Kreativ

ŠTÍTEK: Vstavačovité

Výstava orchidejí, sukulentů, masožravek a exotických zvířat v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Spoluautorka výstavy Markéta Aubrechtová.

Do Budějovic dovezli na výstavu i vzácné horské orchideje nebo masožravky

Velké masožravky vytvářejí z květů voňavý bazén až s třemi litry šťávy. Koho nalákají svou vůní, ten padne do lepkavé šťávy a je ztracen. Nádherné masožravky i nebo třeba orchideje dracula vampyra, které jsou původem z ekvádorských hor, ukazuje výstava v Jihočeském muzeu. Najdete tu i rostlinu vanilky.

Tady přenocovali.

Od sousedů: Čechy snesli z Grossglockneru

Jak náš web informoval, od neděle byli v bivaku na nejvyšší rakouské hoře Glossglockneru "uvězněni" dva zranění čeští horolezci. Dnes ráno muže ve věku 25 a 39 let vyzdvihl pomocí lana policejní vrtulník Libelle z Korutan a snesl je na vyhlídku Franze Josefa (2369 m). Tam je převzal záchranný vrtulník.

Chladné venkovní počasí, nedostatek světla a suché teplo sálající z radiátorů, to jsou podmínky, které orchideje nemají v oblibě a které jejich kondici rozhodně neprospívají.

Orchideje v ohrožení: Chyby, které vás v zimě zbytečně mohou připravit o květy

Orchideje, jedny z největších krásek mezi květinami, jsou tropické rostliny vyžadující vlhko a teplo. To však neznamená, že se by se jim v zimních měsících nemělo dařit. Při správné péči a pozornosti zvládnou toto období ve zdraví a v pohodě. Je však potřeba dbát na jejich potřeby ohledně světla, tepla, zálivky a výživy. Jak pečovat o orchideje v zimě? Jak často orchideje v zimě zalévat? A jakou teplotu orchideje potřebují?

Pokojové rostliny v bytě skvěle fungují jako přírodní čističky vzduchu.

Pokojovky mohou pročistit váš domov, zvládnou i amoniak. Jaké a kam umístit?

Pokojové rostliny pomáhají vytvořit příjemné klima, to je všeobecně známo. Ať už jste milovníky palem, orchidejí, či azalek, buďte si jistí, že všechny zelené krásky, snad kromě kaktusů a sukulentů, odvádějí většinu vody ze zálivky zpět do okolního vzduchu a některé navíc zbavují prostor škodlivin. Nejsou tedy pouhou dekorací, ale zvyšují fyzickou i duševní výkonnost a zahánějí stres. Jaké pokojovky si domů pořídit pro svou nenáročnost? A do kterých místností se nejvíce hodí?

Krása a neuvěřitelná rozmanitost květů orchidejí nemá v rostlinném světě konkurenci

Orchideje jsou prý nádherné podvodnice. Co o nich nevíte a jak o ně pečovat

Jsou ideální dekorací, dlouho kvetou a existují v nejrůznějších barvách, velikosti a podobách. Krása a neuvěřitelná rozmanitost květů orchidejí nemá v rostlinném světě konkurenci. Tyto okrasné rostliny, které pocházejí především z tropů a subtropů, doma pěstujeme až na výjimky výhradně v květináčích. Jak vypadá snad nejkurióznější orchidej, po jakém mužském orgánu jsou tyto rostliny pojmenovány a kterou orchidejí doma kořeníme?

V Heřmánkovicích bude mít kosení orchideové louky premiéru.

V Heřmánkovicích nabrousí kosy a s rozbřeskem dne uleví louce s orchidejemi

/FOTO/ Orchideje nejsou jen krásnými květinami z exotických oblastí tropů a subtropů, ale několik druhů jich roste i v našich podmínkách. Jedna taková lokalita je na úpatí Javořích hor v Heřmánkovicích na Broumovsku. Aby toto stanoviště nevymizelo z botanické mapy úplně, je pro to také potřeba něco udělat. Proto se na louce na konci vesnice o víkendu brzy ráno začnou brousit kosy a sekáči požnou louku s výskytem ohrožené orchideje vemeníku dvoulistého.

Vstavač kukačka.

VIDEO: Republikový unikát. Tisíce orchidejí rozkvetly na Cínové hoře u Znojma

Tisíce orchidejí kvetou v těchto dnech u Znojma. Všímavý výletník je snadno v trávě najde díky tmavě fialové nebo nachové barvě. „Nečekejme ale exotické krásky s velkými květy visící z větví stromů. Naše středoevropské druhy jsou skromnější, drobnější a vyrůstají ze země. V okolí Znojma najdeme přes dvacet zástupců orchidejí,“ poukázal botanik Radomír Němec.

Divadlo Na Fidlovačce ve středu uvádí komedii Sugar (Někdo to rád horké).

Tipy na středu 22. března

Víte už, jak si zpestřit dnešní program? Podívejte se níže na pár těch, které se tento den v Praze konají.

Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze nabízí poslední příležitost.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Nabídka posledního zimního víkendu je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Příbramsku i v dalších místech ve středních Čechách a v Praze. Na koncerty a divadelní představení, na karnevaly, bály, ale i turistické pochody, výstavu pestrých orchidejí, cestovatelský festival nebo den plný specialit ze Srí Lanky a Afriky. 

Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze nabízí poslední příležitost.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Nabídka posledního zimního víkendu je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Rakovnicku i v dalších místech ve středních Čechách a v Praze. Na koncerty a divadelní představení, na karnevaly, bály, ale i turistické pochody, výstavu pestrých orchidejí, cestovatelský festival nebo den plný specialit ze Srí Lanky a Afriky. 

Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze nabízí poslední příležitost.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Nabídka posledního zimního víkendu je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Mělnicku i v dalších místech ve středních Čechách a v Praze. Na koncerty a divadelní představení, na karnevaly, bály, ale i turistické pochody, výstavu pestrých orchidejí, cestovatelský festival nebo den plný specialit ze Srí Lanky a Afriky. 

Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze nabízí poslední příležitost.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Nabídka posledního zimního víkendu je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i v dalších místech ve středních Čechách a v Praze. Na koncerty a divadelní představení, na karnevaly, bály, ale i turistické pochody, výstavu pestrých orchidejí, cestovatelský festival nebo den plný specialit ze Srí Lanky a Afriky. 

Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze nabízí poslední příležitost.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Nabídka posledního zimního víkendu je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Berounsku i v dalších místech ve středních Čechách a v Praze. Na koncerty a divadelní představení, na karnevaly, bály, ale i turistické pochody, výstavu pestrých orchidejí, cestovatelský festival nebo den plný specialit ze Srí Lanky a Afriky. 

Zasmějte se v Divadle Pod Palmovkou při hře Zkrocení zlé ženy.

Tipy na středu 15. března

Víte už, jak si zpestřit dnešní program? Podívejte se níže na pár těch, které se tento den v Praze konají.

Vzácná orchidej vstavač kukačka by mohla v Českém středohoří růst na více místech. Pomůže akční plán.

Vzácná orchidej by mohla v Českém středohoří růst na více místech

Kriticky ohrožený druh orchideje - vstavač kukačka - roste nyní v Českém středohoří pouze v přírodní rezervaci Bohyňská lada. V minulosti tu byl přitom k vidění zhruba na padesáti místech. Vymizel především kvůli tomu, že se v krajině přestalo tradičně hospodařit – kosit a pást. Regionální akční plán na jeho záchranu nyní schválila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Stovky orchidejí zaplnily sbírkové skleníky v olomouckých Smetanových sadech, na výstavě Klenoty pralesa jsou k vidění i vzácné druhy.

Klenoty pralesa v Olomouci. Sbírkové skleníky zaplnily exotické orchideje

Stovky orchidejí s pestrobarevnými květy nejrůznějších tvarů mohou lidé obdivovat ve sbírkových sklenících v olomouckých Smetanových sadech. Do 6. listopadu se zde vůbec poprvé koná prodejní výstava orchidejí a tropických rostlin pojmenovaná Klenoty pralesa. Součástí expozice jsou i cenné rarity.

Bradáček srdčitý.

V Brdech se objevila kriticky ohrožená orchidej, po více než devadesáti letech

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se po více než 90 letech objevila vzácná orchidej bradáček srdčitý. Velké množství těchto květin našel uprostřed rašelinných smrčin v srdci středních Brd fotograf brdské přírody Karel Hutr, informovala v pátek ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Rozkvetlé kosatce mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně.

V botanické zahradě rozkvetly kosatce. Nabídnou tam i skalničky a orchideje

Rozkvetlé kosatce mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně. Výstava IRIS 2022 končí v pondělí 30. května. V minulosti se výstava věnovaná „orchidejím severu“ konala pravidelně jednou za rok. Kvůli covidové pauze je nyní k vidění po třech letech.

Prstnatec bezový v Jeseníkách.

V Jeseníkách rozkvetly orchideje

Silně ohrožené druhy orchidejí rozkvetly v polovině května v Jeseníkách. Fialová či žlutá květenství se rozvila na několika místech v regionu.

Některé rostliny předstírají celý život, a to velmi mazaně.

Podvodníci nejsou jen mezi lidmi. Některé rostliny klamou celý život

Některé rostliny předstírají celý život, a to velmi mazaně. Třeba proto, aby přilákaly opylovače, kterým však nejsou ochotny dát nic na oplátku. Výroba nektaru totiž něco stojí. Ovšem prokázat rostlině služby a nic za ně nedostat ještě není to nejhorší, co se může hmyzu stát. Na podvodníky z říše rostlin se zaměřil časopis Receptář.

Další vycházky za zajímavostmi Českého lesa připravila AOPK ČR.

Vyrazte do Českého lesa za hadci, orchidejemi k Poběžovicím a za přírodou kolem

O zajímavostech z pohledu geologie v přírodní rezervaci Drahotínský les, orchidejích na Hvožďanské louce a jedinečných přírodních krásách v okolí zříceniny hradu Přimda budou zájemcům vyprávět fundovaní odborníci v rámci dvou připravených akcí Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR) z programu Pojďte s námi do přírody.