Kreativ

ŠTÍTEK: Stará radnice (Künzelsau)

Výstava Pat a Mat

Pat a Mat

Nenechte si ujít interaktivní a hravou výstavu pro celou rodinu – Pat a Mat. 

Tradiční masopustní veselice na jižní Moravě,  ilustrační foto.

Tip na sobotu 8. února: Masopustní rej

Průvod masek vychází dnes v 15 hodin od domu kultury. Zastávky bude mít u pošty, před Kozlovnou, u Staré radnice a bude končit v klášterním areálu u Ekocentra, kde bude připravena masopustní veselice s občerstvením a celá řada soutěží pro děti. Budou se vyhodnocovat masky dětí, ale i dospělých.

Tomáš Hobzek Quartet

Na co kam: Tomáš Hobzek Quartet zaujme energií i dynamikou

/POZVÁNKY/ Vzdělávací a kulturní centrum Broumov pořádá v rámci Klubu přátel umění ArtCafé koncert Tomáš Hobzek Quartet v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově (5. února v 19 hodin). Kapela se snaží zaujmout posluchače energií, dynamikou a volným přístupem k improvizaci s ohledem na místo a publikum, ale zároveň tak trochu avantgardně. Díky tomu vznikají na pódiu neopakovatelné hudební okamžiky.

Zlatý poklad. Celková hmotnost všech spirál je 257 gramů.

Na co kam: Archeolog představí při muzejním sedánku zlatý poklad

/POZVÁNKY/ V přednáškové místnosti Staré radnice na Masarykově náměstí v Náchodě se ve středu 5. února od 17 hodin uskuteční další z cyklu muzejních sedánků, na kterém vám archeolog Mgr. Jan Košťál představí zlatý poklad z mladší doby bronzové, který Muzeum Náchodska získalo do svých sbírek v roce 2019.

Rozhovor na konci týdne se spolumajitelkou Taneční školy Starlet Vlastou Buryanovou

Šlapání zelí? Na plesech se opět tancuje, říká lektorka Vlasta Buryanová

/ROZHOVOR/ Bez nadsázky ji lze označit za první dámu společenského tance v Brně. Vlasta Buryanová učí středoškoláky i dospělé v taneční škole Starlet už několik desetiletí a odhaduje, že jejíma rukama prošlo na sto tisíc lidí. Jejich počet stále narůstá, protože i nyní je lektorkou několika kurzů.

Lili Amann

Plumlovský zámek je jako dort zářící pozitivní energií, říká malířka Lili Amann

„Kdyby se mě někdo optal, čím mě okouzlil zámek Plumlov, asi bych odpověděla: Přijďte se podívat a pochopíte!“ říká s úsměvem psycholožka, malířka a básnířka Lili Amann. I když nyní žije v německém Stuttgartu, své kořeny má na Hané a konkrétně na plumlovský zámek se moc ráda vrací a pravidelně tam i vystavuje své obrazy.

Stanislav Miloš je autorem historického modelu města Hranice

Model starých Hranic tvoří Stanislav Miloš téměř 30 let

Jak vypadaly Hranice v 18. století ? To zobrazuje model historického středu města, jehož autorem je Stanislav Miloš. Model, který je unikátní dominantou stálé expozice v muzeu na zámku v Hranicích, se stále rozrůstá, návštěvníci tak mohou už několik let průběžně sledovat jeho dokončování.

Krajská Knihovna pořádá Univerzitu volného času už léta, zájem je pokaždé obrovský.

OBRAZEM: Na vzdělání neváhají studenti v Brodě stát v knihovně frontu

Až tři čtvrtě hodiny předem, aby si mohli vybrat nejzajímavější obor neváhali stáli v úterý 21. ledna frontu v přízemí Staré radnice zájemci o zápis do letního semestru Univerzity volného času. Tu v Brodě pořádá úspěšně již několik let Krajská knihovna Vysočiny. Projektu celoživotního vzdělávání se účastní ročně v průměru více než 500 lidí.

Stará radnice v Hranicích

Tip na středu 8. ledna: Vánoce za totáče

Vánoce za totáče – výstava, prostřednictvím níž mohou lidé nahlédnout do doby před sametovou revolucí a připomenout si 30. výročí této události, potrvá na Staré radnici do 9. února. 

Ilustrační foto.

Na Smetanově náměstí v Brodě už psi nesmí na trávník

Od začátku roku platí pro havlíčkobrodské pejskaře upravená vyhláška. Nově jejich čtyřnozí miláčci nesmí běhat po trávníku na Smetanově náměstí a ve dvoře Staré radnice. Za porušení zákazu jim může hrozit i pokuta.  

Ilustrační foto.

Benefiční koncert sboru Oříšek pro nemocnici se koná v Brodě už v pátek

Havlíčkův Brod – Pěvecký soubor Oříšek z Havlíčkova Brodu i letos přichystal benefiční koncert pro dětské oddělení. Koná se v pátek 13. prosince 2019 od 19.00 hodin v sále havlíčkobrodské Staré radnice. Jako loni, tak i letos je koncert sboru Oříšek zaměřený na charitu. Výtěžek putuje do Havlíčkobrodské nemocnice na dětské oddělení.

Vánoční posezení pro seniory pořádané brodským Senior Pointem.

Brodským seniorům zazpíval Oříšek a zahráli heligonkáři

Havlíčkův Brod – Senioři z Havlíčkobrodska se včera sešli na vánočním posezením, které se konalo na havlíčkobrodské Staré radnici a pořádá ho Senior Point Havlíčkův Brod. Babičkám a dědečkům nejprve zazpíval dětský pěvecký sbor Oříšek a poté je potěšili heligonkáři.

CO KUS, TO ORIGINÁL. Patchworková technika je krásná, ale pracná.

Patchworkový klub se chlubí na výstavě svým uměním

Havlíčkův Brod – Originální výstavu ručních prací si mohou prohlédnout návštěvníci Staré radnice v Havlíčkově Brodě. Svoje umění tady představují členové patchworkového klubu při mateřském centru Zvoneček a Oblastní charitě Havlíčkův Brod.

Předvánoční pásmo hudebního souboru Kalamajka.

Druhý adventní víkend s Kalamajkou

Havlíčkův Brod - Již tradičně se folklorní soubor Kalamajka v předvánoční době představuje s nacvičeným vánočním pásmem tanců, vyprávění, říkadel a koled. Letos se celé vystoupení neslo v duchu putování od sv. Martina do Tří králů.

Letos poprvé se v Náchodě zpívalo ve staré radnici.

Přijďte si zazpívat koledy společně s celým Českem

Středa 11. prosince se blíží a s ní i oblíbená celorepubliková akce Česko zpívá koledy. Zatím je přihlášených okolo osmi set míst v celé zemi, v našem regionu se bude od 18 hodin společně zpívat například v Náchodě, a to na Masarykově náměstí či ve Staré radnici (dle počasí) s pěveckým sborem Hron a Střediskem volného času Déčko.

PEPITO (NE)PLIVEJ. Miloš Doležal je básník, spisovatel a publicista.

Čtení: Jízda na skle ochcanou strání

Havlíčkův Brod -Krajská knihovna Vysočiny pořádá v pátek v podkroví Staré radnice v 17 hodin autorské čtení Miloše Doležala. Těšit se můžete na čtení z knih Jízda na skle ochcanou strání a představení novinky Pepito, (ne)plivej.

Výstava Ladovská zima.

Tip na pátek 6. prisince: Advent na Staré radnici

Výstavní dům a galerie Stará radnice má na letošní adventní víkendy připravené prohlídky stálých expozic i novou výstavu v galerii.  Otevřeno je všechny čtyři adventní víkendy včetně pátků od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin. Po tuto dobu můžete navštívit mj. výstavu  „Ladovská zima“.

Slavnostní předávání ocenění dobrovolným dárcům krve v Havlíčkově Brodě.

OBRAZEM: V Brodě ocenili dobrovolné dárce krve

Havlíčkův Brod - Dobrovolní dárci krve, kteří v období od loňského listopadu do letošního října darovali krev na hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod, se včera sešli v sále havlíčkobrodské Staré radnice.

Zpívání

Zpívání koled opět navodí krásnou vánoční atmosféru

Zapomeňte na předvánoční stres a přijďte si s námi zazpívat koledy! Středa 11. prosince bude dnem, kdy se uskuteční devátý ročník oblíbené akce Deníku „Česko zpívá koledy“. V 18 hodin se napříč Českem rozezní hlasy tisíců zpěváků z řad veřejnosti, a to na stovkách míst republiky. Společně si zapějeme koledy Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Jak jsi krásné, neviňátko, Pásli ovce valaši a píseň Vánoce, Vánoce přicházejí.

Noc venku 2018 ve Dvoře Králové nad Labem. Lidé si vyzkoušeli jaké je přespávat venku a to i v zimně jen s kartony.

Na dvou místech můžete prožít noc lidí bez domova

Největší benefiční akce pro lidi bez domova v ČR Noc venku se koná ve čtvrtek od 17 hodin na náměstí Václava Hanky a v Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem a v Trutnově na Krakonošově náměstí u Staré radnice od 18 hodin.

Zahájení výstavy se zúčastnil Václav Rameš (ředitel St. obl. archivu v Třeboni) a starosta města Petr Baštýř.

V Lomnici vystavují historické listiny

Poslední říjnový víkend patřil v Lomnici nad Lužnicí dávné minulosti. V prostorách budovy Staré radnice byla zahájena výstava Historie města ve faktech.

Ilustrační foto.

Sběratelé zvou na výměnnou burzu

/POZVÁNKY/ Klub sběratelů Policka ve spolupráci s Muzeem papírových modelů v Polici nad Metují pořádá v sobotu 19. října od 8 do 13 hodin v prostorách muzea setkání sběratelů všech oborů a výměnnou burzu různých drobných předmětů.

Muzeum Náchodska na Masarykově náměstí v Náchodě.

Muzeum představí „zlatý poklad“

Muzeum Náchodska se i letos připojí k Mezinárodnímu dni archeologie, který se uskuteční 19. října od 10 do 17 hodin v Broučkově domě na Masarykově náměstí a ve Staré radnici.

Ladislav Dostál kdysi namaloval obraz pro Karla Gotta. Nedávno od něj dostal kopii s věnováním.

Pozval mě k sobě domů, vzpomíná kunštátský učitel na životní zážitek s Gottem

Kunštát – Kopie jeho obrazu mu visí na zdi v obývacím pokoji. Při pohledu na něj devětapadesátiletý učitel z Kunštátu na Blanensku Ladislav Dostál pocítil stesk. Poprvé se s Karlem Gottem setkal před více než deseti lety. „Namaloval jsem mu obraz, který jsem mu v roce 2007 předal v brněnské Staré radnici. Tam vše začalo,“ posteskl si muž nad úmrtím slavného zpěváka.