Kreativ

ŠTÍTEK: Blok

Básník a prozaik Jan Skácel studoval na gymnáziu v Břeclavi. Později působil například jako referent Rovnosti v Brně.

Čekání na Skácela

Mezi mé oblíbené básníky patří moravský bard Jan Skácel. Po takzvaném Pražském jaru se však dostal na index, a tudíž nemohl příliš publikovat. Teprve až po roce 1981 směla vycházet jeho díla, ale pouze v rámci brněnského krajského nakladatelství Blok. V roce 1988 právě toto nakladatelství uvedlo na trh jeho sbírku básní pod názvem: Kdo pije potmě víno.

Sněmovna. Ilustrační foto.

Poslanecká křesla chce letos obsadit rekordních 7539 kandidátů

O poslanecká křesla letos podle volebního webu usiluje rekordní počet kandidátů, je jich přes 7500. Na jedno místo ve dvousetčlenné dolní komoře tak připadá takřka 38 adeptů. Podobně zastoupení žen na kandidátkách se přiblížilo k nebývalým 29 procentům. Zvýšil se průměrný věk kandidátů, přesáhl 46 let.

SLAVNÁ FOTKA. Skautka Lucka v debatě s účastníkem extremistického pochodu.

Skautka proti extremistům a pro anarchisty

Fotografie šestnáctileté skautky Lucie Myslíkové, která se 1. května postavila v Brně spolu s několika dalšími skauty neonacistickému průvodu, obletěla během několika hodin svět. Snímek, jenž pořídil fotograf Vladimír Čičmanec, patří v současnosti k nejsdílenějším fotografiím nejen v českých sociálních sítích.

Prvomájový průvod proti islamizaci Bloku proti Islámu prošel 1. května Prahou

Antiislamisté pochodovali v Praze z Letné před úřad vlády

Několik desítek příznivců hnutí Blok proti islámu se dnes vydalo na protestní pochod z Letenské pláně v Praze před úřad vlády. S sebou měli vlajky a transparenty. V průvodu jelo několik vozů polepených hesly. Součástí protestu byla podpisová akce na podporu kandidatury současného prezidenta Miloše Zemana i v druhém volebním období.

Ilustrační foto

Ukrajinští poslanci debatují o zrušení bezvízového styku s Ruskem

Kyjev - Ukrajinský parlament má v plánu hlasování o citlivé otázce vízových vztahů s Ruskem. Volání protiruských radikálů po zavedení vízové povinnosti pro ruské občany našlo v jednokomorové sněmovně odezvu, i když silný je i tábor kritiků. Podle médií není vyloučeno, že se zrušení bezvízového styku na pořad jednání nedostane.

PAŘBA. O zábavu na takovýchto studentských akcích opravdu nouze není. Navíc jsou veřejně přístupné.

Euforie a zábava: to je vítání prváků

Zlín – Akce, která patří mezi vyhlášené. Už v úterý 11. října se bude konat už 11. Vítání prváků – nových studentů UTB. Čtyři scény, euforie, zábava a zkrátka město plné nadšených a rozzářených studentů - kdo to nezažil, jakoby nikdy nestudoval. Vše opět pod taktovkou Studentské unie.

Demonstrace proti islamizaci Chceme bezpečnou zemi, kterou pořádal Úsvit s Blokem proti islamizaci, probíhala v Praze.

V Praze proti islamizaci protestuje asi 250 lidí, v Ostravě 100

Praha /FOTOGALERIE/ - Zhruba 250 lidí se podle prvních policejních odhadů sešlo na Svatováclavské demonstraci v Praze, na které se protestuje proti islamizaci Evropy. Další demonstrace pořádané politickým hnutí Úsvit a Blokem proti islamizaci se konají v Plzni, Mostu a Ostravě, zde se sešlo asi 100 lidí. Řečníci například kritizují vládní politiku. Všechna čtyři místa jsou vzájemně propojena telemostem.

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Na návštěvu Merkelové chystají setkání její příznivci i odpůrci

Praha - V době návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v Praze chystají setkání její příznivci i odpůrci, včetně Bloku proti islamizaci. Na magistrát jich podle seznamu zveřejněného na jeho webu ohlásili devět. Merkelová přijede 25. srpna, sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i s prezidentem Milošem Zemanem. Na stejný den je naplánované shromáždění na podporu českého prezidenta. Policie zatím žádná mimořádná opatření nepřipravuje.

Islamofobové zneužili pietu v Ležácích k vlastní propagaci.

Ředitel památníku: Islamofobové zneužili ležáckou pietu k vlastní propagaci

Ležáky - Největší účast za poslední dobu, 111 delegací, se účastnilo pietního setkání ve vyhlazené obci Ležáky. Největší účast však zkazila i kontroverzní přítomnost zástupců islamofobického hnuti. Mezi věci položenými pod pomník obětí tak přišla i stužka s kovovou plackou Bloku proti islamizaci. "Politika na takovou akci nepatří," říká ředitel památníku Milouš Červencl.

Ilustrační foto

Vznikající Alternativa pro ČR napadá stranu s podobným názvem

Praha - Členové bývalého Bloku proti islámu se po rozpuštění spolku přetahují o název politické strany. Skupina, která chystala vznik Alternativy pro Českou republiku (APČR), právně napadá již zaregistrovaný subjekt Alternativa pro Česko (APČ). Řekl to člen přípravného výboru APČR Petr Hampl. Ministerstvo vnitra druhý subjekt zapsalo začátkem června, Hamplův projekt kvůli tomu čeká s návrhem na registraci.

Martin Konvička

Blok proti islámu se rozpustil, vzniká Iniciativa Martina Konvičky

Praha – Celostátní sněm dnes na svém jednání v Praze rozpustil Blok proti islámu (BPI), sdělil jeho dosavadní předseda Martin Konvička. Vzniklo zároveň nové uskupení s názvem Iniciativa Martina Konvičky. Jednání dnes dopoledne opustila skupina delegátů, která si stěžovala mimo jiné na manipulace při vpouštění na jednání. Konvička manipulace odmítl a jejich původce označil za notorické lháře. Spolek, který kritizuje islamizaci Evropy a příliv uprchlíků, má ve svém znaku přeškrtnutou mešitu.

Martin Konvička

Konvička bude usilovat o potvrzení v čele Bloku proti islámu

Praha - Martin Konvička bude dnes usilovat o znovuzvolení do role předsedy Bloku proti islámu (BPI). Na celostátním sněmu by mělo také dojít k přijetí nových stanov spolku. Nemělo by se naopak schvalovat zřízení spřízněné politické strany Alternativa pro Česko. Podle mluvčího BPI už je totiž v pokročilé fázi sběr potřebných podpisů a příští týden by mohlo dojít k odeslání návrhu na registraci strany.

Martin Konvička.

Blok proti islámu bude v neděli jednat o své budoucnosti

Praha - Širší vedení Bloku proti islámu bude v neděli odpoledne v Praze jednat o dalším směřování hnutí po ukončení spolupráce se stranou Úsvit – Národní koalice (ÚNK). Mluvčí strany Miroslav Adamec očekává bouřlivou debatu i vzhledem k tomu, že rozhodnutí výkonného výboru o ukončení spolupráce už kritizovali někteří členové strany. Řekl to dnes ČTK.

Martin Konvička

Úsvit vyzve Konvičku k jednání kvůli výpovědi spolupráce

Praha – Opoziční Úsvit – Národní koalice vyzve iniciativu Blok proti islámu k jednání kvůli výpovědi smlouvy o spolupráci, oficiální zprávu o rozhodnutí bloku nemá. Část bloku chce ve spolupráci pokračovat, stejný zájem má i Úsvit, řekl ČTK a Českému rozhlasu místopředseda strany Jan Zilvar po dnešním jednání předsednictva. Důvody výpovědi označil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský za lži. Blok nechce nyní věc komentovat, vše již prý uvedl v prohlášení k výpovědi smlouvy.

Arsenij Jaceňuk

Ukrajinská vládní koalice se chystá schválit demisi Jaceňuka

Kyjev - Zbylé dvě strany ukrajinské vládní koalice – prezidentův Blok Petra Porošenka (BPP) a Lidová fronta dosavadního premiéra Arsenije Jaceňuka – se chystají schválit v parlamentu Jaceňukovu demisi a poté zvolit novou vládu. Po přistoupení čtyř poslanců k BPP má koalice v Nejvyšší radě těsnou nadpoloviční většinu hlasů. Pokud jde o navržené kandidáty do nového kabinetu, parlamentní skupina BPP s nimi už při dnešním zasedání vyslovila souhlas.

V sobotu odpoledne se sešla zhruba stovka lidí, aby v pokojné demonstraci zablokovala hraniční přechod v Českých Velenicích na protest proti liknavosti vlády ohledně přílivu nelegálních migrantů.

Přechod v Českých Velenicích zažil blokádu

České Velenice - Hraniční přechod v Českých Velenicích byl jedním ze tří míst v republice, kde příznivci Bloku proti islámu a Úsvitu národní koalice v sobotu od 13 hodin symbolicky lidským řetezem zablokovali hranice. Doplněno o video. 

Petro Porošenko.

Porošenkův blok navrhl do premiérské funkce Hrojsmana

Kyjev – Nejsilnější ukrajinská politická strana Blok Petra Porošenka (BPP) dnes navrhla do funkce budoucího premiéra Ukrajiny dosavadního šéfa parlamentu Volodymyra Hrojsmana. Oznámila to agentura Unian. Strana Lidová fronta stávajícího předsedy vlády Arsenije Jaceňuka dala najevo, že je ochotna o návrhu jednat. Hrojsman chce do budoucí vlády povolat bývalého slovenského ministra Ivana Mikloše.

PODVRH.  Plakáty s logem politického uskupení, za které byl Filip Ušák zvolen, a mešitami se objevily v Benešově.

Na šibenici! Benešovský starosta čelí výhrůžkám

Benešov nad Ploučnicí – Lavinu nenávistných reakcí spustilo prohlášení benešovského starosty Filipa Ušáka na adresu Úsvitu a Bloku proti islámu. Starosta je učinil ve chvíli, kdy se dozvěděl, že se Úsvit chystá do Benešova nad Ploučnicí na akci. Ta proběhla toto pondělí.

Martin Konvička

Konvička povede Blok proti islámu i po dnešním sněmu

Praha - Blok proti islámu nadále povede Martin Konvička. Rozhodl o tom dnešní sněm, řekli zástupci bloku. Dalšími členy nejužšího vedení se stala politička Jana Wolfová a sociolog Petr Hampl. Chystaný volební program Hampl pracovně označil za „švýcarizaci".

Strkanice v ukrajinském parlamentu.

V ukrajinském parlamentu se poprali poslanci vládní koalice

Kyjev - Rvačka mezi poslanci vládnoucí koalice se dnes strhla v ukrajinském parlamentu, když premiér Arsenij Jaceňuk přednášel výroční zprávu o činnosti svého kabinetu. Incident vyvolal zákonodárce z Bloku Petra Porošenka (BPP), který se pokusil premiéra odtáhnout od řečnického pultu.

Prezident Miloš Zeman

Neshody Zemana a Sobotky pokračují, střetli se o bezpečnost ČR

Praha - Neshody prezidenta Miloše Zemana s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou kolem migrace a Zemanova vystoupení na pražském Albertově na jednom pódiu s předsedou Bloku proti islámu se dnes přiostřily. Zeman v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD) uvedl, že Sobotka svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost ČR.

Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka: Zeman legitimizuje šíření extrémní xenofobie a nenávisti

Praha – Prezident by neměl vystupovat na akci xenofobní sekty šířící nenávist, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). Miloš Zeman se podle něj projevem 17. listopadu na pražském Albertově po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize. Zeman oponuje, že jeho projev islamofobní nebo nenávistné formulace neobsahoval.

Miloš Zeman

Zeman dorazí na Albertov i letos, tentokrát na demonstraci Bloku proti islámu

Praha – Prezident Miloš Zeman si připomene události 17. listopadu 1939 a 1989 na pražském Albertově v době, kdy tam bude demonstrace Bloku proti islámu. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v diskusním pořadu televize Prima nevyloučil, že prezident vystoupí před občany, kteří se na shromáždění sejdou. Podobně to podle něj udělal i před rokem. Tehdy Zemana na Albertově vypískaly stovky lidí. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k odstoupení prezidenta.

Na demonstraci proti islámu přišlo ve středu odpoledne na náměstí Svobody v Brně podle mluvčího městské policie Jakuba Ghanema kolem 1500 lidí. Přijelo i 70 motorkářů.

Protiimigrační transparenty: v Brně se sešlo na protest proti islámů 1500 lidí

Brno – V den výročí sedmadevadesátého výročí vzniku československého státu Brňané nekladli pouze věnce k pomníkům české státnosti a nevyvěšovali vlajky ze svých oken. Podle mluvčího brněnských strážníků Jakuba Ghanema se přibližně patnáct stovek z nich s proislámskými a protimigračními transparenty shromáždilo ve středu odpoledne na náměstí Svobody.

Julija Tymošenková

Vítězem místních voleb na Ukrajině se může stát Tymošenková

Kyjev - Nečekaným vítězem nedělních komunálních voleb na Ukrajině se může stát strana Vlast někdejší ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, vězněné v nedávné éře proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Potvrzují to poslední předvolební průzkumy, které se dnes objevily v kyjevských novinách. Favoritem voleb je podle nich kromě strany Vlast i prezidentský Blok Petra Porošenka. Na ruskojazyčném východě země mají podporu regionální strany vzniklé na troskách rozpuštěné Strany regionů a zakázaných komunistů.

Sněmovní opoziční strana Úsvit – Národní koalice požaduje okamžité nasazení armády k ochraně českých hranic před přílivem uprchlíků, řekl to předseda strany Miroslav Lidinský.

Úsvit: Naše armáda musí okamžitě na hranice

Praha – Sněmovní opoziční strana Úsvit – Národní koalice požaduje okamžité nasazení armády k ochraně českých hranic před přílivem uprchlíků. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda strany Miroslav Lidinský. Policie podle něj nemá prostředky na to, aby zajistila plnou kontrolu hranic. Pokud vláda nepřijme návrhy Úsvitu, hnutí Blok proti islámu, které se stranou spolupracuje, ve středu zablokuje některé hraniční přechody. Oznámil to představitel hnutí Martin Konvička.

Protestní jízdy proti islámu se 12. září v Praze zúčastnilo podle odhadu policie asi 350 motorkářů. Kolem 13:45 vyjeli ze Strahova směrem do centra. na snímku projíždějí pod Národním muzeem na Václavském náměstí.

Několik set motorkářů protestovalo v Praze proti islámu

Praha - Protestní jízdy proti islámu se dnes v Praze podle odhadu policie zúčastnilo asi 350 motorkářů. Kolem 13:45 vyjeli ze Strahova do centra. Řada strojů i jezdců byla ozdobena českými vlajkami, národními symboly nebo logy přeškrtnutých mešit. Motorkáře na začátku srazu pozdravil představitel Bloku proti islámu Martin Konvička. Akce, která zhruba po hodině skončila, se obešla bez konfliktů.

Protestní jízdy proti islámu se 12. září v Praze zúčastnilo podle odhadu policie asi 350 motorkářů. Kolem 13:45 vyjeli ze Strahova směrem do centra. na snímku projíždějí pod Národním muzeem na Václavském náměstí.

Několik set motorkářů protestovalo v Praze proti islámu

Praha - Protestní jízdy proti islámu se v sobotu v Praze podle odhadu policie zúčastnilo asi 350 motorkářů. Kolem 13.45 hodin vyjeli ze Strahova do centra. Řada strojů i jezdců byla ozdobena českými vlajkami, národními symboly nebo logy přeškrtnutých mešit. Motorkáře na začátku srazu pozdravil představitel Bloku proti islámu Martin Konvička.

Miroslav Lidinský

Úsvit a Blok proti islámu půjdou společně do voleb

Praha – Sněmovní opoziční strana Úsvit – Národní zájmy se domluvila na spolupráci s iniciativou Blok proti islámu. S podporou bloku půjde Úsvit do krajských, senátních a sněmovních voleb. Novinářům to dnes řekli předseda Úsvitu Miroslav Lidinský a představitel bloku Martin Konvička, který má být takzvaným superlídrem formace.

Ilustrační foto

Asi 50 lidí se zúčastnilo pochodu proti týrání žen v islámu

Praha - Dvě demonstrace proti údajnému podřadnému postavení žen v islámu se dnes konaly v centru Prahy. Asi 50 lidí se zúčastnilo Tichého pochodu proti týrání a útisku žen v islámu, který organizovaly iniciativy Islám v ČR nechceme a Blok proti islámu. Desítka členů organizace Mladí zelení přišla také podpořit myšlenku boje za práva žen, nicméně se prý obávali, že iniciativy zneužijí téma jako záminku k šíření nenávisti proti islámu.

Ilustrační foto

Zábavou za záchranu života

Zlín – Život je dar, tak se nazývá dobročinná akce, která se uskuteční ve Zlíně v sobotu 24. ledna. Výtěžek pomůže onkologickému oddělení Krajské nemocnice T. Bati.

Ukrajinský parlament. Ilustrační foto

V kyjevském parlamentu došlo k potyčce a hlasitým sporů

Kyjev – Jen dva dny po složení poslaneckého klubu dnes zastupitelé v kyjevské sněmovně absolvovali první potyčku, která se naštěstí obešla bez zranění. Ústřední postavou byl poslanec Volodymyr Parasjuk, donedávna velitel dobrovolnické roty bojující proti separatistům na Donbasu. Předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman situaci zvládl a poslance po opakovaných výzvách přivedl zpátky do lavic.

Ilustrační foto

V novém ukrajinském parlamentu má nejvíce poslanců Porošenko

Kyjev - Nejvíce poslanců v novém ukrajinském parlamentu, zvoleném na konci října, má uskupení hlavy státu, Blok Petra Porošenka, a to 132 mandátů. Na druhé příčce následuje Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka s 82 poslanci. Oznámil to dnes v Kyjevě předseda ústřední volební komise Mychajlo Ochendovskyj. Tyto předběžné součty už zahrnují výsledky z jednomandátových obvodů, kde je volena půlka zákonodárců.

Arsenij Jaceňuk

Jaceňuk má vlastní návrh koaliční smlouvy, žádá post premiéra

Kyjev - Arsenij Jaceňuk, jehož Lidová fronta je zatím na čele statistiky výsledků ukrajinských parlamentních voleb, dnes předložil vlastní návrh koaliční smlouvy a ohlásil nárok na post premiéra. Na tiskové konferenci v Kyjevě řekl, že na vládě by se kromě Bloku Petra Porošenka a strany Svépomoc měla podílet i strana Vlast a Radikální strana.