Kreativ

ŠTÍTEK: Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

Entropa. Plastika výtvarníka Davida Černého. Jedni ji fandí, duzí ji zatracují.

Entropa na jihu asi až na podzim

České Budějovice - Kontroverzní výtvarné dílo Davida Černého Entropa, které v Bruselu představilo národy Evropské unie často nelichotivou formou, si možná budou prohlížet lidé na jihu Čech.

Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou je na snímku s vlajkami evropských států při setkání Gymnich. V neděli opět zpřístupní své sbírky.

Sezona začne na apríla novinkou

Hluboká nad Vltavou - Novou tradici, inspirovanou nedávným setkáním Gymnich, by rádi založili hlubočtí podnikatelé v cestovním ruchu.

O SVĚTLE A JINÉ SVĚTELNÉ OBJEKTY. Tak zní název výstavy Jaroslavy Severové, kterou mohou zájemci navštívit ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích.

Jaroslava Severová promlouvá nejen světlem

České Budějovice - Digitální tisky a fotografie (upravované počítačovou cestou), světelné objekty a instalace Jaroslavy Severové jsou od minulého týdne k vidění ve Wortnerově domě.

Ilustrační foto

Nejtěžší na knize o Doudlebech bylo rozhodnout, co nenapsat

Doudleby - Vánoční dárek v předstihu dostali Doudlebští při příležitosti rozsvícení vánočního stromu. Je jím kniha o obci, kterou napsal společně s kolegy Tomášem Sterneckem, Romanem Lavičkou a Jiřím Hlavicem místní mladý kronikář Jan Šimánek.

V loňské sezoně navštívilo hlubocký zámek 285 000 lidí.

Zámky otevřou na celý rok

České Budějovice - Jihočeští památkáři plánují pro nadcházející sezonu zásadní změny. Jednou z nich je, že návštěvníci budou moci na nejfrekventovanější zámky a hrady zavítat i v zimě.

V loňské sezoně navštívilo hlubocký zámek 285 000 lidí.

Zámky otevřou na celý rok

České Budějovice - Jihočeští památkáři plánují pro nadcházející sezonu zásadní změny. Jednou z nich je, že návštěvníci budou moci na nejfrekventovanější zámky a hrady zavítat i v zimě.

Ilustrační foto

Jaké vstupné zaplatíme do galerií?

Jižní Čechy - S novým rokem a zvyšujícími se vstupními náklady upravují výši vstupného také galerie a provozovatelé výstavních prostor na jihu Čech.

Přehlídku díla Jiřího Lindovského, kterého zajímá vztah člověka k technice,  nabízí ke zhlédnutí právě nainstalovaná výstava pod názvem Retrospektiva.

Lindovského přístroje se stávají živým organismem

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Expozici kreseb, skic a obrazů devětapadesátiletého malíře, grafika a kreslíře Jiřího Lindovského nazvanou Retrospektiva otevřela minulý čtvrtek Alšova jihočeská galerie v obou podlažích Wortnerova domu.

DO NOVÉHO. Stěhovací firmy si nemohou stěžovat na nedostatek zakázek. Lidé mění nejčastěji bydlení kvůli práci, stěhování do vlastního bydlení nebo z většího do menšího bytu.

Stěhovací firmy živí byty i přeprava zboží

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ačkoli se v jižních Čechách ročně stěhují tisíce lidí, přesuny vybavení z bytů či domů už jihočeské stěhovací firmy většinou neuživí. Jen v prvním pololetí roku se do kraje přistěhovalo 3193 lidí, zároveň se dalších 2069 obyvatel odstěhovalo. Služeb stěhovacích firem využívají další stovky lidí, kteří se stěhují v rámci regionu.

Antonín Málek připravuje pro návštěvníky galerie na 25. 10. komentovanou prohlídku celé expozice.

O vzdalování se a přibližování

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Možnost vidět průřez téměř padesátiletou tvorbou významného českého malíře Antonína Málka, který patřil do generace účastníků tzv. Konfrontací, nabízí návštěvníkům od čtvrtka Alšova jihočeská galerie.

Vedle malby, kresby , ilustrace lze zhlédnout také sochařskou tvorbu.  Na snímku plastika  Petera Orieška.

Výstava prezentuje vývoj českého malířství posledních 40 let

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Vývoj českého malířství za posledních zhruba čtyřicet let ukazuje sobotní vernisáží otevřený 3. díl výstavy Alšovy jihočeské galerie, která zakončuje cyklus přehlídek, představující galerijní sbírky moderního a současného umění.