Kreativ

ŠTÍTEK: Brno

Malováním proti problémům duše. Znojemský umělec Adam Černý tvoří temné obrazy

Studoval zdrávku. Po dvou letech z ní odešel na grafickou školu, aby se naplno věnoval malbě. Znojemský umělec Adam Černý komunikuje se světem pomocí svých obrazů. I když některé z nich mohou působit temně, chce svými díly spíše poukázat na odvrácenou stranu reality. Malování mu pomohlo vyrovnat se s psychickými problémy. Za svou patnáctiletou kariéru má za sebou řadu výstav, třeba v pražském Rock Café či různých brněnských galeriích. „Život je metráž filmu, na němž jednotlivá okénka představují cestu od narození ke smrti. Takto metaforicky přistupuji i k dílu, které vytvořím,“ říká malíř.    

Svitávecký kolista Loskot tvořil mistry, teď dělá balony. Jako jediný na světě

Sokolovnu, která zela prázdnotou, proměnil v líheň talentů a i díky němu předčí na mezinárodních turnajích malá moravská obec evropská velkoměsta. Devětašedesátiletý Pavel Loskot starší zavolal slavnému Janu Pospíšilovi, sehnal stará kola, ojeté galusky a založil ve Svitávce oddíl kolové, který v roce 2008 uspěl na mistrovství světa.

Na zmrzlinu k ní jezdí i z druhého konce Brna. Poskládat chutě je křížovka, říká

Do zmrzlinářského dobrodružství se po nadšeném vyprávění kamarádky zmrzlinářky pustila Blanka Staňková před čtyřmi roky bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, za to s obrovskou vášní. Dovedla ji až do takového stavu, že na točenou zmrzlinu si k ní do Hviezdoslavovy ulice v brněnské Slatině chodí pochutnávat nejen její slatinští obyvatelé bydlící na nedalekém sídlišti i lidé ze zahrádek v okolí. Kvůli studené pochoutce neváhají vyrazit přes celé Brno ani lidé bydlící na opačném konci města.

Vyrazil na lup do obchodu ve Slatině. Chtěl ukrást alkohol, vzal si i sekyru

Na pořádně drahý nákup se v sobotu odpoledne vydal muž do supermarketu v brněnské Slatině. Z regálů si bral láhve drahého alkoholu, cukrovinky a dokonce i sekyru. S věcmi se poté pokusil odejít bez zaplacení. Proti byl ale pracovník ostrahy, za což od zloděje vysloužil ránu pěstí do obličeje.

Adolf Loos – architekt, teoretik a provokatér

Přednáška známého historika architektury Zdeňka Lukeše provede životem a dílem Adolfa Loose (1870–1933), letošního jubilanta, jedné z nejvýznamnějších osobností evropské kulturní scény 1. pol. 20. století, autora staveb ve Vídni, Paříži, Praze či Plzni.

OBRAZEM: Na cyklostezce ve Svádově se běžel už pátý půlmaraton

Pořadatelkou běžeckých akcí na cyklostezce ve Svádově je už několik let Veronika Vágnerová. V sobotu 6. června sice dopoledne pršelo, zájemců o běžecký sport dorazilo přesto dost. V 11:00 odstartovali vytrvalci (21,1 km), potom se na startovní čáře seřadili pětkaři. 

Pečená makrela na klacku, na Hané frčí desítky let. Znáte recept?

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Adolf Loos – architekt, teoretik a provokatér

Přednáška známého historika architektury Zdeňka Lukeše provede životem a dílem Adolfa Loose (1870–1933), letošního jubilanta, jedné z nejvýznamnějších osobností evropské kulturní scény 1. pol. 20. století, autora staveb ve Vídni, Paříži, Praze či Plzni.

Pečená makrela na klacku, na Hané frčí desítky let. Znáte recept?

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Pečená makrela na klacku. Hanácký fenomén, který jinde neznají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Zvládnete takový steak? Podívejte se, jak ho připravoval profesionál

Poznat dobře vyzrálé maso pro kvalitní steak a vědět, jak maso správně připravit, aby zážitek z pokrmu byl dokonalý učil sedmičku pedagogů ze znojemské Přímky brněnský šéfkuchař Michal Polčák. „Po odborné stránce byl kurz zdařilý. Šlo o přípravu tří druhů minutkového masa, gratinované zeleniny, omáček i obilovin. Zajímavá byla příprava portobello žampionů, kukuřičné polenty a vepřové kotlety Sous – vide,“ sdělil vedoucí oboru kuchař-číšník František Matula. Školilo se ve vzdělávacím středisku NcM v Brně.

Na film bez roušky: letní kina startují sezonu, autokino pojede podle zájmu

Do kina si před pandemií vyrazil alespoň jednou za měsíc. V nouzovém stavu večery trávil doma, velké plátno mu ale obrazovka počítače nahradit nemohla. „V normálním kině jsem už tři měsíce nebyl. Nechci mít na sobě celou dobu roušku. Letní kino vnímám jako skvělý kompromis, kde se konečně podívám na film bez nepříjemné roušky,“ poznamenal student Martin Peřina. Vyrazit na film do některého z brněnských kin proto plánuje v blízkých dnech.

31 nových nakažených: koronavirus útočil v Brně na rodinné oslavě a v nemocnici

Koronavirus se na jihu Moravy nevzdává. Od soboty do pátku se v kraji objevilo jedenatřicet nových případů onemocnění. V bylo k pátku třiaosmdesát lidí s onemocněním Covid-19. Za celou dobu mělo pozitivní test na koronavirus podle dat ministerstva zdravotnictví 586 lidí. V kraji zemřela dvacítka lidí s nákazou Covid-19.

Unikát pod zemí láká filmaře. Prohlédněte si rozsáhlé vodojemy pod Žlutým kopcem

Podzemní chrámy, ve kterých by chtěli točit hollywoodští režiséři a které i znalcům brněnského podzemí vyrazily dech. Trojice vodojemů na Žlutém kopci zůstávala očím Brňanů dlouhá léta skrytá. Zatím se na ně lidé mohou podívat třeba očima fotoreportéra Brněnského deníku Rovnost, do dvou let by se do nich ale podle plánů vedení města mohli podívat i běžní návštěvníci.