Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ilustrační foto

Předpovědět hromy a blesky? Tvrdý oříšek, popisuje meteorolog

Olomouc - Na Moravě mělo na sklonku uplynulého víkendu bouřit, a to pořádně. Zatímco jedni se při představě výbojů a burácení hromů klepali, jiní se na základě meteorologické předpovědi těšili na pozoruhodné drama, které příznivcům bouřek nabídne nedělní obloha. A nakonec nic, spadlo pár kapek.

Ilustrační foto

Polechtají chuťové pohárky. Na břeclavském Klobáskobraní

Břeclav – Pronikavá vůně, která navnadí během chvíle chuťové pohárky, se bude vznášet sobotním ovzduším 
u rybníku Včelína v Břeclavi. Milovníci klobás a dalších pochutin se mohou těšit na jedenáctý ročník tradičního břeclavského Klobáskobraní.

Ilustrační foto

Saúdská Arábie hlásí rozsáhlý zásah proti islámským radikálům

Rijád - Saúdská Arábie zmařila šest sebevražedných útoků proti mešitám, bezpečnostním silám a diplomatickým zastoupením. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters saúdskoarabské ministerstvo vnitra. Zároveň informovalo o rozbití organizace napojené na Islámský stát (IS) a zatčení 431 osob podezřelých z členství v jejích buňkách.

Ilustrační foto

Brněnští vědci našli protein, který potlačuje vznik rakoviny prsu a vaječníků

Brno – Zákeřná nemoc, smrtelná diagnóza a bezradní lékaři. Rakovinou prsu či vaječníků každoročně v Jihomoravském kraji onemocní stovky žen. Vědci z Brna, které je považované za centrum výzkumu v České republice, se na ně zaměřili a našli způsob, jak je možná v budoucnu léčit. Spočívá ve funkci jednoho z proteinů v těle, který umí opravit již poškozené buňky. Jiným a lepším způsobem než ostatní proteiny. Právě jím se brněnští vědci chtějí inspirovat a v budoucnu předejít vzniku rakoviny.

Ilustrační foto

Brněnští vědci našli protein, který potlačuje vznik rakoviny prsu a vaječníků

Zákeřná nemoc, smrtelná diagnóza a bezradní lékaři. Rakovinou prsu či vaječníků každoročně v Jihomoravském kraji onemocní stovky žen. Vědci z Brna, které je považované za centrum výzkumu v České republice, se na ně zaměřili a našli způsob, jak je možná v budoucnu léčit. Spočívá ve funkci jednoho z proteinů v těle, který umí opravit již poškozené buňky. Jiným a lepším způsobem než ostatní proteiny. Právě jím se brněnští vědci chtějí inspirovat a v budoucnu předejít vzniku rakoviny.

Demonstrace proti imigraci se uskutečnila ve středu 1. července na Václavském náměstí v Praze.

Islamofobové budou stupňovat aktivitu, míní vnitro

Praha - Ministerstvo vnitra očekává, že populistické islamofobní a protiimigrační organizace budou stupňovat své aktivity a že se tématu aktivněji chopí i „tradiční pravicoví extremisté". Ministerstvo to uvedlo ve zprávě o vývoji extremismu v letošním druhém čtvrtletí, kterou zveřejnilo na svém webu.

Zásah v Herčíkově ulici.

Vnitro: "Revoluční buňky" se mstí žhářskými útoky na policii

Praha - Po dubnovém policejním zátahu proti levicovému extremismu se stalo pět žhářských útoků na policejní majetek, k nimž se hlásí Síť revolučních buněk. Ve zprávě o vývoji extremismu ve druhém letošním čtvrtletí to uvedlo ministerstvo vnitra. Ti, kteří se k útokům hlásí, je podle zprávy označují za projev solidarity, respektive vyjádření podpory obviněným anarchistům.

Ilustrační foto.

Dieta podobná půstu prý prodlouží život

Dieta podobající se částečnému půstu, která trvá pět dní každé tři až šest měsíců, má umožnit prodloužení života o deset let, a to v plném zdraví. Dieta obsahující jen málo proteinů a žádný cukr dokázala, že laboratorní myši žily o 11 procent déle, tvrdí italský deník Corriere della Sera.

Ulice V. Řezáče, kde anarchisté zapálili policejní auta.

Úder extremistů: V Mostě zapálili dvě policejní auta

Most – Levicoví radikálové zapálili na konci června v Mostě dva policejní automobily. Útok má na svědomí skupina s názvem Síť revolučních buněk, která tímto způsobem bojuje proti kapitalismu a jejíž členové či přívrženci jsou podezřelí z přípravy útoku na vlak. Jedná se o druhý atak na Mostecku.

Ulice V. Řezáče, kde anarchisté zapálili policejní auta.

Další úder extremistů: V Mostě zapálili dvě policejní auta

Most – Levicoví radikálové zapálili na konci června v Mostě dva policejní automobily. Útok má na svědomí skupina s názvem Síť revolučních buněk, která tímto způsobem bojuje proti kapitalismu a jejíž členové či přívrženci jsou podezřelí z přípravy útoku na vlak. Jedná se o druhý atak na Mostecku.

Ilustrační foto.

Plynové spotřebiče mohou v těchto dnech zabíjet

Neskončilo to tragédií - v současných dnech k ní ale nemusí být daleko. Tak zní varování pražských záchranářů v souvislosti se dvěma případy otravy oxidem uhelnatým, které zdravotníci v metropoli zaznamenali během prodlouženého víkendu. Aktuální počasí přitom patří k nejrizikovějším - a snadno by se mohlo stát, že se spaliny z koupelnové karmy, které nedopatřením proniknou do místnosti, stanou zabijákem.

Ilustrační foto

Lidé bez přístřeší najdou útočiště v centru a noclehárně

Příbram – Příbramští radní připravují zřízení nové služby, nízkoprahového denního centra. Posláním takového centra je nabídnout pomoc mužům a ženám, kteří se z různých příčin ocitli v nepříznivé sociální situaci a podpořit je ve snaze tuto situaci řešit.

Ilustrační foto

Komunisté vymírají, ročně přijdou o pět set lidí

Jižní Morava - I s pouhými jedenácti členy se hnutí Žít Brno dostalo do vládní koalice v Brně. Komunistů je na jižní Moravě přes šest a půl tisíce, přesto většinou sedí v opozičních lavicích. Se svou členskou základnou jsou nejpočetnější strana v kraji. „Každý rok ztratíme přibližně pět set členů. Jde většinou o lidi, kteří zemřou," vysvětlil jihomoravský tajemník strany Aleš Růčka.

Karlovarská nemocnice zakoupila z evropských peněz špičkové přístrojové vybavení iktového oddělení.

Cévní příhoda nebolí. Udeří náhle

Brní vás trochu ruka, obtížně s ní hýbáte a mluvíte s obtížemi? Pak se seberte a upalujte k lékaři. Čas totiž při cévní mozkové příhodě hraje nejdůležitější roli. A pak také sehraný tým lékařů, který svádí boj o vaše zdraví s každou sekundou. Mozek se totiž neprokrvuje a bez kyslíku neuronové buňky odumírají. V karlovarské nemocnici mají lékaři to štěstí, že mohou pacienty s touto diagnózou léčit na moderním oddělení, vybaveném nejnovějšími přístroji.

Ilustrační foto.

Plynové spotřebiče mohou v těchto dnech zabíjet

Praha - Neskončilo to tragédií - v současných dnech k ní ale nemusí být daleko. Tak zní varování pražských záchranářů v souvislosti se dvěma případy otravy oxidem uhelnatým, které zdravotníci v metropoli zaznamenali během prodlouženého víkendu. Aktuální počasí přitom patří k nejrizikovějším - a snadno by se mohlo stát, že se spaliny z koupelnové karmy, které nedopatřením proniknou do místnosti, stanou zabijákem.

Karlovarská nemocnice zakoupila z evropských peněz špičkové přístrojové vybavení iktového oddělení.

Cévní příhoda nebolí. Udeří náhle

Karlovy Vary - Brní vás trochu ruka, obtížně s ní hýbáte a mluvíte s obtížemi? Pak se seberte a upalujte k lékaři. Čas totiž při cévní mozkové příhodě hraje nejdůležitější roli. A pak také sehraný tým lékařů, který svádí boj o vaše zdraví s každou sekundou. Mozek se totiž neprokrvuje a bez kyslíku neuronové buňky odumírají. V karlovarské nemocnici mají lékaři to štěstí, že mohou pacienty s touto diagnózou léčit na moderním oddělení, vybaveném nejnovějšími přístroji.

Ilustrační foto:

Zloděj si odnesl vysavač

Berounsko – Úmorné vedro zlodějům zřejmě nevadí. I v těchto horkých dnech vyjíždějí policisté k desítkám krádeží. Jak se zdá, zloděj ve vedu neodpočívá.

Opuštěné staveniště sportovní haly v Boskovicích.

Místo haly chtějí lidé ve Slovákově ulici v Boskovicích kurty nebo dětské hřiště

Boskovice – Sportovní hale ve Slovákově ulici v Boskovicích definitivně odzvonilo minulý týden. Zastupitelé na svém zasedání výstavbu zastavili. Stavební firma IMOS tak začne příští týden staveniště vyklízet. „Ve středu jsme obdrželi ukončení smlouvy o dílo. Odvezeme si zelené staveništní buňky, které sloužily jako zázemí pro dělníky. Možná tam kvůli bezpečnosti ponecháme oplocení. Na konkrétních podmínkách se ještě budeme domlouvat s městem," sdělil stavbyvedoucí Radek Voráč. Velká jáma a hromady hlíny však na Slovákově prozatím i nadále zůstanou.

Obyvatele části Karlových Varů zaskočilo, že přišli o televizní signál.

Lidem přerušilo televizní signál zavádění internetových buněk

Karlovy Vary – Výpadek televizního signálu rozzlobil v úterý obyvatele podstatné části lázeňského města, kteří tak přišli o zdroj informací a zábavy. Radiokomunikační úřad zavalily stovky stížností a ještě dnes nebylo jasné, kdy se vysílání obnoví.

Pavel Hanek, primář urologického oddělení v příbramské nemocnici.

Obavy z rakoviny prostaty potvrdí nebo vyvrátí rozbor krevní plazmy

Dnešní téma je věnováno mužské populaci. Zvýšená hladina PSA- prostatického specifického antigenu je často diskutovaná v ordinacích urologů. Tento ukazatel může odhalit rakovinu prostaty již ve velmi časném stádiu a zachránit tak život spoustě pacientů život. Na otázky ohledně PSA odpovídá primář Urologického oddělení Oblastní nemocnice Příbram Pavel Hanek.

Pavel Hanek, primář urologického oddělení v příbramské nemocnici.

Obavy z rakoviny prostaty potvrdí nebo vyvrátí rozbor krevní plazmy

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Dnešní téma je věnováno mužské populaci. Zvýšená hladina PSA- prostatického specifického antigenu je často diskutovaná v ordinacích urologů. Tento ukazatel může odhalit rakovinu prostaty již ve velmi časném stádiu a zachránit tak život spoustě pacientů život. Na otázky ohledně PSA odpovídá primář Urologického oddělení Oblastní nemocnice Příbram Pavel Hanek.

V ulici Stráň hořela ubytovna.

Požár ubytovny v Brně: budovu možná zapálil člověk, který v ní občas přespával

Brno – Neopatrné zacházení s otevřeným ohněm, úmyslné zapálení nebo technická závada mohly být příčinou vyhoření ubytovny v brněnské ulici Stráň, kterou zničil v noci na čtvrtek rozsáhlý požár. Škoda se odhaduje na 15 milionů korun a jde o jeden z největších požárů v Brně v letošním roce, řekl v pátek vyšetřovatel Pavel Tinka z jihomoravského hasičského sboru. Výsledky vyšetřování budou zhruba do tří týdnů.

Prezident Miloš Zeman

Česko by nemělo přijímat uprchlíky z kulturně vzdálených zemí, myslí si Zeman

Jihlava – Podle prezidenta Miloše Zemana mohou být mezi migranty z Afriky a zejména z Libye i džihádisté a organizované pašerácké gangy mohou převážet i budoucí teroristické buňky. Zeman to řekl v Jihlavě při dnešním zahájení třídenní návštěvy Kraje Vysočina, když zopakoval svůj názor, že Česká republika by neměla přijímat žádné uprchlíky ze zemí kulturně vzdálených, kteří by byli vykořeněni ze svého prostředí. Uprchlíkům se má podle Zemana pomáhat na jejich vlastním území.

Ilustrační foto.

U Kouřimi hořely stavební buňky

Kouřimsko - Dvacet minut po osmé hodině večer vzplály čtyři stavební buňky u pole v Kolínské ulici v Kouřimi. Požár způsobil přímé škody ve výši 30 tisíc korun.

Děti se mohou obrátit se svými problémy na Linku bezpečí, telefonní číslo 116 111. Rodiče mohou využít služeb Rodičovské linky 606 021 021, 840 111 234. Nebo jim poradí pracovnice odboru sociálních věcí a zdravotnictví vedeného Ivetou Turkovou.

Vyhrožovat trestem za známky je impulzem k útěku dětí z domova

Benešovsko – Na konci školního roku děti volají na Linku bezpečí kvůli strachu. Nejvíce se bojí reakce rodičů na špatné známky na vysvědčení. Často z obavy před fyzickým či jiným trestem přemýšlejí, že se už domů ani nevrátí či hledají obdobná krajní řešení. Proto je důležité, předem si s dětmi promluvit, uklidnit je a hlavně jim ničím nevyhrožovat. Děti berou vše velmi vážně.

Děti se mohou obrátit se svými problémy na Linku bezpečí, telefonní číslo 116 111. Rodiče mohou využít služeb Rodičovské linky 606 021 021, 840 111 234. Nebo jim poradí pracovnice odboru sociálních věcí a zdravotnictví vedeného Ivetou Turkovou.

Vyhrožovat trestem za známky je impulzem k útěku dětí z domova

Benešovsko – Na konci školního roku děti volají na Linku bezpečí kvůli strachu. Nejvíce se bojí reakce rodičů na špatné známky na vysvědčení. Často z obavy před fyzickým či jiným trestem přemýšlejí, že se už domů ani nevrátí či hledají obdobná krajní řešení. Proto je důležité, předem si s dětmi promluvit, uklidnit je a hlavně jim ničím nevyhrožovat. Děti berou vše velmi vážně.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Platba blokovanou kartou nevyšla

Praha - Zadržet, ohlásil v pondělí pokladní terminál v obchodě s potravinami v Jeremiášově ulici v pražských Stodůlkách, když se jeden ze zákazníků pokusil zaplatit platební kartou. Když se ukázalo, že transakce neproběhne, protože karta je zablokovaná, prodejnu opustil. Žena za kasou ale nezůstala nečinná: oslovila hlídku strážníků, která se zrovna nacházela opodál.

Ilustrační foto

Zrušení buňky ČSSD v Ostravě-Výškovicích je neplatné

Ostrava - Zrušení místní organizace ČSSD v Ostravě-Výškovicích je neplatné. Strana musí buňku obnovit, rozhodl pravomocně odvolací soud. Podobné spory týkající se sociálních demokratů řeší podle deníku také soudy v Plzeňském, Pardubickém a Olomouckém kraji. Chystá se i žaloba v Praze.

Ilustrační foto

Včelí roj ohrožoval děti na zahradě mateřské školy

Pelhřimovsko – Na zahradě mateřské školy v Počátkách, kde děti ohrožoval včelí roj, nebo také na zahradě u rodinného domu v Horní Vsi, kde se vosy zabydlely v pergole, museli už letos zasahovat hasiči na Pelhřimovsku.

Jan Blažíček. Archivní snímek

Znojemskou ODS vede Jan Blažíček

Znojmo - Úplné vedení má po několika měsících provizoria znojemská buňka občanských demokratů. Straníci si do svého čela zvolili podnikatele Jana Blažíčka. Vedení převzal v situaci, kdy se občanští demokraté vzpamatovávají z volebního propadu i úbytku členů. Blažíček chce modré v zastupitelstvu udržet a v příštích volbách případně zvýšit počet zastupitelů.

Místostarostka Alena Ženíšková.

V komunitním domě najde přístřeší zhruba třicet lidí

Příbram – Lidé bez přístřeší v zimě nezůstanou na dlažbě. Azyl najdou v novém nízkoprahovém zařízení. To vznikne v areálu bývalého Mazutu v Příbrami.Útočiště by zde už tuto zimu mohlo najít téměř třicet lidí. 
V okresním městě je ale bezdomovců zhruba padesát.

Ilustrační foto

Děti "ze zkumavky"? V Česku se jich dosud narodilo přes 100 tisíc

Praha - Přes 100.000 dětí se dosud v Česku narodilo "ze zkumavky", první v roce 1984, byl to chlapec a loni oslavil třicátiny. Problémy s otěhotněním řeší pětina párů a stále jich přibývá. Vedle problémů s plodností se na vysokém čísle podílí také nečekané onemocnění jednoho z partnerů a odkládání mateřství do pozdního věku, řekl při příležitosti sobotního Národního dne neplodnosti primář IVF klinického centra Iscare Jaroslav Hulvert.

Požár chaty v autokempu u Rozkoše v České Skalici.

V kempu u Rozkoše hořela chatka

Česká Skalice /FOTO/ - Noční zásah mají za sebou profesionální hasiči z Jaroměře a Náchoda společně s dobrovolnými hasiči z Nového Města nad Metují, České Skalice a Velké Jesenice.

Požár chaty v autokempu u Rozkoše v České Skalici.

V kempu u Rozkoše hořela chatka

Česká Skalice /FOTO/ - Noční zásah mají za sebou profesionální hasiči z Jaroměře a Náchoda společně s dobrovolnými hasiči z Nového Města nad Metují, České Skalice a Velké Jesenice.

Soutěž mladých zdravotníků v Příbrami u Nového rybníku. Miloslav Pštross z příbramského Spolku Českého červeného kříže.

Rekreanti v kempech u Vltavy se i letos dočkají první pomoci

Příbram /ROZHOVOR/ – Kempy u Vltavy se brzy zaplní rekreanty užívajících si zaslouženou dovolenou. Ta se ale čas od času bohužel neobejde bez úrazu. Než se dostaví záchranáři s dodávkou, podstatně rychleji bývají u zraněného členové Českého červeného kříže, aby odborně poskytli před příjezdem záchranky první pomoc.

55. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ZLÍN FILM FEST 2015 - Tancem ke hvězdám. Oriana Dance děti.

Tancem ke hvězdám ukázali, že nemocným je třeba pomoci

Zlín - Zpěvačka Kamila Nývltová a tanečník nejvyšší třídy latisnkoamerických a standardních tanců Rostislav Neuwirth včera vystoupili na benefiční akci Tancem ke hvězdám. Show se uskutečnila pro nemocnou Marianku Vaněčkovou.