Kreativ

ŠTÍTEK: Novohradsko

Obrazy Daniela Bechera zachycující řadu zajímavých jihočeských lokalit nyní v netolickém muzeu oslovují zvláště příznivce realistické malby.

Jihočeské motivy do soboty v Netolicích

Zámek Červená Lhota, Borkovická blata, Šumava i Novohradsko, k němuž má mladý výtvarník Daniel Becher nejblíže - to jsou náměty obrazů, které ještě do soboty 30. září včetně vystavuje v Muzeu Otakara Kudrny v Netolicích.

Novohradský hrad představuje tradice speciálním prohlídkovým okruhem. Pro návštěvníky je připraven interaktivní výklad včetně regionálních perliček. Součástí trasy se staly ručně vyráběné velikonoční dekorace.

Novohradský hrad ukazuje tradice speciální formou. Velikonoční prohlídky baví

Na státním hradě v Nových Hradech na vás dýchne velikonoční atmosféra, a to nejen díky vydařeným dekoracím z přírodnin, které přímo na nádvoří vyráběly studentky budějovické střední odborné školy veterinární, mechanizační a zahradnické. Správci hradu připravili i tematický okruh s interaktivním výkladem včetně regionálních perliček.

Hrobka rodiny Hahnů v Nových Hradech, kde jsou pohřbeni prarodiče zesnulého Carla Horsta Hahna.

Zesnulý bývalý šéf Volkswagenu měl kořeny na Novohradsku

Co má společného s jihem Čech někdejší šéf Volkswagenu Carl Horst Hahn (1926 – 2023), který zemřel 14. ledna? Jeho otec se narodil v Nových Hradech a syn si byl jihočeských kořenů celý život dobře vědom, vysvětluje Lukáš Pelikán, knihovník Jihočeského muzea a kurátor loňské výstavy Osobnosti Novohradska, která ho připomněla.

Nehoda sanitky v Českých Budějovicích.

I záchranáři se občas stanou účastníky nehody. Podívejte se, jak bourali

O víkendu v Českých Budějovicích měli nehodu záchranáři. Sanita se srazila se dvěna auty. Letos je to druhá nehoda vozidla záchranky, které spěchalo zachraňovat. Ta první se stala o prázdninách na Novohradsku. I v minulosti se na jihu Čech staly nehody, ve kterých figurovala vozidla zdravotnické služby, záchranky či hasičů. Přinášíme sestřih těchto událostí. Kdy zdravotníci a záchranáři do cíle nedojeli?

Jediný šlechtitelský chov hus v ČR získal prvenství, husy dostaly očkování proto ptačí chřipce.

Očkované husy z Novohradska ptačí chřipku nemají, veterina končí opatření

Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) již podruhé navakcinovali zhruba 800 hus ve šlechtitelském chovu České husy ve dvou hospodářstvích společnosti Rybářství Nové Hrady na Českobudějovicku proti ptačí chřipce. Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha vyloučilo vysoce patogenní ptačí chřipku v odebraných vzorcích. SVS proto v pátek 1. dubna ukončuje mimořádná veterinární opatření (MVO) v uvedených chovech.

Velká německá slavnost v Horní Stropnici očima Františka Seidela. Foto poskytlo Museum Fotoateliér Seidel Český Krumlov

Veselí v Horní Stropnici. Takhle si lidé užívali oslavy v minulosti

Prohlédněte si fotky z archivu českokrumlovského fotoateliéru Seidel, které nebyly pořízeny na Českokrumlovsku, ale v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Podívejte se, jak si lidé užívali německou slavnost. Děkujeme Museu Fotoateliér Seidel Český Krumlov za poskytnutí snímků. 

Ilustrační foto.

Sníh a mráz na jihu Čech vystřídalo oteplení. Meteorologové varují před ledovkou

Středeční ráno v kraji přineslo teploty nad nulou. V šest hodin ráno naměřila stanice v Byňově na Novohradsku 6°C a ve Vyšším Brodě na Krumlovsku o stupeň méně. Meteorologická stanice v Temelíně již hlásí déšť a 4°C. Nejnižší teplota, a to jeden stupeň nad nulou byla naměřena na Churáňově a v Jindřichově Hradci.

Kaplické městské hasičstvo se dočkalo v srpnu 1930 nové automobilové stříkačky. Za velké účasti obyvatel i z okolí stroj posvětil páter F.Schützner a mnozí členové sboru obdrželi vyznamenání.

Jak jsme žili: Do roku 1938 v Kaplici

Kaplice bývala až do roku 1960 okresním městem, kdy pod její správu spadalo Vyšebrodsko a Novohradsko. V roce 1869 měla 2252 obyvatel a do roku 1921 se tento stav příliš nezměnil.