Kreativ

ŠTÍTEK: Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

Ilustrační foto

Události, které vás v týdnu čekají, Jihočeši

Jižní Čechy – Krajští radní v úterý 10. dubnadnes vyberou nového ředitele Alšovy jihočeské galerie (AJG). Ta je bez stálého šéfa od loňského dubna, kdy po sérii skandálů a auditu rezignoval tehdejší ředitel Lubomír Bednář.

Milan Knížák

Nového ředitele Alšovy jihočeské galerie vybere i Knížák. Jasno bude v dubnu

Hluboká nad Vltavou - Komise oznámí jméno vítěze po 30. březnu. Hlásí se jedenáct lidí. Hejtman Jiří Zimola odmítá, aby byl nový šéf jen manažerem bez vztahu k umění. Sám Jiří Zimola ještě ve čtvrtek nevěděl, kolik lidí chce šéfovat Alšově jihočeské galerii (AJG), a už se objevila první pochybnost. Deník zjistil, že Petr Berkovský, dočasně pověřený vedením AJG, dostal z kraje 'radu', aby projekt do výběrového řízení ladil stejně jako Filip Lýsek, jenž od loňska vede Regionální muzeum v Krumlově. Nabízí se proto otázka, zda mezi jedenáctkou lidí, kteří do konkurzu jdou, nebude zvýhodněn.

Kolekce 130 slavných prací Zdeňka Buriana v Alšově jihočeské galerii míří k novému návštěvnickému rekordu. Výstava potrvá do 23. října.

Mamuti a spol. útočí na rekord!

České Budějovice /FOTOGALERIE/ - Jakmile člověku padne pohled na olejomalbu pravěkých jelenů naproti pokladně, je lapen. V hlavě se rozjede řetězec vzpomínek na léta, kdy hltal všechny ty lovce mamutů a jelenů, a tak propadá nostalgii a tvář se roztáhne do úsměvu… Kolekce 130 slavných prací Zdeňka Buriana v Alšově jihočeské galerii zkrátka láká davy.

PAN OPATRNÝ. Velmi diplomaticky se vyjadřuje Petr Berkovský (35), dočasně pověřený vedením Alšovy jihočeské galerie. Argumentuje tím, že bude mít okleštěné kompetence. Chce se soustředit na přípravu dvou velkých výstav a věří, že bude mít podporu kolegů.

Jsem klidnější povaha, říká nový šéf Alšovy galerie

České Budějovice /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ - Petr Berkovský, správce depozitáře, se stal dočasným ředitelem Alšovy jihočeské galerie. Na první pohled zaujme jeho 195 centimetrů vysoká postava. Oproti energické chůzi jsou však zatím jeho slova opatrná. Lze pro to mít pochopení – Petr Berkovský nahradil v čele Alšovy jihočeské galerie (AJG) Lubomíra Bednáře, jenž nedávno rezignoval a s nímž jsou spjaty skandály s předčasným svěšením výstavy kvůli firemní party, pomstou motivované propouštění i soud, před nímž nabádal herce Jakuba Doubravu k podvodu. „Jsem přesvědčen, že budu mít podporu kolegů,“ říká pětatřicetiletý muž, který v AJG pracoval čtyři roky jako správce depozitáře a jehož v úterý pověřil Jihočeský kraj dočasným (pravděpodobně do září) vedením instituce.

Alšova galerie, interiér, ilustrační foto

Alšovku dočasně povede správce depozitáře

Hluboká nad Vltavou - Lubomíra Bednáře, ředitele Alšovy jihočeské galerie (AJG), který minulý týden rezignoval, nahradí Petr Berkovský, správce depozitáře AJG. Alšovku povede do té doby, než z výběrového řízení vzejde nový šéf.

Alšova galerie, interiér, ilustrační foto

Aféra: Dění v jihočeské Alšově galerii prověří audit

České Budějovice /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE, AUDIO/ - Stav Alšovy jihočeské galerie, která se od května loňského roku zmítá ve vnitřních sporech a jejíž ředitel kontroverzně propustil kurátora i mluvčí, prozkoumá scenárista Martin Bezouška.