Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Policie. Ilustrační foto.

Zloděj spustil alarm a nestihl ani utéct

Příbram /KRIMI/ - Čtyřiadvacetiletému muži sdělili policisté podezření z krádeže ve stádiu pokusu. V neděli 15. března navečer přišel muž na pozemek sportovního klubu v Příbrami a vloupal se do stavební buňky.

NÁHROBEK s pamětní deskou generála Jana Kratochvíla slavnostně odhalil v neděli odpoledne na červenokosteleckém hřbitově náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Petr Pavel za přítomnosti představitelů města a místního disentu.

Pamětní desku odhalil sám armádní generál

Červený Kostelec /FOTO/ - „Bojoval na frontách první i druhé světové války. Když odcházel v padesátých letech minulého století do důchodu, tak se žádných poct, ani ocenění nedočkal.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Ostravě.

Babiš v Karviné: O hornických důchodech dále jednejme

Nejpozději do konce března by měli navštívit ekonomičtí experti hornických odborů tým ministra financí Andreje Babiše, aby spolu propočítali a projednali návrhy odborů ohledně předčasných odchodů horníků do důchodu. 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Ostravě.

Babiš v Karviné: O hornických důchodech dále jednejme

Nejpozději do konce března by měli navštívit ekonomičtí experti hornických odborů tým ministra financí Andreje Babiše, aby spolu propočítali a projednali návrhy odborů ohledně předčasných odchodů horníků do důchodu. 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Ostravě.

Ministr Babiš: O hornických důchodech dále jednejme

Nejpozději do konce března by měli navštívit ekonomičtí experti hornických odborů tým ministra financí Andreje Babiše, aby spolu propočítali a projednali návrhy odborů ohledně předčasných odchodů horníků do důchodu.

Dánská policie dnes časně ráno provedla razii v osmi bytech v Kodani a v okolí v souvislosti s únorovým útokem na synagogu a na kavárnu, kde se konala debata o islamismu a svobodě slova. Při atentátech tehdy zahynuli dva lidé.

Policie provedla razie v Kodani v souvislosti s útokem na synagogu

Kodaň – Dánská policie dnes časně ráno provedla razii v osmi bytech v Kodani a v okolí v souvislosti s únorovým útokem na synagogu a na kavárnu, kde se konala debata o islamismu a svobodě slova. Při atentátech tehdy zahynuli dva lidé. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dánské policejní zdroje.

INTERNISTA příbramské nemocnice Njeka Waka Philip.

Hořčík zajistí rostlinná strava

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – V poslední době se na nás z médií valí informace o nutnosti doplňovat do organismu hořčík, obzvláště u lidí zatížených psychickou či fyzickou námahou. V dnešním díle poodhalíme tajemství hořčíku a s lékařem interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Philipem Waka Njekou zjistíme, zda jeho účinky opravdu pomáhají.

Reportáž ze SOTIO, biotechnologické společnosti vyvíjející nové léčivé přípravky zaměřené na léčbu nádorových a autoimunitních onemocnění.

Kellnerovy laboratoře: léky na rakovinu se rodí v Česku

Praha – Několikapatrový dům se vedle Nejvyššího kontrolního úřadu téměř ztrácí. Několikrát si kontroluji, že jde 
o správnou adresu a že jsem 
v centru Prahy u největšího výrobního komplexu se superčistými laboratořemi ve střední Evropě.

Ilustrační fotografie.

Čeští vědci postoupili ve výzkumu rakoviny střev a konečníku

Praha - Čeští vědci zjistili jeden z mechanismů, proč chemoterapie nemusí účinkovat na pacienty s rakovinou střev a konečníku stejně. Příčinou může být rozdílná schopnost opravy DNA, která brání organismus proti cizorodým prvkům včetně léků. Výzkum přispěl k tomu, že se v budoucnu bude moci tato nemoc léčit individuálněji a pacienti nebudou muset dostávat zbytečně vysoké dávky cytostatik nebo záření, řekl dnes molekulární epidemiolog Pavel Vodička z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.

Ilustrační foto.

Banka klinických vzorků pomáhá s léčbou rakoviny. Už patnáct let

Banka klinických vzorů Masarykova onkologického ústavu slaví patnáctiny. Jsou v ní už uložené tisíce vzorků. „Od pacienta odebereme biologický vzorek, ten je zpracovaný v biobance, uložený a čeká na své uplatnění," řekl ředitel Regionálního centra aplikované molekulární onkologie Masarykova onkologického ústavu Dalibor Valík.

Ilustrační foto.

Banka klinických vzorků pomáhá s léčbou rakoviny. Už patnáct let

Brno – Banka klinických vzorů Masarykova onkologického ústavu slaví patnáctiny. Jsou v ní už uložené tisíce vzorků. „Od pacienta odebereme biologický vzorek, ten je zpracovaný v biobance, uložený a čeká na své uplatnění," řekl ředitel Regionálního centra aplikované molekulární onkologie Masarykova onkologického ústavu Dalibor Valík.

Hodonínská radnice - ilustrační foto.

ODS vystřídala místopředsedu. Řičicovou nahradil Lunga

Hodonín - Hodonínští občanští demokraté se vzpamatovávají z volební porážky, která je vystrnadila ze zastupitelstva. Tento týden zvolili dva nové členy místní rady. Nahradili po neúspěchu rezignující místopředsedkyni Andreu Řičicovou a pokladníka Jaroslava Grabovského. „Novým místopředsedou je Petr Lunga a dalším členem místní rady je Ivo Klimeš," informoval lídr ODS Zbyněk Hromek.

Nedostatek jódu poznáte třeba podle únavy. Ilustrační foto.

Nedostatek jódu hrozí především těhotným a kojícím ženám

Praha – Česko zařadila Světová zdravotnická organizace (WHO) už v roce 2002 mezi země, které problém nedostatku jódu vyřešily. Některé skupiny obyvatel přesto mohou být ohroženy, hlavně těhotné a kojící ženy, které potřebují jódu víc – pro plod a pro kojené dítě. Jód je nezbytný pro normální vývoj mozku. Nedostatek jódu má polovina Evropanů. Význam jódu pro lidské zdraví připomíná dnešní Den jódu.

Adriana Rohde Kabele.

Paměť se nesmí nechat zahálet, ale křížovky příliš nepomáhají

Mělník - Trénování paměti není určeno jen pro starší generaci. „Paměť trénují už děti ve školce," řekla Adriana Rohde Kabele, která v Knihovní dílničce mělnické knihovny vede Trénování paměti pro všechny věkové kategorie. Svou hlavu by podle koučky mozkových závitů neměl nechat nikdo dlouho zahálet.

Sportovní klání lidí trpících Parkinsonovou chorobou v hale v Předměřicích nad Labem.

Parkinsonova choroba jim chuť do sportu rozhodně nevzala

Předměřice nad Labem /FOTO/ - Stolní tenis, bowling, šipky, střelba vzduchovkou nebo například holandský biliár. V těchto a dalších disciplínách se ve středu ve sportovní hale v Předměřicích nad Labem utkali lidé trpící Parkinsonovou chorobou.

Alce místních žen na úřadě v obci Syrovátka.

Úřad i knihovnu na čtyři měsíce vystěhovali ven

Syrovátka - Na dlouhé čtyři měsíce se obecní úřad v Syrovátce, obci, která leží zhruba 13 kilometrů jihozápadně od krajské metropole, přestěhoval do kontejneru před budovu, kde doteď sídlil. Tedy přesněji řečeno do stavební buňky.

Vizualizace interiéru kina. Autorem návrhu je Ing. arch. Lucie Jüthnerová.

Chuťové buňky diváků kina potěší v nové kavárně

Lanškroun – Lanškrounské kino si diváka hýčká. Promítá digitálně, má pohodlné sedačky, bezbariérový vstup, proměnou prošly i toalety a loni program obohatily přímé přenosy slavných oper. A pracuje se na další inovaci, ve vestibulu kina bude kavárna.

Ilustrační foto

Jihočeští vědci objasnili jako první, jak rostliny mění světlo na teplo

České Budějovice – Vědci z českobudějovické akademie věd a Jihočeské univerzity objasnili proces, při němž rostliny transformují přebytečné světlo na teplo. Jako první na světě tak popsali a definovali mechanismus, který při přebytku světla zajišťuje, aby měla rostlina k dispozici právě tolik světla, kolik potřebuje k fotosyntéze, tedy přeměně světelného záření na formy energie využitelné rostlinou buňkou.

Běžce na lyžích a jejich servismany trápí na MS počasí

Alchymie za tisíce. Jak namazat Bauerovi? Chce to nejlepší, říká servisman

Falun - Jeden vosk za dvě stovky? Zapomeňte. Šampionát ve Falunu ukazuje, jak důležité je mít kvalitní zázemí. A teď to bude platit dvojnásob: běžce na lyžích čekají o víkendu na mistrovství světa dva závěrečné závody. Pro české jedničky Lukáše Bauera i Evu Vrabcovou-Nývltovou jsou maratony hlavními distancemi, na kterých chtějí uspět. A k tomu potřebují super lyže.

Děti si zkouší v laboratořích Bioskop, co obnáší práce vědce.

OBRAZEM: Jarní prázdniny stráví děti v laboratoři v Bohunicích

Brno – Jarní prázdniny nemusí malí Brňané nutně trávit doma nebo venku. Zajímavý program si pro ně připravili různé brněnské organizace. Například ve vědeckém centru Bioskop Masarykovy univerzity si mohou děti ze základních škol vyzkoušet, jaké je to být vědcem. „Zastřešujícím tématem je buňka. My jsme jim dali jen teoretickou průpravu. Samotné vzorky, které pak zkoumají pod mikroskopem, si vyrobí úplně sami. Prozkoumají tak například, jak vypadá zvětšená buňka cibule, škrobová buňka z brambory nebo obilného zrna," popsala náplň celého dne vedoucí centra Bioskop Petra Matulová.

Ilustrační foto

Ženu ve vaně zřejmě zabily zplodiny z karmy

Praha - Tragédie, kterou má zřejmě na svědomí neviditelný zabiják oxid uhelnatý, se stala v noci na pátek v Satalicích na okraji Prahy. Padesátiletou ženu, která byla nalezena v bezvědomí ve vaně, se už nepodařilo oživit. Za pravděpodobnou příčinu úmrtí označil zasahující lékař otravu oxidem uhelnatým, připomněla v pátek Jiřina Ernestová z centrály pražských záchranářů.

Alexandra Knapová

Dobrý den, Vysočino

Zážitek na celý život s sebou přináší pro ženu porod. Pro jednu jsou to vzpomínky po-zitivní, pro druhou otřesné.

Tradičního turnaje ve známé deskové hře se pravidelně účastní také klienti Astry.

Astra – denní centrum pro seniory sfoukne dvanáct svící

Humpolec – Letos v březnu tomu bude již dvanáct let od doby, kdy své sociální služby začala klientům poskytovat Astra – denní centrum pro seniory v Humpolci. Jedná se o jeden z mnoha projektů Oblastní charity Havlíčkův Brod.

Velitel 3. strážní roty kapitán Petr Liška a vedoucí praporčík Adam K. byli oceněni jedním z nejvyšších amerických ocenění udělovaných vojákům koaličních sil – Bronzovou hvězdou. Na snímku velitel Liška přebírající medaili.

Dva vojáci z Přáslavic dostali vysoké americké vyznamenání

Přáslavice – Jedno z nejvyšších amerických vyznamenání udělované vojákům koaličních sil – Bronzovou hvězdu – obdrželi v Afghánistánu dva čeští vojáci ze 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic. Oceněni byli v souvislosti s přechodem 3.české strážní roty do podřízenosti nového velení amerického praporu při slavnostní ceremonii, která provázela zakončení působení jednoho a zahájení činnosti dalšího praporu.

Ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá.

Vila Tugendhat je moje druhé dítě, říká její ředitelka

Brno - Vilu Tugendhat si za třináct let, kdy je její ředitelkou, Iveta Černá zamilovala. Neodloučila se od ní ani při její rekonstrukci od roku 2010 do roku 2012. „Celou dobu jsem zůstala vedle ve stavební buňce. Je to mé druhé dítě," popisuje jednapadesátiletá žena vztah k památce. Krásu brněnské moderní architektury se snaží lidem ukazovat už pětadvacet let. V úterý za to převzala Cenu města Brna.

Ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá.

Vila Tugendhat je moje druhé dítě, říká její ředitelka

Brno - Vilu Tugendhat si za třináct let, kdy je její ředitelkou, Iveta Černá zamilovala. Neodloučila se od ní ani při její rekonstrukci od roku 2010 do roku 2012. „Celou dobu jsem zůstala vedle ve stavební buňce. Je to mé druhé dítě," popisuje jednapadesátiletá žena vztah k památce. Krásu brněnské moderní architektury se snaží lidem ukazovat už pětadvacet let. V úterý za to převzala Cenu města Brna.

 Jak vypadá DNA banánu? Jako plivanec ve zkumavce. Takový byl jeden z experimentů, který lidé uviděli v sobotu na hvězdárně v Brně. Oslavili tak 206. narozeniny slavného přírodovědce Charlese Darwina. Právě planetárium nově nabízí pořad O původu druhů.

Lidé viděli na hvězdárně býčí spermie

Brno – Jak vypadá DNA banánu? Jako plivanec ve zkumavce. Takový byl jeden z experimentů, který lidé uviděli v sobotu na hvězdárně v Brně. Oslavili tak 206. narozeniny slavného přírodovědce Charlese Darwina. Právě planetárium nově nabízí pořad O původu druhů, který je věnovaný Darwinově evoluční teorii.

Hodonínská radnice - ilustrační foto.

Změna u hodonínské sociální demokracie: Sedlačíka střídá Ivičičová

Hodonín – Dvoustranictví hodonínské sociální demokracie definitivně potvrdila na čtvrteční schůzce původní organizace. Ta totiž zvolila nový výkonný výbor i novou předsedkyni. Bývalý šéf a poslední lídr jednotné ČSSD Roman Sedlačík se o nejvyšší post neucházel. „Navrhl jsem Kamilu Ivičičovou. Já už jsem nechtěl kandidovat, protože se chci maximálně věnovat rodině a podnikání," vysvětlil svůj odchod po šesti letech Sedlačík.

Hodonínská radnice - ilustrační foto.

Změna: Sedlačíka střídá Ivičičová

Hodonín – Dvoustranictví hodonínské sociální demokracie definitivně potvrdila na čtvrteční schůzce původní organizace. Ta totiž zvolila nový výkonný výbor i novou předsedkyni. Bývalý šéf a poslední lídr jednotné ČSSD Roman Sedlačík se o nejvyšší post neucházel. „Navrhl jsem Kamilu Ivičičovou. Já už jsem nechtěl kandidovat, protože se chci maximálně věnovat rodině a podnikání," vysvětlil svůj odchod po šesti letech Sedlačík.

Dva čeští vojáci v Afghánistánu obdrželi Bronzovou hvězdu, jedno z nejvyšších amerických vyznamenání udělovaných příslušníkům koaličních sil.

Dva čeští vojáci v Afghánistánu obdrželi nejvyšší americké vyznamenání

Praha – Dva čeští vojáci v Afghánistánu obdrželi Bronzovou hvězdu, jedno z nejvyšších amerických vyznamenání udělovaných příslušníkům koaličních sil, informovala o tom dnes mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Ocenění získal Petr Liška, velitel strážní roty střežící spojeneckou základnu Bagrám, a vedoucí praporčík Adam Kopecký. Rota za své působení od loňského října zlikvidovala jednu z buněk fundamentalis­tického hnutí Taliban a objevila jednu z největších skrýší výbušnin odhalených v okolí základny.

Otevření nové laboratoře hmotnostní cytometrie na 2. lékařské fakultě UK na Plzeňské, která zpřesní diagnostiku dětských leukémií. Na snímku laborant Pavel Semerák.

Léčbu leukémie u dětí pomůže lépe zacílit nová technologie

Rozpoznat jedinou leukemickou buňku mezi 100 tisíci zdravými a prověřit její funkce umožní nová technologie takzvané hmotnostní cytometrie, kterou získala s přispěním evropských peněz laboratoř buněčné analýzy CLIP na 2. lékařské fakultě. Přístroj je 94. na světě a první v Česku a pomůže zlepšit léčení leukémie u dětí.

Dárce kostní dřeně musí počítat s několikadenním pobytem na specializovaném hematologickém pracovišti. Krvetvorné buňky se odebírají ambulantně, jako při odběru krve.

Dobrovolní hasiči vyzývají kolegy i veřejnost ke vstupu do registru dárců dřeně

Benešovsko – Bližnímu k ochraně, vlasti ku prospěchu. Tak zní v různých podobách základní historické motto více než tří tisíc Sborů dobrovolných hasičů v celé republice, včetně 12 tisíc členů na Benešovsku. Ti nyní mohou vyslyšet výzvu krajského a zároveň benešovského okresního starosty Josefa Páva, aby darovali kostní dřeň.

Otevření nové laboratoře hmotnostní cytometrie na 2. lékařské fakultě UK na Plzeňské, která zpřesní diagnostiku dětských leukémií. Na snímku laborant Pavel Semerák.

Léčbu leukémie u dětí pomůže lépe zacílit nová technologie

Praha /FOTOGALERIE/ - Rozpoznat jedinou leukemickou buňku mezi 100 tisíci zdravými a prověřit její funkce umožní nová technologie takzvané hmotnostní cytometrie, kterou získala s přispěním evropských peněz laboratoř buněčné analýzy CLIP na 2. lékařské fakultě. Přístroj je 94. na světě a první v Česku a pomůže zlepšit léčení leukémie u dětí.

Borovanským mlýnem zavoněly jitrničky.

Borovanským mlýnem zavoněly jitrnice a jelita

Borovany – Dobrá nálada, štamprle něčeho dobrého na zahřátí, ale hlavně vůně jitrnic nebo klasická prdelačka. Tak vypadalo sobotní odpoledne v Borovanském mlýně. „Chtěli jsme lidem ukázat, jak vypadá taková tradiční zabijačka," vysvětloval důvody pořádání akce David Ctibor, majitel Borovanského mlýna.

Ilustrační foto.

Je hlad nejlepší lékař?

K uzdravení, regeneraci a omlazení organismu prý pomůže hladovění. S ohledem na bezpečnost však musí probíhat řízeně a pod dozorem. V Německu existují kliniky přírodní medicíny, kde léčebný pobyt spojený s půstem dokonce financují zdravotní pojšťovny. U nás tomu tak zatím není a hladovět si musíte za vlastní peníze.

Společný snímek po vánočním utkání Rodiče vs. Děti.

Hokejistům ze čtvrté třídy HC Tábor se "ponorka" vyhýbá velkým obloukem

Tábor – Každý správný sportovní tým je pořádně živým a bujarým organismem. Sleduje stejný zájem, prožívá společné radosti i starosti, kráčí za totožnými cíli, a přesto je každá jeho buňka něčím specifická a originální. Výjimkou v tomto směru nejsou ani hokejisté ze čtvrté třídy HC Tábor.