Kreativ

ŠTÍTEK: banán

V posledních letech je u zahrádkářů velkým hitem výživa maliníků hnojivem z banánových slupek

Malinám prospívá hnojivo ze zbytků jiného ovoce. Dodá jim vzpruhu, zajistí úrodu

Maliny jsou oblíbeným letním ovocem. Ačkoliv by se mohlo zdát, že bujně rostoucí keře žádnou velkou péči nevyžadují, k tomu, aby nám přinesly dobrou úrodu, je potřeba dodat jim základní živiny. V posledních letech je u zahrádkářů velkým hitem výživa maliníků hnojivem z banánových slupek. Je to dobrý nápad, protože slupky, které by jinak skončily v odpadu, se tak dají dobře zužitkovat. I hnojení maliníků banánovými slupkami má však svá pravidla, úskalí a dokonce i mýty.

Banány obsahují vlákninu, draslík, folát, čili aktivní formu kyseliny listové, a antioxidanty, jako je vitamín C.

Chutné ovoce chrání proti rakovině a pomáhá při průjmu. Umí i zlepšit náladu

Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku. 

Na planetě je jen několik stovek sběratelů banánových etiket a jedním z nich je 64letý Jiří Jiránek z Červeného Kostelce, který má ve své sbírce přes 28 tisíc banánových etiket.

Rusové dávají zbraně i na banánové etikety, říká sběratel z Červeného Kostelce

/FOTO, VIDEO/ Každý z nás si asi někdy v životě sloupl z banánu nálepku a nalepil ji v kuchyni na ledničku. Ale na planetě je asi 500 lidí, kteří tuto činnost povýšili na sběratelství banánových etiket. Jedním z nich je 64letý Jiří Jiránek z Červeného Kostelce, který má ve své sbírce přes 28 tisíc nálepek z banánů. Většinou jsou barevné a veselé, ovšem některé etikety z ruských obchodů mají vyobrazené zbraně.

Stát v předlouhé frontě u obchodu nebylo za socialismu nic zvláštního

Fronta na banány: Kdo mohl, klidně kvůli oblíbenému ovoci utekl z práce

„Stála tam fronta jako na banány,“ říkáme o situaci, kdy musíme v davu lidí někde na něco čekat. Dnes jde o situaci spíše ojedinělou, ale ještě před takovými 35 lety to byla téměř každodenní situace. Mnoho druhů zboží patřilo mezi takzvaně nedostatkové, což znamenalo, že nebylo k sehnání, a pokud bylo, lidé si na ně museli vystát dlouhou frontu. Čekali v ní bez ohledu na počasí, často i několik hodin a někdy dokonce přes noc. Proč lidé museli stát frontu na banány? A na jaké zboží se za socialismu ještě stály fronty?

Banáni

Tipy ze streamů: Halloweenské horory, kokain v banánech i Dyková jako superžena

Hororové podívané Papežův vymítač i Vlkodlak: Noční lovec nabízejí halloweenský předkrm. Zamrazí ale také při sledování seriálů 30 stříbrných II a Husí kůže. Děsivou podívanou lze naředit například komediálním seriálem Banáni, nebo povídkovým filmem Superžena. Deník přináší další díl tipů na to nejlepší, co lze sledovat na streamech. 

Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby. Češi se tak začali vyhýbat třeba čokoládě. Ilustrační snímek

Žáby nesou smrt. Češi naletěli dezinformacím, vyhýbají se čokoládě i banánům

Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby, které jsou podle nich plné chemikálií, jedovatého hmyzu a geneticky modifikovaných přísad. Logo je přitom znakem téměř čtyřicet let působící organizace, která bojuje za udržitelné zemědělství a rovné podmínky farmářů. 

Miroslav Kroupa v centru Žatce poblíž radnice otevřel tapas bar a restauraci s názvem Banana klub.

Klub Banán je naše víkendová hračka, říká žatecký pekař Miroslav Kroupa

/FOTO, VIDEO/ Miroslav Kroupa si v červnu 2018 v Žatci otevřel rodinné pekařství. Chléb, housky a další pečivo včetně sladkého v něm peče sám, za pultem prodává jeho žena Anna. Nedávno, jak sám říká, si pořídili víkendovou hračku. V centru města poblíž radnice otevřeli tapas bar a restauraci s názvem Banana klub.

Nález kokainu mezi banány - ilustrační foto

Půl tuny kokainu z Klecan je ve střeženém skladu, po zkoumání se spálí

Cihly kokainu objevené v sobotu mezi banány v distribučním centru obchodního řetězce Albert v Klecanech u Prahy odvezli policisté do střeženého skladu. Více než půl tuny drogy skončí po odborné analýze ve spalovně, informovala dnes na policejním webu mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Za 646 kilogramů kokainu, které putovaly z Ekvádoru do Amsterdamu a zřejmě omylem skončily ve středních Čechách, by se při pouličním prodeji dalo podle ní utržit několik miliard korun.

Zabavený kokain. Ilustrační snímek.

Ve skladu u Prahy našli 646 kilogramů kokainu. Droga má hodnotu dvou miliard

V distribučním centru obchodního řetězce Albert v Klecanech u Prahy odhalili policisté v sobotu odpoledne v zásilce banánů 646 kilogramů kokainu. Mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová ČTK řekla, že droga objevená v Klecanech směřovala z Ekvádoru přes Amsterodam. Je podle ní možné, že se stala logistická chyba, když se zásilka nestihla v Amsterodamu vyložit a dorazila v banánových krabicích až do skladu ve středních Čechách. V koncové distribuci má zadržená droga hodnotu zhruba dvě miliardy korun, uvedla na svém webu televize Nova, která na případ upozornila.

Neošetřená suchá kůže na nohou je známkou počínajícího problému.

Když popraskané paty znemožňují chůzi. Odborníci radí krémy, babičky zase banán

Popraskané paty jsou velmi častým problémem dolních končetin, kterým trpí mnoho lidí. Nevzhledná kosmetická vada však může snadno přerůst v závažný problém, zejména ve chvíli, kdy se praskliny prohloubí v hlubší trhliny a stání či chůze začnou být nesnesitelně bolestivé. Proč paty praskají, co na popraskané paty pomáhá a co radí naše babičky?

Marie Sitková předvádí kovařinu na mnoha akcích.

Tatra s banánama. Mladá kovářka Marie z Turnova se ohání kladivem i jehlou

/VIDEO/ Kdo potká Marii Sitkovou z Turnova, patrně by si neřekl, že vidí kovářku. Pod pojmem kovář si asi většina lidí představí hřmotného muže, nejlépe vousatého, v kožené zástěře. „A víte, že si tak lidé představují i mě? Někdo si něco objedná, přijde a když jim otevřu, řeknou, ať zavolám maminku. Prostě si představují nějakou velkou ženu, nejméně dvoumetrovou s váhou přes sto kilo, ženskou s vousy. Kolegové kováři jsou už na mě zvyklí, ale spousta zákazníků je překvapena,“ směje se čtyřiatřicetiletá matka dvou malých chlapců.

Banány obsahují draslík a sodík, které jsou důležité pro naši kardiovaskulární soustavu. Navíc zlepšují trávení, vyrovnávají krevní tlak, pomáhají proti zácpě i pálení žáhy a bojují proti volným radikálům.

Banánová dieta slibuje úbytek kil už za týden. Vymyslela ji japonská lékárnice

Jako bývá závěr prosince ve znamení bramborového salátu, cukroví, chlebíčků a vepřových kolen, tak je počátek ledna spjatý se snahou všechny tyto kalorické hříchy okamžitě zažehnat cvičením, během a hlavně dietami. Roztodivné diety, jak známo, přicházejí v módních vlnách, aby je vzápětí vystřídaly nové a progresivnější. Ve většině případů však i ta nejrevolučnější metoda hubnutí prohraje s naší neukázněností, leností nebo jojo efektem. K oblíbeným dietám patří takzvaná ranní banánová dieta, která vznikla před patnácti lety v Japonsku a slibuje úbytek několika kilogramů za týden.

Voda z cizrny Aquafaba je skvělou náhražkou především vaječného bílku při pečení

Cena vajec roste. Existují náhražky, se kterými zvládnete moučník i míchanici

Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit. 

Mezi nejžádanější exotické ovoce patří během vánočních svátků banány, pomeranče a mandarinky. K těm měli obyvatelé dnešní České republiky vzácně přístup od pozdějších desetiletí 19. století, kdy se sem dostávaly nejprve v sušené či konzervované podobě

Banány, nedosažitelný luxus. Lidi kdysi lákaly světelné skříně i zázračný prášek

Kromě voňavého cukroví, řízků, rybí polévky a bramborového salátu si většina domácností neumí představit vánoční hody ani bez čerstvého ovoce. Jeho vánoční nákup před rokem 1989 máme nejspíš ještě pořád v paměti jako boj o poslední nepodpultové kousky v nekonečných frontách. V ještě hlubší minulosti se snažili poptávku na drahé a vzácné zboží využít obchodníci jak se dalo, trhákem a důvodem k vynalézavosti byly zejména banány.

Abdallah Gning

Hradečtí fans rasisticky uráželi teplického Gninga: Negře! Běž jíst banány!

Český fotbal řeší rasismus nejhrubšího zrna, jeho obětí je africký fotbalista Abdallah Gning. Fanoušci Hradce Králové v Mladé Boleslavi, kde mají votroci svůj azyl, na útočníka FK Teplice během sobotního prvoligového utkání slovně útočili nechutnými urážkami. „Negře! Čmoude! Běž jíst banány!” I takový primitivní výpady se linuly podle záložníka Teplic Tomáše Kučery z hradeckého kotle. Rasismus potvrdili i další tepličtí hráči, funkcionáři a fanoušci. „Já se dozvěděl, že jsem plešatej nácek a moje žena kurva,” přidal zadák sklářů Tomáš Vondrášek.

Abdallah Gning

Hradečtí fanoušci rasisticky uráželi teplického Gninga: Negře! Běž jíst banány

Český fotbal řeší rasismus nejhrubšího zrna, jeho obětí je africký fotbalista Abdallah Gning. Fanoušci Hradce Králové v Mladé Boleslavi, kde mají votroci svůj azyl, na útočníka FK Teplice během sobotního prvoligového utkání slovně útočili nechutnými urážkami. „Negře! Čmoude! Běž jíst banány!” I takové primitivní výpady se linuly podle záložníka Teplic Tomáše Kučery z hradeckého kotle. Rasismus potvrdili i další tepličtí hráči, funkcionáři a fanoušci. „Já se dozvěděl, že jsem plešatej nácek a moje žena ku*va,” přidal zadák sklářů Tomáš Vondrášek.

 I jídlo prochází módními vlnami – a ty poslední sázejí právě na posílení zdraví.

Plíživým zlodějem peněz je nadbytek. Jíst levněji může znamenat i zdravěji

Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi. 

Dva saláty nevšedně: Sladká a slaná si rozumějí

Dva saláty nevšedně: Sladká a slaná si rozumějí

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Minule jsem slíbila nevšední saláty – melounový se sýrem a rajčatový s banány a česnekem. Já vím, mnohde jsou melouny ještě drahé a o úsporách tudíž nemůže být řeč, ale už jsem v jednom obchoďáku objevila cenu pod desetikorunu za kilo, což jde.

Nález kokainu mezi banány v Rychnově a Jičíně

Překvapení v krabicích od banánů. V supermarketech našli kokain za dvě miliardy

Policisté v českých supermarketech zajistili v bednách s banány zatím 840 kilogramů kokainu. Prodejcům by takové množství drogy vydělalo více než dvě miliardy korun. Policie to uvedla na svém twitteru. Lisované kostky kokainu našli odpoledne nejprve pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Policisté ve spolupráci s Celní správou poté kontrolovali i další místa, kam bylo zboží stejné šarže distribuováno. Zatím ale neupřesnili, kde všude drogu nalezli.

Černý a jedovatý pasažér...

Od sousedů: Jedovatý pavouk v banánech

V tržnici v Schönbergu (okr. Freyung) našel vedoucí ve čtvrtek odpoledne v krabici banánů pavouka velkého asi jako dlaň. Zavřel ho do skleněné dózy s otvory pro vzduch a druhý den ho donesl na policii.

Vznikne něco úchvatného, něco jako tradiční nebe na jazyku.

Cukrářská výzva: Tartaletky, které obdivují i v televizi

„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.

Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce.

Sbírka potravin pro Respondeo: studenti za týden naplnili šest krabic od banánů

/FOTOGALERIE/ Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové nymburské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce. Pro rodiny s dětmi v těžké životní situaci naplnili základními trvanlivými potravinami a drogistickými potřebami šest krabic od banánů. Vše během jednoho týdne.

Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce.

Sbírka potravin pro Respondeo: studenti za týden naplnili šest krabic od banánů

/FOTOGALERIE/ Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové nymburské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce. Pro rodiny s dětmi v těžké životní situaci naplnili základními trvanlivými potravinami a drogistickými potřebami šest krabic od banánů. Vše během jednoho týdne.

Alkoholický drink Backdoor („Zadní vrátka“)

Koktejl Backdoor: základem je koňak naložený v banánových slupkách

Zfetovaný rocker po proflámované noci cestou přes celé Státy na legendární festival Woodstock prchá před policií, která si pro něj přijde až do jeho hotelového pokoje na předměstí nějakého texaského zapadákova. Jediná cesta ven vede skrz zavřené okno. Trávou a houbičkami nasáklé tělo prolétává okenní tabulí a spolu s hromadou střepů přistává na parkovišti před motelem…

Milovický kanonýr Vojtěch Tangl.

Náramná Tanglova oslava třicetin v derby. Rožďalovicím nasázel čtyři banány

Po několika nezdarech se nastartovali těsným domácím vítězstvím nad posledním týmem tabulky a v dalším kole krajské I.B třídy úřadovali naplno. Fotbalisté Milovic rozstříleli v okresním derby matné a trápící se Rožďalovice. Střeleckou formu předvedl domácí Vojtěch Tangl. V den svých třicátých narozenin nastřílel čtyři banány. Parádní oslava.

Fotbalový klub z krajského přeboru Královéhradecka má ve svém středu zahraniční fotbalisty. Mezi ně patří také Ghaňan Musa Ansuma (vlevo) a Francouz Jean David Nessoumou.

Ghanský fotbalista Ansuma: Házeli na mě banány. Hrával i v Roudnici

Fotbalový cestovatel Musa Ansuma jako mladý opustil rodnou Ghanu a zakotvil v České republice. Působil i na jiných místech v Evropě, ale v tuzemsku by se rád usadil. Showman, který rád baví lidi, sám několikrát zažil projevy rasismu. Zahrál si také proti Ondřeji Kúdelovi, slávistovi, jehož kauza o údajné urážce Glena Kamary, hráče tmavé plati z Glasgow Rangers, obletěla svět. Hrával například i v Roudnici nad Labem.

DVOJICE Z POLICE. Fotbalový klub z krajského přeboru Královéhradecka má ve svém středu zahraniční fotbalisty. Mezi ně patří také Ghaňan Musa Ansuma (vlevo) a Francouz Jean David Nessoumou.

Ghanský fotbalista Ansuma o rasismu: Házeli na mě banány. A co řekl o Kúdelovi

Fotbalový cestovatel Musa Ansuma jako mladý opustil rodnou Ghanu a zakotvil v České republice. Působil i na jiných místech v Evropě, ale v tuzemsku by se rád usadil. Showman, který rád baví lidi, sám několikrát zažil projevy rasismu. Zahrál si také proti Ondřeji Kúdelovi, slávistovi, jehož kauza o údajné urážce Glena Kamary, hráče tmavé plati z Glasgow Rangers, obletěla svět. 

Fotbalový klub z krajského přeboru Královéhradecka má ve svém středu zahraniční fotbalisty. Mezi ně patří také Ghaňan Musa Ansuma (vlevo) a Francouz Jean David Nessoumou.

Ghanský fotbalista Ansuma o rasismu: Házeli na mě banány. A co řekl o Kúdelovi

Fotbalový cestovatel Musa Ansuma jako mladý opustil rodnou Ghanu a zakotvil v České republice. Působil i na jiných místech v Evropě, ale v tuzemsku by se rád usadil. Showman, který rád baví lidi, sám několikrát zažil projevy rasismu. Zahrál si také proti Ondřeji Kúdelovi, slávistovi, jehož kauza o údajné urážce Glena Kamary, hráče tmavé plati z Glasgow Rangers, obletěla svět. 

Fotbalový klub z krajského přeboru Královéhradecka má ve svém středu zahraniční fotbalisty. Mezi ně patří také Ghaňan Musa Ansuma (vlevo) a Francouz Jean David Nessoumou.

Ghanský fotbalista Ansuma o rasismu: Házeli na mě banány. A co řekl o Kúdelovi

Fotbalový cestovatel Musa Ansuma jako mladý opustil rodnou Ghanu a zakotvil v České republice. Působil i na jiných místech v Evropě, ale v tuzemsku by se rád usadil. Showman, který rád baví lidi, sám několikrát zažil projevy rasismu. Zahrál si také proti Ondřeji Kúdelovi, slávistovi, jehož kauza o údajné urážce Glena Kamary, hráče tmavé plati z Glasgow Rangers, obletěla svět. 

Alles Gute u voleb - Happening Davida Vávry a Milana Šteindlera - vestibul metra Muzeum.

Už nikdy fronty na banány. Vávra a Šteindler rozdávali symbol nedostatku

/FOTOGALERIE/ Herci David Vávra a Milan Šteindler, členové divadla Sklep, kteří kdysi provázeli v pořadu Česká soda kultovním jazykovým kurzem němčiny Alles Gute, rozdávali v úterý ve stanici metra Muzeum banány ozdobené vzkazem „Už nikdy fronty na banány“. Ovoce, na které se za totality stály fronty, se stalo symbolem nedostatku za komunistického režimu.

Alles Gute u voleb - Happening Davida Vávry a Milana Šteindlera - vestibul metra Muzeum.

Už nikdy fronty na banány. Vávra a Šteindler rozdávali symbol nedostatku

Herci David Vávra a Milan Šteindler, členové divadla Sklep, kteří kdysi provázeli v pořadu Česká soda kultovním jazykovým kurzem němčiny Alles Gute, rozdávali v úterý ve stanici metra Muzeum banány ozdobené vzkazem „Už nikdy fronty na banány“. Ovoce, na které se za totality stály fronty, se stalo symbolem nedostatku za komunistického režimu.

Z přípravného fotbalového utkání Sokoleč - Milovice

To byla pořádná kanonáda. Sokoleč zostudila Rejšice osmi banány

V úvodním kole soutěže v krajské I.A třídě dostali pět branek, na to ale hodně rychle zapomněli. V domácím prostředí si fotbalisté Sokolče otevřeli střelnici a Rejšicím nasázeli osm banánů. Domácí borci vedli už v poločasové přestávce tříbrankovým rozdílem.

Na trh s exotickým ovocem dorazily desítky Jičíňanů.

OBRAZEM: Fronta na banány? Africké trhy přilákaly davy lidí na exotické ovoce

"Poprosím tři ty velká avokáda. A papáju nám nemusíte půlit, my to sníme," hlásí jeden z nakupujících ve frontě. V jeho papírové bedýnce už se na něj směje hromada exotických pochutin. Uprostřed Valdštejnova náměstí v sobotu ráno vyrostl stánek s ovocem z dalekých zemí, kořením, kávou i ovocnými sirupy. Na sladké africké banány sklizené teprve před několika dny stáli lidé frontu s radostí.