonu se jim podařilo získat bod za remízu 1:1.

Z utkání II. ligy Čáslav - Sokolov 1:0, neděle 17. srpna 2008

Strnad vystřílel Čáslavi další tři body

Čáslav – Po vydařeném domácím utkání nastoupili hráči Čáslavi znovu po týdnu na vodrantském stadionu proti FK Baník Sokolov. První poločas přinesl vyrovnanou podívanou a rozhodnout tak musela až druhá půle.